Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. szeptember

Itt tartunk?

Itt tartunk?

Egy építkezés tapasztalatai

2019. szeptember 17. | Kruppa Attila |  1064
10 4.5 (8)

Régóta foglalkozom villámvédelemmel, és gyakran azt gondolom, hogy a szakemberek már jól ismerik a vonatkozó követelményeket, ezért indokolatlan újabb és újabb cikket írni a témában. Végül is – legyünk őszinték – a villámvédelem létesítése nem igazán bonyolult dolog, és nem kell ahhoz különleges képességekkel rendelkezni, hogy elfogadható eredmény szülessen. Úgy tűnik, tévedtem.

Amit a robbanásveszélyes porokról tudni érdemes

Amit a robbanásveszélyes porokról tudni érdemes

Robbanásbiztonság-technika VII.

2019. szeptember 17. | Parádi Ervin |  1454
2 5 (2)

Bizonyos feltételek teljesülése mellett minden éghető anyag pora robbanásveszélyes. Egyre több az olyan technológia, ahol az alapanyagok por formájában fordulnak elő, így a porrobbanásveszélyes technológiák száma is ugrásszerűen nő. A tapasztalatok ennek ellenére lesújtóak. Meg merem kockáztatni, hogy hazánkban a porrobbanás veszélyével érintett területek 70-80%-a semmilyen robbanásvédelemmel nem rendelkezik, sőt még azt sem tudják, hogy az üzemeltetett technológiák porrobbanásveszélyesek.

FA66 védelemmel ellátott házimozi elosztó

FA66 védelemmel ellátott házimozi elosztó

Ezt láttam – kontár megoldások

2019. szeptember 17. | VL online |  1784
9 4.8 (5)

A Villanyszerelők Lapjának az egyik legkedveltebb rovata az „Ezt láttam”, ahol minden hónapban, a lap 12-13. oldalán az olvasóinktól kapott elrettentő vagy éppen vicces megoldásokat bemutató fotókból közlünk válogatást. Az évek alatt a szerkesztőségünkhöz beérkezett több ezer fotó jól reprezentálja a hazai ingatlanok villamos hálózatának leromlott, szakszerűtlenül kivitelezett, balesetveszélyes állapotát, egyben jelzi a korrekt szakmunkára való égető szükséget.

Az ingyenes töltés kora lejárt

Az ingyenes töltés kora lejárt

Elektromosautó-töltőállomások

2019. szeptember 17. | Kozma László |  582

2019 végéhez közeledve érdemes megnézni, hogy alakul a magyarországi elektromosautó-töltőállomások helyzete, amely egyértelműen befolyásolja a hazai alternatív mobilitás jövőjét. Arról megoszlanak a vélemények, hogy az elektromos autók követelik-e ki a töltőállomásokat, vagy a töltőállomások megléte lendíti-e fel az elektromos autók számát. Ez tipikusan a mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás kérdése. Választ adni erre talán nem is lehet, mi sem próbálkozunk vele, viszont a töltőállomások aktuális hazai helyzetéről be tudunk számolni.

Kismegszakítók

Kismegszakítók

1-fázisú, 16 A-es, C karakterisztikájú, 6 kA zárlati szilárdságú kismegszakítók áttekintő táblázata

2019. szeptember 17. | VL online |  729
3 4.5 (2)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

2019. szeptember 17. | Lantos Tivadar |  2175
10 4.75 (8)

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Világításvezérlés KNX-szel

Világításvezérlés KNX-szel

2019. szeptember 17. | Balogh Zoltán |  1361
4 5 (4)

A KNX-es világításvezérlés a klasszikus elvek és a gyorsan fejlődő technológia meg-megújuló egyvelege. A jelen cikkben összefoglaljuk, hol tart ma az épületfunkciók ezen szegmense. Mit érdemes tudni a mai modern fényforrásokról? Hogyan reagáltak a gyártók a félvezető alapú, LED-fényforrások elterjedésére? Milyen kihívást jelent a fényerőszabályzók (dimmerek) számára egy LED-es fényforrás szabályozása? Melyen sajátos megoldásokat kínál egy KNX-rendszer egyéb világításvezérlési rendszerekhez vagy akár a hagyományos villanyszereléshez képest? Többek között ezekre a kérdésekre keressük a válasz a cikkünkben.

Klímavédelem atomerőművek nélkül?

Klímavédelem atomerőművek nélkül?

2019. szeptember 17. | Hárfás Zsolt |  456

Az OECD égisze alatt működő Nemzetközi Energia Ügynökég atomenergiával foglalkozó, májusban publikált szakmai tanulmánya felhívta a figyelmet arra, hogy az atomerőművek üzemidő-hosszabbításának elmaradása miatt világszerte meredeken csökkenhet a beépített nukleáris kapacitás, ez pedig veszélybe sodorhatja a globális ellátásbiztonsági és klímavédelmi célok teljesülését.

Relés ötletek és trükkök

Relés ötletek és trükkök

2019. szeptember 17. | Porempovics József |  798
2 5 (1)

Lassan talán már megszokottá válik, hogy egy-egy témakört több cikken keresztül járunk körbe. Bizonyára észrevehető, hogy gyakori az olyan téma, mely több oldalról is megközelíthető, és nem fér be egy cikk terjedelmi kereteibe. Így van ez most is, amikor újonnan induló minisorozatunkkal kicsit visszatérünk az „érdekes kapcsolások” jellegű ötletezéshez.

Modulvezérlő-szekrény tervezése

Modulvezérlő-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek VIII.

2019. szeptember 17. | Szijártó Gábor |  294

Cikksorozatunk előző részeiben a generátormegszakító és a motorvezérlő-szekrénnyel foglalkoztunk, míg jelen cikkünkben a gázmotoros kiserőmű egységet vezérlő szekrény tervezésének lépéseit mutatjuk be.

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

A cégautóadóra vonatkozó fontosabb szabályok

2019. szeptember 17. | Dr. Papp Gábor Dr. Dobos István |  1565
1

Számtalan cég életében merül fel, hogy a működése érdekében cégautót vásárol, azonban a cégautó megvásárlása előtt fontos végiggondolni azt is, hogy e vonatkozásban mekkora adóvonzat fog felmerülni a társaság működése során. A cégautóadóra vonatkozó szabályokat a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (továbbiakban: Gjt.) határozza meg. A cégautóadó vonatkozásában legelőször azt érdemes tisztázni, hogy mely gépjárművek után kell megfizetni a cégautóadót.

Szünetmentes áramforrás, mérőátalakító, 547 oldalas termékkatalógus...

Szünetmentes áramforrás, mérőátalakító, 547 oldalas termékkatalógus...

2019. szeptember 9. | Támogatott cikk |  1089
1 5 (1)

A Villanyszerelők Lapja hasábjain minden hónapban összeállítást közlünk az iparági partnereink termékújdonságairól, híreiről.