Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Érzékelők elhelyezése

Gyengeáramú megrendelések az erősáramú projektek világában III.

2020/6. lapszám | Barcsi Tamás |  1037 |

Érzékelők elhelyezése

Cikksorozatunk előző részében a hálózat nyomvonalának kiépítését néztük át. Általában ez az a pillanat, amikor a végpontok (érzékelők, jelzők, kezelők, kiegészítők stb.) felszerelésére kerül a sor. Valójában a rendszerelemek sokasága miatt érdemes kettébontani az előttünk álló feladatokat. A különválasztás alapja pedig legyen a rendszer két oldala: vagyis az érzékelők/kimeneti eszközök, valamint a kezelők és a központ. Jelen cikkünkben az első halmazról lesz szó.

Valójában az érzékelők elhelyezéséről szóló írásokat viszonylag gyorsan le is lehetne zárni. Ugyanis ha a biztonságtechnikai szerelő szakember akkor érkezik a helyszínre, amikor már minden elő van készítve valamilyen módon és csak a végpontokat kell felszerelni, bekötni, akkor nincs is miről beszélni, hiszen a környezet adott, azon jelentősen módosítani – az esetek többségében – lehetetlen. Ilyenkor reménykedhetünk, hogy volt valamilyen tervezés, természetesen az igények figyelembe vételével. Sajnos azonban sok esetben csak a megszokás alapján húzza be a kábeleket az ezzel foglalkozó csapat. Ilyenkor szembesülünk vele, hogy a mozgásérzékelők az ablakkal szemben vannak, az előírt magasságokkal pedig csak az érzékelő papírján találkozunk.

A cikk még 20 592 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Biztonságtechnika