Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Árnyékolóvezérlés KNX-szel II.

2020. június 12. | Balogh Zoltán |  451 |

Árnyékolóvezérlés KNX-szel II.

A májusi lapszámban ismertettük a legfontosabb tudnivalókat a redőnyök és más árnyékolók vezérlésével kapcsolatban. A cikkben elsősorban villamossági szempontokat vettünk figyelembe, hiszen ezek ismeretére feltétlenül szükség van egy jól működő rendszer kialakításához, azonban az automatizálás ennél azért lényegesen többet jelent.

Egy korszerű családi ház, vagy éppen egy hatalmas irodaépület árnyékolóinak vezérlése igen kifinomult rendszert igényel, amelyhez a KNX – a 30 éves múltjával – nagyon sok lehetőséget kínál, hogy a legkülönbözőbb elvárásoknak is meg tudjunk felelni. Fontos megjegyezni, hogy bármilyen vezérlésről is beszélünk, annak nem öncélúnak kell lennie, hanem a hétköznapi használatot kell megkönnyítenie, miközben energiát takarít meg és biztosítja az épület évtizedeken keresztüli stabil működését.

Egy jól működő rendszerben szinergia van a kézi működtetés, az automatikus (akár időprogram szerinti) vezérlés és a külső vagy belső paraméterek figyelembevétele közt. Az árnyékolók többféle szerepet töltenek be az épületeinkben. Ezeket kell az automatikának is lekövetnie.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EszközeinkKNX

Kapcsolódó