Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Porempovics József

automatizálási mérnök-mérnöktanár

 6521 | |

Porempovics József cikkei

133 cikk. Lapozó:

Porempovics József

Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel

Relés ötletek és trükkök 36.

2023. március 13. |  305
2 5 (1)

A villamos készülékek és berendezések telepítéséhez elengedhetetlen megismerni a rendszer és a készülékek technikai paramétereit, illetve ezek kompatibilitását a rendszer összes elemével. Az első rendelkezésre álló információkat az eszközök adattáblái, használati útmutatói biztosítják, melyeket érdemes alaposan átolvasni és értelmezni. Jól ismert (és nem túl szerencsés) gyakorlat, hogy kicsomagoláskor félretesszük (esetleg kidobjuk) a használati leírást, – mondván, hogy nagy gyakorlatunkra támaszkodva simán be fogjuk tudni kötni és üzemelni. Aztán a több órás hibakeresés után próbáljuk megtalálni a leírást valahol az építkezés dzsungelében.

Porempovics József

Sorrendi világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 35.

2023. február 3. |  431
4 5 (4)

A világításvezérlés hagyományos formái szinte mindennapos és jól bevált megoldások a villanyszerelési gyakorlatban. A legegyszerűbb egypólusú kapcsolás mellett ide tartoznak a több helyről történő alternatív és keresztváltó kapcsolókkal megvalósított vezérlések, illetve a szintén több helyről működtethető impulzusrelés kapcsolások is. Vezérlési szempontból magasabb szintnek nevezhetjük az úgynevezett „okosház” rendszereket, melyekről első gondolatként a bonyolultabb megoldások lehetősége merülhet fel.

Porempovics József

Vezérlés kódolt gombnyomásokkal

Relés ötletek és trükkök 34.

2022. december 5. |  832
2 5 (2)

A „Relés ötletek és trükkök” cikksorozat rendszeres olvasói jól tudják, hogy a cikkekben bemutatott kapcsolási rajzok elsősorban relékimenetű vezérlőkkel vannak megvalósítva, melynek köszönhetően a legtöbb megoldás szinte azonnal fel is használható, akár a mindennapi kivitelezői munkák során is. Éppen ezért joggal merülhet fel a kérdés, hogy az elsősorban digitális technikából ismert kódolás és párja, a dekódolás hogyan jöhet létre egyszerű funkcionális relékkel?

Porempovics József

Kiegészítő kapcsolások impulzusrelékhez

Relés ötletek és trükkök 33.

2022. november 7. |  563
4 5 (4)

Az épületek világításának vezérlése hosszú utat tett meg a mai lehetőségekig. Belépve akár a legkisebb villamossági kereskedésbe, a világításvezérléshez szükséges kapcsolóeszközök, lakásszerelvények széles választéka tárul elénk. A szerelvénygyártók óriási dizájnkínálata mármár kiválasztási nehézség elé állítja a lakberendezőt, építkezőt. Természetesen nem csak a lakásszerelvények területén tapasztalható a mennyiségi, minőségi, dizájn és funkcionális választék hatalmas mértékű növekedése. Az épületvillamossággal kapcsolatos új trendek, szerelvények és vezérlési, szabályozási lehetőségek a telepítésben is hoztak némi változást, ha nem is olyan mértékűt, mint a szerelvényeknél.Porempovics József

Időzített világításvezérlés időtöbbszörözéssel

Relés ötletek és trükkök 32.

2022. október 10. |  468
2 4.5 (2)

Környezetünk világítása mindig is fontos része volt életünknek, így nem véletlen, hogy a világítással kapcsolatos munkák a villamossági szakemberek napi szintű tevékenységei közé tartoznak. A mai világítástechnika képzett, jól használható információkkal felvértezett szakembereket kíván, ugyanis a megrendelők, valamint a szakterület technikai fejlődése sokszor állítja a villanyszerelőket olyan egyedi feladat elé, ami nem valósítható meg a szokásos eszközkészlettel és műszaki megoldással. Mindezt természetesen a szabványok, szakmai előírások maximális figyelembevételével és gyakorlati betartásával kell végrehajtani.

Porempovics József

Keringtetőszivattyú-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 31.

2022. szeptember 15. |  1141
2 5 (2)

A fűtési szezon közeledtével gyakrabban merülnek fel kérdések a fűtési rendszer hatásfokának növelésével kapcsolatban. Ehhez hozzájárul még az energiaárak sokszor robbanásszerű emelkedése is, melynek kellemetlen negatív hatásait szintén csak a fűtési rendszerbe való beavatkozás enyhítheti, amennyiben ténylegesen van lehetőség a meglévő rendszer hatásfoknövelésére, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

Porempovics József

Iskolai és munkahelyi hangjelzések vezérlése

Relés ötletek és trükkök 30.

2022. augusztus 1. |  574

Ki ne emlékezne a csengő hangjára, melyet naponta többször is hallhattunk tanulmányaink helyszínein, az iskolákban. A hangjelzés fontos része az intézményi rend kialakításának és fenntartásának. A jelzőkürt vagy csengő használata munkahelyeken sem ritka a munkaközi szünetek vagy más események jelzésére.

Porempovics József

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Relés ötletek és trükkök 29.

2022. június 7. |  1823
6 4.83 (6)

Háztartásaink villamos energiaigénye annak ellenére is ritkán csökken, hogy a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása egyre kedvezőbb. Szinte biztosra mondható, hogy a háztartások gépparkja folyamatosan bővülni fog, melyet egy új családi ház áramellátásának tervezésekor érdemes figyelembe venni, és eleve az éppen szükségesnél nagyobb teljesítményre méretezni, hogy később ne érje meglepetés a családot.

Porempovics József

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 28.

2022. május 9. |  1005
2 5 (2)

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.

Porempovics József

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Relés ötletek és trükkök 27.

2022. április 15. |  434

Szinte minden évben – főleg a tavasz közeledtével – elővesszük itt a vezérléstechnikai rovatban az öntözéssel és szivattyúvezérléssel kapcsolatos ötleteinket, melyek elsősorban a konduktív folyadékszint-kapcsolókra, -szabályzókra épülnek. A vezetőképes folyadékokhoz vagy közegekhez használható eszközök népszerűségének okai között említhetjük, hogy a folyadékszint-érzékelők piacán, a konduktív elven működők az egyik legjobb ár/érték arányú készülékek, valamint az is használatuk mellett szól, hogy telepítésük, beállításuk nem minden esetben igényel a villamossági ismereteken kívül mást. Ráadásul viszonylag gyorsan telepíthetők még szélsőségesebb körülmények között is – persze kivéve a tűz- és robbanásveszélyes környezetet.

Porempovics József

Dimmervezérlési ötletek

Relés ötletek és trükkök 26.

2022. március 8. |  997

A fény legegyszerűbb és leginkább megfogható meghatározása talán az egyik fizikai értelmezése, mely szerint: „sugárzó energia, amely a tárgyi világot láthatóvá teszi számunkra” (idézet a magyar nyelv értelmező szótárából). A fény további értelmezései között persze találunk nem ennyire megfogható gondolatokat is, mint pl. irodalmi, költői vagy simán csak hangulati elemként megemlítve, melyekből levonható az a következtetés – amit amúgy is mindenki ismer –, hogy a fény életünk egyik legmeghatározóbb eleme. Környezetünk mesterséges megvilágítási módjának kiválasztását tehát több tényező is befolyásolhatja, hiszen sok esetben nemcsak egyszerűen látni szeretnénk a tárgyi világot, hanem dizájnelemként is szívesen használjuk. Ennek egyik leginkább elterjedt módja a fényforrások fényáramának szabályozása, más elnevezéssel dimmelése (köznyelven a fényerő-szabályozás).

Porempovics József

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Relés ötletek és trükkök 25.

2022. február 7. |  721

A ventilátorok mint a levegő kényszeráramoltatásának eszközei életünk több területén megjelennek, legyen az háztartás vagy ipar. Az egyszerű szobai ventilátorok mellett a szellőztetők, hővisszanyerők, elektromos radiátorok, fűtő/hűtő berendezések és sok más készülék tartalmaz ventilátort.

Porempovics József

Süllyeszthető időzítők

Relés ötletek és trükkök 24.

2021. december 6. |  629
2 5 (2)

A villamossági vezérlőeszközök közül talán az időzítő áramkörök tartoznak a legnépszerűbb, leggyakrabban használtak közé. A villanyszerelői gyakorlatban szinte mindennapos megjelenésük egyik oka lehet, hogy az idő életünk legmeghatározóbb része, hiszen szokták mondani: az egyetlen dolog, ami biztosan változik. A változást pedig a múlt, jelen és jövő eseményei jelentik. Az idő viszont nem csak egy emberi érzékelés, mely életünk eseményeinek sorrendiségéből adódik, hanem gépek, rendszerek működési folyamatainak meghatározója is – bár a kettő nyilván összemosódhat.

Porempovics József

Ötletek redőnyvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 23.

2021. november 8. |  684
1 5 (1)

Nehéz találni manapság olyan családi házat, lakást, ahol ne lenne az ablakokra redőny szerelve. Nem ritka, hogy ezek a redőnyök, zsaluziák motorral működnek és az is természetes már, hogy távirányítással vezérelhetők. Sőt mi több, erre a területre is betörtek az „okosnak” nevezett eszközök és megoldások, melynek köszönhetően mobiltelefon applikációval wifi- vagy távoli kapcsolattal is elérhetők. A korszerűbb megoldásokban a „csőmotornak” nevezett meghajtóba nem csak a két irányt mozgató motor és a végálláskapcsolók kapnak helyet, hanem a távvezérlés ISM sávú RF modulja is, vagy akár maga a wifi-adapter.

Porempovics József

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

Relés ötletek és trükkök 22.

2021. október 11. |  1770
1 5 (1)

A háromfázisú, leggyakrabban aszinkron villamos motorok kapcsolása egyszerű esetben kézzel, motorvédő kapcsolóval történik, de nem ritka a nyomógombos be/kikapcsolás sem valamilyen öntartó, pl. mágneskapcsolós (kontaktoros) megoldással és külön hőkioldós védelemmel. Ezek a módszerek és motorvédelmek a villanyszerelői gyakorlat alaptelepítései közé tartozónak tekinthetők. A motorvédelmi eszközök beépítése a kézi kapcsolás mellett akkor is szükséges, ha éppen valamilyen automatika végzi a villanymotorok vezérlését.

Porempovics József

Léptetéses világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 21.

2021. szeptember 14. |  3619
4 5 (4)

A napjainkban már javában teret hódító úgynevezett „okos ház”, vagy intelligensotthon-megoldások több olyan funkció megvalósíthatóságát teszik lehetővé, melyek a hagyományos épületvillamosságban ritkán, vagy egyáltalán nem megszokottak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy ezekben az épületautomatizálási rendszerekben az épület villamos alrendszereinek összehangolt működtetése mellett az egyedi funkciók is nagymértékű szabadságfokkal programozhatók.

Porempovics József

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

2021. augusztus 2. |  625

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.

Porempovics József

Variációk közös világításvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 19.

2021. június 7. |  809
3 1 5 (2)

A világításvezérlésről talán elmondhatjuk, hogy már-már lerágott csont, mégis rendre adódnak olyan egyedi igények, melyek megvalósításához a megszokottól eltérő vezetékezésre vagy más, nem hagyományos vezérléstechnikai megoldásra van szükség.

Porempovics József

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

Relés ötletek és trükkök 18.

2021. május 10. |  2388
1 4 (1)

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Porempovics József

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

2021. április 14. |  1021
2 5 (1)

A ma embere az úgynevezett okosvezérlések korát éli. Sokan hajlamosak vagyunk mindent okosnak tekinteni, amit mobiltelefonnal vagy más kommunikációs eszközzel lehet kezelni, függetlenül attól, hogy egy konnektorról vagy egy teljes házról, épületről van szó.133 cikk. Lapozó: