Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2020. június

A világjárvány tanulságai

A világjárvány tanulságai

2020. június 12. | Hárfás Zsolt |  1082
2 5 (2)

Néhány hónappal ezelőtt még senki sem gondolta, hogy a koronavírus-járvány miatt alapjaiban változik meg az életünk. A nanométeres mérettartományból hirtelen ránk szakadt fenyegetés rávilágított arra, hogy mennyire sebezhető és törékeny a világ, amelyben élünk, amelyet egy parányi vírus megjelenése képes alapjaiban felforgatni.

Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme

Elektromosautó-töltők túlfeszültség-védelme

2020. június 12. | Kruppa Attila |  556
4 4.67 (3)

Az elmúlt években a környezettudatosság növekedése előtérbe helyezte a megújuló energiák használatát, és ennek részeként az e-mobilitást is. Az ezzel kapcsolatos villamos szakmán belüli párbeszéd természetesen arra koncentrál, hogy miként lehet ezt a technológiát a hálózati struktúrába integrálni, a teljesítményigényekre és egyéb sajátosságokra tekintettel. Jóllehet, a hálózatok üzemeltetői számára ezek a kulcsfontosságú kérdések, a felhasználók szempontrendszere ettől jelentősen eltér.

Árnyékolóvezérlés KNX-szel II.

Árnyékolóvezérlés KNX-szel II.

2020. június 12. | Balogh Zoltán |  543
1 1 4 (1)

A májusi lapszámban ismertettük a legfontosabb tudnivalókat a redőnyök és más árnyékolók vezérlésével kapcsolatban. A cikkben elsősorban villamossági szempontokat vettünk figyelembe, hiszen ezek ismeretére feltétlenül szükség van egy jól működő rendszer kialakításához, azonban az automatizálás ennél azért lényegesen többet jelent.

Szakmák találkozása, lakáselosztó, lámpa-akvárium, installáció

Szakmák találkozása, lakáselosztó, lámpa-akvárium, installáció

Ezt láttam – kontár megoldások

2020. június 12. | VL online |  1559
7 1 4.5 (6)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Hírek, újdonságok

Hírek, újdonságok

Júniusi híreink

2020. június 12. | VL online |  386
1

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések

Kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötések

EPH-bekötés szükségességének elbírálása IV.

2020. június 12. | Rátai Attila |  2692
14 4.55 (11)

Az ezt megelőző három lapszámban (VL 2020/3–5.) az EPH-bekötés szükségességének elbírálásához adtunk útmutatót és ismertettük a különböző EPH-kat, a velük kapcsolatos tudnivalókat. Jelen cikkünkkel – amelyben a kiegészítő védő egyenpotenciálú összekötést ismertetjük – ezt a témakört zárjuk le.

230 V-os moduláris csengők

230 V-os moduláris csengők

Áttekintő táblázat

2020. június 12. | VL online |  538
2 5 (2)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Egy ingatlan, több csatlakozás

Egy ingatlan, több csatlakozás

2020. június 12. | Benyák László |  697
8 1 5 (5)

Egy 1975-ben épült épületben négy felhasználási hely van. Az épület csatlakozása 3×10 mm² MLC/25 mm² alumínium. Az egyik ügyfél, 1×25 A helyett 3×25 A-t igényelt. A többletigényben nem érintett felhasználók azt mondják, hogy nekik van villany és nem hajlandók semmilyen átalakítást finanszírozni. A felhasználói tulajdonú vezetékhálózat biztonságosságát igazoló dokumentumok – minősítő iratok – nem állnak rendelkezésre, és a lakók nem is érzékelik annak jelentőségét. Az építmény a közterületi telekhatártól 5 méter távolságra van. Felmerült a kérdés, hogy a többletigénnyel jelentkező ügyfél számára létesülhet-e egy másik szabadvezetékes csatlakozás?

Öntözővezérlés és kertvilágítás

Öntözővezérlés és kertvilágítás

Relés ötletek és trükkök 9.

2020. június 12. | Porempovics József |  2696
1

Aktuális cikkünkben a kert és a villamosság kapcsolatára mutatunk be néhány ötletet, hiszen akinek kertje van, az nem ülhet a babérjain, mert ott bizonyára növények is élnek, melyeket gondozni, öntözni kell – szerencsés esetben saját kútból származó vízzel. A kertben ugyanakkor helyet kaphat egy-két gasztronómiai objektum is a grillezéshez, sütéshez-főzéshez, ahová ki kell vezetékezni a villamos hálózatot. A nyári kerti partik sötétedés utánig is eltarthatnak, ezért szükség van mesterséges világításra is.

Érzékelők elhelyezése

Érzékelők elhelyezése

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában III.

2020. június 12. | Barcsi Tamás |  700
3 5 (3)

Cikksorozatunk előző részében a hálózat nyomvonalának kiépítését néztük át. Általában ez az a pillanat, amikor a végpontok (érzékelők, jelzők, kezelők, kiegészítők stb.) felszerelésére kerül a sor. Valójában a rendszerelemek sokasága miatt érdemes kettébontani az előttünk álló feladatokat. A különválasztás alapja pedig legyen a rendszer két oldala: vagyis az érzékelők/kimeneti eszközök, valamint a kezelők és a központ. Jelen cikkünkben az első halmazról lesz szó.

Áramütés elleni védelem

Áramütés elleni védelem

MSZ HD 60364-4-41

2020. június 12. | Rátai Attila |  1795
23 4.72 (18)

Megjelent és ez év közepétől kötelezővé válik az MSZ HD 60364-4-41:2018-as lapja. A szabványokkal foglalkozó cikksorozatunkban részletesen fogjuk tárgyalni, felelevenítve azt, amit eddig is tudtunk, illetve kijavítva, amit eddig rosszul vagy nem pontosan használtunk.