Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Porempovics József

automatizálási mérnök-mérnöktanár

 2981 | |

Porempovics József cikkei

Porempovics József

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

Relés ötletek és trükkök 22.

2021. október 11. |  78

A háromfázisú, leggyakrabban aszinkron villamos motorok kapcsolása egyszerű esetben kézzel, motorvédő kapcsolóval történik, de nem ritka a nyomógombos be/kikapcsolás sem valamilyen öntartó, pl. mágneskapcsolós (kontaktoros) megoldással és külön hőkioldós védelemmel. Ezek a módszerek és motorvédelmek a villanyszerelői gyakorlat alaptelepítései közé tartozónak tekinthetők. A motorvédelmi eszközök beépítése a kézi kapcsolás mellett akkor is szükséges, ha éppen valamilyen automatika végzi a villanymotorok vezérlését.

Porempovics József

Léptetéses világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 21.

2021. szeptember 14. |  643
3 5 (3)

A napjainkban már javában teret hódító úgynevezett „okos ház”, vagy intelligensotthon-megoldások több olyan funkció megvalósíthatóságát teszik lehetővé, melyek a hagyományos épületvillamosságban ritkán, vagy egyáltalán nem megszokottak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy ezekben az épületautomatizálási rendszerekben az épület villamos alrendszereinek összehangolt működtetése mellett az egyedi funkciók is nagymértékű szabadságfokkal programozhatók.

Porempovics József

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

2021. augusztus 2. |  234

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.

Porempovics József

Variációk közös világításvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 19.

2021. június 7. |  360
3 1 5 (2)

A világításvezérlésről talán elmondhatjuk, hogy már-már lerágott csont, mégis rendre adódnak olyan egyedi igények, melyek megvalósításához a megszokottól eltérő vezetékezésre vagy más, nem hagyományos vezérléstechnikai megoldásra van szükség.

Porempovics József

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

2021. május 10. |  2022
1 4 (1)

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Porempovics József

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

2021. április 14. |  513
2 5 (1)

A ma embere az úgynevezett okosvezérlések korát éli. Sokan hajlamosak vagyunk mindent okosnak tekinteni, amit mobiltelefonnal vagy más kommunikációs eszközzel lehet kezelni, függetlenül attól, hogy egy konnektorról vagy egy teljes házról, épületről van szó.

Porempovics József

Kitámasztás elleni védelem

Relés ötletek és trükkök 16.

2021. március 8. |  334

A „technika ördöge” sok bosszússágot képes okozni, amikor hibát kell keresni egy meglévő, de egyébként addig jól működő rendszerben. Addig jól működő, hiszen ettől hiba a hiba. Persze, aki hibát keres és javít, az jól tudja, hogy az ismert – ami elromolhat, az el is romlik – mondással való érvelés nem csupán a „technika ördögének” tudható be, hanem sokszor a helytelen kezelésnek, a nem megfelelő környezeti viszonyoknak és nem ritkán felelőtlenségnek vagy figyelmetlenségnek.

Porempovics József

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.

2021. február 7. |  436
1 5 (1)

Ha megoldást keresünk egy vezérléstechnikai feladatra, akkor minimum három alapvető jellemző ismeretére lesz szükségünk. Első a bemenet tulajdonságai, azaz milyen jellel vezérelünk. Második a vezérlőjel feldolgozása, azaz hogyan kell működnie a folyamatnak. Harmadik pedig, hogy milyen típusú, jellegű kimenetet igényel a vezérelt eszköz. A cikksorozatban eddig is többféle vezérléstechnikai megoldás került bemutatásra különféle jelfeldolgozási folyamatokkal.

Porempovics József

Kontaktkutatás

2020. december 7. |  608
1 5 (1)

Aktuális cikkünkben „kontaktkutatunk”. Sajnos a közelmúltban a járványhelyzet kapcsán megismerkedtünk a kifejezéssel, de szakmánkhoz kötve megpróbáljuk pozitív tartalommal megtölteni, hogy kicsit más és jobb hangulatot ébresszen bennünk. Ugyanis kontakt vagy inkább kontaktus nálunk is van, méghozzá jó sok, melyekkel kezdenünk kell valamit, ha használni akarjuk.

Porempovics József

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.

2020. november 9. |  493
3 4.5 (2)

Készülékeink, gépeink be- és kikapcsolása jellemzően valamilyen kézzel működtetett nyomógombbal vagy kapcsolóval történik. A kézi beavatkozás lehetősége sokszor még akkor is rendelkezésre áll, ha egyébként programozott vezérlők végzik automatikusan a dolgukat állandó személyi felügyelet nélkül.

Porempovics József

Relés jelenlétszimuláció

Relés ötletek és trükkök 12.

2020. október 12. |  1077
1

A családi házak, lakások betörésvédelmének megtervezése és kivitelezése egy önálló szakmaként ismert, profi műveléséhez komoly szakmai ismeretek szükségesek. Érteni kell mind a mechanikus, mind az elektronikus védelmi megoldásokhoz, hiszen a jó védelemhez mindenképpen vegyes rendszert érdemes kiépíteni. Az elektronikus védelem egyik része viszont mindenképpen összefügg a villanyszerelői tevékenységgel. Mondhatni nem ritka, hogy a villamos rendszer kiépítésére felkért vállalkozótól a megrendelők szinte „elvárnak” némi szakismeretet ez irányba is, sőt bizonyos szintig telepítési igényekkel is előállnak.

Porempovics József

Villogó jelzések

Relés ötletek és trükkök 11.

2020. szeptember 14. |  408
1 5 (1)

Az irányítástechnikából jól ismert vezérlés és szabályozás közötti alapkülönbség, hogy a vezérlés úgynevezett nyílt hatásláncú, míg a szabályozás zárt. Szabályozásnál a hatáslánc „zártságát” tulajdonképpen az ellenőrző jel visszacsatolása jelenti, mely értéket az alapjellel összehasonlítva adódik az automatikus beavatkozás irányultsága. A vezérlésnél nincs olyan jellegű visszacsatolás, mely megváltoztathatná a vezérlési folyamatot – ezért nyílt hatásláncú.

Porempovics József

Bővítések kapcsolóórákhoz

Relés ötletek és trükkök 10.

2020. augusztus 4. |  472
1 5 (1)

Készülékek, szivattyúk, szellőztetők és sok más berendezés használatánál gyakori igény a konkrét időpontokban történő be- és kikapcsolás, melyet nem időrelékkel, hanem valós idejű kapcsolóórákkal lehet korrekt módon megoldani.

Porempovics József

Öntözővezérlés és kertvilágítás

Relés ötletek és trükkök 9.

2020. június 12. |  2696
1

Aktuális cikkünkben a kert és a villamosság kapcsolatára mutatunk be néhány ötletet, hiszen akinek kertje van, az nem ülhet a babérjain, mert ott bizonyára növények is élnek, melyeket gondozni, öntözni kell – szerencsés esetben saját kútból származó vízzel. A kertben ugyanakkor helyet kaphat egy-két gasztronómiai objektum is a grillezéshez, sütéshez-főzéshez, ahová ki kell vezetékezni a villamos hálózatot. A nyári kerti partik sötétedés utánig is eltarthatnak, ezért szükség van mesterséges világításra is.

