Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Lantos Tivadar

villamosmérnök

 3327 | |

 Lantos Tivadar

Lantos Tivadar cikkei

Lantos Tivadar

Kismegszakító: megbízható, olcsó védelem

2019. szeptember 17. |  2528
10 4.75 (8)

Zárlat- és túlterhelés védelmének egyik legjobb és legelterjedtebb eszköze a kisfeszültségű hálózaton a kismegszakító. A háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására is használják ezeket a berendezéseket. Összehasonlító táblázatunkban a kismegszakítókat vesszük szemügyre, olyan szempontok alapján, amelyek segítik a szakembereknek a kiválasztást.

Lantos Tivadar

A Szépművészeti Múzeumban jártunk

2019. március 11. |  668

A Szépművészeti Múzeum kívülről, belülről megújult. Szemet gyönyörködtetőek lettek az újonnan megnyitott kiállítási terek, köztük az évtizedekig lepusztult állapotban lévő Román Csarnok. Módunk volt betekinteni a „kulisszák” mögé, és nagyvonalakban megismerhettük a múzeum új villamos rendszerét is.

Lantos Tivadar

Fűtőfilm: csoda vagy átverés?

2018. október 16. |  3385
3 5 (1)

Az építőiparban lépten-nyomon belebotlunk újdonságokba, mint világmegváltó, energiacsökkentő, komfortos, csodálatos eszközökbe, amelyek többségükről előbb-utóbb kiderül, hogy nem azt nyújtja, amit ígér. Tapasztalatok, hiteles mérések nélkül csak az elképzeléseinkre támaszkodhatunk. Most a fűtőfóliákat vesszük górcső alá és nézzük meg a villanyszerelő szemüvegén keresztül.

Lantos Tivadar

Napelemes inverterek kiválasztása

2018. június 18. |  2373
8 4.29 (7)

Néhány évvel ezelőtt még elszórtan találkozhattunk az inverterek fogalmával. Leginkább a hétvégi lakókocsis, sátoros kirándulásokkor bukkantak elő, hogy a hálózatról működő háztartási eszközöket ideig-óráig üzemeltetni lehessen akkumulátorról is, vagy a szünetmentes táplálás egyik megoldásaként találkozhattunk velük. Ma már a napelemek elterjedésének, vagy az energiahatékony teljesítményvezérlésnek köszönhetően lépten-nyomon használjuk az invertereket.

Lantos Tivadar

Épül az új Puskás Ferenc Stadion!

2018. június 18. |  957

Javában zajlik az új Puskás Ferenc Stadion építése, a villamos kivitelezési munkálatokat épphogy elkezdték. Már csak egy aprócska részlet emlékeztet a régmúlt időkre, a korábban szállodának épült szocreál stílusú kőépület üde színfoltja lesz a stadionnak – Kabdebó Lászlóval, a villamos szakág műszaki vezetőjével jártuk be az épületet.

Lantos Tivadar

Energy Storage Europe 2018: 15 ország több mint 200 előadója Düsseldorfban

Energiatárolási konferencia és szakkiállítás

2018. március 14. |  862

A megújuló energiák egyik sarkalatos problémája a villamosenergia-tárolás. Hogyan tudunk létrehozni minél nagyobb kapacitású akkumulátorokat, minél kisebb méretben. Hogy hol tart ma a technológia, és a tudomány ezen a téren? Arról személyesen is képet kaphattunk, mert a konferencián szaklapunk is részt vett.

Lantos Tivadar

Alumíniumelektrolit kondenzátor

Van kapacitása a fejlődésre!

2017. december 8. |  1259

Korábbi cikkünkben bemutattuk az alumíniumelektrolit kondenzátorok felépítését, működését – ez alkalommal a gyártásukat ismertetjük. Egy szombathelyi üzemben jártunk, ahol a legmodernebb technológia hadrendbe állításával, naponta több ezer alkatrészt állítanak elő. A kutatás-fejlesztéstől egészen a fizikai megvalósulásáig követtük nyomon a kondenzátorok életútját.

Lantos Tivadar

Alállomások digitalizálása

2017. december 8. |  1912
Társszerző: Erdei Gábor

Digitális alállomás fogalma hazánkban még csak elméletben létezik, Lengyelországban a legnagyobb áramszolgáltató most szándékozik megépíteni az első ilyen berendezést tapasztalatszerzés céljából. Hogy mi is rejlik a nagy és megfoghatatlan név mögött, ennek jártunk utána részletesen.

Lantos Tivadar

A vasúti kocsik elektromos hálózata

2017. november 10. |  4224
1 5 (1)

A vasúti kocsik ma már elképzelhetetlenek hálózati csatlakozóaljzatok nélkül, hiszen teljesen hétköznapi igény, hogy az utasok menet közben is tölteni tudják telefonjaikat és a különböző elektronikai készülékeiket, azonban nem volt ez mindig így. Cikkünkben áttekintjük a mai elektromos hálózati rendszerek kialakulását egy vasúti személyszállító kocsi esetén.

Lantos Tivadar

Mérőhely kiépítésének alapvető szabályai

2017. november 10. |  20 923
2 4 (1)

A mérőhelyek kialakításakor a tipizált, tömeges esetekre vonatkozóan a szolgáltatók ajánlásokkal élnek, melyeket betartva nem szükséges egyedi eljárást kezdeményezni. Nézzük át szerelői szemmel, hogy mire kell figyelni az ELMŰ-ÉMÁSZ területén a mérőhelyek kialakításakor, bekapcsolásakor az adott eljárások tekintetében.

Lantos Tivadar

Áram-védőkapcsolók a gyakorlatban

2017. szeptember 10. |  1296
1 5 (1)

Az áram-védőkapcsolók ma már fontos védelmi készülékei a háztartásoknak. Ellátják a közvetlen, a közvetett érintésvédelmet, ugyanakkor jelentős szerepük van az elektromos hálózati tüzek megelőzésében is.

Lantos Tivadar

Műszaki szemmel a Duna Arénában

2017. augusztus 2. |  871

Lehetőségünk volt személyesen körbejárni az úszó világbajnokságra készült Duna Aréna impozáns épületét, amely során megtekinthettük a főbb villamos műszaki létesítményeket – ezeket mutatjuk most be.

Lantos Tivadar

Az alumínium elektrolit kondenzátorok belső világa

2017. június 7. |  7082

A passzív áramköri elemek között fontos szerepet tölt be a kondenzátor. Jósága, kapacitásai, fizikai és villamos tulajdonságai olyan apró részleteken múlnak, mint az elektrolit összetétele, a fegyverzetek anyaga, vastagsága, a kivezetések rögzítése stb. Vizsgáljuk meg közelebbről az alumínium elektrolit kondenzátorokat gyakorlati, felhasználói, valamint gyártási sajátosságok szempontjából.

Lantos Tivadar

Fúrás, vésés: ez is villanyszerelés!

2017. június 7. |  7683
2 5 (2)

A villanyszerelők számára elengedhetetlen a jó minőségű szerszám, mellyel hatékonyan és célirányosan lehet dolgozni. A faláttörések kialakítása, a hornyok vésése, a fúrás nem a legkellemesebb elfoglaltság a villanyszerelés során, de a szép szerelésnél elengedhetetlen a pontos kialakítás. Összehasonlító táblázatunkban a kisebb akkus fúró-, vésőkalapácsokkal foglalkozunk.

Lantos Tivadar

Az orosz Szergej és a svéd Nohab

Dízellel hajtott villamos mozdonyok

2017. május 9. |  24 489

A dízelmozdonyok többsége valójában villanymozdony, a dízelmotor csak a generátorok meghajtására szolgál, amely a villamos energiát termeli a vontatómotoroknak. Két legendás mozdony működését részleteztük.

Lantos Tivadar

Így gondozd a szerszámgéped akksiját!

2017. április 11. |  2722
2 4.5 (2)

A villanyszerelői gyakorlat során gyakran használnunk akkus szerszámgépeket. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene! Összeállításunkban a kivitelezők számára összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szerszámok akkumulátorairól, segítve ezzel a mindennapi munkavégzést.

Lantos Tivadar

Klímaberendezések elektromos javítása

2017. április 11. |  1734

Napjaink légkondicionáló berendezéseiben egyre több az elektronika, ezért nagyon gyakran egy-egy javításhoz villanyszerelőt hívnak, hogy orvosolja a műszaki problémát. Javarészt paneleket kell cserélni, de szükség esetén akár meg is lehet javítani az elromlott alkatrészt. Tekintsük át az invertereket a villanyszerelő szemével!

Lantos Tivadar

CPR Egységes teljesítménynyilatkozatok Európában

2017. április 11. |  1343

Megszokhattuk már, hogy az Európai Unió különböző rövidítésekkel ellátott rendeleteket bocsájt ki, melyeket azután a tagállamok polgárai nehezen tudnak értelmezni. Ilyen volt az ErP, amit mára már sikerült megtanulnunk, megértenünk, és ilyen a CPR is, melyet alábbi cikkünkben szeretnénk részletezni, és egy konkrét esetre, a kábelek tűzre való reakciójára vonatkozóan levezetni.

Lantos Tivadar

Nőként az ABB élén – Taira-Julia Lammi interjú

2017. március 8. |  3417

Az ABB magyarországi leányvállalatának igazgatónőjével, Taira-Julia Lammival a cég tevékenységéről, az elmúlt fél év tapasztalatairól és az igazgatónő budapesti életéről beszélgettünk.

Lantos Tivadar

Villanyórák az oszlop tetején

2017. február 13. |  11 073

A fejlődő országokban az áramlopás és a fogyasztásmérő „buherálás” elleni védelem sajátos formáját alkalmazzák. Az órákat ugyanis az oszlop tetejére költöztetik, távol tartva őket az avatatlan kezektől, így a háztartásokba csak mért vezetékek jutnak be.

Lantos Tivadar

Elektromos padlófűtés: nem az ördögtől való

2016. december 5. |  36 008
8 4.4 (5)

Az elektromos fűtőkábeleket ma már nem csak a kültéri felhasználásuk, a hó- és fagymentesítésben betöltött szerepük kapcsán említhetjük meg, hanem a beltéri fűtés megfelelő és gazdaságos alternatívájaként is egyre inkább előtérbe kerülnek. Összeállításunkban a padlófűtésként alkalmazott fűtőkábelekről ejtünk néhány szót.

Lantos Tivadar

A középfokú erősáramú képzés, és ami mögötte van

2016. december 5. |  5148
1

A villanyszerelő szakma komolysága megkívánja a jól felkészített szakembereket. A szakképzés az elmúlt években jelentősen átalakult, szakképzési centrumok, képző intézmények jöttek létre. Hogy átlássuk a hazai villanyszerelő-, erősáramú technikusképzést, Danyi Vilmost, a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettesét kérdeztük.

Lantos Tivadar

Tűzjelző berendezések túlfeszültség-védelméről

2016. november 5. |  910

A tűzjelző berendezések túlfeszültség elleni védelme kiemelt fontosságú. Elsősorban a hamis riasztások elkerülése a cél, de egy-egy villámcsapás vagy hálózati tranziens az élet- és vagyonbiztonságot ily módon is veszélyeztetheti. Nézzünk két tanulságos történetet, ahol a túlfeszültség okozta a tűzjelzők meghibásodását, majd vegyük számba a védelmek kialakításának lépéseit.

Lantos Tivadar

Az új Hidegkuti Nándor Stadionban jártunk

2016. november 5. |  1343

Talán a kelleténél többször fordult meg az MTK Budapest labdarúgócsapatának megújuló otthona a hírekben, mint azt az üzemeltetők szerették volna. Mi betonfalon túl, óriáskijelzőn innen a komplexum villamos rendszereinek bemutatására vállalkozunk.

Lantos Tivadar

Feszültségfigyelő relék működése

2016. október 5. |  6400
6 1 4.75 (4)

A védelmi berendezések egyik fontos csoportja az ún. figyelő reléké, melyek használatával kiküszöbölhetők a hosszú leállási idők, valamint a meghibásodások okozta költséges javítási munkálatok. Ezek a készülékek olyan kapcsolóegységek, amelyek nyomon követhetik az áramerősséget, a tápfeszültséget vagy éppen a motor hőmérsékletének csökkenését vagy növekedését. Összehasonlító táblázatunkban ez alkalommal a feszültségvédelmi relét vesszük górcső alá.

Lantos Tivadar

Közvilágítás rekordidő alatt

2016. október 5. |  1750

Országszerte korszerűsítik a települések közvilágítását. A legtöbb helyen LED-ek fogják biztosítani az utcák megvilágításához szükséges fényt, a hagyományos nátriumlámpák helyett. Az önkormányzatok megtakarítást várnak, a helyiek komfortosabb, szebb és jobb közvilágítást – a közbeszerzéseket ennek megfelelően írják ki a települések. Vajon milyen cégek képesek megfelelni a magas igényeknek? Mindenki versenybe szállhat, vagy célirányosan, egy bizonyos kivitelezőre szabott már a kiírás is? Milyen lámpatestek a megfelelők? Egyáltalán ki végezheti el a zsíros bevételt ígérő kivitelezést?

Lantos Tivadar

Az ErP szabályozás és a villamos technológia

2016. szeptember 5. |  1595

Az Európai Parlament által 2005-ben elfogadott és hatályba léptetett ErP/EuP irányelve (2005/32/EC Directive on Energy using Products) értelmében az energiafogyasztást drasztikusan csökkenteni kell a tagországokban. Legnagyobb lehetőség a villamos berendezések átalakításában és szabályozásában van, nézzük át, mi és hogyan valósult meg eddig az úgynevezett ErP (Energiahatékony releváns termékek irányelve) rendeleteknek köszönhetően.

Lantos Tivadar

Állami támogatás: kapkodnak az e-autók után

2017. január 2. |  2231

Az állam 1,5 millió forintos támogatást ad minden teljesen elektromos hajtású autóra. Ezzel azoknak az új autót vásárolni szándékozóknak a környezettudatosságát díjazzák, akik hajlandóak az egyelőre borsosabb árú, de nulla károsanyag-kibocsátású, olcsóbban üzemeltethető autókat megvenni. A forgalmazók máris élénkülő érdeklődésről számoltak be, ugyanakkor az értékesítésen ez még nem látszik, hiszen a pályázatok még elbírálás alatt állnak.

Lantos Tivadar

Elektromos teherszállítás

2016. december 19. |  1430

A személyautók után most a teherautókon a sor, hogy elektromos hajtást kapjanak a Mercedesnél.

Lantos Tivadar

Kiterjesztett valóság a villamos hálózatokon

2016. december 14. |  1966

A villamos ipar számos szektora kamatoztathatja a kiterjesztett valóság által kínált új opciókat, kezdve a középfeszültségű kapcsolóberendezések tervezésétől, karbantartásától és telepítésétől a felsővezetékek tervezésének elemzéséig.

Lantos Tivadar

Készül a Tesla Sziget

2016. december 14. |  2572

A világhírű Tesla vállalat legújabb projektje a 100%-ig napenergiával működő sziget lesz.

Lantos Tivadar

Kütyübazár a Műegyetemen

2016. december 7. |  2226

Érintős Rubik-kocka, légköri elektromosság-mérés és elektromos gördeszka a díjazottak között.

Lantos Tivadar

A metró biztosítóberendezései szakmai szemmel

2016. december 6. |  4078

A tegnapi és a közelmúltban történt metróbalesetek adják az apropót, hogy átnézzük szakmai szemmel, mennyiben változott, korszerűsödött a metró jelző- és biztosítóberendezés rendszere.

Lantos Tivadar

Kikerült az első e-töltő tábla az M7-esen

2016. december 6. |  1882

Az első tábla a sztráda 59-es kilométerszelvényében található töltőpontról ad tájékoztatást.

Lantos Tivadar

Egy lépés a fény

2016. november 25. |  1818

Az energiatermelés kardinális kérdése lett századunknak, így újabb és újabb innovatív megoldások jelennek meg világszerte.

Lantos Tivadar

Vissza a jövőbe: elektromos gördeszka

2016. november 25. |  2601

Az elektromos gördeszka nagysága megegyezik egy 13 colos laptopéval, és a szénszálas burkolattal együtt 2,8 kilogrammot nyom.

Lantos Tivadar

Az áramfogyasztás növekedésére számít a Mavir

2016. november 22. |  1929

A magyarországi nettó villamosenergia-fogyasztás évi 1,1 százalék körüli bővülésével számol 2016 után, a 2020-as évektől pedig lassuló mértékű növekedést feltételez előrejelzésében a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir).

Lantos Tivadar

Töltés, autózás közben

2016. november 21. |  2076

Elon Muskék egy olyan fejlesztésen dolgoznak, amivel autózás közben is tölteni lehetne a kocsit.

Lantos Tivadar

Akár 50 ezer forint ösztöndíjat is kaphat, ha villamos szakmát tanul

2016. november 16. |  4447

Az úgynevezett Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj azoknak a diákoknak nyújtható, akik az adott tanévben meghatározott hiányszakmákat államilag támogatott nappali, iskolai rendszerű szakképzésben tanulják.

Lantos Tivadar

Norvégia tovább támogatja a villanyautók vásárlását

2016. november 15. |  1793

Norvégia kétség kívül világelsőnek számít villanyautó-eladásban. A skandináv országban a szeptember folyamán eladott autók 28,8 százaléka volt plug-in elektromos, a tisztán elektromos autók pedig a piac 19 százalékát tették ki. Ekkora számokról semelyik másik országnál sem találkozhatunk.

Lantos Tivadar

Többen vásárolnak áramot a szabad piacról

2016. november 15. |  2004

Jól teljesítenek a magyarországi áramkereskedők, a villamos energia nagykereskedelmi árának csökkenése megjelent a vállalkozásoknak adott ajánlataikban, így többen vásároltak áramot a szabad piacról, és nőtt a fogyasztásuk is – hangzott el a Magyar Energiakereskedők Szövetségének (Meksz) budapesti sajtóbeszélgetésén.

Lantos Tivadar

E-autó: több mint 600 km hatótáv

2016. november 14. |  2295

Bemutatták az első olyan elektromos autót, aminek a híresztelések szerint több mint 600 kilométeres a hatótávja.

Lantos Tivadar

Átadták a kerepesi alállomást

2016. november 14. |  3159

Átadták a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. Kerepes 400/120 kilovoltos feszültségszintű alállomását - közölte a Mavir az MTI-vel hétfőn.

Lantos Tivadar

Okosotthon Tesla módra

2016. november 11. |  2152

A Tesla már nem csak a jövő autóival foglalkozik, nemrég leleplezte legújabb, okosotthon projektjét.

Lantos Tivadar

Áramot termelő térkő, magyar találmány

2016. november 10. |  4148

Áramot termel és információt oszt meg az újrahasznosított hulladékból készülő magyar fejlesztésű térkő.

Lantos Tivadar

Torzító harmonikusok a hálózaton

2016. november 8. |  8207

Napjaink egyik nagy problémája a harmonikusok elszaporodása a villamos hálózaton. A gyakorlatban egyre többet kell foglalkozni a jelenséggel, hálózati analízist végezni, kiszűrni a nem kívánatos jelenséget. Mik, és hogyan okozzák mindezt, erre adunk némi magyarázatot.

Lantos Tivadar

Tűzveszélyes szárítógép, robbanásveszélyes tűzhely

2016. november 2. |  3273

A Siemens vállalat által közzétett figyelemfelhívás szerint a 2002-ben gyártott Siemens márkájú szárítógépek és a 2009 január és 2011 október között gyártott szabadonálló gáztűzhelyek tulajdonosait kérik, hogy ellenőrizzék készülékük érintett-e az alábbiak szerint.

Lantos Tivadar

Naperőmű Százhalombattán

2016. november 2. |  1720

Akár a legnagyobb magyarországi naperőművek közé tartozhat az évi 14-20 megawatt beépített teljesítményű szolárpark, amely részben a Dunamenti Erőmű területén épülhet – számolt be Lehőcz Balázs, a többségi tulajdonos MET Power és a Dunamenti Erőmű vezérigazgatója.

Lantos Tivadar

Napelemgyárat épít amerikában a Tesla a Panasonic-kal közösen

2016. november 2. |  1464

A Tesla a Panaonic-kal készül közösen napelemeket gyártani New Yorkban - jelentette a Reuters. A megállapodás a SolarCity megvásárlásával kapcsolatos részvényesi jóváhagyástól is függ még.

Lantos Tivadar

Az atomerőművek adhatják 2050-re az energiaigény 17 százalékát

2016. november 2. |  1737

A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IEA) szerint, jelentősen nőtt a nukleáris energiatermelés hozzájárulása a világ energiai ellátásához. A szervezet klímaváltozással összefüggő, úgynevezett 2DS forgatókönyve 2050-re évi 7000 terawattórás atomenergia termeléssel számol, ami az addigra megduplázódó globális villamosenergia igény 17 százalékát fedezné.

Lantos Tivadar

Az elektronika íze

2016. október 28. |  1184

Már nem lesz többé gond, ha valamilyen ízvilágot nem kedvelünk, pár gombnyomás és megváltoztatjuk.

Lantos Tivadar

Tesla vs. Faraday

2016. október 28. |  1431

Ismét van mitől tartania a Teslának, a jóslatok szerint méltó ellenfélre talál a Faraday Future autójában.

Lantos Tivadar

Milliókat látna el árammal a világ legnagyobb naperőműve

2016. október 24. |  1736

A SolarReserve eddig rendre rekordokat döntött nevadai és kínai olvadtsó-kollektoros naperőműveivel, most pedig a korábbiaknál is nagyobb erőművet jelentettek be. A Sandstone erőművet Nevadában építik meg, mintegy egymillió háztartásnak elegendő mennyiséget termel majd napi 24 órán keresztül.

Lantos Tivadar

XX. Országos Elektronikai Konstrukciós Verseny

2016. október 21. |  1911

Országos Elektronikai Konstrukciós Versenyt hirdetnek meg a 2016/17-es tanévre az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának védnökségével, szponzorok támogatásával.

Lantos Tivadar

Napelemes okososzlop

2016. október 21. |  1509

Törökországban már nem jelent sokáig problémát, ha utazás közben lemerül az okoskészülékünk, kiváló megoldás született az eszközök töltésére.

Lantos Tivadar

MEKH felszólítás: a villamosszolgáltatók vizsgálják felül számlázási gyakorlatukat

2016. október 21. |  2117

A villamos energia egyetemes szolgáltatók 30 napon belül vizsgálják felül a számlaküldési gyakorlatukat és szükség esetén módosítsák úgy, hogy a fogyasztóknak a jogszabály szerinti legalább 8 nap álljon rendelkezésükre a számlák rendezésére - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

Jön a pilóta nélküli napelemes repülőgép

2016. október 13. |  1227

Szennyezésmentes technológiák tervein, köztük a napelemes repülőgép pilóta nélküli változatán folytatja a kutatómunkát a Solar Impulse 2 mintegy 30 fős csapata – mondta el újságíróknak a kizárólag napenergiával működő repülőgép két svájci pilótája, André Borschberg és Bertrand Piccard egy hétfői genfi találkozón.

Lantos Tivadar

Világító lengyel bicikliút

2016. október 13. |  1135

Már akár vak sötétben is kerékpározhatunk Lengyelországban, nemrég felavatták a mesébe illő, éjjel világító bicikliutat Lidzbark Warminski mellett.

Lantos Tivadar

Új ember az ENKSZ élén

2016. október 13. |  1950

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. élére a nemzeti fejlesztési miniszter Kóbor Györgyöt nevezte ki hétfőtől.

Lantos Tivadar

Az ErP szabályozás és a villamos technológia

2016. október 11. |  3061

Az Európai Parlament által 2005-ben elfogadott és hatályba léptetett ErP/EuP irányelve (2005/32/EC Directive on Energy using Products) értelmében az energiafogyasztást drasztikusan csökkenteni kell a tagországokban. Legnagyobb lehetőség a villamos berendezések átalakításában és szabályozásában van, nézzük át, mi és hogyan valósult meg eddig az úgynevezett ErP (Energiahatékony releváns termékek irányelve) rendeleteknek köszönhetően.

Lantos Tivadar

Veszélyes hosszabbítók az áruházak polcain

2016. augusztus 5. |  4840
Társszerző: Majthényi Márton
4 4.75 (4)

Valaki gyanútlanul besétál az egyik nagyáruházba, és a polcról leemel egy olcsó több férőhelyes elosztósávot, amivel a hűtőgépét szeretné a hálózatra csatlakoztatni. Hazaviszi, beüzemeli, majd néhány napra elutazik – mire hazaér, a hűtő leállt, a gyorsan romlandó élelmiszerek tönkrementek. Hétköznapinak hangzó történet, és az is, éppen ezért olyan veszélyes.

Lantos Tivadar

Keresik az orvosságot a szakemberhiányra

2016. október 6. |  2392

Növekvő szakemberhiánnyal küzdenek az egyes ipari ágazatok, köztük a villamos szakma is. A folyamatos technikai fejlődés következtében több műszaki területen is évente jóval több új szakemberre van szükség, mint amennyi diák végez jelenleg a szakmát oktató középiskolákban.

Lantos Tivadar

Jövő márciusban indulhat a felújított metró

2016. szeptember 29. |  1139

Jövő márciusban forgalomba állhat az első felújított metrószerelvény a 3-as vonalon, a Metrowagonmash által szállított prototípus jármű a napokban kezdi meg a próbafutásokat – jelentette be Bolla Tibor, a BKV elnök-vezérigazgatója kedden Budapesten.

Lantos Tivadar

A világ legnagyobb rádióteleszkópja Kínában

2016. szeptember 27. |  1848

Kínában megkezdték a világ legnagyobb rádióteleszkópjának a tesztelését, az 500 méter átmérőjű tányérantenna már vette is az első jeleket a világűrből.

Lantos Tivadar

Alállomások digitálisan

2016. szeptember 27. |  1350

A digitális alállomások a jövő villamosenergia-hálózatainak nélkülözhetetlen elemei a hatásfok, a biztonság és rendszer-átláthatóság növelése érdekében.

Lantos Tivadar

Komplett napelemrendszerrel rukkol elő a Tesla

2016. szeptember 27. |  1797

Habár a Teslát leginkább az autóiról ismerhetjük, Elon Musk cége az otthonaink környékén is szeretne egy nem is olyan kis forradalmat levezényelni. Ennek több eleme is van, az egyik egy olyan háztető, amibe már eleve be vannak építve a napelemek.

Lantos Tivadar

Új magyar találmány segít az áramszámla csökkentésében

2016. szeptember 22. |  1416

Harmadik helyezést ért el a Greenergizer nevű magyar startup áramfogyasztást csökkentő innovációjával a közép-európai országoknak meghirdetett varsói KIC InnoEnergy versenyen, amely a fenntartható energiaellátást helyezte a középpontba.

Lantos Tivadar

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

2016. augusztus 5. |  1999
1 5 (1)

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban. Felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, a képzések, vizsgák szervezőjét. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt kérdéseinkre.

Lantos Tivadar

Egyszerű bejelentés, csökkentett tartalmú villamos tervvel

2016. szeptember 13. |  17 945

A jelenleg hatályos 191/2009 K. r. alapján a 300 m² alatti lakóépületek egyszerűsített bejelentése során a továbbiakban nem kell részletes, a korábbi gyakorlatban kiviteli dokumentációnak nevezett tervet készíteni akkor sem, ha az épület villamos teljesítményfelvétele a 7 kW-ot meghaladja.

Lantos Tivadar

Hogyan lehetek regisztrált villanyszerelő?

2016. szeptember 14. |  45 526

Számos érdeklődés érkezik hozzánk a regisztrált villanyszerelő jogosultság megszerzésével kapcsolatban, így felkerestük a témában a legilletékesebbeket, a MEE Villamos Energia Társaságot, ahol a képzéseket, vizsgákat szervezik. Kovács László elnök és Kunyik Sándorné irodavezető mindenre kiterjedő részletességgel válaszolt kérdéseinkre.

Lantos Tivadar

Megnyílt Európa legnagyobb elektromos autó töltőpontja

2016. szeptember 12. |  1142

Összesen 28 töltőponttal átadták Európa legnagyobb elektromos autó töltőpontját a norvégiai Nebbensben.

Lantos Tivadar

Lopta az áramot a spanyol luxusszálló

2016. szeptember 12. |  1895

Lloret de Mar népszerű spanyol tengerparti üdülőhely önkormányzata bezáratott négy szállodát, valamennyi a Grupo Savoy tulajdona, mert lopták az áramot és a gázt.

Lantos Tivadar

Közösségi naperőmű a bécsi házak tetején

2016. szeptember 8. |  1512

Elkészült az első önkormányzati lakóépületre telepített közösségi naperőmű az osztrák fővárosban. A 13 egységből álló, mintegy kétezer négyzetméteren megvalósított beruházás évente 132 háztartást lát el zöldárammal, a bérlőknek pedig elővásárlási joga van a napelemekre.

Lantos Tivadar

Valóban megtérül a LED világítás?

