Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Porempovics József

automatizálási mérnök-mérnöktanár

 5657 | |

Porempovics József cikkei

128 cikk. Lapozó:

Porempovics József

Keringtetőszivattyú-vezérlések

2022. szeptember 15. |  127
1 5 (1)

A fűtési szezon közeledtével gyakrabban merülnek fel kérdések a fűtési rendszer hatásfokának növelésével kapcsolatban. Ehhez hozzájárul még az energiaárak sokszor robbanásszerű emelkedése is, melynek kellemetlen negatív hatásait szintén csak a fűtési rendszerbe való beavatkozás enyhítheti, amennyiben ténylegesen van lehetőség a meglévő rendszer hatásfoknövelésére, csökkentve ezzel a rezsiköltségeket.

Porempovics József

Iskolai és munkahelyi hangjelzések vezérlése

Relés ötletek és trükkök 30.

2022. augusztus 1. |  368

Ki ne emlékezne a csengő hangjára, melyet naponta többször is hallhattunk tanulmányaink helyszínein, az iskolákban. A hangjelzés fontos része az intézményi rend kialakításának és fenntartásának. A jelzőkürt vagy csengő használata munkahelyeken sem ritka a munkaközi szünetek vagy más események jelzésére.

Porempovics József

Teljesítménybővítés helyett reteszmegoldások

Relés ötletek és trükkök 29.

2022. június 7. |  1491
6 4.83 (6)

Háztartásaink villamos energiaigénye annak ellenére is ritkán csökken, hogy a háztartási gépek energiahatékonysági besorolása egyre kedvezőbb. Szinte biztosra mondható, hogy a háztartások gépparkja folyamatosan bővülni fog, melyet egy új családi ház áramellátásának tervezésekor érdemes figyelembe venni, és eleve az éppen szükségesnél nagyobb teljesítményre méretezni, hogy később ne érje meglepetés a családot.

Porempovics József

Szellőztetőventilátor-vezérlések

Relés ötletek és trükkök 28.

2022. május 9. |  815
2 5 (2)

Helyiségeink levegőjének páramentesítésére, illetve szagtalanítására az ablaknyitástól eltekintve a legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer elszívóventilátorok telepítése. A ventilátor ebben az esetben nem cseréli a helyiség levegőjét, nem áramoltat vissza friss levegőt, ezért a szabadba kifújt levegő pótlásáról külön kell gondoskodni.

Porempovics József

Talajnedvesség-érzékelés konduktív szintkapcsolóval

Relés ötletek és trükkök 27.

2022. április 15. |  334

Szinte minden évben – főleg a tavasz közeledtével – elővesszük itt a vezérléstechnikai rovatban az öntözéssel és szivattyúvezérléssel kapcsolatos ötleteinket, melyek elsősorban a konduktív folyadékszint-kapcsolókra, -szabályzókra épülnek. A vezetőképes folyadékokhoz vagy közegekhez használható eszközök népszerűségének okai között említhetjük, hogy a folyadékszint-érzékelők piacán, a konduktív elven működők az egyik legjobb ár/érték arányú készülékek, valamint az is használatuk mellett szól, hogy telepítésük, beállításuk nem minden esetben igényel a villamossági ismereteken kívül mást. Ráadásul viszonylag gyorsan telepíthetők még szélsőségesebb körülmények között is – persze kivéve a tűz- és robbanásveszélyes környezetet.

Porempovics József

Dimmervezérlési ötletek

Relés ötletek és trükkök 25.

2022. március 8. |  766

A fény legegyszerűbb és leginkább megfogható meghatározása talán az egyik fizikai értelmezése, mely szerint: „sugárzó energia, amely a tárgyi világot láthatóvá teszi számunkra” (idézet a magyar nyelv értelmező szótárából). A fény további értelmezései között persze találunk nem ennyire megfogható gondolatokat is, mint pl. irodalmi, költői vagy simán csak hangulati elemként megemlítve, melyekből levonható az a következtetés – amit amúgy is mindenki ismer –, hogy a fény életünk egyik legmeghatározóbb eleme. Környezetünk mesterséges megvilágítási módjának kiválasztását tehát több tényező is befolyásolhatja, hiszen sok esetben nemcsak egyszerűen látni szeretnénk a tárgyi világot, hanem dizájnelemként is szívesen használjuk. Ennek egyik leginkább elterjedt módja a fényforrások fényáramának szabályozása, más elnevezéssel dimmelése (köznyelven a fényerő-szabályozás).