Porempovics József

Feszültségfigyelő kapcsolások

Relés ötletek és trükkök 8.

2020. május 11. |  721

Feszültségfigyelő relékkel vagy modulokkal viszonylag ritkán találkozhatunk vezérléstechnikai leírásokban, de visszanézve a témakörben megjelent korábbi cikkeinket is csak elvétve akadhatunk valamilyen alkalmazásukra. Talán nem is olyan nehéz kitalálni ennek az okait, melyek közül az egyik az, hogy a feszültségfigyelők alapjában véve nem kifejezett vezérlőrelék, sokkal inkább felügyeleti, mondhatni hibaérzékelő, hibadetektor eszközök. Nem úgy, mint az időrelék, impulzusrelék vagy akár az áramfigyelők, melyek néhány nem hétköznapi felhasználási lehetőségét e cikksorozatban is folyamatosan bemutattuk, bemutatjuk.

Porempovics József

Alternatív és keresztváltó kapcsolások időzítése

Relés ötletek és trükkök 7.

2020. április 14. |  1005
5 4.6 (5)

A világítás több helyről történő kapcsolása hagyományosan alternatív és keresztváltó kapcsolókkal történik, ritkábban impulzusrelés, nyomógombos kialakítással. Ha a tulajdonos ezt a meglévő vezérlési rendszert módosítani szeretné – akár komfort, akár praktikussági vagy takarékossági okokból –, akkor a telepítőnek nem minden esetben van könnyű dolga.

Porempovics József

Áramfigyelő kapcsolások

2020. március 10. |  1224
3 5 (2)

A fogyasztókon átfolyó áram figyelésére szolgáló relékimenetű vezérlőmodulokat egyszerűen csak áramfigyelő reléknek szoktuk nevezni. Emlékeztetőül a „relés ötletek és trükkök” cikksorozat előző részében használtunk már áramfigyelő relét a kétirányú motorvezérlés túláramfigyeléséhez.

Porempovics József

Variációk kétirányú mozgatásra

Relés ötletek és trükkök 5.

2020. február 10. |  729
1 4 (1)

Garázsajtók, bejárati kapuk vagy akár ipari létesítmények villamos motorokkal történő kétirányú mozgatása ma már nem nagy feladat, hiszen számtalan erre alkalmas vezérlő kapható.

Porempovics József

Impulzusrelék közös vezérlése

Relés ötletek és trükkök 4.

2019. december 9. |  858
1 5 (1)

Az épületek világításának vezérlését a hagyományos alternatív/keresztváltó kapcsolós kivitelezések mellett gyakran impulzusrelékkel oldják meg. Az impulzusrelés megoldás egyik elsőre említhető előnye a kapcsolóssal szemben az egyszerűbb vezetékezés.

Porempovics József

Gombnyomás-variációk

Relés ötletek és trükkök 3.

2019. november 10. |  675
1 5 (1)

Sorozatunk aktuális részében az előző lapszámban már ismertetett rövid/hosszú gombnyomást megkülönböztető alapkapcsolás alkalmazási lehetőségei között szemezgetünk, remélve, hogy ötletekkel szolgálhatunk a nem hétköznapi kapcsolástechnikák kedvelőinek.

Porempovics József

Szerelvénydobozba telepíthető LED-dimmerek

2019. október 14. |  771
2 4.5 (2)

A 230 V AC feszültségű LED-fényforrások választéka a kereskedelemben szinte már követhetetlen, melyet a nevesebb gyártók még a gyakori típuscserével is megfejelnek. Természetes következmény az is, hogy ezzel párhuzamosan több kétes eredetű és minőségű olcsó termék is megjelenik a piacon, ami továbbnehezíti a telepítők, végfelhasználók helyzetét a fényforrások kiválasztásánál.

Porempovics József

Egyvezetékes vezérlés

Relés ötletek és trükkök 2.

2019. október 14. |  853
4 4.75 (4)

Címként adhatnánk azt is, hogy „egy vezeték – több funkció”, ugyanis az előző cikkben megkezdett ötletelést folytatva a relés kapcsolásokkal néhány érdekesnek mondható vezérlési elgondolás elvi megvalósítását mutatjuk be. Lesz közöttük olyan is, mely eléggé eltér a megszokott vezérlési logikáktól – ezért inkább érdekes, trükkös elvi, de működőképes relés ötlet, mint nagy számban hasznosítható megoldás.

Porempovics József

A fényerő nem létező fogalom, mégis mindenki használja!

Fényerő- vagy fényáram-szabályozás, netán dimmelés?

2019. október 3. |  5120

Szögezzük le az elején: olyan, hogy „fényerő” nincs, még akkor sem, ha háziasszonyoktól kezdve a hozzá nem értő világítástechnikai webshopokig szinte mindenütt mindent „fényerőben” mérnek. A „fényerő” bármit jelenthet, de valójában semmit sem jelent!

Porempovics József

Relés ötletek és trükkök

2019. szeptember 17. |  920
2 5 (1)

Lassan talán már megszokottá válik, hogy egy-egy témakört több cikken keresztül járunk körbe. Bizonyára észrevehető, hogy gyakori az olyan téma, mely több oldalról is megközelíthető, és nem fér be egy cikk terjedelmi kereteibe. Így van ez most is, amikor újonnan induló minisorozatunkkal kicsit visszatérünk az „érdekes kapcsolások” jellegű ötletezéshez.

Porempovics József

Analóg- és szinkronvezérlés

Világításszabályozás IV.

2019. augusztus 5. |  514
3 5 (3)

A dimmerekkel foglalkozó cikksorozatunk eddigi részeiben elsősorban olyan szabályozókról esett szó, melyeknél a dimmerek kompakt egységet alkottak, és a teljesítménymeghajtó-kimenet mellett tartalmazták a közvetlen vezérléshez szükséges bemenetet is (pl. nyomógomb), így nem volt szükség további konverzióra – végül is ezért hívjuk dimmernek. A fényforrás közvetlenül kapcsolódhatott a kimenethez, valamint általában a vezérlőjel is maga a hálózati feszültség volt (nem véletlen a „vezérlőjel” elnevezés használata!). A következőkben bemutatunk néhány olyan megoldást, ahol a dimmer analóg jellel vezérelhető, ezért analóg vezérlőjelet kiadó konvertert kell telepítenünk a dimmer elé. A cikk második részében pedig lerajzoltunk néhány érdekesebb megoldást arra az esetre, ha több dimmert elvileg szinkronban kellene működtetni egy vezérlővel.

Porempovics József

Átalakítási ötletek meglévő vezetékezéshez

Világításszabályozás III.

2019. június 12. |  1186
6 4.4 (5)

A hagyományos vezetékezéssel szerelt világításvezérlések nagy része egyszerű egypólusú kapcsolóval, esetleg a több helyről vezérléshez alternatív kapcsolókkal van szerelve. A LED-fényforrások elterjedésével lassan minden háztartásban lecserélésre kerülnek a forgalomból, gyártásból kikerülő normál- és halogénizzók.

Porempovics József

Dimmerek a gyakorlatban

Világításszabályozás II.

2019. május 14. |  849
2 5 (2)

A közvetlen dimmerek (nem buszos – DALI, DMX) nemcsak a szabályozás jellegében különbözhetnek egymástól, ahogy ezt a cikksorozat első részében láthattuk, hanem kivitelükben is. A különböző felhasználási igényekhez különféle kivitelben készítenek dimmereket a gyártók.

Porempovics József

Világításszabályozás I.

2019. április 16. |  4955
7 4.71 (7)

A hálózati feszültségről táplált fényforrásainkat (lámpáinkat) jellemzően kétféle módon használjuk. Egyik mód, amikor csak be- és kikapcsoljuk valamilyen vezérlővel (kapcsolóval, rádiós vagy infra távirányítóval). A másik mód – és egyben most már gyakori igény is –, hogy a be- és kikapcsolás mellett szabályozzuk is a világítást. Természetesen az „evolúció” nem áll meg, így sorra jelennek meg a piacon a különböző komfortosabb lehetőségek, mint például az okostelefon-alkalmazással történő teljes körű, akár csoportos kezelhetőség, beleértve a szabályozást is.

Porempovics József

HMV-cirkuláció vezérlése II.

Érdekes kapcsolások XVI.

2019. március 11. |  646
3

Folytatjuk az előző lapszámban megkezdett, használati-melegvíz (HMV) keringtetésével kapcsolatos vezérlési ötletek bemutatását. A többféle bemutatott lehetőség persze koránt sem lehet teljes, hiszen a megvalósíthatóságot elsősorban a helyi adottságok és igények határozzák meg. Egyik legfontosabb kérdés, hogy szükség van-e rá.

Porempovics József

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

Érdekes kapcsolások XV.

2019. február 11. |  1522
1

A családi házak használati-melegvízzel (HMV) való ellátásának gépészeti kivitelezése viszonylag kiforrott, jól bevált technológiákkal történik, melyek az újabb eszközök és megoldások megjelenésével folyamatosan alkalmazkodnak az igényekhez.

Porempovics József

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Érdekes kapcsolások XIV.

2018. december 9. |  691

Már jócskán benne vagyunk a fűtési szezonban, már nem a fűtési rendszerek tesztüzeme zajlik, hanem élesben dolgoznak a szabályzók és hőforrások. Aktuális cikkünkben kétféle, nem hagyományosnak mondható zónázott fűtéshez próbálunk ötletet adni, illetve néhány, szintén ötletadó választ a címben feltett kérdésre: fűtünk vagy szellőztetünk?

Porempovics József

Reflektorfényben az alkonykapcsolók

2018. november 17. |  517

A többféle funkciót betöltő, szinte azonnal „bevethető” vezérlő és szabályzó eszközök (dimmerek, termosztátok, lépcsőházi automaták stb.) közül az aktuális összehasonlító táblázat az alkonykapcsolók sokasága között próbálja segíteni az eligazodást.

Porempovics József

Kapcsolások „léptető” relékkel

Érdekes kapcsolások XIII.

2018. október 16. |  891
2 5 (2)

Az úgynevezett „léptető” relék általában világítási körök (jellemzően két kör) különböző kapcsolási variációinak egygombos vezérlésére használható impulzusrelék. A két kimenet az egymást követő gombnyomásokra más-más kapcsolási „képet” produkál, ami lehet a 4 lehetséges kimeneti állapot vagy ebből pl. valamelyik három variáció – gyártótól, típustól függően.

Porempovics József

Aszimmetrikus időzítések

Érdekes kapcsolások XII.

2018. szeptember 25. |  810

Készülékek, berendezések vagy folyamatok időzített vezérlésének egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb eszközei az időrelék. A gyártók sokféle típust kínálnak, egy vagy több funkcióval, moduláris, dobozolt vagy süllyeszthető kivitelekben, illetve különböző tápfeszültség-tartományokkal.

Porempovics József

Multifunkciós időrelék a kapcsolószekrényben

2018. augusztus 7. |  1446

Az idő és annak folyamatos múlása fontos tényezője életünknek, szokták mondani, hogy az idő az egyetlen dolog, ami biztosan változik – legalábbis a mi dimenziónkban. Nincs ez másként gépek, készülékek, működési folyamatok esetében sem, szinte minden területen előfordul valamilyen időzítéssel, időütemezéssel kapcsolatos funkció vagy feladat.

Porempovics József

Kapcsolóórák

Érdekes kapcsolások XI.

2018. június 18. |  1799
1 5 (1)

A valós idejű kapcsolásokhoz a leggyakrabban és leggyorsabban bevethető eszközök a valós idejű kapcsolóórák.

Porempovics József

Automatikus fényáram-szabályozás

Érdekes kapcsolások X.

2018. május 16. |  818

A természetes fény alapvető lételemünk és egészségünkre is jótékony hatása van, de mindemellett tekinthetjük a legjobb „világításnak” is. A sok és nagy felületű ablakok a modern épületek alapelemévé váltak, legyen az üzem, irodaház vagy családi otthon, így ha elegendő természetes fény van, akkor nincs is szükség mesterséges világítás használatára – legalábbis nappal.

Porempovics József

Fáziskapcsolások

Érdekes kapcsolások IX.

2018. április 17. |  956

Cikksorozatunk aktuális cikkében a fáziskapcsolásokra mutatunk be két elvi ötletet. Elsőként takarékoskodunk egy kicsit alacsonyabb költségű energiaforrás időzített átkapcsolásával. Második elvi ötletben pedig megkeressük a még „élő” fázist a „négy fázisból” – igen, nem elírás –, fázisról fázisra kapcsolunk és, ha van tartalék áramforrás (virtuálisan „negyedik fázis”), akkor mindhárom fázis hiánya esetén arra kapcsolunk át. Az átkapcsolások mindkét elvi megoldásnál átkapcsolási várakozással, azaz késleltetéssel történnek, tehát szünetmentes tápellátást igénylő készülékekhez nem szerencsés a használatuk.

Porempovics József

Takarékos világításkapcsolások

Érdekes kapcsolások VIII.

2018. március 20. |  2032

Egy lakásban több olyan helyiség is található, ahol általában viszonylag rövid ideig tartózkodunk. Ilyen pl. a spájz vagy kamra, ahová legtöbbször csak be-beugrik a háziasszony a főzéshez szükséges dolgokért, vagy akár a tüzelőtároló, kazánház, garázs stb.

Porempovics József

Fűtéskiegészítések

Érdekes kapcsolások VI.

2018. február 12. |  2191

A lakás vagy családi ház fűtésével kapcsolatos megoldások szinte mindig aktuálisak. Télen azért, mert előjönnek a rendszer hibái, esetleges hiányosságai, nyáron pedig azért, mert az átalakítás, beavatkozás alatt nem kell fűteni, így bátrabban nyúlhatunk a rendszerhez. A következőkben két olyan megoldást mutatunk be, melyek beépítése viszonylag ritkább fűtési rendszereknél vált szükségessé, de a felhasznált egyszerű eszközök és azok alkalmazásának módja akár ötletadó is lehet egy esetleges saját megoldás keresésénél.

Porempovics József

Gondolatok a dugaszolóaljzatokról

2018. február 12. |  2085

A lakások, épületek villamos hálózatához való közvetlen felhasználói hozzáférést szinte mindenhol a süllyesztett dugaszolóaljzatok biztosítják. A családi házak egyes helyiségeibe éppen ezért indokkal vagy indokolatlanul általában többet is beépíttetnek, ami magával hozza, hogy jellemzően ebből a szerelvényből kell a legtöbb.

