Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. május

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

A történelmi termelési csúcsok árnyékában

Hárfás Zsolt |  973
2 5 (2)

Az európai és hazai energetikai kihívások közepette elemi nemzeti érdek, hogy a jövőbeli import-szükséglet minimalizálása érdekében olyan energiamix álljon rendelkezésre hazánkban, amelynek révén télen-nyáron, éjjel-nappal olcsón rendelkezésre álló, klímabarát villamos energiát lehessen biztosítani a lakosságnak és az iparnak is. Ennek érdekében létszükség a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú növelése mellett a naperőművek jelentős fejlesztése is. A magyarországi klímabarát áramtermelési módok bizonyos időszakokban rekordokat döntenek, miközben a hazai villamosenergia-rendszer történelmi mértékű exporttal és importtal is szembesül és a jövőben a kihívások súlyosbodni fognak.

Potenciál vagy potenciálkülönbség

Rátai Attila |  3974
43 2 4.76 (37)

Ahogy már arról többször volt szó e lap hasábjain, az MSZ HD 60364 szabványsorozat 4-es lapjai a biztonsággal foglalkoznak. Ahhoz, hogy megértsük az áramütés elleni védelmet, először azt kell megérteni, hogy mikor ér bennünket áramütés és ez miért gond. Rendhagyó módon ezúttal néhány olyan kérdést is felteszünk a cikkben, amelyre az olvasónak kell megfogalmaznia a válaszokat – a helyes megoldáshoz azonban minden segítséget megadunk.

Ezt láttam

Olvasói fotók

VL online |  1501
8 4.86 (7)

Fotózza vagy videózza le Ön is az élet- és vagyonbiztonságra veszélyes kivitelezéseket, kontár, vagy épp vicces megoldásokat, és rövid kommentárral küldje el az info@villanylap.hu e-mail-címre. A „legjobb” fényképeket a Villanyszerelők Lapjában nyomtatásban is közreadjuk.

Fénycső kontra LED-cső II.

A fénycsőgyártás kivezetése az EU piacáról és a várható hatások

Dr. Pilter József Zoltán |  837
3 5 (3)

A cikk első részében vázoltuk fénycsövek kivonásának okait, ismertettük a kivezetés ütemezését és szóltunk a kivételekről. A folytatásban megvizsgáljuk, hogy mit jelent a gyakorlatban a kivonás, bemutatjuk, hogy milyen áthidaló megoldások jöhetnek szóba a készletezésen túl, illetve feltesszük a kérdést, hogy mi lesz a lecserélt, de még üzemképes fényforrásokkal.

Termékújdonságok

VL online |  668

Napelemes érintésvédelmi műszer, jelenlétérzékelők, elektromosautó-töltő, ipari szabadonsugárzó lámpatestcsalád és LED-es fejlámpa a májusi újdonságok között.

Miért kellenek a kórházi ágysávok?

Támogatott cikk |  731
3 4.33 (3)

Manapság megszokott, hogy a kórházi ágyak fejénél van egy olyan beépített panel, úgynevezett ágysáv, amely különböző orvostechnikai eszközök, többek között oxigénszállító rendszerek, szívógépek és kommunikációs rendszerek csomópontjaként működik. Az egység általában orvosi gázkimeneteket, elektromos aljzatokat, nővérhívó rendszereket és felügyeleti eszközöket is tartalmaz.

Vezetékes, süllyesztett, 230 V-os LED-dimmerek

VL online |  386

Táblázatunkban a Busch Jaeger, az Elko Ep, a Jung, a Schneider Electric, a Schrack, a Siemens és a Theben termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Vezetékes, moduláris, 230 V-os LED dimmerek

VL online |  541

Táblázatunkban az ABB, az Elko Ep, a Hager, a Jung, a Schneider Electric, a Schrack Technik és a Theben termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Új kedvenc, az árnyékolt kábel

Túróczi József |  1508
15 1 4.79 (14)

Ma a villanyszerelők kedvenc vezetékei az egy- és többerű, erősáramú vezetékek. Ha árnyékolásról beszélünk, a legtöbben még mindig a híradástechnikai vezetékekre gondolnak. Helytelenül.

Új utazás

Támogatott cikk |  1134
1 4 (1)

Nem kötelező elektromos furgont vásárolni. Viszont rendkívül kifizetődő lehet. Nem azért, mert egy e-szállítót olcsóbb szervizelni vagy „tankolni” a hagyományos motorral szereltnél, hiszen ezeket a költségeket be lehet építeni az árakba, hanem mert a világ változásának, az elvásárok alakulásának az iránya egyértelmű: aki nem lép időben, lemarad.

Impulzusrelék másképpen

Relés ötletek és trükkök 38.

Porempovics József |  745
4 4.67 (3)

Ma már nem kérdés, hogy a digitális technika behálózza világunkat, legyen az magáncélú vagy ipari szintű igény és szükséglet. Természetesen nem kivétel ez alól a mi területünk, a villamosipar sem, hiszen minden szakember tapasztalja és elfogadja akár a hétköznapi munka során is azt a tényt, hogy a digitális technika vívmányaitól a legtöbb projektben nem tudunk és nem is nagyon van lehetőségünk eltekinteni – ugyanakkor valószínűleg nem is akarunk.

A napelem

A megújuló energiaforrások és hasznosításuk 1.

Slezsák István |  1170
2 5 (2)

Megújuló energiaforrásnak nevezzük azt a természeti jelenséget, mely folyamatosan jelen van a Földön, és fenntartható módon energia nyerhető ki belőle. A megújuló energiaforrások fő forrásai a nap-, víz- és geotermikus energia. Ezeken felül a szélenergia és a biomassza keletkezése is a napsugárzás eredménye, hasznosításuk azonban máshogy valósítható meg. Napjainkban egyre nagyobb mértékben használják a megújuló energiaforrásból nyert villamos energiát. Az Eurostat adatai szerint 2021-ben az EU-ban előállított villamosenergia 37,5%-a származott megújuló energiaforrásból.