Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Robbanásvédelem

Amit a robbanásveszélyes porokról tudni érdemes

Robbanásbiztonság-technika VII.

2019/9. lapszám | Parádi Ervin |  3911 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Amit a robbanásveszélyes porokról tudni érdemes

Bizonyos feltételek teljesülése mellett minden éghető anyag pora robbanásveszélyes. Egyre több az olyan technológia, ahol az alapanyagok por formájában fordulnak elő, így a porrobbanásveszélyes technológiák száma is ugrásszerűen nő. A tapasztalatok ennek ellenére lesújtóak. Meg merem kockáztatni, hogy hazánkban a porrobbanás veszélyével érintett területek 70-80%-a semmilyen robbanásvédelemmel nem rendelkezik, sőt még azt sem tudják, hogy az üzemeltetett technológiák porrobbanásveszélyesek.

Azok a területek, ahol a fent említett porok jelen vannak, potenciálisan robbanásveszélyes tereknek minősülnek, így az MSZ EN 60079-10-2:2015 szabvány alapján kell az adott terület térségbesorolását (zónabesorolását) elvégezni. Ez a szabvány jelenleg csak angol nyelven érhető el. Szomorú tény, hogy a porrobbanással foglalkozó, hazánkban megjelent szabványok közül még egy sem került magyar nyelven kiadásra.

A cikk még 18 510 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Robbanásbiztonság-technika