Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

2019. szeptember 17. | Lantos Tivadar |  2218 |

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Tekintettel arra, hogy a Magyarországon forgalomba hozott összes kismegszakító megfelel a vonatkozó szabványi előírásoknak, és a megfelelő minősítésekkel is rendelkeznek, ezért tekintsük ezt egy közös kiindulási alapnak.

A villanyszerelő mester által létrehozott elosztó berendezés minősége, megbízhatósága egy összetett követelményrendszer eredője. A háztartásokban talán a leggyakrabban használt kismegszakítókat, az 1 fázisú, 16 A-es, C jelleggörbéjű, 6 kA zárlati szilárdságú (EN/IEC 60898 szabvány szerint, lakossági felhasználásra) vesszük górcső alá. Rögtön tisztázzuk is, mit jelent a jelleggörbe, amelyet karakterisztikának is hív a szakma. Kioldási karakterisztikájuk szerint a kismegszakítókat három fő csoportba soroljuk, melyeket B, C, D jelleggörbével írnak le. Léteznek még K és Z típusok is, bár ezekre kicsi az igény. A táblázatban szereplő „C” jelölésű, lassúbb kioldású kismegszakítók főként általános bekapcsolási áramfelvételű elektromos készülékek vezetékvédelmére alkalmazzák. A B jelleggörbével rendelkező kismegszakítókat főként vezeték- és kábelvédelemre alkalmazzák lakóépületeknél (világítási és dugaszoló aljzat áramkörök), míg a D jelleggörbéjűeket igen nagy bekapcsolási áramfelvételű berendezések kábel- és vezetékvédelmére (hegesztő-transzformátorok, motorok stb.).

A kismegszakító olyan mechanikus kapcsolókészülék, amely alkalmas üzemszerű áramköri viszonyok mellett az áram bekapcsolására, vezetésére és kikapcsolására, ezenkívül az üzemszerűtől eltérő, meghatározott áramköri viszonyok esetén az áram bekapcsolására, meghatározott ideig való vezetésére és annak önműködő megszakítására. A kismegszakító szabad kioldású megszakító, amelynek mozgóérintkezői a zárási művelet kezdeményezése után meginduló automatikus nyitási művelet esetén nyitott helyzetbe térnek vissza, és abban maradnak akkor is, ha a zárási parancs fennáll.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Kismegszakító