Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tragikus tanulság a karbantartás hiányáról

2015. november 12. | Farkas-Bozsik Gábor |  25 959 |

Tragikus tanulság a karbantartás hiányáról

Az elektromos energia a megállapított tűzkeletkezési okok kétes hírű mezőnyében stabilan az első három között szerepel. Szakemberek és laikusok is egyaránt tudják, hogy az elektromosság, számos egyéb veszélyeztető tulajdonsága mellett, tűzveszélyt is jelent, jelenthet életünkre, egészségünkre, értékeinkre nézve.

Néha sajnos a villamos iparban dolgozó kollégák is, az állampolgárok viszont szinte mindig úgy tesznek, mintha őket nem érhetné utol a tűzkár. Akikkel már megtörtént, ők is így vélekedtek, mindamellett, hogy nem csak saját magukat, hanem adott esetekben embertársaikat is veszélybe sodorták. Jelen írásom is egy olyan esetet dolgoz fel, amely kettős tragédiával végződött, több emelet távolságra a tűz keletkezési helyétől.

Az elektromos energia ismét megmutatta alattomos tulajdonságait, a beazonosított hiba hoszszú időn keresztül fennállt, minden bizonnyal több hónap leforgása alatt jutott el abba a stádiumba, amikor tüzet okozott. Természetesen az alattomos jelzőt ebben az esetben feltételesen kell használni, hiszen a villamos rendszert irányító fizikai törvényekért nem a rendszer a felelős, mint ahogy az esetleges hibákért sem. Az utóbbiért szinte minden esetben emberi hanyagság, felelőtlenség vagy egyszerűen csak a tudatlanság okolható.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

BalesetÉpületvillamosságRézTűzveszély

Kapcsolódó