Porempovics József

Motoros kapuk vezérlése

Érdekes kapcsolások VI.

2017. december 8. |  2682

A kapuk, garázsajtók motoros, távvezérelt mozgatása mára már egy sokak számára elérhető árban kapható, annyira „extrának” sem nevezhető megoldás, melyet alapvetően egy nagyon kényelmes funkciónak tekinthetünk. Az ellenzők a jellemzően mozgásszegény életvitelünk egyik megtestesítőjeként is emlegethetik, mondván, ennyi mozgás minimum beleférne.

Porempovics József

Világítástechnikai ötletek

Érdekes kapcsolások V.

2017. november 10. |  1098

A világításvezérlés és -szabályozás egy állandóan megoldandó feladat az épületvillamosságban. Nincs is gond ezzel, hiszen az általános igényekhez rendelkezésre állnak az általános megoldások, így viszonylag egyszerűen kielégíthetők a megrendelők kívánságai.

Porempovics József

Folyadékszint-szabályozás vészszinttel

Érdekes kapcsolások IV.

2017. október 10. |  1214

A kutak, tartályok és nem utolsósorban a szennyvízátemelők folyadékszint-figyelése vagy szabályozása gyakori megoldandó feladat, melyre többféle lehetőség kínálkozik.

Porempovics József

Redőnyök az okos házban

Érdekes kapcsolások III.

2017. augusztus 2. |  2416

A redőnyök mozgatása és a kézi/automatikus vezérlés felhasználói igénye az épületautomatizálási rendszereknél gyakorlatilag már egyenrangú az összes többi fontos funkcióval, ami egy házban, lakásban előfordulhat.

Porempovics József

Redőnyök – ha süt, ha fúj

Érdekes kapcsolások II.

2017. június 7. |  3135

A redőnyök telepítése épületeink ablakaira vagy külső térre nyíló ajtóira jól használható funkció minden évszakban, szinte minden külső és lakáson belüli környezeti hatás kiküszöbölésére vagy éppen kihasználására alkalmas.

Porempovics József

Fények a ház körül

Érdekes kapcsolások I.

2017. május 10. |  3069
1 5 (1)

A most induló kisebb cikksorozatban kicsit visszatérünk a lap hasábjain már többször elővett diszkrét, főleg moduláris (relés) vezérlőkkel kapcsolatos megoldásokra. Némi különbség lesz, hogy valamelyest komplexebb feladatokra keresünk elvi vagy a gyakorlatban is kipróbált kapcsolási és eszközválasztási lehetőségeket, melyek a régebbiekhez hasonlóan inkább ötletadó, gondolkodtató szándékkal készülnek, mint egy az egyben utánépítésre.

Porempovics József

Internetrádió

Rádió a kapcsoló helyén 2.

2017. április 11. |  4377

A fali szerelvény-jellegű rádiók bemutatásának sorát az internet-alapú rádiókkal folytatjuk, melyek digitális mivoltuknak köszönhetően számos előnyt biztosítanak a földi műsorszórással szemben, és a nagy felbontású kijelzővel rendelkezők akár videótartalmakat is képesek megjeleníteni, így pl. videó kaputelefon beltéri egységeként is használhatók.

Porempovics József

Rádió a kapcsoló helyén

2017. március 16. |  5821

A rádióhallgatás, mondhatni, „ősidők” óta része a mindennapi életünknek. A multimédiás tartalmak bősége és a hozzáférés viszonylag könnyű módjai sem tudták kiszorítani a hagyományos rádióhallgatást. Szól az autóban, konyhában, munkahelyen, és sokszor csak háttérként, hogy ne legyen csend körülöttünk.

Porempovics József

Lépcsőházi automaták

2017. március 16. |  4950

A lépcsőházi automaták tulajdonképpen elengedés-késleltető időrelék, az alkalmazásnak megfelelő újraindítható funkcióval, mely alapelvárás minden ilyen eszközzel szemben. Gyártanak persze extrákkal bővített típusokat is, de az alapfunkciót általában ezeknél is megtartották a fejlesztők, gyártók. A lépcsőházi automata szinte minden moduláris vezérlőt gyártó cég termékei között megtalálható, hiszen a leginkább keresett eszközök között szerepel a diszkrét villamossági vezérlők piacán.

Porempovics József

Fűtésszabályozás busz-kommunikációs rendszerrel

Az otthon melege – távolról II.

2017. február 9. |  3048

Folytatva a fűtésszabályozás néhány lehetőségének bemutatását, az előzőkben tárgyalt vezeték nélküli, rádiófrekvenciás megoldás után most egy vezetékes, úgynevezett busz-kommunikációs épületautomatizálási rendszerrel megvalósítható fűtésszabályozás néhány alapbeállítását tekintjük át, természetesen érintve a szükséges hardver eszközöket is.

Porempovics József

Az otthon melege – távolról I.

Vezeték nélküli fűtésszabályozás

2016. október 5. |  3054

Az előző rész bevezetőjében említett két fűtésszabályozási megoldás (RF és buszos) közül most a vezeték nélküli, rádiófrekvenciás kommunikációval működő fűtési rendszer okostelefonnal történő helyi (WiFi) és távoli (internet) kezelhetőségének, beállításának lehetőségeit tekintjük át. A hardver összeállítása egy rendszeren belül viszonylag adott, és már többször volt róla szó a lap cikkeiben, így most elsősorban a szoftveres lehetőségek bemutatása a cél.

Porempovics József

Az otthon melege – távolról

2016. szeptember 5. |  1399

A nyárnak hamarosan vége, és a vénasszonyok nyara után egészen biztosan újra beindul a fűtési szezon. Többen előre gondolkodva keresik fűtési rendszerük gépészetének és szabályozási rendszerének felújítási lehetőségeit, melyek elsősorban az energiaköltségek optimalizálását célozzák, hiszen köztudottan egy épület fenntartásában jelenleg a fűtés és a hűtés a leginkább zsebre menő feladat.

Porempovics József

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 3

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. augusztus 5. |  10 427
1 5 (1)

A cikksorozat előző két részében bemutatásra került a világítási kapcsolások átalakításának néhány lehetősége, kezdve az eredetileg egyszerű egypólusú kapcsolóval szerelt áramkörök funkcióbővítő átalakításától, az alternatív kapcsolásoknál használható kisebb-nagyobb változtatásokig, érintve a fényerő-szabályozás beépíthetőségét is.

Porempovics József

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. június 13. |  4149

A hagyományos világítási kapcsolások átalakításának, módosításának és bővítésének lehetőségeit folytatva az alternatív kapcsolókkal szerelt hálózatokkal foglalkozunk, amikor a megrendelők, lakók úgy szeretnék bővíteni a meglévő rendszert, hogy az új vezérlési lehetőségek mellett lehetőleg megmaradjon az eredeti két helyről történő működtetés lehetősége is. A működtetés alapvetően kétféle lehet: dimmelés vagy csupán a be- és kikapcsolás – természetesen a dimmelés egyben a be- és kikapcsolás funkcióját is adja.