Porempovics József

Ventilátorok fokozatkapcsolása

Relés ötletek és trükkök 25.

2022. február 7. |  561

A ventilátorok mint a levegő kényszeráramoltatásának eszközei életünk több területén megjelennek, legyen az háztartás vagy ipar. Az egyszerű szobai ventilátorok mellett a szellőztetők, hővisszanyerők, elektromos radiátorok, fűtő/hűtő berendezések és sok más készülék tartalmaz ventilátort.

Porempovics József

Süllyeszthető időzítők

Relés ötletek és trükkök 24.

2021. december 6. |  510
2 5 (2)

A villamossági vezérlőeszközök közül talán az időzítő áramkörök tartoznak a legnépszerűbb, leggyakrabban használtak közé. A villanyszerelői gyakorlatban szinte mindennapos megjelenésük egyik oka lehet, hogy az idő életünk legmeghatározóbb része, hiszen szokták mondani: az egyetlen dolog, ami biztosan változik. A változást pedig a múlt, jelen és jövő eseményei jelentik. Az idő viszont nem csak egy emberi érzékelés, mely életünk eseményeinek sorrendiségéből adódik, hanem gépek, rendszerek működési folyamatainak meghatározója is – bár a kettő nyilván összemosódhat.

Porempovics József

Ötletek redőnyvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 23.

2021. november 8. |  567

Nehéz találni manapság olyan családi házat, lakást, ahol ne lenne az ablakokra redőny szerelve. Nem ritka, hogy ezek a redőnyök, zsaluziák motorral működnek és az is természetes már, hogy távirányítással vezérelhetők. Sőt mi több, erre a területre is betörtek az „okosnak” nevezett eszközök és megoldások, melynek köszönhetően mobiltelefon applikációval wifi- vagy távoli kapcsolattal is elérhetők. A korszerűbb megoldásokban a „csőmotornak” nevezett meghajtóba nem csak a két irányt mozgató motor és a végálláskapcsolók kapnak helyet, hanem a távvezérlés ISM sávú RF modulja is, vagy akár maga a wifi-adapter.

Porempovics József

Motorkapcsolás kiegészítő védelemmel

Relés ötletek és trükkök 22.

2021. október 11. |  1322
1 5 (1)

A háromfázisú, leggyakrabban aszinkron villamos motorok kapcsolása egyszerű esetben kézzel, motorvédő kapcsolóval történik, de nem ritka a nyomógombos be/kikapcsolás sem valamilyen öntartó, pl. mágneskapcsolós (kontaktoros) megoldással és külön hőkioldós védelemmel. Ezek a módszerek és motorvédelmek a villanyszerelői gyakorlat alaptelepítései közé tartozónak tekinthetők. A motorvédelmi eszközök beépítése a kézi kapcsolás mellett akkor is szükséges, ha éppen valamilyen automatika végzi a villanymotorok vezérlését.

Porempovics József

Léptetéses világításvezérlés

Relés ötletek és trükkök 21.

2021. szeptember 14. |  3172
4 5 (4)

A napjainkban már javában teret hódító úgynevezett „okos ház”, vagy intelligensotthon-megoldások több olyan funkció megvalósíthatóságát teszik lehetővé, melyek a hagyományos épületvillamosságban ritkán, vagy egyáltalán nem megszokottak. Köszönhető ez többek között annak is, hogy ezekben az épületautomatizálási rendszerekben az épület villamos alrendszereinek összehangolt működtetése mellett az egyedi funkciók is nagymértékű szabadságfokkal programozhatók.

Porempovics József

Konduktív folyadékszint-kapcsolók

Relés ötletek és trükkök 20.

2021. augusztus 2. |  499

Folyadékok, szemcsés szilárd, vagy más közegnek nevezett anyagok felhasználás előtti tárolásakor általában szükség van az anyag jelenlétének vagy aktuális szintjének ismeretére, szabályozására, melyhez az anyagtól és a tárolótól függő érzékelési módszert kell használni.

Porempovics József

Variációk közös világításvezérlésre

Relés ötletek és trükkök 19.

2021. június 7. |  686
3 1 5 (2)

A világításvezérlésről talán elmondhatjuk, hogy már-már lerágott csont, mégis rendre adódnak olyan egyedi igények, melyek megvalósításához a megszokottól eltérő vezetékezésre vagy más, nem hagyományos vezérléstechnikai megoldásra van szükség.

