Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

2019/9. lapszám | Lantos Tivadar |  4012 |

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Tekintettel arra, hogy a Magyarországon forgalomba hozott összes kismegszakító megfelel a vonatkozó szabványi előírásoknak, és a megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek, ezért tekintsük ezt egy közös kiindulási alapnak.

A villanyszerelő mester által létrehozott elosztó berendezés minősége, megbízhatósága egy összetett követelményrendszer eredője. A háztartásokban talán a leggyakrabban használt kismegszakítókat, az 1 fázisú, 16 A-es, C jelleggörbéjű, 6 kA zárlati szilárdságú (EN/IEC 60898 szabvány szerint, lakossági felhasználásra) vesszük górcső alá. Rögtön tisztázzuk is, mit jelent a jelleggörbe, amelyet karakterisztikának is hív a szakma. Kioldási karakterisztikájuk szerint a kismegszakítókat három fő csoportba soroljuk, melyeket B, C, D jelleggörbével írnak le. Léteznek még K és Z típusok is, bár ezekre kicsi az igény. A táblázatban szereplő „C” jelölésű, lassúbb kioldású kismegszakítók főként általános bekapcsolási áramfelvételű elektromos készülékek vezetékvédelmére alkalmazzák. A B jelleggörbével rendelkező kismegszakítókat főként vezeték- és kábelvédelemre alkalmazzák lakóépületeknél (világítási és dugaszoló aljzat áramkörök), míg a D jelleggörbéjűeket igen nagy bekapcsolási áramfelvételű berendezések kábel- és vezetékvédelmére (hegesztő-transzformátorok, motorok stb.).

A kismegszakító olyan mechanikus kapcsolókészülék, amely alkalmas üzemszerű áramköri viszonyok mellett az áram bekapcsolására, vezetésére és kikapcsolására, ezenkívül az üzemszerűtől eltérő, meghatározott áramköri viszonyok esetén az áram bekapcsolására, meghatározott ideig való vezetésére és annak önműködő megszakítására. A kismegszakító szabad kioldású megszakító, amelynek mozgóérintkezői a zárási művelet kezdeményezése után meginduló automatikus nyitási művelet esetén nyitott helyzetbe térnek vissza, és abban maradnak akkor is, ha a zárási parancs fennáll.

A cikk még 6 877 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Kismegszakító