Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Király András

Tűzvédelmi mérnök, tűzvizsgálati szakértő

 2308 | |

 Király András

Okl. tűzvédelmi mérnök, építőipari igazságügyi szakmérnök. Óraadó a BME-n a tűzvédelmi tervezők képzésén a tűzvizsgálati tárgyban. Több, mint 20 évig biztosítási területen a tűzkockázat-elemzéssel, tűzkárrendezéssel és tűzvizsgálattal, továbbá belső oktatással is foglalkozott.

Tíz évig építész tűzvédelmi tervezést is folytatott, tűzjelző- és oltórendszerek tervezője, szakértője is volt. Immár tíz éve szinte kizárólag tűzvizsgálati szakértőként tevékenykedik. A TŰZVIZSGÁLÓ Kft. és a TŰZKUTATÓ Bt. ügyvezetője, ahol főleg biztosítási megbízásokból tűzvizsgálati szakvéleményeket készít. A tűzvédelem komplexitása a fő érdeklődési területe, amihez a tűzvizsgálat adja a leghasznosabb tudást. Tagja a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetségnek, a Magyar Mérnök Kamarának. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által bejegyzett tűzvizsgálati szakértő, továbbá képzett igazságügyi mediátor.

Király András cikkei

Király András

Napelemes tüzek, avagy kell-e félnünk?

2023. október 6. |  1641
14 4.85 (13)

A napelemes háztartási és nagyobb rendszerek elterjedése immár visszavonhatatlan. A villamos és a tűzvédelmi szakma ugyanakkor még csak most ismerkedik ezek veszélyeivel. Természetesen már előírások szintjén is több kockázatcsökkentő szabály létezik, ezek ismertetésétől itt most eltekintenék. Tűzvizsgálóként inkább néhány megtörtént eset kapcsán hívnám fel a figyelmet pár dologra.

Király András

Elfeledett vezetők

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 11.

2023. március 13. |  1378
18 4.8 (10)

Mielőtt bárki félreértené, nem a régmúlt nagy államférfiairól lesz szó a cikkünkben, hanem azokról a villamos vezetékekről, amiket kár (tűzkár) volt bennhagyni az áramkörökben.

Király András

Állati gyújtogatók – mit tehet a villanyszerelő?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 10.

2022. november 7. |  1566
15 4.5 (12)

A villamos szakemberek, de még a szélesebb közönség előtt is ismert jelenség, hogy egyes állatok tevékenysége az emberek számára igen nagy gondot tud okozni. Persze a kérdést fordítva is feltehetjük. Az emberek állatok életére gyakorolt negatív hatásai még ennél is nagyobbak, de most nem állatvédőként szeretném körbejárni a problémát. Visszatérve: ezen jelenségeken belül is önálló helyet foglalnak el a rágcsálók okozta károkozások.

Király András

Sodrott kötés okozott gyulladást

2022. október 11. |  9258

A bemutatott tűzeset a szokásosnál rejtélyesebbnek indult. A tulajdonos elmondása szerint a tüzet megelőzően, napokkal korábban vidékre utazott munkaügyben. Az ikerház másik felében élő édesanyja pénteken volt utoljára a lakásban a virágokat megöntözni. Vasárnap reggel a tulajdonos a házba belépve sűrű füstöt tapasztalt.Király András

Konnektor okozott lakástüzet

2022. augusztus 2. |  5202

Szilveszter előtti készülődés zajlott a régi pesti bérházban. Az ifjú bérlő éppen hazaért a vásárlásból, majd bekapcsolta az előző nap édesapjától kapott olajradiátort és elvonult a fürdőszobába tusolni. Nem sokkal később az utcán egy járókelő arra lett figyelmes, hogy az emeleti ablakból füst szivárog....

Király András

Egy klasszikus villanyóratűz

2022. június 20. |  7614

A történet mondhatni a szokásos: mérőcsere a fogyasztónál, majd utána röviddel (pár nap, hét, esetleg egy-két hónap) bekövetkezik a baj. Mindez éjszaka, amikor a család alszik. Kutya ugat, macska nyávog, szomszédok telefonálnak, valahogy magukhoz térnek a lakók és éppen ott van a kijárat, ahol a mérőszekrény a falban. Az eredmény egy könnyebb sérült és egy halott.

Király András

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 9.

2022. május 9. |  5708
31 4.74 (23)

Invertereket a villamos rendszerekben egyre több helyen használunk. A hagyományos tápegységek esetében, az 50 Hz-es hálózaton a feszültségátalakítás jellemzően transzformátorokkal történt meg. Ehhez jellemzően nagy méretű és súlyú vasmagot, és ahhoz illeszkedő tekercseket használtak. Ugyanakkor a félvezető technika fejlődésével lehetőség nyílott arra, hogy a méretek és a súly csökkenthetők legyenek.

Király András

Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 8.

2022. március 8. |  1683
3 4.67 (3)

A legtöbb ember számára a tűz csak egy másokat veszélyeztető rossz dolog. Sajnos azonban sokak számára fájdalmasan megélt valóság, hogy otthonukban, munkahelyükön vagy közvetlen környezetükben megismerkednek a tűz pusztításával. Talán elsőre jogos a kérdés, hogy ezzel a témával miért kell itt, egy villamosszakmai lapban külön is foglalkozni? Őszintén remélem, hogy aki elolvassa, nem a saját káránál kell, hogy hasznosítsa az ismereteket.

Király András

Végignézte, amíg kiég a szaunája, csak azután hívta a tűzoltókat

2022. január 25. |  4747

Az ismertetett tűzeseteset pikantériája, hogy a családi ház mellé épített szaunaépület tüzét hajnalban a tulajdonos ugyan felfedezte, de nem riasztotta a tűzoltókat. Tudta ugyanis, hogy a tűzoltók az oltás miatt ki fogják nyitni a szauna ajtaját, ami friss levegőt kap és belobban...

Király András

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.

2021. december 6. |  1831
18 5 (14)

A hosszú, hideg téli napok egyik igazán felfrissülést adó élménye a szaunázás. Emlékszem, 16 évesen találkoztam vele először, finnországi utazásunk során egy valódi fatüzelésű szauna, majd egy órás úszás egy hideg tóban – azóta sem volt ehhez fogható szaunaélményem. A finnek egészségmegőrző találmánya hazánkban is egyre népszerűbb, wellnessközpontok, fürdők, szállodák elengedhetetlen részeivé lettek, de kisebb társaik már a lakásokban is teret hódítanak.

Király András

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

2021. október 11. |  5094
26 4.71 (21)

Az elektromos áram különféle hatásfokkal alakítható át fényenergiává, a veszteség legnagyobb része hőként jelentkezik. A fémszál izzításán alapuló világítás a legnagyobb hőtermelő, ez a köztudatba is átment, ettől függetlenül még mindig okoz gondot a lámpák melegedése miatti tűzveszély. A korszerűnek tartott félvezetős fényforrások – sokak számára meglepő módon – szintén erős felmelegedéssel működnek. A cikk címében tehát arra utaltunk, hogy a lámpa úgy ég, hogy nem csak világít, hanem a környezetét is meggyújtja.

Király András

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

2021. augusztus 2. |  1453
13 4.89 (9)

Cikksorozatunkban eddig főleg a fogyasztói hálózat mérő előtti és utáni szakaszával foglalkoztunk. Azonban mit ér a hálózat, ha nincs rajta fogyasztó? Egy elektromos készülék attól válik fogyasztóvá, hogy a hálózat részévé tesszük, és abban áram folyik. Ehhez csatlakoztatni kell az eszközt a hálózathoz, amelyre számos megoldás létezik – ebben a cikkben az oldható csatlakozókötésekről és a velük kapcsolatos veszélyekről ejtünk szót.

Király András

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

2021. június 7. |  7066
24 4.95 (22)

Cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog a sorozat cikkeiben találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részében sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

Király András

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

2021. május 10. |  1848
12 4.3 (10)

Cikksorozatunkban a villamos eredetű tüzek vizsgálati tapasztalataival foglalkozunk. Az első cikkben szó volt róla, hogy a mérőcseréknél végzett terheléses vizsgálattal az áramlopásokat is fel lehetne deríteni – a második cikkben ezért érintettük a jogosulatlan vételezés témakörét. Azonban még ne távolodjuk el a szolgáltatói vezetéktől. Miért gyullad ki néha a mérőszekrény előtti vezetékszakasz? Jelen anyagunkban ezekre az okokra keressük a választ.

Király András

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.

2021. április 14. |  6277
16 1 4.85 (13)

Még a nem villamos végzettségű emberek számára is világos, hogy a valaki más által előállított terméket, szolgáltatást – jelen esetben az elektromos energiát – a fogyasztónak meg kell fizetnie. Arról lehet vitatkozni, hogy ez pontosan mibe kerül addig, amíg a fogyasztási helyre érkezik, de annyi bizonyos, hogy minél többet fogyasztok, annál többet fogok fizetni. Sokan azonban nem szeretnek vagy nem tudnak annyit fizetni, mint amennyi a fogyasztásuk szerint elvárható lenne, ilyenkor jönnek a „megoldjuk okosba” ötletek.

Király András

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

2021. március 8. |  4193
32 1 4.96 (26)

A statisztikák szerint a vagyoni kárt, emberéleteket is károsító tüzek tekintélyes, akár 25–40%-át is az elektromos energia hibás felhasználásából eredő tüzek okozzák. Ezért célszerű egy elektromos tervezőnek, villanyszerelő vagy karbantartó, felülvizsgáló szakembernek az elektromos eredetű tüzeket mélyebben is megismerniük.