Porempovics József

Vízkár elleni védekezés elektronikai megoldásokkal

2021. május 10. |  2296
1 4 (1)

„Drága kincsünk a víz” – halljuk, mondjuk, olvassuk és már-már talán a könyökünkön jönnek ki a közhelynek érzett szavak. Viszont, ha belegondolunk abba, hogy egyik legfontosabb lételemünkről van szó, akkor már nem is tűnik felesleges szólamnak, pláne akkor nem, amikor személyesen is megtapasztaljuk a víz pazarlását vagy éppen szennyezését, akár alacsonyabb, kisközösségi szinteken, akár globálisan is egyre nagyobb mértékben, sokszor puszta haszonszerzési lehetőségek mentén. Sajnos mi, villamossággal foglalkozó szakemberek valószínűleg nem válthatjuk meg a világot ezen a területen, de nekünk azért mindig van valami megoldás-féle a tarsolyunkban!

Porempovics József

Automatikus helyiségvezérlés

Relés ötletek és trükkök 17.

2021. április 14. |  881
2 5 (1)

A ma embere az úgynevezett okosvezérlések korát éli. Sokan hajlamosak vagyunk mindent okosnak tekinteni, amit mobiltelefonnal vagy más kommunikációs eszközzel lehet kezelni, függetlenül attól, hogy egy konnektorról vagy egy teljes házról, épületről van szó.

Porempovics József

Kitámasztás elleni védelem

Relés ötletek és trükkök 16.

2021. március 8. |  599

A „technika ördöge” sok bosszússágot képes okozni, amikor hibát kell keresni egy meglévő, de egyébként addig jól működő rendszerben. Addig jól működő, hiszen ettől hiba a hiba. Persze, aki hibát keres és javít, az jól tudja, hogy az ismert – ami elromolhat, az el is romlik – mondással való érvelés nem csupán a „technika ördögének” tudható be, hanem sokszor a helytelen kezelésnek, a nem megfelelő környezeti viszonyoknak és nem ritkán felelőtlenségnek vagy figyelmetlenségnek.

Porempovics József

Impulzusvariációk

Relés ötletek és trükkök 15.

2021. február 7. |  775
3 5 (3)

Ha megoldást keresünk egy vezérléstechnikai feladatra, akkor minimum három alapvető jellemző ismeretére lesz szükségünk. Első a bemenet tulajdonságai, azaz milyen jellel vezérelünk. Második a vezérlőjel feldolgozása, azaz hogyan kell működnie a folyamatnak. Harmadik pedig, hogy milyen típusú, jellegű kimenetet igényel a vezérelt eszköz. A cikksorozatban eddig is többféle vezérléstechnikai megoldás került bemutatásra különféle jelfeldolgozási folyamatokkal.

Porempovics József

Kontaktkutatás

2020. december 7. |  856
2 5 (2)

Aktuális cikkünkben „kontaktkutatunk”. Sajnos a közelmúltban a járványhelyzet kapcsán megismerkedtünk a kifejezéssel, de szakmánkhoz kötve megpróbáljuk pozitív tartalommal megtölteni, hogy kicsit más és jobb hangulatot ébresszen bennünk. Ugyanis kontakt vagy inkább kontaktus nálunk is van, méghozzá jó sok, melyekkel kezdenünk kell valamit, ha használni akarjuk.

Porempovics József

Kézi vezérlések másként

Relés ötletek és trükkök 13.

2020. november 9. |  719
4 4.67 (3)

Készülékeink, gépeink be- és kikapcsolása jellemzően valamilyen kézzel működtetett nyomógombbal vagy kapcsolóval történik. A kézi beavatkozás lehetősége sokszor még akkor is rendelkezésre áll, ha egyébként programozott vezérlők végzik automatikusan a dolgukat állandó személyi felügyelet nélkül.

Porempovics József

Relés jelenlétszimuláció

Relés ötletek és trükkök 12.

2020. október 12. |  1606
3 5 (2)

A családi házak, lakások betörésvédelmének megtervezése és kivitelezése egy önálló szakmaként ismert, profi műveléséhez komoly szakmai ismeretek szükségesek. Érteni kell mind a mechanikus, mind az elektronikus védelmi megoldásokhoz, hiszen a jó védelemhez mindenképpen vegyes rendszert érdemes kiépíteni. Az elektronikus védelem egyik része viszont mindenképpen összefügg a villanyszerelői tevékenységgel. Mondhatni nem ritka, hogy a villamos rendszer kiépítésére felkért vállalkozótól a megrendelők szinte „elvárnak” némi szakismeretet ez irányba is, sőt bizonyos szintig telepítési igényekkel is előállnak.

128 cikk. Lapozó: