Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Király András

Tűzvédelmi mérnök, tűzvizsgálati szakértő

 1078 | |

 Király András

Okl. tűzvédelmi mérnök, építőipari igazságügyi szakmérnök. Óraadó a BME-n a tűzvédelmi tervezők képzésén a tűzvizsgálati tárgyban. Több, mint 20 évig biztosítási területen a tűzkockázat-elemzéssel, tűzkárrendezéssel és tűzvizsgálattal, továbbá belső oktatással is foglalkozott.

Tíz évig építész tűzvédelmi tervezést is folytatott, tűzjelző- és oltórendszerek tervezője, szakértője is volt. Immár tíz éve szinte kizárólag tűzvizsgálati szakértőként tevékenykedik. A TŰZVIZSGÁLÓ Kft. és a TŰZKUTATÓ Bt. ügyvezetője, ahol főleg biztosítási megbízásokból tűzvizsgálati szakvéleményeket készít. A tűzvédelem komplexitása a fő érdeklődési területe, amihez a tűzvizsgálat adja a leghasznosabb tudást. Tagja a Tűzvédelmi Mérnökök Közhasznú Egyesületének, a TSZVSZ Magyar Tűzvédelmi Szövetségnek, a Magyar Mérnök Kamarának. A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által bejegyzett tűzvizsgálati szakértő, továbbá képzett igazságügyi mediátor.

Király András cikkei

Király András

Egy klasszikus villanyóratűz

2022. június 20. |  4592

A történet mondhatni a szokásos: mérőcsere a fogyasztónál, majd utána röviddel (pár nap, hét, esetleg egy-két hónap) bekövetkezik a baj. Mindez éjszaka, amikor a család alszik. Kutya ugat, macska nyávog, szomszédok telefonálnak, valahogy magukhoz térnek a lakók és éppen ott van a kijárat, ahol a mérőszekrény a falban. Az eredmény egy könnyebb sérült és egy halott.

Király András

Inverterek tűzveszélye – az ismeretlen gyújtogató

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 9.

2022. május 9. |  3671
15 4.67 (12)

Invertereket a villamos rendszerekben egyre több helyen használunk. A hagyományos tápegységek esetében, az 50 Hz-es hálózaton a feszültségátalakítás jellemzően transzformátorokkal történt meg. Ehhez jellemzően nagy méretű és súlyú vasmagot, és ahhoz illeszkedő tekercseket használtak. Ugyanakkor a félvezető technika fejlődésével lehetőség nyílott arra, hogy a méretek és a súly csökkenthetők legyenek.

Király András

Elmentek a tűzoltók, hogyan tovább?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 8.

2022. március 8. |  1054
2 4.5 (2)

A legtöbb ember számára a tűz csak egy másokat veszélyeztető rossz dolog. Sajnos azonban sokak számára fájdalmasan megélt valóság, hogy otthonukban, munkahelyükön vagy közvetlen környezetükben megismerkednek a tűz pusztításával. Talán elsőre jogos a kérdés, hogy ezzel a témával miért kell itt, egy villamosszakmai lapban külön is foglalkozni? Őszintén remélem, hogy aki elolvassa, nem a saját káránál kell, hogy hasznosítsa az ismereteket.

Király András

Szauna, a meleget adó tűzforrás

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 7.

2021. december 6. |  1044
16 5 (12)

A hosszú, hideg téli napok egyik igazán felfrissülést adó élménye a szaunázás. Emlékszem, 16 évesen találkoztam vele először, finnországi utazásunk során egy valódi fatüzelésű szauna, majd egy órás úszás egy hideg tóban – azóta sem volt ehhez fogható szaunaélményem. A finnek egészségmegőrző találmánya hazánkban is egyre népszerűbb, wellnessközpontok, fürdők, szállodák elengedhetetlen részeivé lettek, de kisebb társaik már a lakásokban is teret hódítanak.Király András

Ég a lámpa, ég

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 6.

2021. október 11. |  3371
25 4.7 (20)

Az elektromos áram különféle hatásfokkal alakítható át fényenergiává, a veszteség legnagyobb része hőként jelentkezik. A fémszál izzításán alapuló világítás a legnagyobb hőtermelő, ez a köztudatba is átment, ettől függetlenül még mindig okoz gondot a lámpák melegedése miatti tűzveszély. A korszerűnek tartott félvezetős fényforrások – sokak számára meglepő módon – szintén erős felmelegedéssel működnek. A cikk címében tehát arra utaltunk, hogy a lámpa úgy ég, hogy nem csak világít, hanem a környezetét is meggyújtja.

Király András

A fogyasztói hálózatok végpontjai

Dugaljak, elosztók, hosszabbítók. Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 5.

2021. augusztus 2. |  870
12 4.88 (8)

Cikksorozatunkban eddig főleg a fogyasztói hálózat mérő előtti és utáni szakaszával foglalkoztunk. Azonban mit ér a hálózat, ha nincs rajta fogyasztó? Egy elektromos készülék attól válik fogyasztóvá, hogy a hálózat részévé tesszük, és abban áram folyik. Ehhez csatlakoztatni kell az eszközt a hálózathoz, amelyre számos megoldás létezik – ebben a cikkben az oldható csatlakozókötésekről és a velük kapcsolatos veszélyekről ejtünk szót.

Király András

Ég a vezeték a falban

Fogyasztói hálózatok falban és falon kívül

2021. június 7. |  4603
22 4.95 (21)

Cikksorozatunkban eddig főleg a villamos hálózat mérő előtti szakaszával foglalkoztunk. Eközben persze megkerülhetetlen egyes melegedést okozó helyek bemutatása, vagyis az olvasó egyre több hasonló esettel fog a sorozat cikkeiben találkozni. Ezzel is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a rendszer más-más részében sokszor nagyon hasonló hibák fordulnak elő és hasonló folyamatok okozzák a gyulladást.

Király András

Tűz a fogyasztásmérő előtt

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 3.

2021. május 10. |  1164
12 4.3 (10)

Cikksorozatunkban a villamos eredetű tüzek vizsgálati tapasztalataival foglalkozunk. Az első cikkben szó volt róla, hogy a mérőcseréknél végzett terheléses vizsgálattal az áramlopásokat is fel lehetne deríteni – a második cikkben ezért érintettük a jogosulatlan vételezés témakörét. Azonban még ne távolodjuk el a szolgáltatói vezetéktől. Miért gyullad ki néha a mérőszekrény előtti vezetékszakasz? Jelen anyagunkban ezekre az okokra keressük a választ.

Király András

Miért tűzveszélyes az áramlopás?

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével 2.

2021. április 14. |  3751
14 1 4.83 (12)

Még a nem villamos végzettségű emberek számára is világos, hogy a valaki más által előállított terméket, szolgáltatást – jelen esetben az elektromos energiát – a fogyasztónak meg kell fizetnie. Arról lehet vitatkozni, hogy ez pontosan mibe kerül addig, amíg a fogyasztási helyre érkezik, de annyi bizonyos, hogy minél többet fogyasztok, annál többet fogok fizetni. Sokan azonban nem szeretnek vagy nem tudnak annyit fizetni, mint amennyi a fogyasztásuk szerint elvárható lenne, ilyenkor jönnek a „megoldjuk okosba” ötletek.

Király András

Villamos eredetű gyulladások a tűzvizsgáló szakértő szemével

2021. március 8. |  3316
30 1 4.96 (24)

A statisztikák szerint a vagyoni kárt, emberéleteket is károsító tüzek tekintélyes, akár 25–40%-át is az elektromos energia hibás felhasználásából eredő tüzek okozzák. Ezért célszerű egy elektromos tervezőnek, villanyszerelő vagy karbantartó, felülvizsgáló szakembernek az elektromos eredetű tüzeket mélyebben is megismerniük.