Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Porempovics József

automatizálási mérnök-mérnöktanár

 7671 | |

Porempovics József cikkei

142 cikk. Lapozó:

Porempovics József

Kötött sorrendű vezérlések

Relés ötletek és trükkök 45.

2024. február 6. |  145

A nem automatikus vezérlési folyamatoknál gyakran találkozhatunk olyan esetekkel, amikor a kézi vezérlés kizárólag a technológiához illeszkedő adott sorrendben történhet, vagyis nem kapcsolható be a folyamat köztes vagy utolsó fokozata az előző fokozat működése nélkül. A legtöbb esetben a „szabály” a kikapcsolásokra is igaz, csak a sorrend fordított.

Porempovics József

Fokozatkapcsolások

Relés ötletek és trükkök 44.

2023. november 30. |  2419
1 1 5 (1)

Ipari vagy háztartási készülékeink kézi működtetéséhez a legtöbb esetben egyszerű kapcsolókat használunk, melynek oka is egyszerű: adott berendezéshez nincs másra szükség, csak be- és kikapcsolásra. Ettől eltérő vezérlést igénylő készülékeknél a működtető, kezelő szerv természetesen az adott eszköz igényeihez igazodik. Aktuális cikkünkben kiragadtuk a fokozatkapcsolásokat, melyek szintén szerteágazó formában jelennek meg az eszközökben. Sebességfokozatot kapcsolunk pl. a szobaventilátoroknál, vagy akár a fan coil készülékeknél, de a jól ismert csillárkapcsoló is tulajdonképpen fokozatkapcsolóként értelmezhető.

Porempovics József

Szivattyúk váltott kapcsolása

Relés ötletek és trükkök 43.

2023. november 6. |  1426
1 5 (1)

A folyadék- illetve zagyszivattyúk megbízható vezérlésére a háztartási alkalmazások mellett ipari szinten is többféle eszköz és megoldás áll rendelkezésre. A vízellátó rendszereknél a tároló kútból vagy más vízforrásból történő töltésének, valamint a tároló ürítésének szabályozása egyszerű esetben úszókapcsolóval felügyelt folyadékszintek alapján történik kisebb-nagyobb megbízhatósággal.

Porempovics József

Időrelés kapcsolások

2023. október 6. |  469
5 5 (3)

„Dunát lehet vele rekeszteni” – mondja a szólás. A villamosság területén is találunk jó néhány olyan funkcionális eszközt, melyre valóban igaznak tűnik, mert annyi féle van belőle. Ilyenek lehetnek pl. a vezérléstechnikai eszközök között jól ismert időrelék is. Elsősorban nem a viszonylagosan nagy szabadságfokkal rendelkező programozható relékre gondolunk, hanem inkább az azonnal bevethető moduláris vagy szerelvénydobozba süllyeszthető („pogácsa”) időrelékre. Ezek az időrelék jellemzően egy vagy néhány (multifunkciós) időzítési algoritmust, logikát valósítanak meg egyszerű, gyors bekötés és beállítás mellett. Nagy előnyük, hogy szinte azonnal „bevethetők”, bekötésük nem bonyolult, beállításuk legtöbbször csavarhúzóval történik néhány forgókapcsolóval és potenciométerrel.Porempovics József

Fázisválasztó kapcsolások

2023. szeptember 11. |  1018
4 5 (4)

Egy fázis vagy három fázis? A kérdés biztosan felmerül újonnan épített lakóházak villamos tervezésénél. Nagyon kis alapterületű, kevés helyiséggel vagy kisebb teljesítményű háztartási gépekkel rendelkező lakásoknál bizonyára elegendő egy fázisra tervezni a lakás áramellátását. Nagyobb családi házaknál, főleg, ha kert is van, nagy valószínűséggel a három fázist fogják választani még akkor is, ha elegendőnek találják a 3x10 A vételezési lehetőséget pl. az 1x32 A helyett, hogy a 32 A ingyenesség alatt maradjanak (ismert, hogy 32 A felett már hálózatfejlesztési díjat kell fizetni – és nem fázisonként értendő, hanem összesen). Nem véletlen, hogy háztartási elektromos eszközeink többsége egyfázisú váltakozó áramú hálózatról működik, amellett, hogy természetesen akadnak olyanok, pl. sütő/főző készülék, melyekhez három fázisra van szükség. Az egyfázisú működés még nagyobb áramú készülékeknél is előnyösebb a készülékgyártók oldaláról nézve is, hiszen jóval többet tudnak értékesíteni belőlük.