Porempovics József

A kettős váltókapcsolókról

2016. június 13. |  15 591
1 5 (1)

Az e havi összehasonlító táblázat a lakásszerelvények egyik, nem a leggyakrabban használt típusának tulajdonságait mutatja be. A kettős váltókapcsolók elnevezés mellett szakmai körökben és gyártónként is előfordul a dupla váltókapcsoló vagy dupla alternatív kapcsoló elnevezés is. Bárhogyan is nevezzük, a lényeg a helyigényben és a működésben van, vagyis használatával egy szerelvényhelyen két kapcsolási lehetőséget kapunk, ráadásul külön-külön billentyűkkel működtetett alternatívkapcsolókkal.

Porempovics József

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. május 17. |  9699

A helyiségek világításának hagyományos kapcsolástechnikája szinte lerágott csont. A telepítések során mindennapos tevékenység az alternatív és keresztkapcsolók vezetékezése, bekötése és talán az impulzusrelék alkalmazása is a több helyről történő kapcsolások lehetőségének biztosítására.

Porempovics József

Szivattyúvédelem 3.

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016. április 17. |  2492

A szivattyúvédelemmel foglalkozó cikksorozat utolsó részében a védelmi láncban is utolsóként szereplő fokozatokkal foglalkozunk, konkrétan a szivattyú szárazon futásának és túlterhelésének felügyeletével, illetve a távjelzések egy lehetséges megoldásával.

Porempovics József

Szivattyúvédelem II.

Vezérléstechnikai ötletek IV.

2016. március 16. |  3097

Folytatva az előző lapszámban megkezdett komplex szivattyúvédelem ismertetését, bemutatásra kerülnek a védelmi rendszer további fokozatainak kapcsolási elrendezései és azok működése. Mint már említettük, az egyes fokozatok önállóan is felhasználhatók, vagy éppen ki is hagyhatók a rendszerből, hiszen minden fokozat relékontaktust használ és az érintkezők sorba kötése alkotja a védelmi láncot.

Porempovics József

Vezérléstechnikai ötletek III.

2016. február 15. |  2200

E hónapban az eddigieknél egy kicsit komplexebb vezérléstechnikai megoldás kerül bemutatásra, mely egy szivattyú működtetését, működésének ellenőrzését és viszonylag összetett védelmét oldja meg moduláris, sínre rögzíthető eszközök segítségével.

Porempovics József

Vezérléstechnikai ötletek II.

2015. december 20. |  2650

A vezérléstechnikai ötletek sorát továbbra is a moduláris villamossági eszközökkel megvalósítható olyan kapcsolások bemutatásával folytatjuk, melyeknél nem csupán az egyes eszközök alapműködéseit használjuk fel a feladatok megoldására. A funkcionális alapműködéseket és az eszközök kapcsolatának logikáját kicsit átértelmezve érdekes alkalmazási lehetőségeket kaphatunk.

Porempovics József

Vezérléstechnikai ötletek I.

2015. november 12. |  3287

Bizonyára több olvasó emlékszik még egy régebbi, viszonylag hosszú cikksorozatra, melynek főcíme: „Irányítástechnikai hétköznapok” volt. A cikksorozat elsősorban az úgynevezett installációs vezérlőkkel és szabályozókkal foglalkozott, azok alapműködéseivel és sokszor annál komplexebb vezérlések, szabályozások bemutatásával.

Porempovics József

Folyadékérzékelés, folyadékszint-kapcsolók és -szabályozók

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XIV.

2015. október 13. |  7684
1

A cikksorozat alaptémája szinte kimeríthetetlen, most, az utolsó részhez érve foglalkozunk még egy népszerű területtel: a folyadékok érzékelésével, folyadékszint-kapcsolókkal és -szabályozókkal.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XIII.

2015. szeptember 15. |  4127
1

Folytatva az előző cikkben megkezdett, érzékelőkkel rendelkező moduláris eszközök belső világába történő betekintést, most egy viszonylag népszerű és gyakori eszköz, az alkonykapcsoló áramköri alapmegoldásait tekintjük át.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XII.

2015. augusztus 5. |  4569
1 5 (1)

Környezetünk jellemzőit és azok változásait érzékszerveinkkel érzékeljük, és sok esetben fel is dolgozzuk valamilyen szubjektív folyamat során, pl. ha fázunk, akkor befűtünk, ha huzat van, bezárjuk az ablakot, ha esik az eső, esernyőt tartunk a fejünk fölé stb. Az ember így akár egy komplett szabályozási körként is felfogható, annak minden elemét magunkban hordozzuk (érzékelő, jelfeldolgozó, beavatkozó stb.), sőt annál sokkal többet is, hiszen a gondolkodás, az emlékezés, az elemzőképesség és sok más, csak az emberre jellemző tulajdonság szuperszámítógéppé varázsol bennünket.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XI. Jelfeldolgozás II.

2015. június 12. |  2123
1 5 (1)

A moduláris installációs eszközök mikroelektronikai áramkörei többféle külső jelet kezelnek, dolgoznak fel, attól függően, hogy milyen funkciót töltenek be. A leggyakoribb ilyen jel a funkciót, folyamatot elindító startjel, ami általában két állapottal rendelkezik: aktív vagy inaktív, vagyis van vagy nincs feszültség a bemeneti ponton.

Porempovics József

Mikroelektronika a villamossági eszközökben X.

Jelfeldolgozás

2015. április 17. |  3555
1 5 (1)

A vezérlő- és szabályozóeszközök elektronikái sokféle külső és belső jelet, környezeti eseményt dolgoznak fel. Ezeket az úgynevezett környezeti változókat, vagyis külső és modulon belüli jeleket különféle áramköri elemekkel és megoldásokkal kell a mikrovezérlő alacsony feszültségű és áramú be- és kimeneteihez, konkrétan a chip kivezetéseihez illeszteni, melyre az előző cikkben már egyszerű példákkal is utaltunk.

Porempovics József

Mikroelektronika a villamossági eszközökben IX. – a mikrovezérlő

2015. március 10. |  3131
1 5 (1)

A modern, korszerű moduláris kivitelű villamossági eszközök többsége többfunkciós, vagy másképpen multifunkciós, ami azt jelenti, hogy egy eszköz a maga feladatkörében (pl. időrelé) különféle működési módokra képes.

Porempovics József

Buck konverter

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VIII.

2015. február 11. |  4715
1

Folytatva a villamossági moduláris elektronikai eszközökben található tápegység-megoldások közötti szemezgetést, jelen cikkben bemutatunk néhány kapcsolást, elvi megoldást a galvanikusan leválasztott és le nem választott tápegység- áramkörökre és a hozzájuk tartozó feszültségstabilizálásra.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VII.

Gyakorlati áramkörök II.

2014. december 10. |  3785
1 5 (1)

A villamossági vezérlő- és szabályzóeszközök (időrelék, dimmerek, alkonykapcsolók stb.) elektronikáinak többségében már kevés olyan integrált áramkör (IC) található, ami egy vagy csak néhány funkcióval rendelkezik. Kivételek lehetnek ez alól a tápfeszültségek biztosítására szolgáló alkatrészek, mint pl. a feszültségstabilizátorok vagy a feszültségcsökkentők. Az eszközök funkcióit szinte minden esetben mikrovezérlő irányítja, így az úgynevezett diszkrét IC-ket legfeljebb a be- és kimeneti jelek illesztésére kell „bevetni” a fejlesztéskor, hogy a mikrovezérlő által is feldolgozható formában és jelszinten legyenek.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VI.

Gyakorlati áramkörök I.

2014. október 14. |  6295
1

Az elektronikai alkatrészek talán megfelelő mértékben történő bemutatása után következzenek gyakorlati alkalmazások, áramköri kapcsolások. A konkrét áramkörök kapcsolási rajzokkal lesznek bemutatva, melynek célja elsősorban az, hogy a nem kifejezetten elektronikával foglalkozó villamossági szakemberek – akik egyébként napról napra használnak elektronikát tartalmazó eszközöket – képet kapjanak arról, hogy mit is tartalmaznak pontosabban ezek az eszközök, hogyan van megoldva a tápegység vagy éppen egy bemeneti jel fogadása, feldolgozása.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben V. Integrált áramkörök (IC-k)

2014. október 14. |  4978
1

A cikksorozat eddigi részeiben az elektronikai áramkörök úgynevezett diszkrét alkatrészeivel kapcsolatos ismereteket frissítettük fel a leggyakoribb passzív és aktív eszközök fontosabb jellemzőinek bemutatásával. A tárgyalt eszközök valamelyike vagy többsége szinte biztosan megtalálható a magánéletben használt készülékekben (telefon, TV, mosógép stb.), de az elektronikával működő villamosipari eszközökben is.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben IV.

2014. szeptember 15. |  18 189
2

A tirisztor és a triak – főleg ez utóbbi – gyakori áramköri eleme a különböző kapcsoló vagy szabályozó készülékeknek, fényerőszabályozóknak, motor-hajtásoknak stb. Kimeneti meghajtóként nagyobb áramokhoz is alkalmazhatók, és viszonylag egyszerű a vezérlésük. A következőkben ezt a két elektronikai alkatrészt járjuk körül az eddigiekben is megszokott, elsősorban a gyakorlatban is használható információk mentén.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben III.

2014. augusztus 6. |  6330
1 5 (1)

Az elõzõ cikkben a bipoláris tranzisztorok néhány általános jellemzõjét, tulajdonságát néztük át, és frissítettük fel esetleg régen tanult, el-eltûnõ ismereteinket. Elsõsorban a kapcsoló jellegû mûködésrõl volt szó, bár késõbb, az alkalmazástechnikai példáknál látni fogjuk, hogyan mûködik pl. feszültségstabilizátorként tápegységekben.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben II.

2014. június 10. |  4421
1

A villamossági eszközök áramköreit is alkotó elektronikai, mikroelektronikai alkatrészekkel kapcsolatos, előző lapszámban megkezdett ismeretfrissítő információk sorát folytatva most áttekintjük az aktív alkatrészeket. Természetesen továbbra sem cél a mikroelektronika mélységeiben búvárkodni, főleg nem elméleti síkon tudományoskodni, és az sem cél, hogy sorra vegyük a teljes alkatrésztípus-kínálatot.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben I. rész

2014. május 15. |  4105
1 5 (1)

Az elektronika teljesen átvette az uralmat felettünk. Nem is túl régen még a „nem élhetek muzsikaszó nélkül” dallamát cigányprímás húzta a fülekbe, ma már MP3 lejátszóról, mobiltelefonról vagy internetes rádióról hallgatjuk a mai kor zenéit, és talán eszünkbe sem jut más lehetőség.

Porempovics József

Egyszerű megoldások gyakori feladatokhoz II.

Fázisválasztó biztonsági időzítéssel és automatikus hideg RESET – „lefagyás” utáni újraindítás

2014. április 18. |  5943
1 5 (1)

A cikksorozat második részében folytatjuk a diszkrét vezérlőeszközökkel megoldható, viszonylag egyszerű feladatok kapcsolási rajzainak bemutatását. A megoldások legtöbbször konkrét problémákhoz készültek, de kis továbbgondolással és a logikai folyamatok módosításával más feladatokhoz is jól jöhetnek, mint ötletadó kiindulási pontok.

230 V-os LED dimmerek

2014. április 18. |  3779
1 4 (1)

A világításra használt LED-es fényforrások (köznapi nevén LED izzók, égők, körték stb.) megjelenésekor ezek fényerőszabályozása még kicsit viccesnek tűnt, hiszen teljesítményükben elmaradtak a hagyományos fényforrásoktól – nem igazán volt szükség lejjebb venni a fényerősséget.

Porempovics József

Egyszerű megoldások gyakori feladatokhoz I.

Fan-coilok hőmérséklet-szabályozása

2014. március 14. |  9795
1

A villamossági kivitelezői munka során gyakran várják el a szakembertől, hogy megoldást találjon a megrendelő egyedi igényeihez, amelyekkel az ipari és a lakossági felhasználók egyaránt előállnak. A háztartásokba beépítésre kerülő készülékek, berendezések és funkcionális eszközök – amennyiben nem egy intelligens rendszer részei – külön, önálló életet élnek, de az igények sok esetben éppen a funkciók egymással történő összehangolása valamilyen logikai elgondolás mentén. Intelligens rendszerre pedig vagy pénz, vagy lehetőség (buszvezetékezés) nincs.

Hagyományos eszközök speciális funkciói II. - Hasznos ötletek - gyárilag

2013. november 14. |  4865
1 5 (1)

A cikksorozat első részében megpróbáltam rávilágítani arra, hogy a vezérlő- szabályzóeszközöket fejlesztő és gyártó cégek egyes termékeikben az alapfunkció mellett további hasznos vagy ötletes funkciókkal is felvértezik amúgy hétköznapi eszközeiket. A felhasználó, kivitelező sok esetben csak az eszközök alapfunkcióival foglalkozik, ezt ismerve, hiszen nem sok idő van másra a hétköznapi hajtásban. Speciálisabb feladatokhoz keresve az egyszerű és olcsó megoldást, már elképzelhetőbb az elmélyülés egyes eszközök adatlapjában – persze ehhez is tudni, ismerni kell, hol keressen és mit. Ez esetben jó megoldás lehet az ilyen jellegű eszközöket gyártó cég vagy cégképviselet megkeresése, ahol esetleg a részletesebb termékismeret miatt segíteni tudnak. Az alábbiakban folytatjuk a hagyományos eszközök alternatív alkalmazási lehetőségeinek bemutatását, bízva abban, hogy szükség esetén emlékeznek arra, hogy erre a feladatra már valahol olvastak megoldást.

Hagyományos eszközök speciális funkciói I. - Időrelék másképpen

2013. október 16. |  11 574
1

A hagyományosnak tekinthető moduláris, általában relé kimenetű, DIN sínre szerelhető eszközök a mindennapi villanyszerelés elmaradhatatlan készülékei. Legtöbbjük a saját feladatkörében egyetlen funkcióra használhatóak, de sok közülük az úgynevezett multifunkciós tulajdonsággal rendelkezik, ezekről fogunk szót ejteni. A multi funkcionalitás általában azt jelenti, hogy az eszköz, saját funkció csoportjában (pl. időrelék csoportja) a kimeneti relét a vezérlő bemenet különböző állapotai alapján (bekapcsolás, fel- és lefutó élek stb.) más-más logika szerint működteti. A gyakorlatban, legtöbb esetben valamelyik alapfunkciót kell használni egy-egy alkalmazás során, így a többi, speciálisabb funkció elkerülheti a felhasználó figyelmét, miközben némelyik funkció nagyon jól helyettesíthet más funkciócsoporthoz tartozó eszközt vagy használata megkönnyíti a vezérlési feladat megoldását.

