Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmakörnyezet

Potenciál vagy potenciálkülönbség

2023/5. lapszám | Rátai Attila |  3977 |

Potenciál vagy potenciálkülönbség

Ahogy már arról többször volt szó e lap hasábjain, az MSZ HD 60364 szabványsorozat 4-es lapjai a biztonsággal foglalkoznak. Ahhoz, hogy megértsük az áramütés elleni védelmet, először azt kell megérteni, hogy mikor ér bennünket áramütés és ez miért gond. Rendhagyó módon ezúttal néhány olyan kérdést is felteszünk a cikkben, amelyre az olvasónak kell megfogalmaznia a válaszokat – a helyes megoldáshoz azonban minden segítséget megadunk.

Az áramot nagyon jól lehet szemléltetni a vízzel. Mikor fog a víz egyik pontból a másikba folyni? Egy lavór víz például sosem fog megmozdulni. És ha feljebb viszem egy emelettel? Akkor sem. Lesz helyzeti energiája, de nem tud helyet változtatni, mert az edény fala nem engedi. Akar, de nem tud.

Mi a helyzet, ha a vizet egy tartályba pumpáljuk? A tartályban egyre nagyobb lesz a nyomás, majd végül átszakad. De ha a nyomást nem csak a tartályban növeljük, ha nem kívül is? Akkor nem történik semmi, mert nincs nyomáskülönbség.

A cikk még 5 849 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

ÁramütésCsatlakozóaljzatVillanyszerelés

Kapcsolódó