Porempovics József

Szivattyús vezérlés szintszondák nélkül

Relés ötletek és trükkök 40.

2023. augusztus 3. |  415
1 5 (1)

A folyadékszivattyúk öntöző-, szennyvízátemelő, házi vízmű vízellátórendszerbe történő beillesztésekor több más mellett két fontos dologra mindenképpen figyelni kell. Egyik lényeges szempont, hogy a szivattyú a rendszernek megfelelő algoritmus szerint működjön, azaz a töltés vagy ürítés logikáját kövesse. Másik, talán ennél is fontosabb a motor védelme a gyakrabban előforduló szárazonfutás ellen, vagy akár a ritkább túlterhelés ellen is.

Porempovics József

Redőnypozicionálás

Relés ötletek és trükkök 39.

2023. június 6. |  564
1 5 (1)

A redőnyök, rolók és más zsaluziák használata talán ősidőkre is visszavezethető. Egy redőny nem csak a kíváncsi szemektől zárja el az épület belső életét, hanem a külső környezet viszontagságaitól is, úgymint vihar, erős napsütés stb. Volt idő, amikor nem csupán természeti hatásokkal szemben használták, hanem pl. az utcán végighaladó nagyúri konvoj védelmében rendelték el az ablakok elsötétítését ablakzsalukkal (vagy deszkákkal). Az árnyékolók használata más célból ugyan, de ma is nagyon elterjedt és megszokott dolog. Ritkán találni már olyan lakóházat, ahol ne lenne valamilyen árnyékoló az ablakra szerelve. Több kedvező tulajdonsága mellett meggyőző érv a használatára, hogy markánsan hozzájárulhat az energiaköltségek csökkentéséhez is, hiszen nyáron olyan szinten kizárható az üvegen átsütő nap melege, hogy sok épületben klímaberendezésre sincs szükség. Szintén jó szolgálatot tehet a ma divatos télikertekben, ahol a belső hőmérséklet szabályozásában van szerepe a redőnyök poziciójának megfelelő beállításával, lehetőleg automatikusan.

Porempovics József

Impulzusrelék másképpen

Relés ötletek és trükkök 38.

2023. május 4. |  676
4 4.67 (3)

Ma már nem kérdés, hogy a digitális technika behálózza világunkat, legyen az magáncélú vagy ipari szintű igény és szükséglet. Természetesen nem kivétel ez alól a mi területünk, a villamosipar sem, hiszen minden szakember tapasztalja és elfogadja akár a hétköznapi munka során is azt a tényt, hogy a digitális technika vívmányaitól a legtöbb projektben nem tudunk és nem is nagyon van lehetőségünk eltekinteni – ugyanakkor valószínűleg nem is akarunk.

Porempovics József

Folyadékszint-kapcsolások

Relés ötletek és trükkök 37.

2023. április 12. |  569
1 5 (1)

Sajnos már évek óta tapasztalhatjuk az egyre szárazabb, esőmentes időjárást, mely hosszú távon aszályhoz vezet. Okát nem tisztünk firtatni, de ismerjük a médiában és más szakmai publikációkban felvetődő lehetséges okokat, ahol első helyen talán a globális felmelegedés áll, aztán jönnek sorban a károsanyag-kibocsájtók (autók, gyárak stb.), az erőművek és még a tehenek sem maradnak ki… A nagyüzemi mezőgazdasági termelés ilyenkor komoly károkat szenved, melyet mi átlagpolgárok is negatívan élünk meg, hiszen a zöldség, gyümölcs ára mellett a kenyér, sőt a takarmány miatt a hús ára is megemelkedik.

Porempovics József

Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel

Relés ötletek és trükkök 36.

2023. március 13. |  1036
7 5 (6)

A villamos készülékek és berendezések telepítéséhez elengedhetetlen megismerni a rendszer és a készülékek technikai paramétereit, illetve ezek kompatibilitását a rendszer összes elemével. Az első rendelkezésre álló információkat az eszközök adattáblái, használati útmutatói biztosítják, melyeket érdemes alaposan átolvasni és értelmezni. Jól ismert (és nem túl szerencsés) gyakorlat, hogy kicsomagoláskor félretesszük (esetleg kidobjuk) a használati leírást, – mondván, hogy nagy gyakorlatunkra támaszkodva simán be fogjuk tudni kötni és üzemelni. Aztán a több órás hibakeresés után próbáljuk megtalálni a leírást valahol az építkezés dzsungelében.

Porempovics József

Sorrendi világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 35.

2023. február 3. |  734
5 5 (5)

A világításvezérlés hagyományos formái szinte mindennapos és jól bevált megoldások a villanyszerelési gyakorlatban. A legegyszerűbb egypólusú kapcsolás mellett ide tartoznak a több helyről történő alternatív és keresztváltó kapcsolókkal megvalósított vezérlések, illetve a szintén több helyről működtethető impulzusrelés kapcsolások is. Vezérlési szempontból magasabb szintnek nevezhetjük az úgynevezett „okosház” rendszereket, melyekről első gondolatként a bonyolultabb megoldások lehetősége merülhet fel.

Porempovics József

Vezérlés kódolt gombnyomásokkal

Relés ötletek és trükkök 34.

2022. december 5. |  1134
3 5 (3)

A „Relés ötletek és trükkök” cikksorozat rendszeres olvasói jól tudják, hogy a cikkekben bemutatott kapcsolási rajzok elsősorban relékimenetű vezérlőkkel vannak megvalósítva, melynek köszönhetően a legtöbb megoldás szinte azonnal fel is használható, akár a mindennapi kivitelezői munkák során is. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy az elsősorban digitális technikából ismert kódolás és párja, a dekódolás hogyan jöhet létre egyszerű funkcionális relékkel?

Porempovics József

Kiegészítő kapcsolások impulzusrelékhez

Relés ötletek és trükkök 33.

2022. november 7. |  857
5 5 (5)

Az épületek világításának vezérlése hosszú utat tett meg a mai lehetőségekig. Belépve akár a legkisebb villamossági kereskedésbe, a világításvezérléshez szükséges kapcsolóeszközök, lakásszerelvények széles választéka tárul elénk. A szerelvénygyártók óriási dizájnkínálata mármár kiválasztási nehézség elé állítja a lakberendezőt, építkezőt. Természetesen nem csak a lakásszerelvények területén tapasztalható a mennyiségi, minőségi, dizájn és funkcionális választék hatalmas mértékű növekedése. Az épületvillamossággal kapcsolatos új trendek, szerelvények és vezérlési, szabályozási lehetőségek a telepítésben is hoztak némi változást, ha nem is olyan mértékűt, mint a szerelvényeknél.

Porempovics József

Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel

Relés ötletek és trükkök 32.

2022. október 10. |  692
4 4.67 (3)

Környezetünk világítása mindig is fontos része volt életünknek, így nem véletlen, hogy a világítással kapcsolatos munkák a villamossági szakemberek napi szintű tevékenységei közé tartoznak. A mai világítástechnika képzett, jól használható információkkal felvértezett szakembereket kíván, ugyanis a megrendelők, valamint a szakterület technikai fejlődése sokszor állítja a villanyszerelőket olyan egyedi feladat elé, ami nem valósítható meg a szokásos eszközkészlettel és műszaki megoldással. Mindezt természetesen a szabványok, szakmai előírások maximális figyelembevételével és gyakorlati betartásával kell végrehajtani.

Porempovics József

Keringtetőszivattyú-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 31.

2022. szeptember 15. |  1552
2 5 (2)

A fűtési szezon közeledtével gyakrabban merülnek fel kérdések a fűtési rendszer hatásfokának növelésével kapcsolatban. Ehhez hozzájárul még az energiaárak sokszor robbanásszerű emelkedése is, melynek kellemetlen negatív hatásait szintén csak a fűtési rendszerbe való beavatkozás enyhítheti, amennyiben ténylegesen van lehetőség a meglévő rendszer hatásfoknövelésére, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

Porempovics József

Iskolai és munkahelyi hangjelzések vezérlése

Relés ötletek és trükkök 30.

2022. augusztus 1. |  926

Ki ne emlékezne a csengő hangjára, melyet naponta többször is hallhattunk tanulmányaink helyszínein, az iskolákban. A hangjelzés fontos része az intézményi rend kialakításának és fenntartásának. A jelzőkürt vagy csengő használata munkahelyeken sem ritka a munkaközi szünetek vagy más események jelzésére.

Porempovics József

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Relés ötletek és trükkök 29.

2022. június 7. |  2184
7 4.71 (7)

Háztartásaink villamos energiaigénye annak ellenére is ritkán csökken, hogy a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása egyre kedvezőbb. Szinte biztosra mondható, hogy a háztartások gépparkja folyamatosan bővülni fog, melyet egy új családi ház áramellátásának tervezésekor érdemes figyelembe venni, és eleve az éppen szükségesnél nagyobb teljesítményre méretezni, hogy később ne érje meglepetés a családot.

Porempovics József

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 28.

2022. május 9. |  1273
3 5 (3)

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.

Porempovics József

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Relés ötletek és trükkök 27.

2022. április 15. |  620

Szinte minden évben – főleg a tavasz közeledtével – elővesszük itt a vezérléstechnikai rovatban az öntözéssel és szivattyúvezérléssel kapcsolatos ötleteinket, melyek elsősorban a konduktív folyadékszint-kapcsolókra, -szabályzókra épülnek. A vezetőképes folyadékokhoz vagy közegekhez használható eszközök népszerűségének okai között említhetjük, hogy a folyadékszint-érzékelők piacán, a konduktív elven működők az egyik legjobb ár/érték arányú készülékek, valamint az is használatuk mellett szól, hogy telepítésük, beállításuk nem minden esetben igényel a villamossági ismereteken kívül mást. Ráadásul viszonylag gyorsan telepíthetők még szélsőségesebb körülmények között is – persze kivéve a tűz- és robbanásveszélyes környezetet.

Porempovics József

Dimmervezérlési ötletek

Relés ötletek és trükkök 26.

2022. március 8. |  1212

A fény legegyszerűbb és leginkább megfogható meghatározása talán az egyik fizikai értelmezése, mely szerint: „sugárzó energia, amely a tárgyi világot láthatóvá teszi számunkra” (idézet a magyar nyelv értelmező szótárából). A fény további értelmezései között persze találunk nem ennyire megfogható gondolatokat is, mint pl. irodalmi, költői vagy simán csak hangulati elemként megemlítve, melyekből levonható az a következtetés – amit amúgy is mindenki ismer –, hogy a fény életünk egyik legmeghatározóbb eleme. Környezetünk mesterséges megvilágítási módjának kiválasztását tehát több tényező is befolyásolhatja, hiszen sok esetben nemcsak egyszerűen látni szeretnénk a tárgyi világot, hanem dizájnelemként is szívesen használjuk. Ennek egyik leginkább elterjedt módja a fényforrások fényáramának szabályozása, más elnevezéssel dimmelése (köznyelven a fényerő-szabályozás).142 cikk. Lapozó: