Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hárfás Zsolt

energetika mérnök, okleveles gépészmérnök

 7808 | |

 Hárfás Zsolt

Régóta kapcsolódik a hazai nukleáris iparhoz. 2009-ben részt vett az új paksi blokkokkal kapcsolatos országgyűlési elvi határozat előkészítésében, valamint a 2011-es Nemzeti Energiastratégia megalkotásában is. Rendkívül fontosnak tartja a társadalom minél szélesebb körű tájékoztatását a hazai és a nemzetközi energetikai és atomenergetikai helyzettel kapcsolatban. Ezen tájékoztató munka keretében folyamatosan cikkeket/véleményeket ír különböző lapoknak és magazinoknak, valamint országos hírportálnak is. Továbbá eleget tesz szakértői munkára, interjúkra, előadásokra vonatkozó hazai és nemzetközi felkéréseknek is.

Pályafutása során számos díjban és elismerésben részesült, 2019 márciusban például megkapta a Paksi Atomerőmű által alapított Urántoll-díjat. Munkája során a tényeken és a szakmai szempontjain kívül semmi más nem befolyásolja. Éppen ezért nem meglepő hogy a mottója az, hogy a „tények, nagyon makacs dolgok”.

Hárfás Zsolt cikkei

42 cikk. Lapozó:

Hárfás Zsolt

Húsz év atomenergiával

2022. szeptember 15. |  93

Mindennapi életünk során olyan stratégiai döntéseket hozunk, amelyek hosszú távon meghatározzák nemcsak a saját jövőnket, hanem a tágabb szakmai közösségünk jövőjét is. Így volt ez akkor is, amikor húsz esztendővel ezelőtt megalapították az épületvillamosági szakma kiadványát, a Villanyszerelők Lapját. Az atomenergia, amely idehaza a konnektorban lévő, itthon termelt áram közel felét adja, az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül és stabil jövőképpel rendelkezik, hiszen megkerülhetetlen a szerepe a megbízható, biztonságos és klímasemleges áramtermelésben.

Hárfás Zsolt

Épül az első török atomerőmű

2022. augusztus 1. |  424
2 4 (2)

Törökország – Magyarországhoz hasonlóan – ambiciózus atomerőmű-építési stratégiát valósít meg. Az épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű az ellátásbiztonság garantálása, az olcsó áram folyamatos rendelkezésre állása, a klímavédelmi célok teljesítése, valamint az importált és drága fosszilis energiahordozók mennyiségének jelentős csökkentése érdekében valósul meg. A Roszatom török projektjét nem befolyásolják az Oroszország elleni szankciók, amiről Dmitrij Romanyec, az Akkuyu Atomerőmű projektet megvalósító Akkuyu Nuclear vállalat igazgatóhelyettese beszélt a Földközi-tenger partján, Mersin tartományban, Ciprussal átellenben zajló építkezés helyszínén.

Hárfás Zsolt

Ausztria legszebb „akkumulátora”

2022. május 9. |  655
4 4.5 (4)

Ausztria köztudottan a víz birodalma a földrajzi adottságainak köszönhetően. Az osztrák Alpokban számtalan hegycsúcs, patak, folyó, víztározó és vízerőmű található. Ezek közül az egyik műszaki szemmel is igazán izgalmas létesítmény az Alpok 3000 méteres hegycsúcsainak ölelésében, 2040 méter tengerszint feletti magasságban, csodás környezetben lévő Kaprun Limberg II. szivattyús-tározós erőmű, ami a természet erejének és a mérnöki tudománynak a különleges kölcsönhatásából született. Ennek az erőműnek kiemelt szerepe van a villamosenergia-termelésben és annak szabályozásában is.

Hárfás Zsolt

Új magyar-szlovén határkeresztező távvezeték

2022. április 15. |  539

Az egyre súlyosabb európai energiakrízis nagyon jól példázza, hogy a villamosenergia-ellátás minden országban nemzetstratégiai kérdés, hiszen a világ mai fejlettségi szintjén villamosenergia-szolgáltatás nélkül az élet megállna, és már néhány nap után eluralkodnának az apokaliptikus, kőkorszaki állapotok.

Hárfás Zsolt

Növekvő villamosenergia-fogyasztás és rendszerterhelési csúcsok 2021-ben

2022. március 8. |  530

2021-ben jelentősen nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás, miközben újabb és újabb rendszerterhelési csúcsok születtek, és változatlanul hatalmas volt Magyarország import-kitettsége. A hazai áramtermelés mintegy 47 százalékát továbbra is a Paksi Atomerőmű biztosította, a megújulók közül a naperőművek már közel hét százalékát adták az éves termelésnek. Ugyanakkor a megújulók üzemeltetésével kapcsolatban ismételten felmerült egy kritikus gazdasági, klímavédelmi és műszaki következmény, amelynek megoldása érdekében a szabályozást hazai és uniós szinten is a realitásokhoz kellene igazítani.

Hárfás Zsolt

Európai energiakáosz

2022. február 7. |  704
1 5 (1)

Az elmúlt évtizedben Európában gőzerővel létesültek az ellátásbiztonságot garantálni nem képes időjárásfüggő megújuló kapacitások, miközben tömegével estek ki a rendszerből az alaperőművek. Új, zsinóráramot adni képes erőművek alig épültek, miközben folyamatosan nőtt az áramigény. A szén-dioxidkvótaárak az erőltetett ütemű uniós zöldítés miatt elszálltak, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt sokkoló a gázhiány. Az előbb írtak következményeként kialakult a gáz-, szén- és áramhiány, valamint többszörösére emelkedtek a földgáz, a szén, a villamos energia és a szén-dioxid-kvótaárak is.

Hárfás Zsolt

Németország energiapolitikai öröksége

2021. november 8. |  521
4 4.67 (3)

Angela Merkel 16 évnyi kormányzásának politikai örökségét és a Németország határain messze túlmutató gazdasági hatásait még sokan és sokat fogják elemezni, ezért most csak a leghosszabb ideig hivatalban lévő német kancellár energetikai, energiapolitikai döntéseinek következményeire térünk ki.

Hárfás Zsolt

Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

2021. október 11. |  795
3 4.5 (2)

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC legfrissebb, augusztus elején publikált jelentése sokkoló üzeneteket fogalmaz meg a döntéshozók és végeredményképpen az egész emberiség számára. Egyértelműen rámutat, hogyha nem történik azonnali, gyors és nagymértékű csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, akkor a globális felmelegedés közel 1,5 °C-ra, vagy akár 2 °C-ra történő korlátozása elérhetetlen lesz. A tanulmány azt is egyértelműen kijelenti, hogy a klímaváltozás hatásai már világszerte megfigyelhetőek. De van hely a reménynek és a félelemnek is.

Hárfás Zsolt

Csúcsdöntések és emelkedő áramárak

2021. szeptember 14. |  497
4 4.75 (4)

Miközben a Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői a két új blokk szükségtelenségéről, csökkenő hazai villamosenergia-fogyasztásról, valamint az időjárásfüggő megújulók kizárólagosságáról álmodoznak, addig a való élet teljesen más képet mutat.

Hárfás Zsolt

Áttörés az atomenergiában?

2021. augusztus 2. |  562
5 4.75 (4)

Ma már a felelősen gondolkodó és kizárólag csak az emberek és a bolygó jövőjét szem előtt tartó szakemberek és szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy a globális klímavédelmi célok eléréséhez az atomenergia és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazása mellett a fosszilis, különösen a szénerőművi részarány radikális csökkentése szükséges az áramtermelésben.

Hárfás Zsolt

Berobbant a hazai villamosenergia-fogyasztás

2021. június 18. |  2111

Jelenleg azt láthatjuk, hogy a koronavírus-járvány miatt a tavalyi, éves szinten minimális villamosenergia-fogyasztás csökkenése már a múlté, hiszen az idei első öt hónapban szó szerint berobbant a hazai villamosenergia-felhasználás.

Hárfás Zsolt

Jöjjenek a napelemek, de ésszel!

2021. június 7. |  1939
8 1 4.88 (8)

Vitán felül áll, hogy a klímaváltozás a természetre és az emberre nézve fenyegető következményekkel jár. Az éghajlatváltozás átalakítja a világot, hatással van a mezőgazdasági termelésre, a vízkészletekre, sőt a saját egészségünkre is.

Hárfás Zsolt

A kapacitáshiány és a megújulók

2021. május 10. |  8092
12 4.89 (9)

Bizonyára nagyon gyakran nem is gondolunk bele, hogy a villamos energia a világ fejlettségének mai szintjén olyanná vált számunkra, mint a levegő vagy a víz. Ez csak akkor tudatosul bennünk, amikor hirtelen elsötétül minden, leáll a fűtés, nem működik a hűtőszekrény, nem folyik a csapból a víz, mert nincs, ami fenntartsa a nyomást a rendszerben, ráadásul még egy kávét sem tudunk főzni, mert a kávéfőző is árammal működik.

Hárfás Zsolt

Alig csökkent a hazai áramfogyasztás

2021. április 14. |  1230
3 1 4.67 (3)

Az emberiséget sújtó koronavírus-járvány és a gazdasági recesszió következtében az előzetes becslések alapján 2020-ban globálisan 2 százalékkal csökkenhetett a villamosenergia-fogyasztás. Hazánkban tavaly márciusig fogyasztásnövekedés, április és szeptember között csökkenés, az utolsó negyedévben viszont többszázalékos növekedést tapasztalhattunk. 2020-ban hazánkban éves szinten összességében csak mintegy 1,1 százalékos volt a villamosenergia-igény csökkenése a 2019. évi értékhez képest.

Hárfás Zsolt

A negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is megkezdte a kereskedelmi üzemet

2021. március 23. |  1757

2021. március 22-én kereskedelmi üzembe állt a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkja. A Paks II. Atomerőmű két új blokkjához hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a negyedik kereskedelmi üzembe lépett egység.

Hárfás Zsolt

Az olcsó megújulók mítosza

2021. február 7. |  4317
13 4.78 (9)

A Paks II. projekt ellenzői a mai napig azt hirdetik, hogy az atomenergia ideje lejárt és a világon – kizárólag a megújulókkal – minden ellátásbiztonsági, versenyképességi és klímavédelmi célkitűzés megvalósítható. Kiváló és követendő példaként a németországi energiapolitikát szokták emlegetni, hiszen a németek évről évre egyre több nap- és szélerőművi kapacitást építenek be a rendszerbe.

Hárfás Zsolt

Valóság kontra álomvilág

2020. november 9. |  2636
11 4.7 (10)

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal 2017. október 12-én az 5047/2017. számú határozattal a villamosenergia-rendszer üzemét lényegesen befolyásoló erőmű elvi engedélyt adott a Paks II. Atomerőmű Zrt.-nek. Ebben megállapította, hogy a cég jogosult a 2x1262 (2524) MW névleges teljesítőképességű atomerőmű létesítésére.

Hárfás Zsolt

Áramot termel a negyedik orosz VVER-1200 típusú blokk is

2020. október 23. |  2688

A Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés második blokkját 240 MW-os teljesítményszinten először kapcsolták rá az oroszországi villamosenergia-átviteli hálózatra. A Paks II. Atomerőműhöz hasonló, a világ legkorszerűbb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú egysége Oroszországban már a negyedik olyan atomerőművi blokk, amely klímabarát villamosenergia-termelést tesz lehetővé, miközben garantálja az ellátásbiztonságot, valamint a versenyképes árú áramot. A hálózatra kapcsolás hivatalosan a blokk „születésnapját” is jelenti.

Hárfás Zsolt

Hat új atomerőművi blokk épülhet Franciaországban

2020. szeptember 14. |  631
1 1 5 (1)

Franciaországban jelenleg 57 atomerőművi blokk termel éjjel-nappal, alacsony szén-dioxid-kibocsátású villamos energiával látva el az ország lakosságának több mint háromnegyedét, valamint több mint 250 ipari energiafogyasztót 530 telephelyen. Azzal, hogy „stabil villamos energiát kínál megfizethető áron", az atomenergia hozzájárul a francia ipar versenyképességéhez és a lakosság kiszámítható áron történő, stabil energiaellátásához.

Hárfás Zsolt

A világjárvány tanulságai

2020. június 12. |  1305
2 5 (2)

Néhány hónappal ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított arra, hogy mennyire sebezhető és törékeny a világ, amelyben élünk, amelyet egy parányi vírus megjelenése képes alapjaiban felforgatni.

42 cikk. Lapozó: