Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2023. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Beszélnünk kell a forrasztott kötésekről

Rátai Attila |  2604
73 1 4.75 (57)

A szakmai fórumok visszatérő témája a forrasztott kötések kérdése. Szabad-e a vezetékeket forrasztani? Melyik szabvány tiltja a forrasztás alkalmazását? Mit mondanak az előírások a forrasztásról? Cikkünkben kísérletet teszünk a téma tisztázására és igyekszünk megválaszolni a felmerülő kérdéseket.

Elfeledett vezetők

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 11.

Király András |  1191
18 4.8 (10)

Mielőtt bárki félreértené, nem a régmúlt nagy államférfiairól lesz szó a cikkünkben, hanem azokról a villamos vezetékekről, amiket kár (tűzkár) volt bennhagyni az áramkörökben.

Tények és kihívások

Hárfás Zsolt |  358

A tavaly kirobbant orosz-ukrán háború tovább súlyosbította a 2021-ben kezdődött európai energiaválságot. Ennek következményeként a drámai energiaárak mellett áram- és gázhiánnyal is szembesült Európa. Egyes európai országok, iparágak és a háztartási fogyasztók is energiamegtakarítási intézkedéseket voltak kénytelenek foganatosítani az energiaszámlák csökkentése érdekében. Emiatt a MAVIR előzetes adatai szerint 2022-ben mintegy 2,5 százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás, mint 2021-ben. Ebben nem szerepelnek a háztartási méretű naperőművek, hiszen ezekkel kapcsolatban nincsenek hitelesen mért adatok. Mindeközben a hazai rendszer már most is számos kihívással szembesül, amelyek a jövőben súlyosbodni fognak. Nézzük meg, miről van szó!

Új légmegszakító, wifis nyomató, napelemes bojler

Hírek, újdonságok

VL online |  564
1

Új, wifis kezelés a Raptor primer nyomatóhoz, szigetüzemű napelemrendszer melegvízkészítésre, új Siemens légmegszakító.

MSZ HD 60364-1:2009 Kisfeszültségű villamos berendezések II.

Rátai Attila |  1375
13 4.9 (10)

A január-februári lapszámban kezdtük meg az MSZ HD 60364-1:2009 ismertetését. A szabvány az egész 60364 sorozat gerincének tekinthető, amit a többi lap tesz teljessé. A szabályok a személyek, állatok és vagyontárgyak biztonságát biztosítják azokkal a veszélyekkel és károsodásokkal szemben, amelyek a villamos berendezések rendeltetésszerű használata során felléphetnek, továbbá biztosítják ezen berendezések megfelelő működését.

Elektromosautó-töltőállomások

Falra szerelhető, váltakozó áramú, 3-fázisú, 22 kW-os elektromosautó-töltőállomások áttekintő táblázata

VL online |  558
2 5 (2)

Táblázatunkban az ABB, az ANAHEIM, a Circontrol, az Elektro Profi, a Fronius, a Gewiss, a Green’up, a Hager, a MENNEKES, az OBO Bettermann, a Schrack, a SolarEdge és a Weidmüller termékeit hasonlítjuk össze a forgalmazóktól kapott adatok alapján.

Milyen elektromosautó-töltőt válasszak?

Kruppa Attila |  1328
4 4.25 (4)

Az elektromos járművek terjedésével egyre nagyobb az igény a töltőpontokra. Cikkünkben áttekintjük, hogy melyek a kereskedelmi forgalomban kapható – tehát elsősorban a magáncélú felhasználásra szánt – töltők fontosabb műszaki jellemzői, és hogy a felhasználóknak milyen szempontok alapján érdemes választani a kínálatból.

Biztonság az intelligens épületben

KNX Secure

Nagy Ferenc |  403
3 4.33 (3)

Az intelligens vezérlési technológiák fejlesztésével mára számos jól használható és megbízható műszaki megoldás valósult meg, melyek által életünk kényelmesebbé, épületeink energiahatékonyabbá és biztonságosabbá váltak. Az épületautomatizálás területén a KNX-rendszer alkalmazása elterjedt technológia, főként a bonyolultabb, nagyobb, szofisztikáltabb vezérlési, monitorozási igény esetén.

Alkalmazástechnikai ötletek áramfigyelő relékkel

Relés ötletek és trükkök 36.

Porempovics József |  878
7 5 (6)

A villamos készülékek és berendezések telepítéséhez elengedhetetlen megismerni a rendszer és a készülékek technikai paramétereit, illetve ezek kompatibilitását a rendszer összes elemével. Az első rendelkezésre álló információkat az eszközök adattáblái, használati útmutatói biztosítják, melyeket érdemes alaposan átolvasni és értelmezni. Jól ismert (és nem túl szerencsés) gyakorlat, hogy kicsomagoláskor félretesszük (esetleg kidobjuk) a használati leírást, – mondván, hogy nagy gyakorlatunkra támaszkodva simán be fogjuk tudni kötni és üzemelni. Aztán a több órás hibakeresés után próbáljuk megtalálni a leírást valahol az építkezés dzsungelében.

Szélerőművek földelési jellemzői 4.

Szélerőművek földelési ellenállása villámcsapás esetén

Slezsák István |  503
1 5 (1)

A cikksorozat első három részében bemutatásra kerültek a földelésekre jellemző fontosabb fogalmak és mérési módszertanok, ahogyan egy szélerőműtorony földelésének a CDEGS nevű szimulációs szoftverrel való vizsgálata is. Ezek a vizsgálatok a földelőrendszer földelési ellenállását, illetve adott áramerősségű, időben nem változó értékű vizsgálóáram hatására a környezetében fellépő skalárpotenciál-változásokat és a kialakuló lépésfeszültségeket számították ki adott elrendezés és talajszerkezet mellett. Az eredetileg vizsgált földelőrendszer a következő részben továbbfejlesztésre került, ennek a fejlesztésnek az eredménye össze lett hasonlítva az eredeti elrendezésekkel.