Villanyszerelők Lapja

Igazi kihívás az elektromos autózás még nyugaton is

Igazi kihívás az elektromos autózás még nyugaton is

Kalandos autózás a Párizs és Mannheim közötti 500 kilométeres távon, ami az oda-vissza 10 órás út helyett négy napig tartott – mindez egy Teslával.

Mi a teendő áramütéses baleset esetén?

Mi a teendő áramütéses baleset esetén?

A 230 V váltakozó feszültség közvetlen megérintése a talajon álló ember számára életveszélyes áramütést okoz. Számos intézkedés született az áramütéses belesetek megelőzésére, és mindent meg kell tenni az emberi életre is veszélyes áramütés elkerülésére, azonban a statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy az áramütéses balesetek - közöttük az emberi életet kívánó balesetek száma - egy bizonyos szint alá nem szorítható.

Négyszeresére nő az elektromos töltők száma Bécsben

Négyszeresére nő az elektromos töltők száma Bécsben

Bécsben 2018 végére 250-re emelkedett az elektromos autók nyilvános töltőállomásainak száma, ezeket az év folyamán több mint 30 ezer alkalommal vették igénybe - jelentette be a Wien Energie áramszolgáltató vállalat. A város 2020-ra ezerre kívánja bővíteni a hálózatba tartozó kutak számát.

Felfüggeszti a kikapcsolásokat az E.ON

Felfüggeszti a kikapcsolásokat az E.ON

A kikapcsolási moratórium keretében az ünnepi időszakban haladékot kapnak azok a lakossági ügyfelek, akiknek tartós számlatartozásuk van.

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

A karácsonyi fényfüzérek fele életveszélyes

Az otthonok, kertek, valamint a karácsonyfa elmaradhatatlan dísze a világítás, ezért a karácsonyi fényfüzéreket és egyéb világító dekorációs eszközöket minden évben ellenőrzi a fogyasztóvédelmi hatóság és az ITM laboratóriuma, annak érdekében, hogy a biztonsági előírásoknak nem megfelelő termékek kikerüljenek a forgalomból.

Az áramütéses belesetek megelőzése

Az áramütéses belesetek megelőzése

Ajánlás a villamos balesetek megelőzéséhez és csökkentéséhez

Számos intézkedés született az áramütéses belesetek megelőzésére, és mindent meg kell tenni az emberi életre is veszélyes áramütés elkerülésére, azonban a statisztikai adatok arról árulkodnak, hogy az áramütéses balesetek - közöttük az emberi életet kívánó balesetek száma - egy bizonyos szint alá nem szorítható.

TÁMOGATOTT CIKK

A CONSTRUMA jelentkezési határidő hamarosan lejár

A CONSTRUMA jelentkezési határidő hamarosan lejár

Az építőipar hazai csúcsrendezvénye, az otthonteremtés legnagyobb kiállítása, a CONSTRUMA csokor 2019-ben április 3-7. között kínál újabb lehetőséget az építőipar, épületgépészet és lakberendezési szakma szereplőinek a bemutatkozásra, újdonságaik felvonultatására a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még erőteljesebb szakmai részvétel várható látogatói oldalról.

Karácsonyi ajándékötletek villanyszerelőknek

Karácsonyi ajándékötletek villanyszerelőknek

Ha még nem tudja, hogy mit vegyen karácsonyra villanyszerelő párjának, barátjának vagy üzlettársának, íme tucatnyi ötlet, mellyel meglepheti szeretteit. Igyekeztünk olyan hasznos (és vicces) tárgyakat összeválogatni, amely minden villanyszerelő szívét megdobogtatja.

TÁMOGATOTT CIKK

COP 24: gyors és széleskörű átalakításra van szükség

Ebben a hónapban minden szem a lengyelországi Katowice városára szegeződik, ahol a COP24 nemzetközi klímavédelmi tanácskozás zajlik. Katowice fontos állomás a Párizsi Egyezmény megvalósításában azáltal, hogy határozott átláthatósági és elszámoltathatósági rendszert határoz meg a hosszú távú célok elérése felé vezető úton.

Hogyan készítsük el a kivitelezési tervdokumentációt?

Hogyan készítsük el a kivitelezési tervdokumentációt?

A szakmában sokszor keverik az engedélyezési és a kiviteli tervek műszaki leírását, amelyekbe néha olyan dolgok is belekerülnek, amik nem kellenének. A félreértéseket tisztázandó egy kisebb irodaépület műszaki leírását közöljük, amolyan példamegoldásként.

Menekülés, de merre?

Menekülés, de merre?

Változtatható menekülési irányt jelző kijáratmutató lámpatest

Mindenki ismeri a középületek menekülési útvonalát jelző lámpákat. Ezeken egy fix, egyértelmű nyíl jelzi, merre keressük a kijáratot veszélyhelyzet esetén. De mi van akkor, ha több menekülési útvonal kijelölése is lehetséges, és a veszélyforrás helye és jellege szabja meg, hogy ezek közül melyik a legoptimálisabb? A megoldás az adaptív kijelző, amely képes módosítani a kijárat irányába mutató nyíl irányát.

Mennyit keres egy villanyszerelő nyugaton?

Mennyit keres egy villanyszerelő nyugaton?

A szolgáltató szektorokban jelentkező munkaerőhiányt mindannyian érzékeljük: sok szakma esetében nehéz megfelelő szakembert találni. A jó szakmunkások külföldön is kelendőek, ráadásul a magyar bérek többszörösét is megkaphatják, sok cég pedig még szállást is biztosít.

Kilenc autó tölthető egyszerre a zalai e-kúton

Kilenc autó tölthető egyszerre a zalai e-kúton

Magyarország legnagyobb, egyszerre kilenc elektromos autó fogadására alkalmas töltőállomását avatták fel a Zala megyei Sormáson, az M7-es autópálya szomszédságában.

Ingyenes előadások Budapesten a biztonságos villanyszerelésről

Ingyenes előadások Budapesten a biztonságos villanyszerelésről

Mikulás napi InfoShow a Lurdy Házban!

Az épületek villamos berendezéseinek biztonságos létesítésének és üzemeltetésének témáit tűzte zászlójára az InfoShow elnevezésű országjáró rendezvénysorozat, amely villamosipari és épületvillamosság terület tervező, kivitelező, üzemeltető és felülvizsgáló szakembereinek munkáját kívánja segíteni, egyrészt az aktuális szabályozások ismertetésével, másrészt a legújabb technikai, technológiai megoldások bemutatásával.

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

Jeget olvaszt és áramot termel az új okosút

Németország első napelemes útja egy négytagú család éves áramfogyasztását termeli meg.

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

Átadták Magyarország legnagyobb naperőművét

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolca határában, közel 45 hektáron épült fel a Magyar Villamos Művek (MVM) csoport 2018-2019-es fotovoltaikus projektjének első naperőműve, ami az ország legnagyobb beépített teljesítményű naperőműveként kezdte meg a villamosenergia-termelést.

Energiát spórol az épületautomatika

Energiát spórol az épületautomatika

Az épületautomatizálás megfelelő alkalmazásával az európai épületekben felhasznált teljes energia 15-22%-át takaríthatjuk meg. Még jelentősebb a klímaváltozás hatásinak enyhítéséhez való hozzájárulás: 260-419 millió tonna CO2 kibocsátás takarítható meg, ami 8-13%-a a tüzelőanyagok elégetéséből származó összes kibocsátásnak. Ezen megtakarítások ráadásul nagyon költséghatékonyak, a nyereség 9-szer nagyobb lehet, mint a költségek. Továbbá, pl. az épülethéjazat energiahatékonyságának növelésével (szigetelés) ellentétben, alkalmazása nem jár jelentős rombolással, beavatkozással az épületstruktúrába.

Kong a vészharang - közeledik a katasztrófa

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) éves jelentése szerint 2040-ig a nap- és szélenergia lesz világszerte a domináns villamosenergia-forrás, a ránk váró katasztrófa elkerülélséhez azonban elengedhetetlen, hogy a világ vezető gazdasági hatalmai drasztikusan csökentsék a szén-dioxid-kibocsátást és egyúttal a tiszta energiaforrásokra történő átállást forszírozzák.