Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének néhány kérdése

2018. augusztus 7. | Kruppa Attila |  2184 |

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének néhány kérdése

A tűzálló kábelrendszerek létesítésének egyértelmű kötelezettsége Magyarországon először a 9/2008. ÖTM rendeletben jelent meg. Bár az utóbbi tíz évben sok ilyen rendszer készült, és ma már bizonyosan állítható, hogy a téma szerves részévé vált a villamos és a tűzvédelmi szakemberek életének, az nem jelenthető ki, hogy megszűntek volna a vitás kérdések. Cikkünkben ezek közül foglalkozunk néhánnyal.

Miért csak egyféle műszaki megoldást emlegetünk, holott tűzálló kábelrendszert többféle módon is kialakíthatunk?

Nemcsak a hazai, hanem a nemzetközi szakirodalom nagy része is az ún. „integrált tűzállóságú kábelrendszerek”-re koncentrál, melyeket tűzálló kábel és tűzálló kábeltartó-szerkezet együttese alkot. Az integrált tűzállóságú kábelrendszereknek két fő alkotóeleme a tűzálló kábel és a tűzálló kábeltartó szerkezet. Az elnevezésben az „integrált” jelző arra utal, hogy a kábel, illetve a tartószerkezet kialakításánál fogva tűzálló, így a tűzvédelmi intézkedés nem különíthető el a kábeltől, illetve a tartószerkezettől.

A tűzálló kábelrendszerek kialakításának egyéb módja is van – pl. a nem tűzálló kábelrendszer beburkolása speciális, e célra szolgáló tűzvédelmi anyagokkal –, és ezért igazságtalannak, netán szándékos torzításnak tűnhet az, hogy ezekről lényegesen ritkábban esik szó. Ez az „aránytalanság” azonban nem annak eredménye, hogy a különböző gyártók mennyire hatékonyan képesek saját érdekeiket, termékeiket képviselni (bár a szándék kétségtelenül megvan erre…), hanem a gyakorlat visszatükröződése. Hiába lehet ugyanis kiváló tűzállóságot biztosítani a kábel földárokba fektetésével, ha például az épület 3. emeletén nincs annyi föld, ami ezt lehetővé tenné. Ez a viccesnek szánt megjegyzés arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy az egyes műszaki megoldások alkalmazásának számos feltétele van, amelyekre tekintettel kell lenni a kiválasztásnál. Az integrált tűzállóságú kábelrendszerek azért terjedhettek el, mert ezek létesítése illeszkedik a legjobban a gyakorlati elvárásokhoz és lehetőségekhez. (És ennek az elterjedtségnek a következménye az is, hogy gyakran az integrált tűzállóságú kábelrendszereket azonosítjuk a tűzálló kábelrendszerek fogalmával.)

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

TűzvédelemVillámvédelem

Kapcsolódó