Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Ki végezhet villanyszerelési munkát?

2019. november 10. | Rátai Attila |  18 221 |

Ki végezhet villanyszerelési munkát?

A címben feltett banálisnak tűnő kérdésre keressük a cikkünkben a választ, hiszen mindenki találkozott már olyan kivitelezővel, aki villanyszerelési munkát végzett, villanyszerelői képesítés nélkül. Azt fogjuk megvizsgálni, hogy milyen követelményeknek kell megfelelni ahhoz, hogy valaki villanyszerelői tevékenységet végezhessen, illetve milyen dokumentumokkal kell rendelkezni a munka elvégzése után. A cikkben megvizsgáljuk, hogy milyen jogszabályok érintik a villanyszerelői tevékenységet, és ennek következtében milyen dokumentációt kell elkészíteni, illetve milyen végzettségekkel kell rendelkezni a munkavégzéshez. Érdemes a leírtakat átgondolni, hogy tisztában legyünk vele, milyen buktatói lehetnek még a legegyszerűbbnek gondolt villanyszerelésnek is.

Jogi előírások

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről egyértelműen leírja, hogy villanyszerelést csak villanyszerelő végezhet. A rendelet így fogalmaz: „1. § (1) A rendelet mellékletében meghatározott tevékenységek… csak az ott megjelölt képesítéssel, illetve a *** jelöléssel ellátott tevékenységek esetén a rendeletben meghatározott, akkreditált felnőttképzést folytató intézmény által szervezett, akkreditált képzési program sikeres elvégzéséről szóló igazolás (a továbbiakban: szaktanfolyami képzettség) birtokában végezhetők.”

Mit is jelent ez? Ha például valaki fel akar szereltetni egy bojlert, akkor hívnia kell egy vízszerelőt és egy villanyszerelőt, hiszen egyik sem végezheti a másik munkáját. Egy klíma bekötéséhez szintén szükséges, hogy mindkét jogosultsággal vagy szakképzettséggel rendelkezzen a munkát végző szakember, de ugyanez igaz egy napelemes rendszer létesítésekor is. Természetesen villamos szakember kell egy vezérlőáramkör összeállításához, nem beszélve egy elosztó bekötéséhez vagy összeállításához. Azonban ez még nem minden! Még a villanyszerelők is gyakran „elfeledkeznek” arról, hogy minden létesítés után úgynevezett érintésvédelmi felülvizsgálatot kell elvégezni!

Ezt két kötelezően alkalmazandó jogszabály is megerősíti – nézzük őket.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

DokumentálásJogszabályokVillanyszerelésVillanyszerelő

Kapcsolódó

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.