Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hírek

Hírek, újdonságok

Júniusi híreink

2020/6. lapszám | VL online |  917 |

Hírek, újdonságok

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.

Ipari kijelző programozás nélkül a Schneider Electric kínálatában

A Harmony kijelzőmodulok egyszerűbb analógértékek (hőmérséklet, tartályszint stb.) vagy néhány diszkrét jel (on/off) kijelzésére alkalmasak, csupán pár lépéses programozással. Kitűnő megoldás berendezésgyártók és kisebb vállalkozások számára, ahol a cégen belül nem áll rendelkezésre programozási támogatás, mégis szeretnének egy praktikus és innovatív ipari érintőkijelzőt telepíteni a szekrényeikbe.

További jellemzői: egyedülálló felhasználói élmény és egyszerű telepíthetőség a 22 mm-es furatba szerelhető készülékkel, teljes operátorinterfész az analóg ki- és bemenetek felügyeletéhez, illetve a számlálók, kapcsolók vagy állapotjelzők használatához.

Eltűntek a piacról a nem felezett cellás napelemek

A HC (half-cut) cellatechnológiának köszönhetően a 290 W polikristályos és 370 W monokristályos napelemek szinte sztenderdek számítanak már, hiszen az elmúlt 5 évben 15% teljesítménynövekedést értek el a gyártók. A Bloomberg New Energy Finance első negyedéves riportja szerint a TIER1 minősítést elnyerő napelemek közül az Ulica Solar napelemek is ilyenek.

Magyarországon a Nordinova Energy Kft. által forgalomba hozott Ulica Solar napelemek a kedvező teljesítményadottságokon túl kimagasló hátoldali terhelhetőséggel (3800 Pa) is rendelkeznek, mely lehetővé teszi, a napelemek fokozott szélnyomásnak való ellenállását egy talajra telepített rendszer esetén.

Új kültéri mozgásérzékelős fali lámpatestek a TRACON-tól

A lakóházak környezetében található a járdák, kocsibeállók, udvarok éjszakai megvilágítására már régóta kaphatók mozgásérzékelős lámpatestek. Ezek többsége független érzékelővel vagy robosztus, beépített érzékelővel rendelkezik, mely nem éppen esztétikus megoldás. Ezeknek a lámpatesteknek a helyettesítésére kínálja új LED-es világítótesteit a TRACON, melyek érzékelője finoman illeszkedik a világítótest házába.

Az érzékelőn a környezeti megvilágítás és a működési idő pontosan beállítható.  Részletes információk a TRACON webáruházában, applikációjában és viszonteladóinál kaphatók.

Elektromosautó-töltőállomások áramütés elleni védelmi szempontból történő ellenőrzése

Hazánkban is ugrásszerűen megnőtt az elektromos gépjárművek száma. Ezzel párhuzamosan az elektromos autók táplálásának fejlesztése, és a hozzá tartozó mögöttes hálózatok kialakítására is egyre nagyobb igény mutatkozik. Ezek a tápforrások, mivel szakképzettség nélkül is kezelhetőek, villamos biztonságtechnikai szempontból jelentős feladatokat rónak a felülvizsgálatokat végző szakemberekre, mind az üzembe helyezés, mind pedig az időszakos felülvizsgálatok alkalmával. A nehézséget az eddigiekben alkalmazott szabványos csatlakozóktól eltérő kialakítás okozza a 3. típusú töltési mód esetén.

A Metrel cég, elkészített egy adaptert, ami a felülvizsgáló már meglévő „ÉV” műszerével összeköthető, így a töltőállomások ellenőrizhetőek villamos biztonságtechnikai szempontból. Az EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment) adapter 2-es típusú (Type 2) csatlakozóval rendelkezik, ezzel lehet kapcsolódni a töltőállomáshoz és elvégezni annak a funkcionális és villamos biztonságtechnikai vizsgálatait. Részletek a C+D Automatika Kft. honlapján, a meter.hu oldalon.

xStorage Home: Li-ion akkumulátoros energiatároló rendszer

A lakossági energiatárolási alkalmazásokra kifejlesztett xStorage Home az Eaton szünetmentes tápegységekben is alkalmazott inverterek fejlesztésében és energiahatékony akkumulátorkezelési technológiák területén szerzett több mint 50 éves tapasztalatra épül. A Nissan LEAF elektromos autóiban használt Li-ion akkumulátoroknak fenntartható, második életet nyújtó xStorage Home a felhasználó kezébe adja háztartások energiagazdálkodását. A termékcsalád típusai 3,6 kW, 4,6 kW vagy 6 kW névleges teljesítménnyel rendelkeznek. A 4,2 kWh-ás újrahasznosított akkumulátor mellett nagyobb kapacitású (6 kWh vagy 10 kWh), új akkumulátorokkal is rendelhető, így az xStorage Home rugalmasan illeszkedik az otthonok energiaigényéhez.

Az okostelefonról is vezérelhető energiatároló rendszer képes maximalizálni a saját napelemes erőművel termelt tiszta energia felhasználását, így az xStorage Home használatával függetlenebbé válhat a fogyasztó a hálózati szolgáltatótól.

A világjárvány várható hatása a 2020. évi energiaigényekre

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) előrejelzést tett közzé a világjárvány energiaigényekre gyakorolt hatásáról a 2020-as évre vonatkozóan. A Global Energy Review 2020 feltételezése szerint a korlátozások az év során enyhülnek, és a növekedés fokozatosan visszatér. Ezzel a globális energiaigény 2020-ban 6%-kal – a 2008-as pénzügyi válság okozta csökkenés hétszeresével – csökken, és várhatóan a fejlett gazdaságok járnak a legrosszabbul: az Egyesült Államokban 9%, az EU-ban pedig 11%-os visszaesés várható. A teljes körű korlátozások időszakában a villamosenergia-fogyasztás mintegy 20%-kal csökkent. A számítások szerint – az április havi intézkedéseket véve alapul – minden egyes korlátozásokkal terhelt hónap mintegy másfél százalékkal csökkenti a globális energiaigényt. A megújuló energiaforrások a hálózatokhoz való elsőbbségi hozzáférésüknek és az alacsony működési költségeknek köszönhetően 2020-ban is növekednek, bár lassabban, mint a korábbi évek során. Ennek megfelelően a megújulók részaránya globálisan elérheti a 40%-ot, míg a szén- és földgázalapú villamosenergia-termelés csökken a csökkenő energiaigények és a megújulók növekedése következtében. Az olaj helyzete még ennél is rosszabbnak tűnik az ismert túlkínálat miatt. A Covid-19 világjárvány az elmúlt hét évtized legnagyobb sokkját okozza a globális energiarendszerben, amely mellett a 2008-as világgazdasági válság hatása szinte eltörpül. A szén-dioxid-kibocsátás ebben az évben várhatóan 8%-kal lesz kevesebb, mint egy évvel korábban.

Hírek