Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. november

Elszigetelt villámvédelem létesítése és felülvizsgálata

Elszigetelt villámvédelem létesítése és felülvizsgálata

2018. november 17. | Kruppa Attila |  3496
4 1 4 (2)

Egyre gyakrabban találkozhatunk olyan elszigetelt villámvédelmi rendszerrel, amelyet speciális szigetelt vezeték felhasználásával alakítanak ki. E rendszerek létesítésének és felülvizsgálatának meglehetősen összetett és első pillantásra talán furcsa szabályai vannak – cikkünkben ezeket tekintjük át röviden, bemutatva a szabályrendszer hátterében meghúzódó fizikai jelenségeket, és azt is, hogy e műszaki megoldás hogyan hat a gyakorlatra.

Fehéroroszország atommal vált ki gázt

Fehéroroszország atommal vált ki gázt

2018. november 17. | Hárfás Zsolt |  750

A világ országai folyamatos kihívásokkal szembesülnek a villamosenergia-termelés tekintetében, hiszen egyszerre kell megfelelniük az ellátásbiztonsági, a versenyképességi és a klímavédelmi követelményeknek. Ezen szempontok együttes érvényesítése nem könnyű feladat. Éppen ezért számos ország az atomenergetika fejlesztése mellett teszi le a voksát, miután az atomerőművek mindhárom szempontból optimális megoldást jelentenek.

Tölthető-e az elektromos autó esős időben?

2018. november 17. | Kozma László |  1179
2

Terjednek az elektromos autók, egyre több lesz belőlük az utakon, és egyre többen használják majd az autókat olyanok is, akik kevésbé értenek a technológiához, hétköznapi emberek, akik egész más módon közelítik meg és használják azokat. De még a villamos szakemberek között is jogosan vetődhet fel a kérdés: lehet-e az elektromos autót tölteni esős időben? Hiszen a hétköznapi ember is tudja, hogy a víz és az elektromosság nehezen használható együtt…

Ismét a KNX-ről

Ismét a KNX-ről

2018. november 17. | Balogh Zoltán |  769
2 5 (1)

Hűséges olvasóink még bizonyára emlékeznek rá, hogy sok évvel ezelőtt rendszeresen és részletesen foglalkoztunk a KNX-rendszerrel a Villanyszerelők Lapja hasábjain, azonban az elmúlt években kissé háttérbe szorult a téma. A világ azonban nem állt meg, és a KNX-rendszer terjedése sem lassult, így ideje, hogy kicsit frissítsük az ez irányú ismereteinket.

DIN-sínre szerelhető, külső érzékelős alkonykapcsolók

DIN-sínre szerelhető, külső érzékelős alkonykapcsolók

Áttekintő táblázat

2018. november 17. | VL online |  556

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Reflektorfényben az alkonykapcsolók

Reflektorfényben az alkonykapcsolók

2018. november 17. | Porempovics József |  567

A többféle funkciót betöltő, szinte azonnal „bevethető” vezérlő és szabályzó eszközök (dimmerek, termosztátok, lépcsőházi automaták stb.) közül az aktuális összehasonlító táblázat az alkonykapcsolók sokasága között próbálja segíteni az eligazodást.

Újra a tanteremben

Újra a tanteremben

2018. november 17. | Rátai Attila |  741
1

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet az összekötő és felhasználói berendezésekről, valamint a potenciálisan robbanásveszélyes közegben működő villamos berendezésekről és védelmi rendszerekről elnevezésű jogszabállyal kapcsolatban már többször írtunk. Ennek a jogszabálynak van egy sajátos rendelkezése, ami minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgálót érint. Cikkünkben a jogszabály azon részeit vizsgáljuk meg, amelyek fontosak nekünk. A jogszabályi idézeteket dőlt betűvel jelezzük.

Felülvizsgálók szakmai továbbképzése, 1. tétel

Felülvizsgálók szakmai továbbképzése, 1. tétel

Navigálás a változó előírások tengerében 63.

2018. november 17. | Rátai Attila |  2123
7 5 (4)

A 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgáló számára továbbképzést ír elő. A vizsgára való felkészüléshez a VL-ben közzé tesszük az OKJ-s tanfolyamok hatóság által közzétett szóbeli tételsorának a részletes kidolgozását.

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása II.

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása II.

2018. november 18. | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1007
1

A cikksorozat előző részében (VL 2018/9.) áttekintettük a gázmotorok különböző alkalmazási területeit és nagy vonalakban ismertettük a gázmotorok szerepét az energiaellátó-rendszerben, valamint bemutattuk alkalmazásuk néhány előnyét más típusú erőművekkel összehasonlítva. Ebben a cikkben a gázmotorok felépítését és működését mutatjuk be.