Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Balogh Zoltán

villamosmérnök

 1280 | |

 Balogh Zoltán

Villamosmérnökként végzett. Több mint 20 év szakmai tapasztalattal rendelkezik az épületautomatizálás, intelligens épületek területén. 1996 óta foglalkozik a KNX épületautomatizálási rendszerrel.

A KNX az egyetlen nyitott szabványú épületfelügyeleti rendszer, amely megfelel a vonatkozó szabványoknak. 1996-ban Németországban elvégezte a KNX-tervezői és üzembehelyezői képzést, majd 1998-ban KNX-oktatói oklevelet szerezett.
Az Elektro-Kamleithner Kft. ügyvezetője és tulajdonosa. Cége több KNX-gyártó hazai vezérképviseletét látja el. Csapata több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik.

2008-óta a KNX Hungary Épületautomatizálási Egyesület elnöke.

Balogh Zoltán cikkei

Balogh Zoltán

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel III.

2021. május 10. |  235

Korábbi cikkeinkben átnéztük, hogy lehet egy KNX-rendszer segítségével kialakítani a fűtési és hűtési rendszert az épületben. Megismertük, hogy milyen megoldások és készülékek állnak rendelkezésre az elvételi oldali szabályzáshoz, vagyis milyen termosztátokat és szabályozó készülékeket alkalmazhatunk. Azonban ahhoz, hogy ezekkel a megoldásokkal lehessen a hőmérsékletet szabályozni elő kell állítani a szükséges mennyiségű hőenergiát. Tehát fontos, hogy a rendszerünk képes legyen a gépházak, illetve a gépházakban található berendezések és rendszerek vezérlésére.

Balogh Zoltán

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel 2.

2020. december 7. |  476
3 4.33 (3)

Az októberi számban, a téma bevezetéseként, olvashattunk a gépészeti rendszerek vezérlésének azon részéről, mely a terepi szintet jelenti, azaz az elvételi oldal szabályozását. Még pontosabban annak a terepi eszközeit, a termosztátokat vettük át. Ennek folytatásaként most megismerhetjük azokat a megoldásokat, elveket és egy-két jellemző eszközt, mely ahhoz szükséges, hogy a termosztátoktól kapott igényjelek alapján a teljes fűtési és hűtési rendszerünket szabályozni tudjuk.

Balogh Zoltán

Fűtés és hűtés KNX-rendszerrel

2020. október 12. |  574
2 4.5 (2)

Köztudott, hogy egy lakóépület vagy akár más rendeltetésű épületek energiafelhasználásának legnagyobb hányadát a fűtésre és hűtésre fordítjuk. Ez a gyakorlatban 50-70%-a is lehet az épület teljes energiafelhasználásának. Ennek megfelelően ezen rendszerek megfelelő és gazdaságos üzemeltetése eredményezi a legnagyobb energiamegtakarítást. Éppen ezért ez az a terület, amit még a lakóingatlanok nagy részében is első körben automatizálnak. Persze, ennek az automatizálásnak is különböző szintjei lehetnek.

Balogh Zoltán

Árnyékolóvezérlés KNX-szel II.

2020. június 12. |  543
1 1 4 (1)

A májusi lapszámban ismertettük a legfontosabb tudnivalókat a redőnyök és más árnyékolók vezérlésével kapcsolatban. A cikkben elsősorban villamossági szempontokat vettünk figyelembe, hiszen ezek ismeretére feltétlenül szükség van egy jól működő rendszer kialakításához, azonban az automatizálás ennél azért lényegesen többet jelent.

Balogh Zoltán

Árnyékolóvezérlés KNX-szel

2020. május 11. |  1617
7 4.83 (6)

Pár évvel ezelőtt volt egy ügyfelünk, aki egy nagy, modern budai családi házat építtetett, hatalmas üvegfelületekkel a város felé. Az építkezés kezdeti fázisaiban határozottan az volt a véleménye, hogy nincs szüksége épületautomatizálásra az épületben. Persze menetközben az egyes szakágak azért meggyőzték a hölgyet arról, hogy érdemes lenne kiépíteni egy átfogó vezérlést. Miután elkészült az épület és túlvoltak 1-2 év használaton, a tulajdonos korábbi véleménye teljesen megváltozott és ma már mindenkit arra ösztönöz, hogy ha csak teheti, épületautomatizálás nélkül ne építsen házat.

Balogh Zoltán

Világításvezérlés KNX-szel II.

2019. november 10. |  709
4 4.67 (3)

Az előző részben ismertettük a legfontosabb villamos szempontokat, melyeket a világításvezérlés során figyelembe kell vennünk, az e havi cikkünkben pedig megvizsgáljuk, hogy kell egy egyszerű világítási feladatot megoldani a KNX segítségével szoftveresen. Hogy könnyen érthető és kézzelfogható legyen a téma, egy családi ház nappaliján keresztül fogom bemutatni azokat a legfontosabb tudnivalókat, melyek segítségével érthetővé válik KNX-rendszer logikája és a világításvezérlésben rejlő lehetőségek egy része.

Balogh Zoltán

Világításvezérlés KNX-szel

2019. szeptember 17. |  1530
4 5 (4)

A KNX-es világításvezérlés a klasszikus elvek és a gyorsan fejlődő technológia meg-megújuló egyvelege. A jelen cikkben összefoglaljuk, hol tart ma az épületfunkciók ezen szegmense. Mit érdemes tudni a mai modern fényforrásokról? Hogyan reagáltak a gyártók a félvezető alapú, LED-fényforrások elterjedésére? Milyen kihívást jelent a fényerőszabályzók (dimmerek) számára egy LED-es fényforrás szabályozása? Melyen sajátos megoldásokat kínál egy KNX-rendszer egyéb világításvezérlési rendszerekhez vagy akár a hagyományos villanyszereléshez képest? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válasz a cikkünkben.

Balogh Zoltán

A KNX-rendszer fizikai kiépítése

2019. március 11. |  1323
8 1 4.67 (3)

A cikksorozat előző részben bemutattuk a KNX-rendszer elvi felépítését, a topológiát, illetve a lehetséges nyomvonal-kiépítést. Most egy kicsit továbbmegyünk, és a gyakorlati megvalósítás kerül terítékre, megnézzük, hogy milyen előírások vonatkoznak a csavart érpárú buszvezeték-hálózat kialakítására, illetve, hogy milyen lehetőségek vannak a kivitelező számára a hatékony munkavégzésre.

Balogh Zoltán

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

2019. február 11. |  7403
16 4.75 (12)

Mindenki hallott róla. Mindenkinek van valami elképzelése róla. Sokan talán még találkoztak is vele, de mégis kevesen ismerik igazából. Kiváló hazai szakembereknek köszönhetően a 90-es évek közepe óta már Magyarországon is számtalan épület készült KNX-technikával. Közös jellemzőjük, hogy a mai napig működnek! De mitől is ennyire stabil és sokoldalú ez a szabvány? Ezt szeretnénk először a műszaki oldalról megközelíteni.

Balogh Zoltán

Ismét a KNX-ről

2018. november 17. |  718
2 5 (1)

Hűséges olvasóink még bizonyára emlékeznek rá, hogy sok évvel ezelőtt rendszeresen és részletesen foglalkoztunk a KNX-rendszerrel a Villanyszerelők Lapja hasábjain, azonban az elmúlt években kissé háttérbe szorult a téma. A világ azonban nem állt meg, és a KNX-rendszer terjedése sem lassult, így ideje, hogy kicsit frissítsük az ez irányú ismereteinket.

Balogh Zoltán

Referenciák KNX/EIB létesítésekre

2009. június 1. |  4275

Cikksorozatunk előző részeiben részletesen bemutattuk azokat a fő feladatokat, amelyeket megoldhatunk a KNX/EIB használatával családi házakban. Természetesen még számtalan olyan feladat merülhet, amire nem tértünk ki részletesen, ugyanakkor megoldható a rendszerrel. Sokan tették fel azonban azt a kérdést, hogy a családi házakon kívül milyen épületekben és mire lehet használni a KNX/EIB rendszert? Ezért összeállítottunk egy referenciagyűjteményt, amelyben néhány megvalósult épület rövid bemutatásával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire sokoldalúan használható a rendszer, akár igen nagy méretű létesítmények esetében is.

KNX beavatkozó elemek – aktorok

2009. január 2. |  5707
1

A korábban bemutatott kezelőelemek, mint szenzorok, mindig valamilyen beavatkozót kell, hogy vezéreljenek, és ezekkel együtt képeznek egy működőképes rendszert. Az aktorok kivitelük, felhasználási területük, terhelhetőségük és még sok egyéb paraméter alapján számtalan csoportba sorolhatók. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb azon ismérvéket, amelyek alapján kiválaszthatjuk az adott feladatra legmegfelelőbbet.

KNX/EIB Kezelőelemek: nyomógombok

2008. december 1. |  5093
1

Minden rendszer csak annyira lehet jó, amennyire az ahhoz felhasznált eszközök. Nem mindegy tehát, hogy egy feladatra milyen készüléket használunk. Mindig az adott igényéket figyelembe véve kell a feladatra legmegfelelőbb készüléket kiválasztani.

KNX/EIB és a vizualizálás

2008. október 28. |  4611
2 5 (1)

Kevés olyan területe van az épület-felügyeleti rendszerek témakörnek, ami olyan látványos, mint a vizualizálás. Ez az a terület, amely igazán élvezhetővé és izgalmassá tudja tenni egy családi ház automatizálási rendszerét. Persze csak akkor jó a vizualizálás, ha az valóban segít könnyebben kezelni a rendszerünket és segítségével még több kényelmi funkciót valósíthatunk meg.

Gépészeti vezérlések KNX/EIB rendszerrel

2008. szeptember 29. |  4056

Az előző részben bemutattuk, hogy miképpen épül fel a fűtés, a hűtés és a légkezelés KNX/EIB rendszerrel. Az ismertetett megoldások és készülékek alkalmasak a helyi és központi vezérlések kialakítására. Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy egy összetettebb gépészeti rendszerhez lehet, hogy nem elegendő ezen megoldások alkalmazása, tehát ezeken túl szükség lehet az egyes gépészeti berendezések és a KNX/EIB rendszer mélyebb integrálására is. Következésképpen az alábbiakban röviden áttekintjük a gépészeti vezérlések és a KNX/EIB kapcsolatának legfontosabb elemeit.

Fűtés, hűtés, légkezelés vezérlése KNX/EIB rendszerrel

2008. július 8. |  4957
1

Több tanulmány is bizonyította, hogy az épületek működési energiaköltségének legnagyobb részét a fűtési/hűtési rendszerek fogyasztása teszi ki. Pontosabban az épületek megfelelő hőmérsékletének tartására felhasznált energia költsége az összes kiadás akár több mint 70%-a is lehet. Ez egy átlagos háztartásra vetítve azt jelenti, hogy minden 100 Ft költségből 70 Ft-ot költünk az épület fűtésére és hűtésére, míg a fennmaradó 30% fedezi a TV-készüléktől a kert világításig a többi fogyasztó üzemköltségeit. Ebből egyenesen következik, hogy ha sikerül a fűtés, a hűtés, a légkezelés megfelelő vezérlésével az energiafelhasználást csökkenteni, akkor az jelentős épület-üzemeltetési költségcsökkentést is eredményezhet.

Árnyékolók vezérlése KNX/EIB rendszerrel

2008. június 1. |  3772
1 5 (1)

Egy korszerűen és profi módon vezérelt árnyékolástechnikai rendszerrel nem csak azt oldhatjuk meg, hogy a szomszédok ne lássanak be a nappalinkba, hanem komoly energia-megtakarítást is elérhetünk. Anyagi oldalról szemlélve a kérdést, megállapítható, hogy a mai világban egy önállóan működő árnyékolóvezérlő rendszert beépíteni az épületekbe nem más, mint pénzkidobás. Szükség van egy integrált megoldásra, amely kapcsolatot teremt a világítási és fűtési/hűtési rendszerekkel is.

Világításvezérlés EIB/KNX rendszerrel

2008. május 1. |  6894
2 4.5 (2)

A korszerű épületautomatizálási rendszereket a családi házak esetében a leggyakrabban a világítási áramkörök vezérlésre alkalmazzák. Ez az a terület, ami a leglátványosabb, és a belsőépítészek, lakberendezők érdeklődését is felkelti. A fények ugyanis a lakásban nem pusztán a szükséges megvilágítást biztosítják, hanem „öltöztetik”, különböző hangulatot teremtenek a lakóterekben.

EIB a gyakorlatban II.

2008. április 1. |  3502

Ma már nem az a kérdés, hogy az elkövetkező időszakban megszaporodnak-e az intelligens otthonok Magyarországon, hanem az, hogy mely szakmák és vállalkozások fognak ebből profitálni. Cikksorozatunk folytatásával ahhoz szeretnénk hozzájárulni, hogy olvasóink közül minél több szakember figyelmét az épület-automatizálásra irányítsuk.

KNX/EIB a nemzetközi és a hazai gyakorlatban

2008. március 1. |  4639
1 4 (1)

Korábban már számtalan írás jelent meg e szaklapban az épületautomatizálással kapcsolatban, most azonban egy cikksorozattal azt a célt tűztük ki magunk elé, hogy megismertessük a hazai szakembereket az EIB/KNX-rendszer gyakorlati alkalmazásával. Ennek érdekében mellőzzük a részletesebb technikai ismereteket, és inkább arra összpontosítunk, ami a leginkább fontos a tervezők és szerelők számára. Bemutatjuk majd, hogyan kezdődik és végződik egy projekt a megrendelői igények felmérésétől egészen a rendszer végső felprogramozásáig s az átadásig. Eközben sorra vesszük azokat a legfontosabb és talán kevésbé fontos, de érdekes funkciókat, amiket egy ilyen rendszerrel megvalósíthatunk, illetve azokat az előnyöket, amiket elvárhatunk.