Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Lantos Tivadar

villamosmérnök

 11 322 | |

 Lantos Tivadar

Lantos Tivadar cikkei

500 cikk. Lapozó:

Lantos Tivadar

Drónok az átviteli hálózat szolgálatában

2021. november 8. |  653
1 5 (1)

A dróntechnológia alkalmazása a villamosenergia-átviteli hálózatban ma már Magyarországon is használatos. A több kamerával felszerelt kopterek az emberi szem számára láthatatlan hibákat is képesek kiszűrni, így időben beazonosíthatók a hálózatra ható káros hatások.

Lantos Tivadar

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

2019. szeptember 17. |  4705
13 4.73 (11)

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Lantos Tivadar

A Szépművészeti Múzeumban jártunk

2019. március 11. |  1279

A Szépművészeti Múzeum kívülről, belülről megújult. Szemet gyönyörködtetőek lettek az újonnan megnyitott kiállítási terek, köztük az évtizedekig lepusztult állapotban lévő Román Csarnok. Módunk volt betekinteni a „kulisszák” mögé, és nagyvonalakban megismerhettük a múzeum új villamos rendszerét is.

Lantos Tivadar

Fűtőfilm: csoda vagy átverés?

2018. október 16. |  4657
7 5 (4)

Az építőiparban lépten-nyomon belebotlunk újdonságokba, mint világmegváltó, energiacsökkentő, komfortos, csodálatos eszközökbe, amelyek többségükről előbb-utóbb kiderül, hogy nem azt nyújtja, amit ígér. Tapasztalatok, hiteles mérések nélkül csak az elképzeléseinkre támaszkodhatunk. Most a fűtőfóliákat vesszük górcső alá és nézzük meg a villanyszerelő szemüvegén keresztül.Lantos Tivadar

Napelemes inverterek kiválasztása

2018. június 18. |  3207
9 4.13 (8)

Néhány évvel ezelőtt még elszórtan találkozhattunk az inverterek fogalmával. Leginkább a hétvégi lakókocsis, sátoros kirándulásokkor bukkantak elő, hogy a hálózatról működő háztartási eszközöket ideig-óráig üzemeltetni lehessen akkumulátorról is, vagy a szünetmentes táplálás egyik megoldásaként találkozhattunk velük. Ma már a napelemek elterjedésének, vagy az energiahatékony teljesítményvezérlésnek köszönhetően lépten-nyomon használjuk az invertereket.

Lantos Tivadar

Épül az új Puskás Ferenc Stadion!

2018. június 18. |  1604

Javában zajlik az új Puskás Ferenc Stadion építése, a villamos kivitelezési munkálatokat épphogy elkezdték. Már csak egy aprócska részlet emlékeztet a régmúlt időkre, a korábban szállodának épült szocreál stílusú kőépület üde színfoltja lesz a stadionnak – Kabdebó Lászlóval, a villamos szakág műszaki vezetőjével jártuk be az épületet.

Lantos Tivadar

Energy Storage Europe 2018: 15 ország több mint 200 előadója Düsseldorfban

Energiatárolási konferencia és szakkiállítás

2018. március 14. |  1333

A megújuló energiák egyik sarkalatos problémája a villamosenergia-tárolás. Hogyan tudunk létrehozni minél nagyobb kapacitású akkumulátorokat, minél kisebb méretben. Hogy hol tart ma a technológia, és a tudomány ezen a téren? Arról személyesen is képet kaphattunk, mert a konferencián szaklapunk is részt vett.

Lantos Tivadar

Alumíniumelektrolit kondenzátor

Van kapacitása a fejlődésre!

2017. december 8. |  1711

Korábbi cikkünkben bemutattuk az alumíniumelektrolit kondenzátorok felépítését, működését – ez alkalommal a gyártásukat ismertetjük. Egy szombathelyi üzemben jártunk, ahol a legmodernebb technológia hadrendbe állításával, naponta több ezer alkatrészt állítanak elő. A kutatás-fejlesztéstől egészen a fizikai megvalósulásáig követtük nyomon a kondenzátorok életútját.

Lantos Tivadar

Alállomások digitalizálása

2017. december 8. |  2480
Társszerző: Erdei Gábor

Digitális alállomás fogalma hazánkban még csak elméletben létezik, Lengyelországban a legnagyobb áramszolgáltató most szándékozik megépíteni az első ilyen berendezést tapasztalatszerzés céljából. Hogy mi is rejlik a nagy és megfoghatatlan név mögött, ennek jártunk utána részletesen.

Lantos Tivadar

A vasúti kocsik elektromos hálózata

2017. november 10. |  5135
1 5 (1)

A vasúti kocsik ma már elképzelhetetlenek hálózati csatlakozóaljzatok nélkül, hiszen teljesen hétköznapi igény, hogy az utasok menet közben is tölteni tudják telefonjaikat és a különböző elektronikai készülékeiket, azonban nem volt ez mindig így. Cikkünkben áttekintjük a mai elektromos hálózati rendszerek kialakulását egy vasúti személyszállító kocsi esetén.

Lantos Tivadar

Mérőhely kiépítésének alapvető szabályai

2017. november 10. |  22 380
2 4 (1)

A mérőhelyek kialakításakor a tipizált, tömeges esetekre vonatkozóan a szolgáltatók ajánlásokkal élnek, melyeket betartva nem szükséges egyedi eljárást kezdeményezni. Nézzük át szerelői szemmel, hogy mire kell figyelni az ELMŰ-ÉMÁSZ területén a mérőhelyek kialakításakor, bekapcsolásakor az adott eljárások tekintetében.

Lantos Tivadar

Áram-védőkapcsolók a gyakorlatban

2017. szeptember 10. |  2402
8 4.8 (5)

Az áram-védőkapcsolók ma már fontos védelmi készülékei a háztartásoknak. Ellátják a közvetlen, a közvetett érintésvédelmet, ugyanakkor jelentős szerepük van az elektromos hálózati tüzek megelőzésében is.

Lantos Tivadar

Műszaki szemmel a Duna Arénában

2017. augusztus 2. |  1315

Lehetőségünk volt személyesen körbejárni az úszó világbajnokságra készült Duna Aréna impozáns épületét, amely során megtekinthettük a főbb villamos műszaki létesítményeket – ezeket mutatjuk most be.

Lantos Tivadar

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

2017. június 7. |  8708
1

A passzív áramköri elemek között fontos szerepet tölt be a kondenzátor. Jósága, kapacitásai, fizikai és villamos tulajdonságai olyan apró részleteken múlnak, mint az elektrolit összetétele, a fegyverzetek anyaga, vastagsága, a kivezetések rögzítése stb. Vizsgáljuk meg közelebbről az alumínium elektrolit kondenzátorokat gyakorlati, felhasználói, valamint gyártási sajátosságok szempontjából.

Lantos Tivadar

Fúrás, vésés: ez is villanyszerelés!

2017. június 7. |  9013
2 5 (2)

A villanyszerelők számára elengedhetetlen a jó minőségű szerszám, mellyel hatékonyan és célirányosan lehet dolgozni. A faláttörések kialakítása, a hornyok vésése, a fúrás nem a legkellemesebb elfoglaltság a villanyszerelés során, de a szép szerelésnél elengedhetetlen a pontos kialakítás. Összehasonlító táblázatunkban a kisebb akkus fúró-, vésőkalapácsokkal foglalkozunk.

Lantos Tivadar

Az orosz Szergej és a svéd Nohab

Dízellel hajtott villamos mozdonyok

2017. május 9. |  33 050

A dízelmozdonyok többsége valójában villanymozdony, a dízelmotor csak a generátorok meghajtására szolgál, amely a villamos energiát termeli a vontatómotoroknak. Két legendás mozdony működését részleteztük.

Lantos Tivadar

Így gondozd a szerszámgéped akksiját!

2017. április 11. |  3483
2 4.5 (2)

A villanyszerelői gyakorlat során gyakran használnunk akkus szerszámgépeket. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene! Összeállításunkban a kivitelezők számára összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szerszámok akkumulátorairól, segítve ezzel a mindennapi munkavégzést.

Lantos Tivadar

Klímaberendezések elektromos javítása

2017. április 11. |  3077
1 5 (1)

Napjaink légkondicionáló berendezéseiben egyre több az elektronika, ezért nagyon gyakran egy-egy javításhoz villanyszerelőt hívnak, hogy orvosolja a műszaki problémát. Javarészt paneleket kell cserélni, de szükség esetén akár meg is lehet javítani az elromlott alkatrészt. Tekintsük át az invertereket a villanyszerelő szemével!

Lantos Tivadar

CPR Egységes teljesítménynyilatkozatok Európában

2017. április 11. |  1790

Megszokhattuk már, hogy az Európai Unió különböző rövidítésekkel ellátott rendeleteket bocsájt ki, melyeket azután a tagállamok polgárai nehezen tudnak értelmezni. Ilyen volt az ErP, amit mára már sikerült megtanulnunk, megértenünk, és ilyen a CPR is, melyet alábbi cikkünkben szeretnénk részletezni, és egy konkrét esetre, a kábelek tűzre való reakciójára vonatkozóan levezetni.

Lantos Tivadar

Nőként az ABB élén – Taira-Julia Lammi interjú

2017. március 8. |  4321

Az ABB magyarországi leányvállalatának igazgatónőjével, Taira-Julia Lammival a cég tevékenységéről, az elmúlt fél év tapasztalatairól és az igazgatónő budapesti életéről beszélgettünk.500 cikk. Lapozó: