Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Intelligens Hotel – Közösségi terek és szobák

2010/5. lapszám | Balogh Zoltán Giba Gergely |  4249 |

Figylem! Ez a cikk 12 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Előző publikációnkban ígéretet tettünk arra, hogy sorra vesszük azokat a területeket, melyek megtalálhatók a szállodákban, és szükség lehet azok épületfelügyeleti integrációjára. Most a recepción történt bejelentkezésünk után a közösségi tereken áthaladva megközelítjük a szobánkat, illetve lakosztályunkat.

Szállásépületek kialakításakor van két nagyon fontos tényező, amelyeket tervezéskor nem lehet figyelmen kívül hagyni, ezek pedig a gazdaságos üzemeltetés, valamint a komfortszínvonal. Az energiafogyasztás bizonyos épületeknél – az épületminőségétől függetlenül – már csak intelligens vezérléssel csökkenthető, ezek közé tartozik a szálloda is. Lakóépületekkel ellentétben, ahol változó mértékben ugyan, de racionalizálják az emberek a saját energiafelhasználásukat, a szállodákban a fogyasztó és a számlafizető teljesen elkülönül. Ebből az következik, hogy az üzemeltetőnek nincs megfelelő kontrollja arra, hogy a vendégek és a dolgozók az energiát ésszerűen használják fel, ezért a megfelelő megoldás az, ha ezen a tényezőn változtat, és egy épületfelügyeleti rendszert bíz meg azzal, hogy a közösségi terekben és a szobánkban az energiafogyasztáshoz fűződő érdekeit érvényesítse.

A szállodai folyosók és lépcsőházak világításánál merült fel legkorábban az automatizálás kérdése. A szállodaüzemeltetők ugyanis már hamar felismerték, hogy ezek azok a terek, amelyek méretüktől fogva nagy mennyiségű világítási fogyasztót igényelnek, és ezek a fogyasztók még gyakran olyan helyzetben is működnek, amikor valójában nincs is szükség rájuk. Ezek az esetek nagyban hozzájárulnak az energiapazarláshoz és ebből következően a költségek növekedéséhez, ami nagyobb szállodák esetén önmagában is milliós nagyságrendet érhet el évente. Természetesen már a korábban épült szálláshelyeken is tettek kezdeti lépéseket a fent említett esetek kiküszöbölésére, de a mai technológiák szemszögéből nézve ezek hatékonysága messze alul marad a ma alkalmazható megoldásokéval szemben. Az egyik ilyen „szigetmegoldás” volt a lépcsőházi automatika alkalmazása, amely bizonyos esetekben megfelelő lehet, de alkalmazásakor az időzítésen kívül más tényezőt nem tud figyelembe venni, így más oldalon jár lemondásokkal (pl. kényelem). Sőt még mindig nem garantálja, hogy csak akkor működnek a fogyasztók, amikor szükség van rájuk.

Ezt igazolandó, képzeljünk el egy hosszú folyosót, az egyik vendég szobája a folyosó elején, a másiké pedig a végén helyezkedik el. A szobákhoz tartó út hossza tehát változó, mint ahogy a vendégek életkora is, ebből következik, hogy egy 20 éves és egy 80 éves ember nem ugyanannyi idő alatt teszi meg ugyanazt az utat. Látható, hogy csupán az időzítés nem elegendő, mert vagy nem áll rendelkezésre megfelelő ideig a világítás, ami a kényelem és a színvonal romlásához vezethet, vagy még akkor is működik, amikor már nem tarózkodik senki sem a folyosón, ekkor viszont újra energiapazarlásról és többletköltségről beszélünk.

A mozgás- és jelenlét-érzékelők kiváló megoldást nyújtanak a közösségi terek automatizációjában, csak akkor működtetik ugyanis a fényforrásokat vagy egyéb fogyasztókat, amikor azok működésére valóban szükség van. A vendég, amint a folyosóra lép, máris működésbe lép az érzékelő és biztosítja a megfelelő megvilágítást. A mai érzékelők további funkciókkal is kiegészülnek, úgymint fényérzékelés és állandó fényerőre szabályozás. A fejlesztéseknek köszönhetően nem csupán a funkciók, hanem az érzékelők karakterisztikája is megváltozott, illetve igyekezett alkalmazkodni a helyiségek sajátosságaihoz. A mai jelenlétérzékelők képesek egymaguk akár egy 30m hosszú és 4,5m széles távolság érzékelésére is, így egy folyosó esetében komoly kivitelezési költséget is megspórolhatunk. A fenti karakterisztikát követik még a négyzet alapú és egyéb különleges karakterisztikák. Megjelenés és kialakítás szempontjából is egyre szélesebb a jelenlét- és mozgásérzékelők választéka, előfordulnak a belsőépítészek kedvére való, spotlámpa helyébe süllyeszthető kivitelek, valamint a gyakran mellékhelyiségekben alkalmazott, oldalfalra szerelhető változatok. Minden épület más és más, ezzel együtt a folyosók és egyéb közösségi terek is eltérhetnek egymástól, lehetnek ívesek vagy innovatív designer által megálmodott, különleges elrendezettségűek, ezáltal az érzékelési tartomány is esetenként kívül eshet a felügyelet alól. Az érzékelők master-slave üzemmódjának köszönhetően minden probléma nélkül felfűzhetünk egymásra több érzékelőt is, így növelhetjük az érzékelési tartományt. A direkt kábelezés miatt a telepítés egyszerű és költségkímélő, plusz reléket nem kell beépíteni. A master készülék kapcsolja az áramkört a többi érzékelő csak a jelenlét észlelésére hivatott, így nem kell minden érzékelőhöz külön áramkört kialakítani.

Természetesen a közösségi terek vezérlése nem csupán a világításvezérlésére összpontosít, hatalmas energiát takaríthatunk meg ugyanis ezeknek a tereknek a fűtés- és hűtésvezérlésével is. Természetesen ezt többféleképpen tehetjük. A helyiségek fűtését egyrészről szabályozhatjuk és ütemezhetjük az épületfelügyeleti rendszerünk vizualizációs felületéről is, ugyanakkor ezeket finomíthatjuk a már fent tárgyalt jelenlét-érzékelők használatával is. Például a felügyeleti rendszeren létrehozhatunk egy időzítést vagy manuálisan felszabályozzuk a hőmérsékletet mindaddig, amíg az érzékelő jelenlétet észlel az adott területen, tartja magát a kívánt hőmérséklethez, de ahogy a jelenlét megszűnik, egy jelzést küld a rendszer felé azért, hogy az csökkentse a fűtést takarékos szintre.

A szobák esetében a fent tárgyalt üzemeltetési szempontok, valamint a kényelem egy komplex elegyet alkotnak, itt tehát ügyelni kell a komfort megőrzésére vagy adott esetben annak fokozására. Az utóbbi leginkább a lakosztályok kialakításánál játszik főszerepet, ami általában a szálloda teljes szobamennyiségének a töredéke. De most haladjunk sorban, és először lépjünk be a standard szobába a recepción kapott chip-kártyánk segítségével. A szobába lépve a falon találunk egy kártyatartót, amelybe kártyánkat helyezve a szoba áramkörei feszültség alá kerülnek: ezzel elérhetővé válik a világítás, a televízió és az egyéb berendezések vezérlése. Körbetekintve azt tapasztaljuk, hogy egy-két lámpa bekapcsolt állapotban volt, és ekkor kissé elgondolkodva kezdjük megérteni az üzemeltető gondolkodását, mert ha a rendszer nem így lenne kialakítva, azok a lámpák bizony ki tudja mióta, de feleslegesen világítottak volna. További hasonló, jól átgondolt megoldásokat is felfedezhetünk, amikor a kilátást szemlélve az ablakokat szélesre tárjuk, ekkor ugyanis a fan-coil vagy az egyéb hűtésért-fűtésért felelős berendezés leáll, és csak az ablakok bezárása után indul automatikusan újra. Rendben, most már értjük, hogy az üzemeltető szempontjából milyen hasznos a KNX-rendszer, de mi a helyzet a kényelemmel? Ahhoz, hogy ezt megtudjuk, kölcsönkérhetjük főnökünk kulcskártyáját és ellátogathatunk a VIP-lakosztályba. A bejáratnál a már előzőleg tapasztalt beléptetés fogad, de a helyiségbe lépve egészen mást tapasztalhatunk.

Lakosztályoknál az aprónak tűnő részletek is fontosak az összbenyomás szempontjából. Mivel ezeknél a szobatípusoknál viszonylag nagy alapterületen kell sok áramkört működtetni, ezért érdemes elegáns és a vendégek számára is kényelmes megoldást választani, ami exkluzívabbá teszi számukra a pihenés örömeit. A hagyományos villanykapcsolókat itt felváltják a különleges KNX-vezérlők, és egy vagy több központi érintőképernyő, melyekről szinte bármit szabályozhat a vendég. Az érintőképernyőről például fűtést, klímát és világítást vezérelhetnek, sőt a rajta lévő funkciókat szinte a végtelenségig lehet bővíteni. Átveheti akár a TV távkapcsolójának az irányítását, az árnyékolás, valamint a beépített audiorendszer és a pezsgőfürdő vezérlését is. Könnyen integrálható a szálloda egyéb szolgáltatása is, a vendég ezen keresztül kommunikálhat a recepcióval, az étteremmel vagy a wellnesszel, kérhet ébresztést vagy takarítást – mindez csak programozás és fantázia kérdése. Nagy marketing hatása lehet a világítási képeknek, amelyek előreprogramozott fénybeállításokat, hangulatvilágításokat, és egyéb fogyasztói állapotokat tárolnak, és a lakosztály vezérlőjéről egy gombnyomással lehívhatók. Itt is végtelen a lehetőségek száma, előzetes programozás szerint kérhetünk például sötétítést és lágy hangulatvilágítást halk zenével, miközben bekapcsoljuk és egy bizonyos hőfokra állítjuk a pezsgőfürdőt.

Összefoglalva azt mondhatjuk, hogy a szobák és a közösségi terek tervezésekor figyelembe kell venni azt, hogy a szállodák energiafogyasztás szempontjából különböznek más épületektől. Itt az épület minőségétől függetlenül szükség van intelligens vezérlésekre, amelyek ésszerűsítik a szálloda energiafelhasználását. Másrészt ügyelni kell a komfort megőrzésére is, tehát adott esetben az élményelemekkel bővítésére is a KNX rendszer szinte végtelen funkcióit kihasználva.