 

Lakásvezérlés távolról III. Intelligens ház és az internet

2013. július 2. |  7293

A vezetékes és vezeték nélküli intelligens villanyszerelési rendszerrel szerelt épületek GSM hálózaton történő távoli elérése és vezérlése volt a cikksorozat első két részének tartalma. A GSM hálózat használata kézenfekvő, hiszen mobiltelefonunk szinte mindig nálunk van, viszont a távvezérlés, távellenőrzés vagy a szabályozások paramétereinek távoli módosítása lényegesen könnyebb és követhetőbb az internet által biztosított lehetőségek igénybevételével.

Az intelligens ház

Lakásvezérlés távolról II.

2013. május 15. |  3667

Az épületautomatizálási rendszerekkel felszerelt lakóépületek, elterjedtebb néven okos vagy intelligens házak célja és feladata, hogy az ott lakók élethelyzeteihez és igényeihez igazodva összhangot teremtsen az egyébként önálló életet élő, különböző funkciókat ellátó elektromos vagy elektromosan vezérelhető/szabályozható berendezések, készülékek működése között, mindezt egységes felületeken kezelhető és ellenőrizhető formában.

Lakásvezérlés távolról I. GSM kommunikátor

2013. április 17. |  5887
1 5 (1)

Az épületfelügyeleti rendszerekkel kapcsolatban egyre inkább előtérbe kerül a távolról történő ellenőrzés, vezérlés vagy akár szabályozás lehetősége. Az ilyen rendszerek iránt érdeklődőknél lassan már természetes igényként jelentkezik ez, de sok esetben a lakástulajdonosok már nem csupán kapcsolásokat kívánnak elvégezni a távolból, hanem esetleg szeretnék látni, ellenőrizni is az egyes funkciók működését, vagy lekérdezni a mért adatokat (pl. hőmérsékletet), állapotokat. A legtöbb lakásban nincs kiépített épületautomatizálási rendszer, de egyes funkciókat itt is szeretnének távolról működtetni, ellenőrizni. A gyártók folyamatosan bővítik az erre alkalmas eszközök választékát, illetve újabb és újabb szoftver-verziókat kínálnak a meglévő rendszereikhez, régebbi vagy újabb eszközeikhez.

A lépcsőházi automatákról

2012. november 9. |  37 160
4 4.67 (3)

Rádiófrekvenciás vezérlés VII.

2012. október 17. |  7349
1 5 (1)

Az ősz beköszöntével esténként olykor már fűteni is kell. Ilyenkor szembe- sülünk azzal, hogy bizony a fűtési rendszerünkről a meleg nyári napokon megfeledkeztünk. Itt nem csak a karbantartásra, hanem a korszerűsítésre is gondolok, hiszen télen tapasztaljuk meg a rendszer hiányosságait, felállítjuk a különböző teóriákat a javításra, és elvi síkon akár meg is oldjuk azt valamilyen szinten, a gyakorlati megvalósítás pedig elmarad.

Talán azért is, mert az elképzelt megoldás bonyolultnak, drágának tűnik, lassú a megtérülése, nem beszélve a fúrás-faragás-vésés utáni helyreállítási munkákról, amit az ellenségünknek sem kívánunk. Az épületgépészeti átalakítások mellett legtöbb esetben villanyszerelési munkákra is szükség van, amikor a vezérlések, szabályozások is módosításra, esetleg teljes átalakításra kerülnek a hatékonyság és az energiatakarékosság érdekében. A fűtési rendszer rádiófrekvenciás működtetésének lehetősége egy kézenfekvő megoldás, ha vannak hozzá megfelelő eszközök és megoldások . Nincs vezeték (vagy csak minimális), és szinte azonnal bevethető.

1. ábra 1. hagyományos szobatermosztát 2. potenciálmotoros kontaktus 3. 2 csatornás univerzális adómodul 4. RF kapcsoló aktor (vevő) 5. kazán

Rádiófrekvenciás vezérlés IV.

2012. július 1. |  6328

A rádiófrekvenciás vezérlés eszközkészletének eddigi áttekintése után már elegendő információ áll rendelkezésünkre, hogy konkrét feladatokat is megoldjunk az itt tárgyalt vezeték nélküli rendszer segítségével.

A legegyszerűbb alkalmazásoknál az „egy adó – egy vevő” kapcsolatra van csak szükség, melyeknél az eszközök kiválasztását tulajdonképpen csak a vezérlésnek a megrendelő által igényelt módja (távirányító kiválasztása) és maga a funkció határozzák meg. Az eszközválasztékban történő könnyebb eligazodást segítheti az 1. ábra, mely a kapcsoló típusú, relékimenetű aktorokat tartalmazza csoportosítva, míg a 2. ábra a fényerőszabályozókat gyűjti össze. Utóbbinál lehetne a fényforrás típusa szerint is csoportosítani, de visszafelé haladva könnyen megtalálható a kívánt eszköz.

Programozás, tanítás:
Az adó- és vevőegységeket a gyártók „szűzen” hozzák forgalomba, tehát egy újonnan megvásárolt vevőegység egyetlen adóval sem működtethető, párosítani kell őket. Az összetanításkor tulajdonképpen annyi történik, hogy a vevőegységgel „tudatjuk” azoknak az adócsatornáknak (nyomógomboknak a távirányítón) a kódjait, amelyekre parancsokat szeretnénk végrehajtatni. A bonyolult és hosszadalmas programozási eljárásokat senki sem szereti, így a gyártók nagyon egyszerű és gyors megoldásokra törekednek.

1-2. ábra Az eszközválasztékban történő könnyebb eligazodást segítheti az 1-es ábra, mely a kapcsoló típusú, relékimenetű aktorokat tartalmazza csoportosítva, míg a 2-es ábra a fényerő- szabályozókat gyűjti össze. Utóbbinál lehetne a fényforrás típusa szerint is csoportosítani, de visszafelé haladva könnyen megtalálható a kívánt eszköz.

Rádiófrekvenciás vezérlés I.

2012. március 20. |  9496
1

A vezeték nélküli, rádiófrekvenciás vezérlés

lehetőségeiről, eszközeiről a szaklap több publikációja szólt már. Az „Irányítástechnikai hétköznapok” cikksorozatban is többször esett szó róla, de mindig csak az adott témához kapcsolódó alkalmazásokhoz igazodóan.

Az egyértelmű átláthatóság érdekében – a most induló kisebb cikksorozatban – rendszerbe foglalva tekintjük át a témakört az alapoktól elkezdve, egészen egy lakás funkcióinak vezérléséig. Mindezt egy eddig is példaként említett, viszonylag egyszerű és jó ár/érték arányú RF eszközcsalád-rendszer segítségével. A cikksorozat most nem foglalkozik hang- és video-átvitellel.


A távvezérlés, távjelzés régóta foglalkoztatja az emberiséget, és mindig meg is oldotta az adott kornak megfelelő szinten a feladatát. A technika és az emberiség életkörülményei állandó fejlődésben vannak. Az adott kor műszaki lehetőségei és emberi igényei egymást fejlesztve, egymásra hatva teremtették meg az új megoldásokat.

Az 1. ábra a távirányítás, távvezérlés felépítését, logikai alapszerkezetét mutatja. A szemléltetés kicsit egyszerűsített, mert a hétköznapi használat szempontjából mindhárom rész tovább bontható.

Az ADÓ tartalmazza a továbbítandó információkat (nyomógomb megnyomása, kontaktusok állapota stb.), magába foglalja a kódoló egységet és az átviteli csatorna jellegének megfelelő modulátor- és meghajtófokozatot.

A VEVŐ-ben az átviteli csatorna jellegének megfelelő fogadóegység található a demodulátorral, majd dekódoló (jelvisszafejtő) és jelfeldolgozó, valamint beavatkozó, végrehajtó egység kap helyet.

Az „Átviteli csatorna” az a kommunikációs közeg, melyen keresztül a kapcsolat megvalósul az ADÓ és a VEVŐ között. Hétköznapi értelemben általában az átviteli csatorna jellege alapján nevezzük el a különböző távvezérléseket, távirányításokat (pl. infra-távirányító), melyek egyben a csatorna fizikai tulajdonságai is.

Fűtésszabályzás vezetékes épületautomatizálási rendszerrel

2011. november 18. |  5841

Az előző lapszámban a hagyományos termosztátokkal vezérelt rádió- frekvenciás (RF) fűtésszabályozásról volt szó. A hagyományostól kicsit eltérő, bővebb lehetőségeket kínál fűtésszabályozásra a vezetékes, komplex épületautomatizálási rendszer, ami jelen cikk témája. A 7-8. lapszámban, a redőnyvezérlések kapcsán röviden bemutatásra került egy tipikus „buszos” rendszer felépítése és működése, ezért itt ezzel nem foglalkozunk, ismertnek tekintjük. Fontos kiemelni azok számára, akik még nem ismerik az ilyen rendszereket, hogy a fűtésszabályozás (vagy hűtés) csak egy funkció a sok közül, amire megoldást kínál egy épületautomatizálási rendszer (lásd az említett lapszámban!). Az épületautomatizálási rendszerek funkcionális egységei, moduljai között minden szükséges hardvereszköz megtalálható, ami a fűtés/hűtés szabályozásához kell – a lényeg az, hogy a szükséges eszközök csatlakozzanak a kommunikációs buszra azért, hogy a központi egység fel tudja dolgozni az információkat. Természetesen a hardver nem sokat ér (nem intelligens önmagában), ha nem társul hozzá egy jól kezelhető, ún. felhasználóbarát szoftver. Tehát nézzük sorban a rendszerelemeket, először is a hardvert. A fűtésszabályozáshoz hőmérsékletérzékelő, szabályozó és beavatkozó szükséges – látható, hogy a három közül a szabályozás lesz a szoftver feladata, a többit valamilyen „vas” fogja megoldani.

Sorrendi vezérlések

2011. április 18. |  13 687
1

A vezérléstechnikai relék alkalmazása legtöbb esetben a technológia egy-egy részfeladatának megoldásában merül ki, amikor is ki kell egészíteni a rendszert időzítéssel, jelátalakítással vagy valamilyen villamos jel felügyeletével. A következőkben bemutatott kapcsolások kisebb rendszert alkotva a teljes folyamatot automatizálják. A több relé alkalmazása miatt bonyolultabbnak tűnhetnek a rajzok, de a működés lekövetése és megértése után látható lesz, hogy végül is alapkapcsolásokkal van dolgunk.

Világításvezérlés és fényerő-szabályozás

Irányítástechnikai hétköznapok V.

2010. november 1. |  13 005

Az épületek helyiségeinek világításvezérlésére a hagyományos megoldásokon kívül gyakran merül fel más, akár speciálisabb igény. Adódik ez abból is, hogy egyre nagyobb a fényforrás-választék, egyre többen keresik az energiatakarékos eszközöket, valamint környezettudatos gondolkodásunk is formálódik vagy formálják, hiszen a hagyományos izzók kivezetése a gyártásból és a piacról a fentieket célozza. A változás azzal is jár, hogy az eszközök tulajdonságai eltérnek a megszokottól, ezért új vezérlők, szabályozók jelennek meg.

Analóg vagy digitális?

Irányítástechnikai hétköznapok II.

2010. július 8. |  6149
1 5 (1)

A cikksorozat második részénél – megtartva az előző cikk felépítését – az elkezdett elméleti rész folytatásaként felfrissítünk néhány fogalmat, majd a gondolatébresztő apró kapcsolások, ötletek következnek.

Ötlet nélkül nincs megoldás

Irányítástechnikai hétköznapok I.

2010. június 18. |  6859
1 5 (1)

Bizonyára minden villamossággal foglalkozó olvasó szembe került már napjaink hétköznapivá váló feladataival és kihívásaival, amikor történetesen a megrendelő igényei túlmutatnak az egyszerű, hagyományos megoldásokon, akár épületvillamosság, akár ipari alkalmazások területén. A villamosipar és a mikroelektronika összefonódása egyre több lehetőséget kínál a megoldások kiválasztására, de ez egyben meg is nehezíti a tájékozódást. Ma már az egyszerű időrelé doboza alatt is megbújik egy kis cél számítógép (mikrovezérlő). Az adott feladathoz találni kell egy jó megoldást, miközben számos tényezőt nem hagyhatunk figyelmen kívül: ilyen az ár, a műszaki tartalom, az üzembiztonság, a kivitelezhetőség, a rendelkezésre álló munkaerő és szakértelem, a gyártó minősítése a piacon, a háttér-támogatottság, a kereskedelmi háttér stb.

Porempovics József

Alkonykapcsolók

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban V.

2010. április 1. |  14 539
Társszerző: Zabari István
1

Az alkonykapcsoló a villamos ipar egyik legelterjedtebb (mikro-) elektronikai eszköze. Álmunkban sem gondolnánk viszont, hogy mint sok más mindennapi tárgy körülöttünk, magyar névhez kötődik. Számomra is meglepő volt, amikor a témába vágó internetes kutatásom közepette rátaláltam, hogy a fénykapcsoló valójában Gábor Dénes US 2 281 280 lajstromszámú szabadalma.  (Forrás: kfki.hu)

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban IV.

Kapcsolóórák kiválasztása

2010. március 1. |  8258
Társszerző: Zabari István
1 5 (1)

E havi cikkünkben elsősorban a digitális kapcsolórákban rejlő lehetőségeket szeretnénk bemutatni.

Moduláris elektronikai eszközök a gyakorlatban III.

2009. december 1. |  8452
Társszerző: Zabari István
1 5 (1)

E havi cikkünkben néhány speciális időrelé használati lehetőségét vesszük számba. Aszimmetrikus ütemadó A multifunkciós időrelék után ez az egyik leggyakrabban használt időrelé típus. Ezen eszközök általában egy potenciálmentes kimenettel és két függetlenül állítható időtartománnyal rendelkeznek. A két, függetlenül állítható időtartomány rendkívül széles: 0,1 másodperctől általában 1–10 napig, de nem ritka a 100 napos időzítési ciklus sem (1. kép).