Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. szeptember

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Itt tartunk?

Egy építkezés tapasztalatai

Kruppa Attila |  1579
12 4.6 (10)

Régóta foglalkozom villámvédelemmel, és gyakran azt gondolom, hogy a szakemberek már jól ismerik a vonatkozó követelményeket, ezért indokolatlan újabb és újabb cikket írni a témában. Végül is – legyünk őszinték – a villámvédelem létesítése nem igazán bonyolult dolog, és nem kell ahhoz különleges képességekkel rendelkezni, hogy elfogadható eredmény szülessen. Úgy tűnik, tévedtem.

Amit a robbanásveszélyes porokról tudni érdemes

Robbanásbiztonság-technika VII.

Parádi Ervin |  3235
3 4.33 (3)

Bizonyos feltételek teljesülése mellett minden éghető anyag pora robbanásveszélyes. Egyre több az olyan technológia, ahol az alapanyagok por formájában fordulnak elő, így a porrobbanásveszélyes technológiák száma is ugrásszerűen nő. A tapasztalatok ennek ellenére lesújtóak. Meg merem kockáztatni, hogy hazánkban a porrobbanás veszélyével érintett területek 70-80%-a semmilyen robbanásvédelemmel nem rendelkezik, sőt még azt sem tudják, hogy az üzemeltetett technológiák porrobbanásveszélyesek.

FA66 védelemmel ellátott házimozi elosztó

Ezt láttam – kontár megoldások

VL online |  2560
10 4.8 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Az ingyenes töltés kora lejárt

Elektromosautó-töltőállomások

Kozma László |  1008

2019 végéhez közeledve érdemes megnézni, hogy alakul a magyarországi elektromosautó-töltőállomások helyzete, amely egyértelműen befolyásolja a hazai alternatív mobilitás jövőjét. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az elektromos autók követelik-e ki a töltőállomásokat, vagy a töltőállomások megléte lendíti-e fel az elektromos autók számát. Ez tipikusan a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás kérdése. Választ adni erre talán nem is lehet, mi sem próbálkozunk vele, viszont a töltőállomások aktuális hazai helyzetéről be tudunk számolni.

Kismegszakítók

1-fázisú, 16 A-es, C karakterisztikájú, 6 kA zárlati szilárdságú kismegszakítók áttekintő táblázata

VL online |  1231
4 4.67 (3)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

Lantos Tivadar |  3884
13 4.73 (11)

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Világításvezérlés KNX-szel

Balogh Zoltán |  1958
6 5 (5)

A KNX-es világításvezérlés a klasszikus elvek és a gyorsan fejlődő technológia meg-megújuló egyvelege. A jelen cikkben összefoglaljuk, hol tart ma az épületfunkciók ezen szegmense. Mit érdemes tudni a mai modern fényforrásokról? Hogyan reagáltak a gyártók a félvezető alapú, LED-fényforrások elterjedésére? Milyen kihívást jelent a fényerőszabályzók (dimmerek) számára egy LED-es fényforrás szabályozása? Melyen sajátos megoldásokat kínál egy KNX-rendszer egyéb világításvezérlési rendszerekhez vagy akár a hagyományos villanyszereléshez képest? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válasz a cikkünkben.

Klímavédelem atomerőművek nélkül?

Hárfás Zsolt |  862

Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökég atomenergiával foglalkozó, májusban publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának elmaradása miatt világszerte meredeken csökkenhet a beépített nukleáris kapacitás, ez pedig veszélybe sodorhatja a globális ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesülését.

Relés ötletek és trükkök

Porempovics József |  1438
3 5 (1)

Lassan talán már megszokottá válik, hogy egy-egy témakört több cikken keresztül járunk körbe. Bizonyára észrevehető, hogy gyakori az olyan téma, mely több oldalról is megközelíthető, és nem fér be egy cikk terjedelmi kereteibe. Így van ez most is, amikor újonnan induló minisorozatunkkal kicsit visszatérünk az „érdekes kapcsolások” jellegű ötletezéshez.

Modulvezérlő-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása VIII.

Szijártó Gábor |  668

Cikksorozatunk előző részeiben a generátormegszakító és a motorvezérlő-szekrénnyel foglalkoztunk, míg jelen cikkünkben a gázmotoros kiserőmű egységet vezérlő szekrény tervezésének lépéseit mutatjuk be.

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

Dr. Papp Gábor Dr. Dobos István |  2895
1

Számtalan cég életében merül fel, hogy a működése érdekében cégautót vásárol, azonban a cégautó megvásárlása előtt fontos végiggondolni azt is, hogy e vonatkozásban mekkora adóvonzat fog felmerülni a társaság működése során. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) határozza meg. A cégautóadó vonatkozásában legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mely gépjárművek után kell megfizetni a cégautóadót.

Szünetmentes áramforrás, mérőátalakító, 547 oldalas termékkatalógus...

Támogatott cikk |  1473
1 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.