2016. szeptember 6. |  2580

Ésszerűen hangzik, hogy egy látványosan megtervezett eladótérben több mindent lehet értékesíteni, mint egy fáradt, rosszul megvilágított teremben. Ha az üzlet szakszerűen és kreatívan van megvilágítva, az bizonyosan támogatni fogja az eladást és több visszatérő látogatót fog vonzani, így a LED világításra való váltással járó befektetés sokkal többet is hozhat a konyhára, mint az alacsony fogyasztás.

Lantos Tivadar

Lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe

2016. szeptember 5. |  1170

A túlkínálat a normál üzletmenet része a napelemek piacán a Bloomberg szakértője szerint. A panelgyártóknak ez idő szerint komoly túlkínálattal kell szembesülniük, amit vagy kezelnek valami módon, vagy igen durva következményekkel számolhatnak. A világ napelemtermelés 18 százalékkal bővül idén, miközben a kereslet, kivált Kínában csökken, miután az ázsiai óriásállam visszafogja a napenergia-hasznosítás támogatását.

Lantos Tivadar

Robotok szedhetik szét az atomerőműveket

2016. szeptember 5. |  1982

Egyre több a már leállított vagy leszerelésre váró atomreaktor. A szétbontáshoz robotokat fejlesztene ki a Roszatom.

Lantos Tivadar

E-autók akkumulátorait gyártják majd Gödön

2016. szeptember 1. |  2026

Az európai piacra szánt elektromos autók akkumulátorainak gyártásába kezd a Samsung Gödön, a százmilliárd forintos beruházás keretében 600 új munkahely jön létre.

Lantos Tivadar

A világ legmagasabb napenergia-tornya

2016. szeptember 1. |  2514

240 méter magas naphőerőmű épül a Negev-sivatagban. Körülötte 300 hektáron 55 000 darab tükör helyezkedik el, összesen nagyjából egymillió négyzetméternyi visszaverő felületet alkotva.

Lantos Tivadar

Tapintás VR-ben

2016. szeptember 1. |  1020

Még egy eszköz, amivel hihetőbbé válik a virtuális valóság. A Dexta Robotics kesztyűjével a virtuális tárgyak nagysága és keménysége is érzékelhető lesz.

Lantos Tivadar

Vezető nélküli buszok Finnországban

2016. augusztus 29. |  1128

Valódi közúti közlekedésben állítják forgalomba a Metropolia Egyetem fejlesztését, az Easy Mile buszokat.

Lantos Tivadar

A bivalyerős villanymerci

2016. augusztus 29. |  2745

Eddig kivétel nélkül két dolog jellemezte a Mercedes Maybach autóit. A hatalmas belsőégésű motorok, valamint a mérhetetlen luxus. A gyártó legújabb koncepicó-autójában viszont búcsút intettek a köbcentiknek.

Lantos Tivadar

Kapacitív tetkó a bevállalósoknak

2016. augusztus 23. |  2045

A DuoSkin segítségével úgy oldhatjuk fel a képernyőzárat a mobilunkon (is), hogy hozzá sem kell érni a telefonhoz. És ez még korántsem minden.

Lantos Tivadar

Mavir: csökkent az import aránya a haza áramfelhasználásban

2016. augusztus 17. |  2104

Csökkent, 33,6 százalékról 28,2 százalékra mérséklődött az import áram aránya a magyarországi villamosenergia-felhasználásban az első hét hónapban a tavalyi év hasonló időszakához képest - állapítható meg a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) honlapján közzétett adatokból.

Lantos Tivadar

Ismét hamarabb jött el a túlfogyasztás napja

2016. augusztus 8. |  1703

Idén a mai napon jött el a túlfogyasztás világnapja. Mindazzal, amit holnaptól év végéig fogyasztunk, már a bolygó tartalékait éljük föl. Itthon egy évben 1,3 Magyarországnyit fogyasztunk, ha pedig mindenki úgy élne, ahogy mi, akkor 1,7 Földre lenne szükségünk.

Lantos Tivadar

Román áramszolgáltatót vett a MET

2016. augusztus 8. |  1150

Áramszolgáltatót vásárol Romániában a svájci székhelyű MET Csoport. A társaság a Repower teljes helyi tevékenységét átveszi, beleértve a vállalat alkalmazottait is. Az akvizíció a MET közép-európai növekedési stratégiájának felgyorsulását jelzi - áll a MET közleményében.

Lantos Tivadar

Elektromos buszt gyártanak Komáromban

2016. augusztus 8. |  681

A kínai BYD cég komáromi telephelyén alakítja ki az elektromos autóbuszok gyártásának első európai üzemét, amelyben majdnem 200 ember dolgozhat – közölte a társaság kedden az MTI érdeklődésére, megerősítve a portfolio.hu információját.

Lantos Tivadar

Ólomakku-hulladék kartellt talált a GVH

2016. augusztus 7. |  2220

Az ólomakkumulátor-hulladék gyűjtésében tárt fel tervezett, tiltott árkartellt és piacfelosztást a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), az érintett három céget 112 millió 520 ezer forintra bírságolta.

Lantos Tivadar

Indul a doni atomerőmű

2016. augusztus 7. |  1096

Az üzembe helyezési folyamat újabb lépéseként próbaüzemben rákapcsolták az országos hálózatra a novovoronyezsi atomerőmű új és egyben a világ első, 3+ generációs reaktorát péntek hajnalban.

Lantos Tivadar

Mérőórákkal kapcsolatban tájékoztat a MEKH

2016. augusztus 8. |  2623

A lakossági fogyasztásmérőkkel: a víz-, villany- és gázórákkal kapcsolatos tudnivalókra, rendszeres ellenőrzésük fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

Számítógépes menetrend-szabályozás

2016. július 26. |  1597

A villamosenergia-rendszert elsősorban nagyerőművek üzemeltetésére alakították ki, amely emiatt a sok kicsi, jellemzően ingadozó termelőegység integrálását csak körülményesen tudja megoldani. Erre lenne jó egy új szabályozási rendszer.

Lantos Tivadar

Az áramszedő nélküli trolik új generációja

2016. július 26. |  3017

A megállókban villámgyorsan, akár 4-5 perc alatt is feltölthető az új svájci elektromos buszok akkumulátora. A legújabb technológia lehetővé teszi a környezetbarát városi tömegközlekedést.

Lantos Tivadar

Nagybecskerek: nem bírták el a tetőgerendák a napelemeket

2016. július 25. |  2393

A nagybecskereki Angelina Kojić Gina Diákotthon tetejére szerelt napelemek szinte át sem melegedtek még, máris leszerelik őket.

Lantos Tivadar

Hiú reményekkel kecsegtetett a szolnoki napelemgyár

2016. július 25. |  2399

Több mint félmilliárd forint támogatás és több százmilliós állami hitel ég benn az Agulhas-Solar szolnoki napelemgyártó bedőlésével.

Lantos Tivadar

Folytatódik a hűtőgépcsere program

2016. július 22. |  1706

Folytatódik a július 4-én indult, államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-program, jövő hétfőn a nyugat-dunántúli régióban, kedden pedig a dél-dunántúli régióban nyílik meg a jelentkezések benyújtásának lehetősége.

Lantos Tivadar

Villanykocsi a Virágkarneválon

2016. július 20. |  1340

Először a virágkarnevál történetében környezetbarát, elektromos hajtású virágkocsi is felvonul augusztus 20-án Debrecenben.

Lantos Tivadar

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. június 13. |  10 329
Társszerző: Majthényi Márton
1 5 (1)

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.

Lantos Tivadar

Főbb követelmények és kiválasztási szempontok a szárazelemekkel és az akkumulátorokkal szemben

2016. július 12. |  2468

Napjainkban a hordozható készülékekben javarészt akkumulátorokat használnak. A szárazelemek számos előnye lehetővé teszi azonban, hogy az egyes területeken csaknem kizárólag az ilyen elemek szolgálnak energiaforrásul.

Lantos Tivadar

Életveszélyes éjjeli lámpa a barkácsboltból

2016. július 12. |  21 619
Társszerző: Fülöp Miklós

Az üzletek polcain egyre-másra találkozhatunk különböző elektronikai termékfurcsaságokkal, amelyek jelentős része élet- és balesetveszélyes. Egyik olvasónktól kaptunk egy apró eszközt, melynek igazából a nevét sem tudjuk megmondani. Nevezzük „éjjeli lámpának”, amit egy Pécs környéki műszaki boltban lehet megvásárolni. A Tracon laboratóriumában alapos vizsgálatnak vetettük alá: az eredmény lesújtó.

Lantos Tivadar

Összefognak az áramszolgáltatók

2016. június 28. |  3328

A katasztrófa-elhárítás idejére szóló kölcsönös segítségnyújtásról írtak alá együttműködési megállapodást a Magyarországon működő, villamos energia elosztásáért és hálózat üzemeltetésért felelős regionális elosztócégek.

Lantos Tivadar

Itt az 1000 magos processzor

2016. június 27. |  4709

A Kaliforniai Egyetem kutatói most igen nagyot ugrottak előre: kifejlesztették az 1000(!) magos processzort.

Lantos Tivadar

LED fényforrásokkal a széndioxid ellen?

2016. június 27. |  2448

Hétszáz szénerőművet lehetne leállítani globálisan, ha egyszeriben a Föld valamennyi világítóberendezését LED-es fényforrásokra cserélnénk, ez egyszersmind évi 800 millió tonna széndioxid kibocsátástól mentesítené a légkört, és csaknem 120 milliárd dollárral csökkentené az emberi civilizáció energiaköltségeit.

Lantos Tivadar

Tankolás vezeték nélkül

2016. június 24. |  1762

Természetesen a 20 lóerős elektromos motor mellé betettek egy 333 lóerős biturbós benzintemetőt is, így a rendszer összteljesítménye eléri a 449 lóerőt. Ennek köszönhető, hogy a 2,1 tonnás Mercedes 5,1 másodperc alatt 100-on van.

Lantos Tivadar

Módosíthatják a vezetékadót?

2016. június 21. |  2352

A Nemzetgazdasági Minisztériumnak (NGM) nincs információja a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) javaslatáról a közművek vezetékadójáról szóló szabályozás módosítására, de nyitott a szakmai egyeztetésre a hivatallal bármilyen adózási kérdésben.

Lantos Tivadar

Megszökött egy robot egy orosz laboratóriumból

2016. június 20. |  1944

Inkább a szabadságot választotta egy robot, de ezzel némi káoszt okozott a városban.

Lantos Tivadar

Elektromos repülő a NASA-tól

2016. június 20. |  1420

Összesen tizennégy elektromos propellermotor fogja hajtani az amerikai űrkutatási hivatal kísérleti elektromos repülőgépét, amely 2017-ben indul próbaútjára.

Lantos Tivadar

Új erőművekre van szükség

2016. június 17. |  1678

Egész Európában szükség van új villamosenergia-termelő kapacitásokra a rendszer biztonságos működésének garantálásához - fejtette ki Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Lantos Tivadar

Mitől drága az európai áram?

2016. június 15. |  2360

Az európai kiskereskedelmi villamosenergia árak az elmúlt tíz évben csaknem megduplázódtak, miközben az Egyesült Államokban ez idő alatt csak, mintegy 28 százalékos drágulást regisztráltak. Az USA és az EU áramárai közötti olló, különösen az utóbbi néhány évben nyílt erőteljesebben.

Lantos Tivadar

Napenergiát is árulhat az Apple

2016. június 15. |  1469

Az Apple bejelentette, hogy nemsokára napenergiát is árulnak majd a Macbookok és az iPhone-ok mellett. A cég nemrég létrehozott egy leányvállalatot Apple Energy néven. Ezt Delaware államban jegyezték be, de a működését továbbra is az Apple cupertinói központjából irányítják.

Lantos Tivadar

Mit árul el a transzformátor-hibagáz?

2016. június 13. |  2724

A transzformátor 130 éves múltra tekint vissza, azóta nagyot fejlődött a technológia, bár a mai, nagy értékű készülékek elméleti alapja ugyanaz maradt. A transzformátorok hibagáz-elemzése kitágította a határokat, pontosabb képet adva a berendezések működéséről, üzemállapotáról.

Bővítik az elektromos autók használatának lehetőségeit

2016. június 14. |  1603

Az e-mobilitás elterjedéséhez fontos az elektromos meghajtású autók töltési lehetőségeinek bővítése, ennek jogi és technológiai feltételeinek megteremtése - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyért felelős államtitkára.

Lantos Tivadar

Napelemes csónak kel át az óceánon

2016. június 13. |  1627

Két kansasi barát elhatározta, hogy elindítanak egy napelemes csónakot Bostonnál, hogy átkeljen az Atlanti-óceánon. Június elsején elindult a robotkapitány által vezetett Solar Voyager, és most már több mint 320 kilométert megtett keleti irányba. Még senki se tette meg ezt az utat pusztán napenergia segítségével.

Lantos Tivadar

Villanyszerelőnek álcázta magát a csempész

2016. június 10. |  5287

E-On villanyszerelőjének álcázta magát, és járművét az a cigarettacsempész, akinek 23 millió forint értékékű dohányterméket találtak az autójában a rendőrök. A férfi végül a zárjegy nélküli cigarettákat hátrahagyva elmenekült.

Lantos Tivadar

Új magyar fejlesztésű akkumulátor

2016. június 10. |  4173

Magyar mérnökök által kifejlesztett IntelliStore energiatárolási rendszer kapott szabadalmi védettséget a világ meghatározó piacain, az Európára, Eurázsiára és az Egyesült Államokra kiterjedő oltalom után rövidesen Kínában is befejeződik az eljárás.

Lantos Tivadar

Nyomtatott Light Rider

2016. június 9. |  1854

Nemrég mutatták be a világ első 3D nyomtatott elektromos motorkerékpárját a németországi Ottobrunnban. A világ első 3D nyomtatott elektromos motorja számos kategóriában legyőzte elődeit, ami az APWorks, az Airbus leányvállalatának érdeme.

Lantos Tivadar

A világ legnagyobb koncentrált naperőműve

2016. június 9. |  2210

Dubai ismét igyekszik utat törni a tiszta energiának. A Dubai Villamosenergia és Víz Hatóság (DEWA) nemrég bejelentette szándákát, amely nem más, mint építeni egy hatalmas koncentrált naperőművet, amely 1000 megawattot termelne.

Lantos Tivadar

Belecsapott a villám három repülőbe

2016. június 7. |  1719

Villámcsapás rongált meg három utasszállító repülőgépet Moszkva seremetyjevói repülőterén - jelentette vasárnap az Interfax orosz hírügynökség.

Lantos Tivadar

Vezető nélküli kamionok leszek az úttörők

2016. június 7. |  1820

Miközben a vezető nélküli személygépkocsik megjelenésének a lehetősége már széles médianyilvánosságot élvez, valójában a vezető nélküli kamionok lesznek azok, amelyek nagy valószínűséggel elsőként fognak viszonylag nagy számban megjelenni a közutakon.

Lantos Tivadar

Energiatároló vonatok

2016. június 3. |  3921

Különleges vasúti szerelvényeket használna energiatárolóként egy amerikai cég, amely Nevadában rövidesen nekilát az első ipari méretű kísérleti létesítmény kivitelezésének. Az adott pillanatban felesleges árammal speciális szerelvényeket vontatnának fel egy dombra, ahonnan azokat legurítva nyernék vissza az energiát, amikor arra szükség van.

Lantos Tivadar

Nem mindegy, hol tölti fel a mobilját

2016. június 3. |  1899

A Kaspersky Lab kutatói arra voltak kíváncsiak, fenyegeti-e veszély a mobileszközöket a nyilvános töltési helyeken.

Lantos Tivadar

6600 km-es kábelt épít a Facebook és a Microsoft

2016. június 3. |  3739

A két tech cég az Atlanti-óceánon keresztül köti össze Amerikát és Európát, hogy gyorsabbak legyenek a szolgáltatásaik.

Lantos Tivadar

Akkumulátor gyártásba kezd a VW

2016. május 30. |  1640

Elektromos autókhoz való akkumulátorokat gyártó nagyszabású üzemet építhet a Volkswagen csoport (VW). A német gépjárműgyártó csoport akár tízmilliárd eurót is fordíthat a beruházásra, amelynek célja az önállóság megteremtése, vagyis a függőség megszüntetése az ázsiai akkumulátor-beszállítóktól.

Lantos Tivadar

Összecsukható, hordozható, napelem

2016. május 26. |  2000

Új fejlesztésbe kezdtek a szakemberek a nap energiáját hasznosító technológiák és eszközök területén. Ennek eredménye Red Dot Awardon bemutatott, teljesen összecsukható napelemes töltő.

Lantos Tivadar

Beindult a legmodernebb orosz reaktor

2016. május 26. |  2137

>Május 20-án beindították az orosz novovoronyezsi atomerőmű II. kiépítésének első energiablokkját. A legmodernebb, 3+ generációs, VVER-1200 típusú orosz reaktor elérte a minimális szintű ellenőrzött teljesítményt.

Lantos Tivadar

MEE: régi új elnök

2016. május 26. |  1441

Újabb három évre Béres Józsefet, az ELMŰ Hálózati Kft. és az ÉMÁSZ Hálózati Kft. ügyvezető igazgatóját választották meg a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) elnökének.

Lantos Tivadar

A Nissan is bemutatta fali akkumulátorát

2016. május 25. |  2103

A Tesla Powerwall-nevű házi energiatárolójához hasonló megoldással jelentkezett a Nissan is.

Lantos Tivadar

Itt a masina, ami ivóvizet, energiát és internetet ad

2016. május 25. |  2341

Az afrikai szegények minden infrastrukturális gondját megoldja egy olasz startup gépe. A szerkezet napi 5000 liter ivóvizet tud előállítani, napenergiát használ és még wifit is szór.

Lantos Tivadar

Okosszerszámok az iparban

2016. május 18. |  3322

Az Ipar 4.0, azaz a negyedik ipari forradalom alapját az informatikai megoldások jelentik. Egyre nagyobb szerepet kapnak a műhelyekben és a szerelőüzemekben is a hálózatra csatlakozó eszközök. Máris mutatjuk, mi értelme van például egy okosfúrónak.

Se perc alatt e-bicikli

2016. május 18. |  2922

Lantos Tivadar

Jó szakember profi szerszámokkal dolgozik

2016. május 17. |  2432

A jó szerszám nélkülözhetetlen a pontos, és balesetmentes villany-szerelési munka végzéséhez. Bármilyen szélsőséges körülmény is adódjon, a profi felszerelés hozza a tőle elvárható színvonalat.

Hűtőkompresszorok aszinkronmotorjainak vizsgálata

2016. május 11. |  10 084

Az elmúlt években, évtizedekben a hűtőkompresszorok jelentős átalakuláson mentek át. Régen a berendezések nagyobb tömegűek voltak, kellően túlbiztosítva. Ám korábban nem vették figyelembe a gazdaságos üzemet, ami napjainkra az egyik fő szempont lett, ennek köszönhetően a kompresszormotorok is sérülékenyebbek.

Lantos Tivadar

A „sohasemvolt” magyar metrók

2016. május 9. |  6273

Magyarországon a Ganz gyár három prototípust is készített metrószerelvényekből, az egyiket 1953-ban, a másikat 1986-ban, a harmadikat 1992-ben, azonban hiába számítottak az idejükben a kor csúcsteljesítményeinek, soha nem kerülhettek forgalomba.

Lantos Tivadar

Valamikor a villámhárító is ördögi volt

2017. január 18. |  3929

A villámhárító alapelvét Benjamin Franklin találta fel, aki az 1750-es évek végén már használta a találmányt. kezdetben a katolikus Egyház ellenezte az ötletet, később egy tragédia viszont meghátrálásra kényszerítette az ellenzőket.

Lantos Tivadar

Áramot vezetett a kerítésébe

2016. május 6. |  2551

Emberölés kísérlete miatt emeltek vádat egy magyarszerdahelyi férfi ellen, aki áramot vezetett a szomszéddal közös drótkerítésbe, mert zavarták a túloldalon tartott kutyák.

Lantos Tivadar

Villamosmérnök képzés Nagykanizsán

2016. május 6. |  2396

Elsősorban a zalai és somogyi cégek munkaerőigényeinek megfelelve villamosmérnök-képzést indít a Pannon Egyetem (PE) Nagykanizsai Kampusza, építve a 13 éve zajló mérnök-informatikus képzésre.

Lantos Tivadar

Terheléskapcsolók a gyakorlatban

2016. április 17. |  2296

A villamos berendezések közül meghatározó szerep jut a terheléskapcsolóknak, áttekintő táblázatunkban ez alkalommal az ipari felhasználású készülékekkel foglalkozunk.

Lantos Tivadar

Pizzafutár robot

2016. március 25. |  1495

Munkába állt az első pizzafutárként üzemelő robot Új-Zélandon, bár még csak tesztüzemben dolgozik.

Lantos Tivadar

E-autópálya: drót nélküli töltés vezetés közben

2016. március 25. |  1881

A britek már fejlesztik a napelemes elektromos autópályákat, melyek automatikusan töltik menet közben a rajta közlekedő elektromos autókat.

Lantos Tivadar

Vége az ionkazánok aranykorának!

2016. március 9. |  10 960
Társszerző: Fülöp Miklós

Három évre visszanyúló történet ért döntő fejezetéhez azzal, hogy a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról.

Knight Rider a Teslatól

2016. február 19. |  2107

Lantos Tivadar

360 TB adat egyetlen üveglemezen

2016. február 19. |  2977

A Southamptoni Egyetem kutatói néhány évvel ezelőtt már felvillantottak egy újfajta technológiát, amivel a jövőben az adattárolás egyik legnagyobb hibáját, a sérülékenységet lehet kiküszöbölni. A szakemberek most bejelentették, sikerült tökéletesíteni az eszközt, melynek már a piaci bevezetését tervezgetik.

Lantos Tivadar

Hűtőkompresszorok aszinkronmotorjainak vizsgálata

2016. február 17. |  2086

Az elmúlt években, évtizedekben a hűtőkompresszorok jelentős átalakuláson mentek át. Régen a berendezések nagyobb tömegűek voltak, kellően túlbiztosítva. Ám korábban nem vették figyelembe a gazdaságos üzemet, ami napjainkra az egyik fő szempont lett, ennek köszönhetően a kompresszormotorok is sérülékenyebbek.

Lantos Tivadar

Szigorúbb energetikai követelmény a Csok-osoknak

2016. február 15. |  2998

A CSOK-ot igénybe vevő, új lakások építését, vásárlását tervezők családoknak számítaniuk kell arra, hogy a lakásokra már szigorúbb épületenergetikai követelmények vonatkoznak.

Lantos Tivadar

A házgyári épületek villanyszerelési technikái

2016. február 3. |  8589

A villamos szakmában dolgozók jól ismerik a panelházak villamos hálózatainak állapotát. Bizony ráférne a korszerűsítés ezekre az épületekre, hiszen a negyven évvel ezelőtti technológia a lakások többségében még ma is fellelhető. Az alábbi cikkben röviden összefoglaljuk, hogy a függőleges és vízszintes panelelem gyártásánál hogyan alakították ki a villamos hálózatot.

Új típusú napelem

2016. január 29. |  1779

Lantos Tivadar

Jön a napelemes önmelegítő kabát

2016. január 22. |  1970

Ez is megvan: szabadalmaztatták az önmelegítős ruha anyagát. Az MIT kutatói-fejlesztői által feltalált anyag a Nap hőjét raktározza el rosszabb időkre, például a hűvös estékre.

Lantos Tivadar

Top 10 napelem gyártó 2015-ben

2016. január 22. |  2029

Nem volt meglepetés a napelem gyártók 2015-ös versenyében, ugyanis a ranglista első öt cége alkotja a gerincét a hattagú „Silicon Module Super League” (SMSL) szervezetnek is.

Lantos Tivadar

Megtriplázza napelemgyártását az LG

2016. január 19. |  1215

Jelentősen bővíti napelemüzletágát az LG Electronics, amely dél-koreai napelempanel-gyártási kapacitását 435 millió dollár értékű beruházással fejleszti tovább.

Lantos Tivadar

Skóciában 53 MW -os szélerőmű telepet építenek

2016. január 19. |  1606

A Siemens kapott megbízást a Skóciában levő Blackcraig Hill szárazföldi szélerőmű telep létesítésére. Dumfries és Galloway skót tanácsi (közigazgatási) területeken megvalósítandó, 53 megawatt (MW) teljesítményű szélerőmű projekt keretében 23 darab, a Siemens G2 platformjához tartozó szélturbinát fognak üzembe helyezni.

Lantos Tivadar

A MÁV három cégtől vásárol áramot

2016. január 18. |  1813

A MÁV Magyar Államvasutak Zrt. három céget hirdetett nyertesnek a vontatási villamos energia idei szállítására kiírt nyílt közbeszerzésen, összesen nettó 11 milliárd 150 millió forint értékben vásárol tőlük áramot - az eredmény a szerdai Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

Lantos Tivadar

Újjáéled a hagyományos „izzó”?

2016. január 13. |  3112

Óriási fordulatot hozhat a helyiségek világításában, ha beválik az a találmány, amely feltámasztja a hagyományos „izzólámpát”. Mostanáig a szakemberek és a hatóságok is azt hitték, el kell temetni a 130 éves technológiát, mert végleg eljárt felette az idő.

Lantos Tivadar

Szakmai szemmel Budapest világítási mestertervéről

2015. december 20. |  1875

Idén májusban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest Világítási Mestertervét (BVMT), amit a Világítástechnikai Társaság szemináriumán mutattak be először a szakma képviselőinek, ahol nyilvános vitát tartottak a dokumentumról. A szervezet munkabizottságot hozott létre, hogy javaslatokat tegyen a BVMT-hez. Major Gyulával, a munkabizottság elnökével beszélgettünk a Mestertervről.

Lantos Tivadar

Vízerőmű a sivatagban

2015. december 14. |  1929

A világ egyik legszárazabb helyének tartott Atacama-sivatagban építene 400 millió dollárért (116 milliárd forintért) vízerőművet egy chilei vállalat.

Lantos Tivadar

Megkezdhetik az első kínai elektromos meghajtású repülőgép sorozatgyártását

2015. december 9. |  1368

Kína első elektromos meghajtású repülőgépe megkapta az engedélyt a sorozatgyártásra a polgári légügyi hatóságtól. A Rui Xiang (Zsuj Hsziang) típusú kétüléses repülőgép másfél órás feltöltés után 45-60 percet lesz képes a levegőben tölteni és maximum 120 kilométeres óránkénti sebesség várható tőle.

Lantos Tivadar

Fűtermesztéshez lopták az áramot

2015. december 8. |  1842

A 36 éves férfi és 24 éves párja Cegléd környékén csaknem négyszáz tő vadkendert termesztett és az ültetvény fenntartásához több mint kétmillió forintnyi áramot loptak.

Lantos Tivadar

A jövő lábbelije

2015. december 7. |  1442

Az Indigogón bemutatott újdonság minden egyes lépésnél töltődik, ráadásul a vezeték nélküli töltést is kialakították a tervezők.

Lantos Tivadar

Okoskukákat telepítenek Brüsszelben

2015. december 7. |  1546

Tömörítenek, tájékoztatnak, és gombnyomásra lezárhatók a belga főváros új szemeteskukái.

Lantos Tivadar

A németeknek több támogatás kell az e-autózáshoz

2015. december 2. |  1156

Jó eredményeket ért el a német autóipar az elektromos hajtáslánc-technológia fejlesztésében, az elektromos mobilitás elterjesztéséhez és a járműtechnológiai digitalizáláshoz szükséges infrastruktúra kiépítéséhez azonban hathatós politikai támogatás kell.

Lantos Tivadar

Elektromos autó-töltők - hol tartunk most?

2015. december 2. |  3069

A villanyautózás egyre elérhetőbbé válik, a terület rohamosan fejlődik, ám em elég a kocsik hatótávolságát növelni, az infrastruktúra és a töltőállomások kialakítása is fontos. Tekintsük át, hol tartunk most.

Lantos Tivadar

A villamos vasúti vontatás fejlődése

2015. december 2. |  5547

Ma már villamos mozdonyok biztosítják a forgalmas vonalakon a gazdaságos teherárú és személyszállítást. Gyorsabb, kényelmesebb, tisztább, ám nem volt ez mindig így, hosszú volt a fejlődés útja, amíg elértünk az 50 periódusú villamos vontatás megindulásáig.

Lantos Tivadar

Északisí-világbajnokság: a zökkenőmentes áramellátás a legfontosabb

2015. december 2. |  1003

Egy nagy sportesemény zökkenőmentes megrendezésében döntő szerepet játszik az alapvető feladatok kifogástalan megoldása. Az áramellátás intelligens és biztonságos bővítése egyike a legalapvetőbb követelményeknek.

Lantos Tivadar

Lopta az áramot a dobogókői panziós

2015. november 24. |  1792

Előzetes letartóztatásba helyeztek egy vállalkozót, aki lopta az áramot dobogókői éttermeiben, panziójában és turistaházában.

Lantos Tivadar

Teljesen átáll a napelemre az Apple

2015. november 20. |  1671

Az Apple januártól teljesen átáll napelemre Szingapúrban, tiszta energiával látja el helyi központját és az itt nyíló legújabb boltját is, ami az első Store lesz Délkelet-Ázsiában.

