Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hárfás Zsolt

energetika mérnök, okleveles gépészmérnök

 9864 | |

 Hárfás Zsolt

Régóta kapcsolódik a hazai nukleáris iparhoz. 2009-ben részt vett az új paksi blokkokkal kapcsolatos országgyűlési elvi határozat előkészítésében, valamint a 2011-es Nemzeti Energiastratégia megalkotásában is. Rendkívül fontosnak tartja a társadalom minél szélesebb körű tájékoztatását a hazai és a nemzetközi energetikai és atomenergetikai helyzettel kapcsolatban. Ezen tájékoztató munka keretében folyamatosan cikkeket/véleményeket ír különböző lapoknak és magazinoknak, valamint országos hírportálnak is. Továbbá eleget tesz szakértői munkára, interjúkra, előadásokra vonatkozó hazai és nemzetközi felkéréseknek is.

Pályafutása során számos díjban és elismerésben részesült, 2019 márciusban például megkapta a Paksi Atomerőmű által alapított Urántoll-díjat. Munkája során a tényeken és a szakmai szempontjain kívül semmi más nem befolyásolja. Éppen ezért nem meglepő hogy a mottója az, hogy a „tények, nagyon makacs dolgok”.

Hárfás Zsolt cikkei

52 cikk. Lapozó:

Hárfás Zsolt

Európa áramtermelése számokban

2024. május 13. |  53
2 5 (2)

Az EMBER londoni székhelyű elemző intézet jelentése szerint 2023-ban az Európai Unióban a villamosenergia-termelés 2697 TWh volt, ami a globális termelés 9 százalékának felelt meg. A legtöbb klímabarát villamos energiát – az ellátásbiztonság, az árstabilitás és az olcsóbb áram rendelkezésre állásának egyidejű biztosításával – változatlanul az atomerőművek biztosították Európában, miközben újabb és újabb csúcsokat megdöntve a megújulók is egyre nagyobb szerephez jutottak.

Hárfás Zsolt

Zöldülő áramtermelés növekvő kihívásokkal

2024. április 12. |  508
1 5 (1)

A MAVIR adatai szerint tavaly 43,7 TWh villamos energiát fogyasztottunk, amelyben nem szerepelnek a háztartási méretű naperőművek, hiszen ezekkel kapcsolatban nincsenek hitelesen mért adatok, miközben e kisméretű termelők beépített kapacitása tavaly év végére elérte a 2318 MW értéket. Kimagasló eredmény, hogy a tavalyi évben a bruttó villamosenergia-felhasználás 36,4 százalékát a Paksi Atomerőmű biztosította, 10 százalékát pedig a hazai naperőművek adták. A hazai villamosenergia-rendszer számos kihívással szembesül, amelyek a jövőben súlyosbodhatnak, mindeközben pedig idén már új rendszerterhelési csúcs is született.

Hárfás Zsolt

Válasz a globális energiaigény növekedésére

2024. február 6. |  183
4 4 (4)

Az atomenergetika szempontjából igazi áttörésként értékelhető, hogy a tavaly decemberben Dubajban tartott nemzetközi klímacsúcson az Egyesült Államok és Franciaország vezetésével létrejött egy nemzetközi atomkoalíció. Csaknem két tucat állam tett hitet amellett, hogy csupán a megújulókkal, az atomenergia nélkül, nem lehet a klímacélokat elérni, ezért 2050-ig meg kell háromszorozni a globális nukleáris energiatermelő kapacitásokat. Ehhez a nyilatkozathoz csatlakozott több, mint száz atomenergetikai cég, követve a Nukleáris Világszövetség (WNA) felhívását. Mindezek mellett számos ország ígéretet tett arra, hogy megtöbbszörözi a megújuló energiaforrások termelését a fosszilis alapú áramtermelés visszaszorítása érdekében.

Hárfás Zsolt

Hogyan készül a Paksi Atomerőmű üzemanyaga?

2023. november 6. |  1526
4 1 4.75 (4)

Moszkvától jó másfél óra autóútra, Elektrosztál városában van a világ legnagyobb nukleárisüzemanyag-gyára, ahol a Paksi Atomerőmű fűtőelemeit gyártják. Ottjártunkkor az idén, illetve a 2024-ben esedékes paksi szállítmány urántablettáit égették éppen ki.Hárfás Zsolt

Fókuszban a finn Olkiluoto 3 atomatomerőművi egység

2023. augusztus 3. |  542

Jelenleg a világ egészét tekintve egy új nukleáris reneszánsz részesei vagyunk, hiszen az ellátásbiztonsági, versenyképességi, árstabilitási, valamint a klímavédelmi célok elérése érdekében egyre több ország kíván új atomerőművet építeni, vagy a meglévő egységek üzemidejét meghosszabbítani. Jó példa erre Finnország, ahol 2023. április 16-án a hajnali órákban a finn Olkiluoto 3 francia EPR-1600 típusú egység megkezdte a kereskedelmi üzemét. Cikkünkben ismertetjük a finn atomerőmű-építés szükségességét, a beruházás körülményeit, valamint a projekttel kapcsolatos kihívásokat is.

Hárfás Zsolt

Leállt az utolsó német atomerőmű

2023. június 6. |  819
2 5 (1)

Németország energia- és klímapolitikai nagykönyvébe egészen biztos, hogy nagy betűkkel íródik be 2023. április 15-e, hiszen ezen a napon a 2011-es, nem szakmai, hanem ideológiai döntés végrehajtásaként leállították az ország utolsó három működő atomerőművi egységét. Nézzük meg, hogy mi vezetett el idáig!

Hárfás Zsolt

A történelmi termelési csúcsok árnyékában

2023. május 4. |  973
2 5 (2)

Az európai és hazai energetikai kihívások közepette elemi nemzeti érdek, hogy a jövőbeli import-szükséglet minimalizálása érdekében olyan energiamix álljon rendelkezésre hazánkban, amelynek révén télen-nyáron, éjjel-nappal olcsón rendelkezésre álló, klímabarát villamos energiát lehessen biztosítani a lakosságnak és az iparnak is. Ennek érdekében létszükség a hazai nukleáris kapacitás hosszú távú növelése mellett a naperőművek jelentős fejlesztése is. A magyarországi klímabarát áramtermelési módok bizonyos időszakokban rekordokat döntenek, miközben a hazai villamosenergia-rendszer történelmi mértékű exporttal és importtal is szembesül és a jövőben a kihívások súlyosbodni fognak.

Hárfás Zsolt

Tények és kihívások

2023. március 13. |  511

A tavaly kirobbant orosz-ukrán háború tovább súlyosbította a 2021-ben kezdődött európai energiaválságot. Ennek következményeként a drámai energiaárak mellett áram- és gázhiánnyal is szembesült Európa. Egyes európai országok, iparágak és a háztartási fogyasztók is energiamegtakarítási intézkedéseket voltak kénytelenek foganatosítani az energiaszámlák csökkentése érdekében. Emiatt a MAVIR előzetes adatai szerint 2022-ben mintegy 2,5 százalékkal volt alacsonyabb a villamosenergia-fogyasztás, mint 2021-ben. Ebben nem szerepelnek a háztartási méretű naperőművek, hiszen ezekkel kapcsolatban nincsenek hitelesen mért adatok. Mindeközben a hazai rendszer már most is számos kihívással szembesül, amelyek a jövőben súlyosbodni fognak. Nézzük meg, miről van szó!

Hárfás Zsolt

Az áramtermelés jövőbeli kihívásai és trendjei

2023. február 3. |  810
9 4.67 (6)

Az Európát sújtó energiaválság miatt egyre inkább felértékelődik az atomenergia szerepe, hiszen az áramtermelési módok közül kizárólag az atomerőművekkel lehet egyszerre valós ellátásbiztonságot garantálni úgy, hogy közben klímabarát és olcsóbb villamos energiát is biztosítani lehet a lakosságnak és az iparnak. Nézzük meg, hogyan látja ezt a kérdést egy mértékadó nemzetközi szakmai szervezet!

Hárfás Zsolt

Fókuszban a paksi bővítés első számú referenciája

Látogatás a Leningrádi Atomerőműben

2022. november 7. |  767
4 5 (4)

Idén szeptemberben szakértőként lehetőségem nyílt működés közben is megtekinteni a Leningrádi Atomerőműben 2018-ban, illetve 2021-ben kereskedelmi üzembe állított, a világon ma a legkorszerűbbnek számító VVER-1200 típusú blokkokat, amelyek a Paks II. Atomerőmű első számú referenciájaként szolgálnak. Magyar szempontból ez különösen fontos, hiszen augusztus végén a Paks II. projekt a hazai nukleáris hatóságtól megkapta a létesítési engedélyt, ami azt is jelenti, hogy egy újabb szakaszba lépett a két új paksi blokk megépítése.

Hárfás Zsolt

Húsz év atomenergiával

2022. szeptember 15. |  801
3 5 (3)

Mindennapi életünk során olyan stratégiai döntéseket hozunk, amelyek hosszú távon meghatározzák nemcsak a saját jövőnket, hanem a tágabb szakmai közösségünk jövőjét is. Így volt ez akkor is, amikor húsz esztendővel ezelőtt megalapították az épületvillamosági szakma kiadványát, a Villanyszerelők Lapját. Az atomenergia, amely idehaza a konnektorban lévő, itthon termelt áram közel felét adja, az elmúlt húsz évben jelentős fejlődésen ment keresztül és stabil jövőképpel rendelkezik, hiszen megkerülhetetlen a szerepe a megbízható, biztonságos és klímasemleges áramtermelésben.

Hárfás Zsolt

Épül az első török atomerőmű

2022. augusztus 1. |  1196
2 4 (2)

Törökország – Magyarországhoz hasonlóan – ambiciózus atomerőmű-építési stratégiát valósít meg. Az épülő törökországi Akkuyu Atomerőmű az ellátásbiztonság garantálása, az olcsó áram folyamatos rendelkezésre állása, a klímavédelmi célok teljesítése, valamint az importált és drága fosszilis energiahordozók mennyiségének jelentős csökkentése érdekében valósul meg. A Roszatom török projektjét nem befolyásolják az Oroszország elleni szankciók, amiről Dmitrij Romanyec, az Akkuyu Atomerőmű projektet megvalósító Akkuyu Nuclear vállalat igazgatóhelyettese beszélt a Földközi-tenger partján, Mersin tartományban, Ciprussal átellenben zajló építkezés helyszínén.

Hárfás Zsolt

Ausztria legszebb „akkumulátora”

2022. május 9. |  1996
5 4.6 (5)

Ausztria köztudottan a víz birodalma a földrajzi adottságainak köszönhetően. Az osztrák Alpokban számtalan hegycsúcs, patak, folyó, víztározó és vízerőmű található. Ezek közül az egyik műszaki szemmel is igazán izgalmas létesítmény az Alpok 3000 méteres hegycsúcsainak ölelésében, 2040 méter tengerszint feletti magasságban, csodás környezetben lévő Kaprun Limberg II. szivattyús-tározós erőmű, ami a természet erejének és a mérnöki tudománynak a különleges kölcsönhatásából született. Ennek az erőműnek kiemelt szerepe van a villamosenergia-termelésben és annak szabályozásában is.

Hárfás Zsolt

Új magyar-szlovén határkeresztező távvezeték

2022. április 15. |  1149

Az egyre súlyosabb európai energiakrízis nagyon jól példázza, hogy a villamosenergia-ellátás minden országban nemzetstratégiai kérdés, hiszen a világ mai fejlettségi szintjén villamosenergia-szolgáltatás nélkül az élet megállna, és már néhány nap után eluralkodnának az apokaliptikus, kőkorszaki állapotok.

Hárfás Zsolt

Növekvő villamosenergia-fogyasztás és rendszerterhelési csúcsok 2021-ben

2022. március 8. |  915
1 5 (1)

2021-ben jelentősen nőtt a hazai villamosenergia-fogyasztás, miközben újabb és újabb rendszerterhelési csúcsok születtek, és változatlanul hatalmas volt Magyarország import-kitettsége. A hazai áramtermelés mintegy 47 százalékát továbbra is a Paksi Atomerőmű biztosította, a megújulók közül a naperőművek már közel hét százalékát adták az éves termelésnek. Ugyanakkor a megújulók üzemeltetésével kapcsolatban ismételten felmerült egy kritikus gazdasági, klímavédelmi és műszaki következmény, amelynek megoldása érdekében a szabályozást hazai és uniós szinten is a realitásokhoz kellene igazítani.

Hárfás Zsolt

Európai energiakáosz

2022. február 7. |  1229
2 5 (2)

Az elmúlt évtizedben Európában gőzerővel létesültek az ellátásbiztonságot garantálni nem képes időjárásfüggő megújuló kapacitások, miközben tömegével estek ki a rendszerből az alaperőművek. Új, zsinóráramot adni képes erőművek alig épültek, miközben folyamatosan nőtt az áramigény. A szén-dioxidkvótaárak az erőltetett ütemű uniós zöldítés miatt elszálltak, a rendelkezésre álló források szűkössége miatt sokkoló a gázhiány. Az előbb írtak következményeként kialakult a gáz-, szén- és áramhiány, valamint többszörösére emelkedtek a földgáz, a szén, a villamos energia és a szén-dioxid-kvótaárak is.

Hárfás Zsolt

Németország energiapolitikai öröksége

2021. november 8. |  849
4 4.67 (3)

Angela Merkel 16 évnyi kormányzásának politikai örökségét és a Németország határain messze túlmutató gazdasági hatásait még sokan és sokat fogják elemezni, ezért most csak a leghosszabb ideig hivatalban lévő német kancellár energetikai, energiapolitikai döntéseinek következményeire térünk ki.

Hárfás Zsolt

Csak a megújulók és az atomenergia segíthet

2021. október 11. |  1224
3 4.5 (2)

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testülete, az IPCC legfrissebb, augusztus elején publikált jelentése sokkoló üzeneteket fogalmaz meg a döntéshozók és végeredményképpen az egész emberiség számára. Egyértelműen rámutat, hogyha nem történik azonnali, gyors és nagymértékű csökkentés az üvegházhatású gázok kibocsátásában, akkor a globális felmelegedés közel 1,5 °C-ra, vagy akár 2 °C-ra történő korlátozása elérhetetlen lesz. A tanulmány azt is egyértelműen kijelenti, hogy a klímaváltozás hatásai már világszerte megfigyelhetőek. De van hely a reménynek és a félelemnek is.

Hárfás Zsolt

Csúcsdöntések és emelkedő áramárak

2021. szeptember 14. |  794
4 4.75 (4)

Miközben a Paks II. Atomerőmű megépítésének ellenzői a két új blokk szükségtelenségéről, csökkenő hazai villamosenergia-fogyasztásról, valamint az időjárásfüggő megújulók kizárólagosságáról álmodoznak, addig a való élet teljesen más képet mutat.

Hárfás Zsolt

Áttörés az atomenergiában?

2021. augusztus 2. |  996
6 4.8 (5)

Ma már a felelősen gondolkodó és kizárólag csak az emberek és a bolygó jövőjét szem előtt tartó szakemberek és szervezetek egyöntetűen kiállnak amellett, hogy a globális klímavédelmi célok eléréséhez az atomenergia és a megújuló energiaforrások minél nagyobb arányú alkalmazása mellett a fosszilis, különösen a szénerőművi részarány radikális csökkentése szükséges az áramtermelésben.52 cikk. Lapozó: