Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. július-augusztus

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének néhány kérdése

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének néhány kérdése

2018. augusztus 7. | Kruppa Attila |  2321
2 4.5 (2)

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének egyértelmű kötelezettsége Magyarországon először a 9/2008. ÖTM rendeletben jelent meg. Bár az utóbbi tíz évben sok ilyen rendszer készült, és ma már bizonyosan állítható, hogy a téma szerves részévé vált a villamos és a tűzvédelmi szakemberek életének, az nem jelenthető ki, hogy megszűntek volna a vitás kérdések. Cikkünkben ezek közül foglalkozunk néhánnyal.

A Várkert Kioszk díszvilágítása

A Várkert Kioszk díszvilágítása

2018. augusztus 7. | Deme László |  1032

Ybl Mikós egyik remekét most újították fel. A nagy építész egy gazdasági épület megalkotására kapott megbízást, de nem tudta megtagadni művészi mivoltát és palotát épített. A neoreneszánsz stílusú épületben helyezték el annak idején a királyi palota vízellátásának szivattyúgépházát.

Milyen hibákat kerüljünk el?

Milyen hibákat kerüljünk el?

Navigálás a változó előírások tengerében 60.

2018. augusztus 7. | Rátai Attila |  3901
14 4.92 (12)

Egyre többször merül fel a kérdés, hogy milyen hibákra figyeljünk a kivitelezésnél. Az igények előtt fejet hajtva összegyűjtöttem pár jellegzetes hibát, de előre bocsátom, ezt nem teszem szívesen, két okból sem.

DIN-sínre szerelhető, 1 modulos, multifunkcionális időrelék

DIN-sínre szerelhető, 1 modulos, multifunkcionális időrelék

Áttekintő táblázat

2018. augusztus 7. | VL online |  861

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Multifunkciós időrelék a kapcsolószekrényben

Multifunkciós időrelék a kapcsolószekrényben

2018. augusztus 7. | Porempovics József |  1446

Az idő és annak folyamatos múlása fontos tényezője életünknek, szokták mondani, hogy az idő az egyetlen dolog, ami biztosan változik – legalábbis a mi dimenziónkban. Nincs ez másként gépek, készülékek, működési folyamatok esetében sem, szinte minden területen előfordul valamilyen időzítéssel, időütemezéssel kapcsolatos funkció vagy feladat.

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése I.

Villamos berendezések termográfiai állapotfelmérése I.

2018. augusztus 7. | Rahne Eric |  1121

A termográfia szinte már minden szakmában megtalálható. És éppen most éljük meg eme érintésmentes hőmérsékletmérési eljárás legrohamosabb terjedését, de egyben legdurvább szakmai leértékelését is.

Miért éppen az orosz VVER-1200?

Miért éppen az orosz VVER-1200?

2018. augusztus 7. | Hárfás Zsolt |  1687
1 5 (1)

A 2014. január 14-én a hazai ellátásbiztonságot, az olcsó villamosenergia-ár és a klímavédelmi célok elérését meghatározó szakmapolitikai döntés után Magyarország és az Oroszországi Föderáció megállapodott a békés célú nukleáris energia felhasználása terén az együttműködés folytatásáról, azaz a paksi telephelyen két új, orosz 3+ generációs, VVER típusú, egyenként 1200 MW villamos teljesítményű blokk építéséről. Az atomellenes politikusok, szervezetek azóta is folyamatosan napirenden tartják azt a kérdést, hogy Magyarország milyen megfontolások alapján, miért éppen az orosz VVER-1200 blokktípust választotta? Az alábbiakban erre adok választ.

CHAdeMO: már 400 kW-tal is tud tölteni

CHAdeMO: már 400 kW-tal is tud tölteni

Elektromosautó-töltőállomások

2018. augusztus 7. | Kozma László |  1334
1 5 (1)

Hihetetlen, hogy milyen ütemben fejlődik és változik az elektromosautó-piac és -technológia. Az ember csak kapkodja a fejét, és azt látja, hogy az alig néhány évre visszatekintő új piac már ott tart, hogy számos autógyártó forgalmaz rendkívüli növekvő mértékben elektromos autókat és szédületes ütemben terjed az infrastruktúra is. Nemrégiben jelentette be a CHAdeMO szövetség is, hogy kiadta a 400 kW töltési teljesítményű szabványát – ennek részleteit nézzük meg közelebbről.