Lantos Tivadar

Újra füstölt a 3-as metró

2015. november 20. |  2949

Nem járt a 3-as metró a Népliget és a Deák Ferenc tér között egy jármű meghibásodása miatt. Régóta tudott, hogy a szerelvények katasztrofális állapotban vannak, és csak a szakemberek áldozatos munkájának köszönhető, hogy ez idáig nem lett baj.

Lantos Tivadar

E-autók: a hatótáv növelése a cél

2015. november 17. |  2656

Végre talán megszabadulhatnak pórázuktól az elektromos autók. Az új lítium-oxigén akkumulátoroknak köszönhetően megsokszorozódhat a hatótáv.

Lantos Tivadar

Új trolik a fővárosban

2015. november 16. |  1503

Befejeződött az új Solaris-Skoda trolibuszok próbaüzeme, hétfő délutántól már hét ilyen jármű szállítja az utasokat három budapesti vonalon.

Lantos Tivadar

Könnyen kezelhető, olcsó, megbízható, ez a kismegszakító

2015. november 12. |  5373
2 5 (1)

A kismegszakítók olyan villamos készülékek, amelyek zárlat és túlterhelés ellen védik meg a hálózatot. Elsősorban pl. a háztartási fogyasztásmérőknél a vételezés korlátozására, valamint kisebb teljesítményű villamos elosztók túlterhelés- és zárlatvédelmére használják.

Lantos Tivadar

Szén és megújuló együtt

2015. október 22. |  2408

Az idei év elején kezdték el építeni a Mátra lábánál a 6,5 milliárd forintos beruházást igénylő erőművet. A pár napja átadott 16 megawatt teljesítményű létesítmény Közép-Európa legnagyobb kapcsolt szén- és megújuló-energia erőműve.

Lantos Tivadar

Olcsóbb a román áram Magyarországon, mint Romániában

2015. október 14. |  2468

Magyarországon a lakosságnak kevesebbet kell fizetnie a villamos energiáért, mint Romániában, annak ellenére, hogy az áram egy részét Magyarország Romániától vásárolja – írta kedden a Maszol.ro hírportál.

Lantos Tivadar

Gombamód szaporodnak a napelemek

2015. október 13. |  1629

Nem győzzük kapkodni a fejünk, az ország egyre több intézményében kerülnek ki a tetőre a napelem cellák. Nézzük át szép sorban, hogy hova, és mennyi.

Lantos Tivadar

Közvilágítás-korszerűsítés: a Pók utca is fontos tapasztalat volt

2015. október 13. |  3365
1

Az elmúlt években több olyan fővárosi és kerületi fejlesztés zajlott, amelyek során a közvilágítási hálózat is változott, megújult. A fővárosi rekonstrukciók esetében kifejezetten törekedtek arra, hogy eltérő típusú területeken (park, főút, híd, lakótelep) kerüljön sor LED-es fejlesztésre, mert fontos cél volt, hogy ezek a projektek hasznos tapasztalatokkal szolgálják Budapest Világítási Mestertervének elkészítését.

Lantos Tivadar

Magyar remények: hazánkba várjuk az új Tesla-gyárat

2015. október 7. |  1339

A Tesla vezetője a múlt héten jelentette be Hollandiában, hogy az új holland gyár mellett továbbiakat is terveznek Európában és az új üzemek helyszíneit már jövőre elkezdik keresni.

Lantos Tivadar

Bírságolt az energiahivatal

2015. október 7. |  1532

Három áramelosztó társaságot összesen 56 millió forintra bírságolt a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH), mert nem hárították el határidőre a szélsőséges időjárás miatt bekövetkezett üzemzavarokat, illetve nem fizették meg a felhasználóknak jogosan járó kötbért.

Lantos Tivadar

Mi a pálya – pályaválasztó fesztivál

2015. október 2. |  2982

A Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum és a Magyar Elektrotechnikai Egyesület megszervezi az első „Mi a pálya?” műszaki pályaválasztó fesztivált, melynek elsődleges célja, hogy élmény alapú elven felszínre hozza a pályaválasztás előtt álló gyerekekben lévő érdeklődést a műszaki pálya iránt.

Érintésvédelmi felülvizsgálat: életveszélyes az ionkazán!

2015. szeptember 30. |  37 766

Korábban is ejtettünk már szót az ionkazánokkal kapcsolatos aggályainkról, amely szerint a készülékek működtetése nem felelnek meg az érintésvédelmi szabvány előírásainak, ezért használatuk – a hazai viszonyokat figyelembe véve – életveszélyes lehet. Most elvégeztük az érintésvédelmi felülvizsgálatát egy tahitótfalui családi házban üzemelő készüléknek és a mérési eredmények igazolták a korábbi állításunkat, miszerint az ionkazán nem csak drága, de Magyarországon nem üzemeltethető biztonságosan.

Lantos Tivadar

Erőművektől a villamos mozdonyokig

A MÁV alállomásainak működése

2015. szeptember 30. |  8217

A vasútüzem villamosenergia-ellátásának zavartalansága rendkívül fontos. Ha megszűnik az energiaszolgáltatás – vasutas nyelven szólva: kimarad a feszültség –, súlyos anyagi, szociális problémákat okozhat. Tekintsük át röviden az áram útját az erőművektől a mozdonyig.

Hétköznapi hősök a mindennapokban

2015. szeptember 27. |  1468

Cicát mentettek az áramszolgáltató munkatársai. Vidékre is begyűrűzött a határtalan állatszeretet! Olyannyira, hogy a villanyoszlopra felmászott macskát az áramszolgáltató emberei mentik szakszerűen, gyorsan. A macsek és boldog gazdája külön köszönetet mond ezúton az EDF DÉMÁSZ Partner Kft. Baja Üzemeltetési Régió szakembereinek!

Lantos Tivadar

Elektromos autókat tesztel a Magyar Posta

2015. szeptember 25. |  1273

Különböző típusú elektromos autók és motorkerékpárok a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjának udvarán, Budaörsön.

Lantos Tivadar

Pécsett giga naperőművet építenek

2015. szeptember 25. |  2056

Közép-Európa egyik legnagyobb, 7 megawatt teljesítményű naperőműve épül meg Pécsett, a december közepére megvalósuló beruházás 3,5 milliárd forintba kerül – jelentette be Csizi Péter, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Lantos Tivadar

Az MVM mindent vitt a napenergia piacon?

2015. szeptember 21. |  1455

Egyetlen vállalatra szabták azt a most megjelent pályázatot, amelyre hónapok óta várnak és költenek a napelemes cégek. Az állami tulajdonú MVM Hungarowindet eredetileg szélenergia hasznosítására találták ki, naperőművet még soha nem épített. A projekt Pécsett valósulhat meg.

Lantos Tivadar

A Tesla konkurenciája lehet az új Porsche

2015. szeptember 16. |  1442

A Porshce hétfőn leleplezte elektromos autójának prototípusát, amivel a Tesla Motorsnak szeretne konkurenciát állítani.

Lantos Tivadar

A régi szolgáltatóval kell rendezni az áramár-tartozást

2015. szeptember 16. |  2954

Az új árampiaci szabályozás szerint a fogyasztónak a régi energiaszolgáltató cégével kell rendeznie tartozását, tehát annál, amelyiknél felhalmozta - hívja fel a figyelmet a Miniszterelnökség.

Lantos Tivadar

Sérülékenyek a közműszolgáltatók IT hálózatai

2015. szeptember 15. |  1114

A magyar víz-, gáz- és áramszolgáltatók, illetve a csatornázási és a telekommunikációs vállalatok informatikai rendszereinek csupán 5 százaléka tudott védekezni külső támadások ellen az IT-biztonsággal foglalkozó Hunguard Kft. által végzett vizsgálat során.

Életveszélyes az ionkazán!

2015. szeptember 15. |  4246
1 5 (1)

Lapunk foglalkozott már ezt megelőzően is az ionkazánokkal, és arra a következtetésre jutottunk, hogy a készülékek működtetése több esetben nem felel meg az érintésvédelmi szabvány előírásainak, ezért használatuk – a hazai viszonyokat figyelembe véve – életveszélyes lehet.

Lantos Tivadar

Ismét van áramtermelő nukleáris reaktora Japánnak

2015. szeptember 14. |  1200

Megkezdte a kereskedelmi áramtermelést Japánban a Sendai atomerőmű egyik reaktorblokkja – közölte csütörtökön a Kyushu Electric Power Co., az erőmű üzemeltetője.

Lantos Tivadar

SolarWindow: az első energiatermelő ablak

2015. szeptember 8. |  1630

A hagyományos napelem konkurenciája lehet az 50-szer nagyobb teljesítményű SolarWindow, mely tiszta energia-generátorként működik üvegfelületeken.

Lantos Tivadar

Egyre olcsóbb és versenyképesebb a megújuló villamos energia

2015. szeptember 2. |  2233

Az elkövetkező években csökkenni fog az elektromos energia előállításának költsége megújuló forrásokból, így azok egyre jobban fel tudják majd venni a versenyt a hagyományos energiatermelő technológiákkal - írja a Nemzetközi Energiaügynökség (International Energy Agency, IEA) és az Atomenergia Ügynökség (Nuclear Energy Agency, NEA) közzétett közös tanulmánya.

Lantos Tivadar

Napelemes autóparkolót kap a Schönbrunni kastély

2015. szeptember 2. |  1844

2017-ig teljesen átépítik a Schönbrunni kastély előtti területet Bécsben, hogy az érkező látogatókat méltóbb látvány fogadja. Elköltöztetik és kibővítik a buszparkolót, fákat ültetnek és napelemeket telepítenek.

Lantos Tivadar

Gyalogosfigyelmeztető e-autó

2015. augusztus 25. |  1315

Többé-kevésbé, de köztudott, hogy az elektromos autóknak nincs hangjuk. Annyi legalábbis nincs, hogy egy gyalogos könnyedén észrevehesse közeledtüket. Tapasztalataival a Nissan is hozzájárult az eVader gyalogosfigyelmeztető rendszer megalkotásához.

Lantos Tivadar

Állami napelemfarm látná el a közintézményeket

2015. augusztus 25. |  29 714

Állami üzemeltetésű napelemfarmból, a szállítási és egyéb kötelező költségelemek és az áfa fejében juthatnának áramhoz a jövőben a kellő energiamegtakarítást ígérő közintézmények. Noha az állami napelemfarmnak – melyet uniós forrásokból építenének – nyoma sincs, a kormány a legfrissebb Magyar Közlöny szerint már a jövő évi kedvezményezetteket is kijelölné.

Lantos Tivadar

Augusztusban csúcsot döntött a kánikula és a légkondicionáló-eladás

2015. augusztus 19. |  1496

Az utolsó nyári hónap elején jelentősen megnőtt az eladott tévékészülékek száma, míg a klímaberendezések eladása valóságos repülőrajtot vett – tájékoztatott az eMAG.

Lantos Tivadar

A világ legnagyobb tengeri áramátalakító állomása épül

2015. augusztus 17. |  3808

A DolWin2 áramátalakító állomás, üzembe lépését követően, 916 megawatt tiszta szélenergiát integrál a német energiahálózatba, amellyel egy milliónál is több háztartást tud ellátni villamos energiával.

Lantos Tivadar

Felmérik az áramfogyasztók elégedettségét

2015. augusztus 14. |  1270

Az idén is végez kérdőíves vizsgálatot a villamos energia és földgázfelhasználók fogyasztói elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

A légkondik döntötték meg az áramfogyasztási csúcsot

2015. augusztus 14. |  2584

A lakosság negyede használ klímaberendezést, a munkahelyek, bevásárlóközpontok, irodaházak, kereskedelmi egységek többsége ma már klimatizált. Ennek is köszönhető, hogy megdőlt a 2007-es áramfogyasztási csúcs.

Lantos Tivadar

Hármas hatás stabilizálhatja az ipari áramárakat

2015. augusztus 12. |  2891

A nemzetközi nagykereskedelmi villamosenergia-árak kedvező alakulásának, a forint-euró keresztárfolyam várható stabilitásának, valamint a kötelező átvételi rendszer kedvező változásainak köszönhetően hosszabb távon is kiszámíthatóvá válnak a hazai ipari áramárak - állítják az ALTEO Group szakértői.

Lantos Tivadar

Egy kilométernyi kapcsoló műtrágyagyárnak

2015. augusztus 10. |  2357

A világ egyik legnagyobb norvég műtrágyagyártója egy 25 millió dolláros projekt segítségével garantálja a biztonság és megbízhatóság legmagasabb szintjét. Ha a kisfeszültségű kapcsolóberendezés részegységeit egymás mellé helyeznénk, több mint egy kilométeres távolságot fedne le.

Lantos Tivadar

Több elektromos autó rója a német utakat

2015. augusztus 5. |  1347

Júliusban nőtt a forgalomba helyezett új személygépkocsik száma, köztük az alternatív meghajtással működőké Németországban.

Lantos Tivadar

Pályázat régi családi házak felújítására

2015. augusztus 5. |  3210

Jövő tavasszal indul a korszerűtlen családi házak felújítását célzó pályázat, a 150 milliárd forintos támogatásból 2020-ig akár 3 millió ilyen ház is megújulhat.

Lantos Tivadar

Megállíthatatlanul növekszik az európai szélenergia ipar

2015. augusztus 5. |  1522

Az elmúlt évben az EU tagországok 40 százalékban szélturbinákkal állították elő a villamos energiát az Európai Bizottság napokban közzétette jelentése szerint. Az elmúlt húsz évben folyamatos fejlődés volt tapasztalható a szélenergia termelésben, az 1994-es 3,5 gigawattról, 370 gigawattra nőtt a turbinák összes teljesítménye.

Lantos Tivadar

MAVÍR: a villamosenergia-rendszer nagy karmestere

2015. augusztus 5. |  4669

A villamosenergia-rendszerirányítás nagy múltra tekint vissza Magyarországon. Kezdetben az OVT (Országos Villamos Teherelosztó), majd a MAVÍR végezte ezt a rendkívül összetett feladatot. Tekintsük át az elmúlt éveket, kiemelve a legsarkalatosabb történéseket a villamosenergia-szállítás, -elosztás területéről.

Lantos Tivadar

Égből jövő energia

2015. augusztus 4. |  1370

A korlátlanul rendelkezésre álló, környezetkímélő energiaforrások felkutatására és kiaknázására a múlt század hetvenes éveiben fordult a figyelem az olajválság hatására. A napenergia hasznosítása ma már nem csak fikció, mindenki számára hozzáférhető lett.

Lantos Tivadar

Minél több akku, annál több lítium

2015. augusztus 4. |  2362

Alapvetően az elektromos autók, valamint az okostelefonok és az egyéb modern elektronikai eszközök terjedése miatt nőtt meg szerte a világban az azok akkumulátorát alkotó, különleges áramtároló képességű lítium iránti kereslet. Ennek köszönhetően megindultak a kutatások az értékes fém hatékonyabb kinyerésére.

Lantos Tivadar

EU-s pénzből napelem a céges ingatlanra? - Jó hírről suttognak

2015. július 31. |  1354

Két héttel azon kormányzati jelzés után, hogy őszre várhatók azok az első pályázatok, amelyek a családi házak épületenergetikai felújítását támogatják majd, olyan hírek keringenek a piacon, hogy rövidesen három olyan pályázat jelenik meg, amelyek a cégek épületenergetikai korszerűsítését támogatják majd több tíz, esetenként több százmillió forinttal.

Lantos Tivadar

Az energiaunióról tanácskoztak a V4-ek

2015. július 31. |  2372

Az európai energiaunióról és a megújuló energiaforrásokról kialakított nemzeti álláspontokat egyeztették a V4-ek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) regulációs hivatalainak vezetői hétfői Pozsonyban tartott találkozójukon.

Lantos Tivadar

Áramot termel az elefánt az állatkertben

2015. július 29. |  1310

A müncheni állatkertben az elefánt segítségével égnek a lámpák. A testes állat ürülékéből állítják elő azt a biogázt, mely meghajtja az állatkert áramhálózatát. A torontói állatkert is hasonló biogáz-üzemet készül létesíteni.

Lantos Tivadar

Nőtt a villamosenergia-felhasználás

2015. július 29. |  2381

A magyarországi bruttó villamosenergia-felhasználás 2014-ben meghaladta a 42,5 terawattórát, a válság éveinek csökkenése után már emelkedett kissé, az import részaránya pedig elérte a felhasználás 31,44 százalékát - derül ki a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) adataiból, amely 2014-ről szóló összesítését honapján tette közzé.

Lantos Tivadar

Naperőmű épül a szolnoki campus parkolójában

2015. július 27. |  1762

Naperőmű épül csaknem 140 millió forintból Szolnokon, a főiskolai campus parkolójában, ez az intézmény áramfelhasználásának mintegy 25 százalékát biztosítja - közölte Túróczi Imre.

Lantos Tivadar

Elektromos autó még sosem ment ennyivel

2015. július 24. |  1380

A Venturi Bonneville-ben szeretné megdönteni a villanyautók sebességrekordját, a cél a 600 km/h.

Lantos Tivadar

Áramügyintézés: még mindig a telefon a legnépszerűbb

2015. július 24. |  1392

A földgáz- és áramfogyasztók körében a legnépszerűbb kapcsolattartási mód továbbra is a telefonos ügyintézés, de egyre fontosabb szerepe van az internetnek, amelyet az ügyet intéző lakossági válaszadók mintegy negyede vett igénybe tavaly – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) felméréséből.

Lantos Tivadar

A világ legvékonyabb napelemes töltője

2015. július 23. |  1434

A világ legvékonyabb és legkönnyebb napelemes töltőjéből válhat hamarosan valóság. Egy Kickstarter-kampány keretében 50 ezer dollár összegyűjtése volt a cél, viszont már most összejött majdnem a tízszerese ennek, és egy hónap még hátravan a finanszírozási időszakból.

Lantos Tivadar

Fizetnie kell a francia EDF-nek

2015. július 23. |  1754

Tiltott állami támogatás miatt Franciaország legnagyobb áramtermelőjének 1,37 milliárd eurót (körülbelül 422 milliárd forint) kell visszafizetnie a francia államnak - döntött az Európai Bizottság.

Lantos Tivadar

Jövőre halasztotta útja folytatását a Solar Impulse 2

2015. július 21. |  1340

Jövő április előtt már nem szállhat fel a hő okozta károk miatt a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép, amely július 3-án érkezett Hawaiira, miután leszállás nélkül, 118 óra alatt tette meg több mint nyolcezer kilométeres útját Japánból a csendes-óceáni szigetre.

Lantos Tivadar

Japán műhold vizsgálja a Föld légkörét

2015. július 20. |  2237

A legkorszerűbb technikával felszerelt GOSAT-2 nevű műhold lehetővé teszi, hogy a japán kormány folytassa és továbbfejlessze a főbb légköri üvegházhatású gázok eloszlásának mérését.

Gazdaságos a régi metró kocsik felújítása

2015. július 20. |  2196

A BKV elnök-vezérigazgatója szerint még nem gazdaságtalan a régi metrószerelvények felújítása, bár az optimális megoldás az lenne, ha új szerelvényeket tudnának venni.

Lantos Tivadar

Új turbina-termékcsaládot fejlesztenek a magyarok

2015. július 17. |  1178

A 2013-ban indult vízgépfejlesztési projekt összköltsége 720 millió forintot tett ki, ehhez az Új Széchenyi Tervből valamint a Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból 180 millió forint támogatást kaptak, 540 millió forintot a fejlesztő cég önrészként biztosított.

Lantos Tivadar

Új szolgáltató a Nyírségben

2015. július 16. |  1815

Több évtizedre szóló jelenléttel tervez Debrecenben és Nyíregyházán is a Veolia Energia Magyarország Zrt. azt követően, hogy a társaság vette át az E.On-tól mindkét városban a helyi távhőtermelés alapjául szolgáló erőművi blokkokat.

Lantos Tivadar

Kína gigantikus duzzasztógátat épít

2015. július 16. |  1525

A világ legmagasabb - 314 méteres - duzzasztógátjának építését kezdték meg Kínában - jelentette be a kínai környezetvédelmi minisztérium.

Lantos Tivadar

Többletenergiát termel a jövő autója

2015. július 12. |  1550

Olyan családi autót építettek holland egyetemisták, mely segíthet egyes társadalmat érintő problémák kezelésében is.

Lantos Tivadar

Napelemes zajtompító falakat terveznek autópályákhoz

2015. július 13. |  1137

Holland kutatók kiókumlálták, hogyan lehetnek a sztrádákat övező hangtompító falak esztétikailag tetszetősek és egyszerre napenergia-generátorok is.

Lantos Tivadar

Elektromos járművek Ferihegyen

2015. július 13. |  1730

Elektromos járművekre vált a Budapest Airport Zrt. (BA), öt év alatt mintegy száz elektromos meghajtású autót és speciális kiszolgáló járművet állítanak üzembe a repülőtér területén a tervek szerint.

Lantos Tivadar

Jönnek az olcsóbb akkumulátorok

2015. július 10. |  1668

Vadonatúj akkumulátor koncepcióval vonta magára a figyelmet a MIT és a 24M vállalat. A közös fejlesztés megreformálhatná a jelenlegi piacot, mivel olcsóbbá tenné a cellák gyártását.

Lantos Tivadar

E-repülőgép készül átszelni a La Manche csatornát

2015. július 7. |  1371

A La Manche csatorna több mint 100 évvel ezelőtti átrepülésével új korszakot nyitott a repülésben Louis Bleriot, a héten egy újabb nagy lépést tesz az Airbus a légiközlekedésben, amikor a vállalat áram hajtotta gépe átkel a La Manche fölött.

Lantos Tivadar

Halálos áramütés Monoron

2015. július 7. |  3593

Halálos áramütés ért két munkást kedd délelőtt munka közben Monoron, egy harmadik ember életéért még küzdenek.

Lantos Tivadar

Mint a bagoly: hangtalan szélturbinák

2015. július 3. |  2615

A szélerőművekkel kapcsolatosan az egyik legnagyobb aggály, hogy a rotorok zaja megzavarhatja az élőlényeket. A baglyok szárnya inspirálta a fejlesztőket.

Lantos Tivadar

Aszódi Attila: a Paks II megtérülő beruházás

2015. július 2. |  1608

A villamos energia alacsony kitermelési ára miatt a Paks II beruházás garantált átvételi ár, illetve állami támogatás nélkül is megtérülő lesz - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos.

Lantos Tivadar

Minden távvezeték rendben működik

2015. július 2. |  1595

Befejeződtek a tavaly decemberi rendkívüli időjárás miatt megsérült villamos távvezetékek helyreállításához szükséges építési munkák.

Lantos Tivadar

Ismét útnak indult a Solar Impulse

2015. június 30. |  1438

A világrekordra készülő napelemes repülőgép, a gép egyik pilótájával, André Borschberggel a pilótafülkében folytatja világkörüli repülőútját a legnehezebb, a kínai Nanking, és Hawaii közötti szakaszán a Csendes-óceán felett.

Lantos Tivadar

Maga termelné az áramot a Gyulai Várfürdő

2015. június 29. |  1741

A jövőben a termálkutakból „melléktermékként” feltörő gázt szeretné elektromos árammá alakítani a Gyulai Várfürdő Kft., amely a napokban vette át az Európai Fürdőszövetség 2015-ös innovációs különdíját.

Lantos Tivadar

Villámvédelmi közlemény II.

2015. június 26. |  3179

A 9/2015. (III. 25.) BM rendelet átalakította és újra szabályozta a villámvédelemmel kapcsolatos mérnöki tevékenységeket. Mindenfajta villámvédelmi tervezői, műszaki ellenőri munkavégzést csak Vn jogosultsággal lehet végezni 2015. IV. 2.-tól kezdődően.

Lantos Tivadar

Szerdától mosógépcsere!

2015. június 26. |  2095

Július elsejétől lehet pályázni az államilag támogatott mosógépcsere-programra – hívta fel a figyelmet budapesti sajtótájékoztatóján a háztartási készülékeket gyártó és forgalmazó cégeket tömörítő CECED Magyarország Egyesülés.

Lantos Tivadar

Megjelent a Tesla Magyarországon

2015. június 23. |  1639

Megjelent a magyar piacon az elektromos autókat gyártó Tesla, a Model S-hez a Business Lease-nél lehet hozzájutni.

Lantos Tivadar

Lemondott az MVM elnök-vezérigazgatója

2015. június 23. |  1732

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, Baji Csaba csütörtökön kezdeményezte munkaviszonyának 2015. június 29-i hatállyal, közös megegyezéssel történő megszüntetését, és egyben lemond minden MVM Csoportban betöltött tisztségéről.

Lantos Tivadar

Elindult az első önerős naperőmű Magyarországon

2015. június 23. |  27 917

Csak fél megawattos, de azt napenergiából tudja a Jászágón pénteken átadott naperőmű. ez az első, amelyikhez nem társult Európai Uniós támogatás. Így is megéri!

Lantos Tivadar

Napelemeket kapnak a nyíregyházi kórház épületei

2015. június 19. |  1228

Teljes egészében európai uniós támogatásból, csaknem 189 millió forintos ráfordítással napelemeket szerelnek fel a Szabolcs Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház nyíregyházi telephelyének épületeire.

Lantos Tivadar

Repülhet az első árammal hajtott kínai utasszállító repülőgép

2015. június 19. |  1561

Légi alkalmassági bizonyítványt kapott a világ első – kínai gyártású – elektromos árammal hajtott utasszállító repülőgépe.

Lantos Tivadar

A spanyolok tényleg megadóztatnák a napsütést

2015. június 19. |  1491

Megadóztatná azokat a háztartásokat a spanyol kormány, amelyek energiaszükségleteiket napaenergiából fedezik, és a többletenergiát akkumulátorokban raktározzák. Emellett nem jár a jövőben pénz azoknak, akik energiafeleslegüket a hálózatba táplálják.

Lantos Tivadar

Vízzel működő számítógép

2015. június 18. |  1623

A biológiai és kémiai kutatásokban nagy előrelépést hozhat az a számítógép, ami elsősorban vízzel működik.

Lantos Tivadar

Hulladékból energiát – csökkentik a károsanyag kibocsátást

2015. június 15. |  2139

A hulladék energetikai hasznosítására épülő iparág növekvő piac, melynek célja, hogy a háztartási és a kereskedelmi hulladékból áramot és hőt nyerjen ki. A szemét folyamatosan nő, miközben az energiaigények is.

Lantos Tivadar

Jövőre tesztelik az áramszedős teherautókat

2015. június 15. |  2398

2016 februárjában a Scania megkezdheti a felsővezetékes teherautók tesztelését az úgynevezett elektromos közúton.

Villanymotorok hatékonysága és az EU direktívák

2015. június 12. |  9870
1

A készülékek többségében ma már nem lehet szabályozatlan aszinkron- motorokat használni. Az új direktíváknak megfelelően frekvenciaváltókat is be kell építeni, vagy más technológiákat kell alkalmazni. És valóban – méréssel is megbizonyosodtunk róla –, nagy különbség lehet egyes esetekben a fogyasztásban.

Lantos Tivadar

Nőtt a megújulók száma

2015. június 12. |  1623

Csaknem 30 százalékkal nőtt a kötelező átvételi rendszerbe értékesített megújuló alapú villamosenergia-termelés mennyisége tavaly; az új működési modell bevezetése csaknem 5 milliárd forint megtakarítást eredményezett.

Lantos Tivadar

Épülhet az új távvezeték Perkátán

2015. június 11. |  1440

Az MVM OVIT Zrt. építheti meg a Perkátán épülő 400/120 kilovoltos alállomáshoz csatlakozó új távvezetéket, illetve cserélheti a további kapcsolódó, már meglévő távvezetékek védővezetőit az E.on Dél dunántúli Áramhálózati Zrt. által kiírt közbeszerzési eljárás eredményeként.

Lantos Tivadar

Belecsapott a villám a német fesztiválozókba

2015. június 10. |  1896

Villámcsapás miatt megsérült 33 ember egy németországi zenei fesztiválon szombatra virradó éjjel. Valamennyien kórházba kerültek, de állapotuk kielégítő.

Lantos Tivadar

Aki e-kocsival jár, több kedvezményt kaphat

2015. június 10. |  1941

Elkészült az e-mobilitás terjedését segítő Jedlik Ányos Terv, a dokumentum hamarosan a kormány elé kerül, és megkezdődik az abban foglaltak megvalósítása.

Lantos Tivadar

Nyomtatható grafén, hőkezelés nélkül

2015. június 4. |  1864

Az olcsó mikroelektronika egyik kulcsa lehet a grafén, amely egy különleges technológiának köszönhetően papírra, textilszálra vagy műanyag alapanyagra is felvihető.

Lantos Tivadar

Vízen úszó mini-erőmű

2015. június 4. |  1505

A dél-indiai metropoliszban, Kalkuttában található egyik kis tó közepén néhány hete energiatermelés folyik. A parttól 50 méterre egy teniszpálya nagyságú platform úszik a vízen, amelyre tíz, egyenként egy kilowatt teljesítményű napelemet telepítettek.

Lantos Tivadar

Felfüggesztik a pályázatok befogadását

2015. június 2. |  1304

Hétfőtől határozatlan időre felfüggeszti a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a társasházak energia-megtakarítását célzó felújítási pályázatok befogadását.

Lantos Tivadar

Egyre nagyobb hangsúlyt kap a villamosenergia tárolás

2015. június 2. |  1217

A megújuló energia legnagyobb, eddig csak részben megoldott problémájára jelenthetnek választ az energiatárolási technológia legújabb fejlesztései. A különféle speciális akkumulátorok mellett a lendkerekes rendszerekre építő újítások és a ma már hagyományosnak számító szivattyús-tározós megoldások fejlesztése nem csak a zöldenergia termelését lendíthetik föl, de az ipari méretű energiatárolás piacán is robbanásszerű fejlődést indíthatnak el.

Lantos Tivadar

Nemzeti Közműszolgáltatónál a villamosenergia

2015. május 29. |  1902

Megkezdődött a nemzeti közműszolgáltatás villamosenergia-szolgáltatásának kialakítása, ezzel erősödik a lakossági energiaellátás biztonsága és a rezsicsökkentés tartóssá tétele az áramszolgáltatás területén is biztosítottá válik - közölte az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt.

Lantos Tivadar

Beszélő fotók

2015. május 27. |  1906

Ez a kép magáért beszél... Az ismert mondat most valósággá válhat, mivel nyomtatott elektronikai alkatrészek segítségével elkészítették a beszélő fotót.

Lantos Tivadar

Átadták Debrecen első e-kútját

2015. május 27. |  1750

Első lépésként a nagyerdei mélygarázsban alakítottak ki elektromos gyorstöltő-állomást.

Lantos Tivadar

Felhős időben is működő napelemeket fejlesztettek

2015. május 26. |  1371

Európai kutatóknak sikerült olyan napelemeket kifejleszteniük, amelyek képesek borús időben is energiát termelni, és a hatékonyságuk is elfogadható.

Lantos Tivadar

Aggódnak a villamos szakszervezetek

2015. május 22. |  2784

Az MVM Érdekegyeztető és Konzultációs Fórum összehívását javasolja az MVM Társaságcsoport Szakszervezeti Szövetsége (MVM TSZSZ) a Paksi Atomerőmű menedzsmenetjében tervezett személycserék miatt, amely az érdekképviselet szerint jelentős létszámleépítést jelenthet, ez pedig az atomerűmű üzembiztonságát veszélyeztetné.

Lantos Tivadar

Szélessávú internet minden háztartásban

2015. május 22. |  1360

Néhány éven belül minden háztartásban elérhető lesz a másodpercenkénti harminc megabites sávszélességű internet – mondta az NFM infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkára, a távközlés világnapja alkalmából rendezett konferencián.

Lantos Tivadar

Megszületett a Nemzetközi Energia Charta

2015. május 22. |  1403

Magyarország üdvözli az Energia Charta modernizációjának eredményeit, és mindent megtesz annak érdekében, hogy az abban foglalt célkitűzések megvalósuljanak – mondta Aradszki András energiaügyért felelős államtitkár.

Lantos Tivadar

Napelemes kisvasút épül a Börzsönyben

2015. május 20. |  2210

A Börzsönyben az ország egyik legvadregényesebb vonalvezetésű, magashegyi hangulatú erdei vasútját építi újjá és teszi turisztikai célra alkalmassá – uniós támogatás segítségével – az Ipoly Erdő Zrt.

Lantos Tivadar

Biztonsági fejlesztések a GYSEV-nél

2015. május 20. |  1500

Folytatódnak a közlekedésbiztonságot javító fejlesztések a Győr-Sopron Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) vonalain, a 2 milliárd 325 millió forintos beruházás augusztusban fejeződik be.

Lantos Tivadar

Újra üzemel a Mavir Albertirsa és Göd közötti távvezetéke

2015. május 20. |  1875

Befejeződött az Albertirsa-Göd villamos távvezeték helyreállítása, amely tavaly decemberben a rendkívüli ónos eső miatt sérült meg.

Lantos Tivadar

Jönnek a lapát nélküli szélturbinák

2015. május 18. |  1982

A hatalmas lapátokkal felszerelt szélturbinák lassan minden szerencsésebb ország mezejeit megtöltik. De egyáltalán nem biztos, hogy ez az egyetlen mód, ahogyan a szélenergiát meg lehet kötni. Egy spanyol vállalat most lapát nélküli turbinákkal kísérletezik. A Vortex Bladeless hatalmas rúdjainak rezgéséből állítanának elő energiát.

Lantos Tivadar

Távvezeték háború a németeknél

2015. május 18. |  1586

Marakodás kezdődött Németország három tartománya között arról, hogy merre vezessék az atomerőművek lekapcsolása miatt szükségessé váló új nagyfeszültségű távvezetékeket.

Lantos Tivadar

Jövőre 150 új e-kutat helyeznek üzembe

2015. május 18. |  1336

A következő egy évben 150 új elektromos autó töltőállomás jön létre Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Lantos Tivadar

Papírmonitor

2015. május 15. |  1361

Már nincs olyan messze a mozgóképet tartalmazó újságok kora. Svéd mérnökök olyan eszközt készítettek hagyományos papírból, ami fénykibocsátásra is képes.

Lantos Tivadar

Házi áramellátó aksi a Teslától

2015. május 15. |  2395

Elon Musk cégvezető a múlt héten bemutatta házi akkumulátorát, célja, hogy ezzel „alapjaiban változtassa meg a világ energiafelhasználási szokásait“.

Lantos Tivadar

Összegyűlt a pénz, megcsinálják a hasznos kis magyar robotot

2015. május 14. |  1646

Összejött a szükséges összeg arra a magyar fejlesztésű robotra, amely játékosan tanítja majd a gyerekeket a kódolás alapjaira. Aki a tudást és a gondolkodásmódot már fiatalon elsajátítja, később óriási előnnyel indulhat a munkaerőpiacon.

Lantos Tivadar

Önfenntartó e-autó Szikszón

2015. május 13. |  1559

Magyarországon elsőként, önfenntartó, elektromos autót üzemeltető rendszert állítottak egy egész település szolgálatába. Szikszón, a városüzemeltetési célokra használt e-autó kizárólag az önkormányzat épületére felszerelt napelemekből nyert energiával működik, és a városban telepített töltőállomásokon tölthető fel.

Lantos Tivadar

Fontos lesz a mérnöktársadalom véleménye

2015. május 13. |  2532

Együttműködési megállapodást írt alá Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) és a Magyar Építész Kamara (MÉK) elnökeivel.

Lantos Tivadar

Szlovákiában betilthatják a „tervezett elavulást”

2015. május 8. |  2020

Szlovákiában már az idén ősztől törvény tilthatja a „célzottan elöregedő alkatrészek” használatát, amelyek lerövidítik a használati cikkek élettartamát. A vonatkozó jogszabályt a pozsonyi törvényhozás kedden kezdődött ülésének programjára terjesztette be két kormánypárti képviselő.

Lantos Tivadar

Rendszámot kapott Amerika első önvezető kamionja

2015. május 8. |  1593

A Freightliner Inspiration nevű különleges modellje megkapta az engedélyt, hogy vezető nélkül rója Nevada állam útjait.

Lantos Tivadar

Több mint 40 millió tonna e-hulladék keletkezett tavaly

2015. május 4. |  1287

Öreg konyhai és fürdőszobai berendezések, irodai eszközök alkotják a világon 2014-ben keletkezett 41,8 millió tonna elektronikus hulladékot – derült ki egy ENSZ Egyetem (UNU) által készített jelentésből.

Lantos Tivadar

Paksi Atomerőmű a világ élvonalában

2015. május 4. |  2715

A paksi atomerőmű négy blokkja biztonságosan és gazdaságosan üzemel, nemzetközi felmérés szerint Finnország után a teljesítmény tényező (Load Factor) alapján a második helyen áll a világban - hangsúlyozta Pátzay György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Katasztrófavédelmi Intézet iparbiztonsági tanszék vezetője.

Lantos Tivadar

Még idén 150 új elektromosautó-töltőt állomás

2015. április 30. |  1239

Még idén 150 új elektromosautó-töltőállomást telepítenek Magyarországon - mondta Bottyán Balázs, az elektromos autózás terjedését segítő Jedlik Ányos Klaszter (JÁK) ügyvezető igazgatója a szervezet MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye szerint.

Lantos Tivadar

Új trafóolaj hibagáz analizátor az OVIT-nál

2015. április 30. |  2077

Az MVM OVIT Zrt. több évtizedes szakmai múlttal rendelkező transzformátorolaj-vizsgálatokra specializálódott vegyi laboratóriumában jelenleg egy Magyarországon egyedülálló diagnosztikai berendezés beüzemelését végzik.

Lantos Tivadar

Csernobilra emlékezett a világ

2015. április 27. |  1559

1986. április 26-án, éjjel egy óra 23 perckor felrobbant a csernobili atomerőmű: két robbanás következett be, az első szétzúzta a reaktor hűtőrendszereit, a második pedig felrobbantotta a magot, így radioaktív anyag jutott a környezetbe. Az így keletkező tűz három napig tartott, rengeteg szennyezést juttatva az atmoszférába.

Lantos Tivadar

Egyre több a napelemes HMKE

2015. április 27. |  2668

Ugrásszerűen megnőtt a háztartási méretű kiserőművek (HMKE) száma és beépített teljesítőképessége az elmúlt években - közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

Bezár a szolnoki napelemgyár

2015. április 24. |  1685

Nem üzemel az Agulhas-Solar Kft. (A. Solar), a szolnoki napelemgyár tavaly november óta nem fizeti közüzemi és bérleti számláit sem.

Lantos Tivadar

Bedrónozzák az életünket!

2015. április 24. |  1370

Ismét született egy okos dolog, de ez már nem meglepő. A mostanság amúgy is népszerű drónokat agyra hasonlító neurális hardverrel látják el.

Lantos Tivadar

Maglev: új sebességrekord a sínen

2015. április 24. |  1842

Nemrég új sebességrekordot állítottak fel a japánok, a kísérleti maglet vonat elérte az 589 km/h-t, ami 8 km/h-val több az eddigi Guinness-csúcsnál.

Ausztrália 100%-ban átállhat megújuló energiára

2015. április 23. |  1168

Ausztrália az energiaszükségletének fedezésében 2050-ig 100%-ban átállhatna a megújuló energiaforrások hasznosítására, elsősorban szél- és napenergiára, anélkül, hogy ez túl nagy költségekkel járna, és ez nem okozna visszaesést sem a gazdasági növekedésben, állítja egy új tanulmány, melyet a WWF és az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) készített.

Ismét úton a Solar Impulse

2015. április 21. |  2041

Ismét felszállt a világkörüli úton lévő Solar Impulse 2 elnevezésű napelemes svájci repülőgép, hogy Csungkingból indulva csaknem 11 ezer 200 kilométer megtétele után, legkevesebb 16 óra repülést követően a kelet-kínai Nankingban landoljon.

Lantos Tivadar

Nem lesz óraállítás egyiptomban

2015. április 21. |  1391

Nem állítják át az órákat az idei nyárra Egyiptomban; erről döntött az egyiptomi kabinet, továbbá arról is, hogy tanulmányozzák a villamosenergia-fogyasztás csökkentését célzó gyakorlat végleges felfüggesztésének lehetőségét is.

Lantos Tivadar

Fázisjavítás: helyes meddőenergia-gazdálkodás

2015. április 14. |  2973
1

A helyes meddőenergia-gazdálkodás technikai és gazdasági előnyökkel is jár. A kérdéskör elsősorban az ipari fogyasztókat érinti, akik ennek következtében elkerülhetik a meddő energia vételéből származó többletköltségeket, valamint csökken a látszólagos teljesítményigényük is. A meddőgazdálkodásnak a gyakorlatban tehát kiemelt haszna van.

Lantos Tivadar

Új „fapados” Tesla

2015. április 13. |  1142

Kurblis ablak, meg lemezfelni helyett négykerék-hajtás és 329 lóerő jelenti a fapadot Tesláéknál.

Lantos Tivadar

Drónokkal szórna internetet a Facebook

2015. április 13. |  1125

A világ számos eldugott pontján nincs internetkapcsolat a kedvezőtlen földrajzi viszonyok miatt. Jó növekedési lehetőség ez a Facebooknak: Mark Zuckerberg drónokkal oldja meg az Isten háta mögött a wifit.

Úszó napelem-parkokkal küzdene Brazília a szárazság ellen

2015. április 13. |  1501

Komoly problémákkal néz szembe Brazília az energiaellátást tekintve. A latin-amerikai ország energiaellátásában jelentősen vízenergiára támaszkodik (~80%). Az országot azonban évtizedek óta nem látott szárazság sújtja, ami a vízierőművek teljesítményét is látványosan visszafogja – írja a popsci.com.

Lantos Tivadar

MVM: kivásárolt kisebbségi tulajdonosok, új vezér

2015. április 13. |  1648

Megvásárolja az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a paksi atomerőmű és a vértesi erőmű nem állami tulajdonú részvényeit - erről is döntött egyebek között az MVM szerdai közgyűlése.

Lantos Tivadar

Ötven éves a Moore törvény

2015. április 13. |  1646

Az idén április 19-én ötvenéves Gordon E. Moore tézise, a Moore-törvény, amely szerint a számítógépek adatfeldolgozási sebessége, valamint a chipekbe építhető alkatrészek száma exponenciálisan nő, vagyis minden második évben megduplázódik.

Lantos Tivadar

Elektromos hippi busz, VW Camper

2015. április 9. |  2275

Elsősorban a dizájn az oka annak, hogy a Volkswagen elektromos autóként készíti el a legújabb Campert. A vállalat vezetői megerősítették, hogy különféle elektromos meghajtáson törik a fejüket, hogy megtarthassák az ikonikus modell lapos elejét és a rövid első túlnyúlást.

Lantos Tivadar

Árampazarló vállalkozások

2015. április 7. |  1148

A kelet-közép európai vállalatok számítógépeinek csaknem harmada bekapcsolva marad éjszakára is, jelentősen növelve a cégek energiafogyasztását és költségeit.

Lantos Tivadar

Előretörnek a KKV-k a megújulók piacán

2015. április 2. |  1285

Az energetikai tanácsadás, az energiarendszerek bevezetése, működtetése területén, de a megújuló energiaforrásokra épülő energiarendszerek felhasználásában is előretörtek a kis- és középvállalkozások (kkv), és ez jelentősen átrendezi az energiapiacot.

Lantos Tivadar

1500 napelem került az izraeli parlamentre

2015. április 1. |  1999

Izraelben napelemeket telepítettek az országgyűlés épületének, a Kneszet tetejére, hogy napenergiával fedezzék a parlament áramszükségletének egy részét.

Lantos Tivadar

Kína napelemes erőművet telepítene az űrbe

2015. április 1. |  1572

Hatalmas, napelemes erőművet építene Kína az űrben - ez lenne az emberiség eddigi legnagyobb Földön kívüli beruházása - írta a Zsenmin Zsipao központi napilap keddi számában.

Lantos Tivadar

Föld órája: 172 ország sötétült el

2015. március 31. |  1615

Minden eddiginél több, 172 ország csatlakozott idén a Föld órájához; a Természetvédelmi Világalap (WWF) által meghirdetett kampány során a világ 1400 ikonikus pontján hunytak ki a fények.

Lantos Tivadar

A túlélésért küzdenek a kapcsolt termelők

2015. március 31. |  1249

Miközben Németország továbbra is ambiciózus tervekkel és támogatási politika mentén fejleszti a kapcsolt energiatermelést, itthon továbbra is szenved az iparág

Lantos Tivadar

Újra életre kelt a gönyűi erőmű

2015. március 30. |  2329

Jóval többet üzemelt a gönyűi erőmű eddig idén, mint tavaly ugyanebben az időszakban írta a Napi Gazdaság.

Lantos Tivadar

Trafó állomást fejleszt a GYESEV

2015. március 27. |  1425

Mintegy másfél milliárd forintból korszerűsíti és bővíti a Sopron-Nyugat vontatási transzformátor állomását a GYSEV Zrt.

Lantos Tivadar

MAVIR: helyre áll a rend

2015. március 27. |  1619

Megkezdődtek a tavaly decemberi rendkívüli időjárási körülmények miatt megsérült villamos távvezetékek helyreállításához szükséges építési munkák, a tervek szerint június-júliusra újra üzemelnek a kiesett távvezetékek.

Lantos Tivadar

Kitelepült Pécsre a fogyasztóvédelmi labor

2015. március 25. |  1565

A 2015. évi Fogyasztók Világnapja alkalmából a Baranya Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége a Pécs Árkád bevásárlóközpontba szervezte a Laboratóriumi Nyílt Nap programsorozat következő állomását. A rendezvényen részt vett a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Mechanikai és Villamos, valamint Élelmiszer és Vegyipari Laboratóriuma. Az látogatók képet kaphattak a laboratóriumok mindennapi munkájáról és feladatairól.

Lantos Tivadar

Costa Rica: csak a megújuló energia

2015. március 25. |  1318

Costa Rica csak megújuló energiából fedezte idén energiaszükségletét, a közép-amerikai állam az eddigi, 75 napi folyamatos ellátásával rekordot állított be a Föld bármely országával szemben.

Lantos Tivadar

Újra megindult felfelé az építőipar

2015. március 23. |  1517

A decemberi megtorpanás után januárban ismét nőtt az építőipar teljesítménye. Az épületek építése 6,7 százalékkal, az egyéb építményeké 10,1 százalékkal nőtt, így az építőipari termelés volumene 8,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Lantos Tivadar

Már lényegében le is bontották a volt Ganz-gyárat

2015. március 23. |  2079

A terveknek megfelelően, jó ütemben halad a Ganz Villamossági Gyár bontása a főváros II. kerületében. Az egykori Ganz gyár csarnokát már lényegében elbontották, néhány héten belül várhatóan a törmelék elszállítását is befejezik.

Lantos Tivadar

Napelemek a Szegedi Tudományegyetemen

2015. március 23. |  1160

Tizennyolc helyszínen összesen 2040 napelemet telepítenek a Szegedi Tudományegyetem épületeire, a környezetvédelmi beruházás teljes, 297,71 millió forintos költségét uniós és hazai támogatás fedezi.

Lantos Tivadar

A MAVIR is felkészült a napfogyatkozásra

2015. március 18. |  1429

Több mint egy éves előkészítő munkával készült fel a március 20-i napfogyatkozás hatásainak kezelésére a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Lantos Tivadar

Kisfeszültségű termékeket kaptak a kazincbarcikai Irinyisek

2015. március 17. |  2691

Kisfeszültségű termékeket és szerelési anyagokat ajánlott fel a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthonnak a tanulók szakmai továbbképzésének elősegítésére az egyik multinacionális gyártó cég.

Lantos Tivadar

Sztrájk lehet a villamosiparban

2015. március 17. |  2745

Az iparági sztrájkot sem tartotta kizártnak az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) elnöke, ha nem sikerül megállapodniuk a 2015. évi bérekről a munkáltatói oldallal, valamint a köztulajdonban lévő Magyar Villamos Művek Csoport (MVM) munkavállalóinak az ágazati kollektív szerződésben szereplő juttatásainak kifizetéséről.

Lantos Tivadar

Ausztriában nem lesz gond a napfogyatkozás

2015. március 17. |  1159

Várhatóan nem okoz áramkimaradást a részleges napfogyatkozás Ausztriában, a március 20-i feszültségingadozást ellensúlyozni tudják majd a szakemberek.

Lantos Tivadar

Vezeték nélkül továbbítottak áramot

2015. március 16. |  1899

Japán kutatóknak sikerült vezeték nélkül áramot továbbítaniuk: mikrohullámon 1,8 kilowattnyi teljesítményt értek el, ami már elég ahhoz, hogy működtessen egy elektromos vízforralót. Két, egymástól 55 méterre lévő pont között sikerült nagy pontossággal az átvitel.

Lantos Tivadar

Újra indul a CERN részecskegyorsító

2015. március 13. |  2092

A mintegy két évig tartó leállás után készen áll az újraindításra az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetője (LHC), amelynek jelentősen megnövelt teljesítményétől a Genfben működő intézet munkatársai azt várják, hogy új távlatokat nyit a fizikában.

Lantos Tivadar

Napelemek termelik az áramot a Városházának Budaörsön

2015. március 11. |  1420

A Széchenyi 2020 program keretében elnyert 44,14 millió forint vissza nem térítendő támogatás segítségével befejeződött a Budaörsi Városháza energetikai korszerűsítése.

Lantos Tivadar

A napfogyatkozás megzavarhatja a villamos energia hálózatot

2015. március 10. |  1653

A március 20-i részleges napfogyatkozás példátlan próbatétel elé állíthatja az elektromos hálózatot, mivel a napenergia mennyisége ekkor egy időre erősen csökkenni fog - tette közzé honlapján az európai elektromos átvitelirendszer-üzemeltetők hálózata (ENTSOE-E).

Lantos Tivadar

Tartozásrendező pályázat

2015. március 10. |  1750

Áram- és gázdíj tartozást felhalmozott családok számára hirdetett tartozásrendező programot a Családjainkért Alapítvány az E.ON felkérésére. A több településen, folyamatosan induló projekt a pénzbeli segítség mellett képzéssel is támogatja a családokat annak érdekében, hogy - miután tartozásukat rendezni tudták - a családok jövőbeni gazdálkodása tudatossá, tartozásuk rendezése tartóssá, fenntarthatóvá váljon.

Lantos Tivadar

Szigorú feltételek mellett kapcsolható ki az áram

2015. március 9. |  2574

Az áram csak szigorú feltételekkel kapcsolható ki a fogyasztók ingatlanaiban, több energiaszolgáltató mégsem veszi ezt figyelembe.

Lantos Tivadar

Önvezető autók: talán 2017-ben

2015. március 4. |  1664

Több autógyártó óriás, szoftverfejlesztő, és internetszolgáltató cég is beszállt a versenybe, így néhány éven belül megjelenhetnek a sofőr nélküli autók az utakon. A leggyengébb pont a fejlesztésekben a jogi szabályozás.

Lantos Tivadar

Megújuló energiatárolási ötleteket vár a BASF

2015. március 3. |  1691

Megújuló forrásból származó villamos energia tárolására hirdet innovációs versenyt a BASF német vegyipari cég, a nyertes pályázók díja fejenként 100 ezer euró és közös kutatási projekt lehetősége a vállalattal.

Lantos Tivadar

Székelyföldi vízi erőművet vett az MVM

2015. március 2. |  1420

Megvásárolta az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. a székelyföldi Úz völgyében működő 7,48 megawattos vízi erőművet.

Lantos Tivadar

Szélkerekek az Eiffel-tornyon

2015. március 2. |  1645

Két szélerőművel szerelték fel az Eiffel-tornyot a fenntartható fejlődés iránti elköteleződés jeleként.

Lantos Tivadar

Reáláron drágult a villamosenergia

2015. február 25. |  2979

Jelenleg reáláron 5-6 százalékkal kell többet fizetni a lakossági villamos energiáért, mint 1996-ban, de közben az árszerkezet jelentősen átalakult - derül ki az Energiaklub Szakpolitikai Intézet Módszertani Központ tanulmányából, amelyet a hazai lakossági áramár elmúlt két évtizedes növekedésének okairól készített.

Lantos Tivadar

Szén helyett szemetet égetnek majd a Vértesi Erőműben

2015. február 25. |  2342

Az oroszlányi Vértesi Erőmű a környezetvédelmi normák szigorodása miatt 2015. december 31. után nem tüzelhet el szenet, a létesítményt hulladékból származó tüzelőanyaggal üzemeltetnék tovább.

Lantos Tivadar

Amerikai kutatókkal működik együtt az MVM

2015. február 23. |  1914

Kutatás-fejlesztési együttműködésről szóló megállapodást írt alá az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az amerikai Electric Power Research Institute (EPRI) vezetése.

Lantos Tivadar

Harmincnégy áramtolvaj egy csapásra

Harmincnégy áramtolvaj bukott le Kemecsén egy nap alatt az E-ON Zrt. razziája alatt.

2015. február 23. |  2651

A rendőrség és az E-ON Zrt. munkatársai közös ellenőrzést tartottak a Nyíregyházával szomszédos kisvárosban az áramlopások felderítésére. Összesen 34 ingatlanon találtak illegális árambekötést, s észleltek felhasználást, amelyeket a szolgáltató cég szakemberei megszűntettek.

Lantos Tivadar

Sokat fogyasztanak a régi asztali PC-k

2015. február 23. |  2088

A korszerű asztali számítógépek mintegy 30 százalékkal kevesebb áramot fogyasztanak, mint például az öt évesnél régebbiek, s üzemben tartásuk is drágább, mint az ugyanolyan korú hűtőszekrényéké, fagyasztóké vagy plazma tévéké.

Lantos Tivadar

Magyarország legnagyobb naperőműve a Mátrában

2015. február 19. |  1898

Magyarország eddigi legnagyobb, 15 megawattos (MW) fotovoltaikus, azaz napkollektoros projektje indul tavasszal a Mátrai Erőműben, a 6,4 milliárd forint beruházással megépülő naperőmű a tervek szerint októberben lép üzembe.

Lantos Tivadar

E-autót fejleszt az Apple

Az Apple több száz fős mérnöki gárdával dolgozik elektromos autó kifejlesztésén egy titkos kaliforniai helyszínen.

2015. február 16. |  1559

A Wall Street Journal hírportálja az ügyben járatos, de magukat megnevezni nem kívánó forrásokat idézve arról számolt be péntek este, hogy Tim Cook, az Apple vezérigazgatója egy évvel ezelőtt indította útjára „Titan” kódnév alatt az elektromos autó fejlesztési projektet.

Lantos Tivadar

A Nissan-Renault eladta 100.000-ik elektromos autóját

2015. február 16. |  1379

Világrekordot állított fel a Nissan-Renault: a japán-francia közös autógyártó cég eladta 100.000-ik elektromos járművét. A gyártók szerint a 100.000. autót az Egyesült Államokban Atlantában (Georgia) adták el egy egyetemistának.

Lantos Tivadar

MVM vevő a Mátrai Erőmű villamos-energiájára

2015. február 16. |  2407

A villamosenergia-import arányának csökkentése érdekében az MVM Partner Zrt. energia-adásvételi megállapodást kötött a Mátrai Erőmű Zrt.-vel, Magyarország második legnagyobb villamosenergia-termelőjével a 2016 és 2017 közötti időszakra.

Lantos Tivadar

Felkapcsolták a szuper-naperőművet Kaliforniában

2015. február 12. |  1551

Az ünnepélyes avatás után tegnap beindították a világ legnagyobb naperőművét Kaliforniában – adta hírül a USA Today című napilap.

Több mint 15 ezren cserélhetik a hűtőt

2015. február 12. |  1503

A hétvégén 15 812 pályázó kaphatta meg az Otthon Melege Program keretében meghirdetett háztartási nagygépek energia megtakarítást eredményező cseréjére vonatkozó támogatói okiratot.

Lantos Tivadar

Paks adta a legtöbb villamos energiát

2015. február 9. |  1255

Az ország villamosenergia-termelésének 53,6 százalékát adta a paksi atomerőmű a múlt évben, a négy blokk 15 648,6 gigawattóra villamos energiát állított elő, ezzel a termelést tekintve a tavalyi év volt a negyedik legjobb az erőmű történetében.

Lantos Tivadar

Szlovák atomerőművekkel bővülhet az MVM

2015. február 5. |  1357

Négy működő és két épülő blokkal bővülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosművek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendőnek ítélte az ENEL.

Lantos Tivadar

Fényinternet: adatátvitel LED-ekkel

2015. február 4. |  1897

Újfajta vezeték nélküli optikai kommunikáció forradalmasíthatja az internet világát. A LED „izzós” Li-fi technológiával ugyanis minden fényforrás egyben internet csatlakozási pont is lehet.

Lantos Tivadar

Elhúz mellettünk a napelem-piac

2015. február 4. |  3434

Miközben Magyarországon a napelem-piacot sorra érik a csapások, aközben Európa fejlettebb országaiban gőzerővel telepítették a napelemeket. A folyamat egyik hozománya, hogy a gyártás tekintetében az olcsó kínai eszközök kiszorították a kontinens legnagyobbjait.

Lantos Tivadar

Budapesten tesztelték a jövő világítását

2015. február 2. |  1641

A GE sikerrel zárta le a Magyarországon megvalósult önfenntartó közvilágítási rendszer fejlesztését. A világviszonylatban is csúcsszínvonalat képviselő közvilágítási rendszer éves átlagban több energiát termel, mint amennyi a saját működéséhez szükséges, a forgalomhoz igazodó világítása pedig javítja a közlekedésbiztonságot.

Lantos Tivadar

A németek nem annyira szeretik az e-autókat

2015. január 30. |  1384

Rácáfolt két divatos témára, a car-sharing megoldások népszerűségének növekedésére és az elektromos autók imázsának javulására az egyik autóbeszállító cég.

Lantos Tivadar

Újra lesz magyar mozdonygyártás

2015. január 28. |  2132

Magyarországi mozdonygyártásra hamarosan létrejövő magyar-román vegyesvállalat alapításáról írtak alá dokumentumot a CER Hungary megrendelésére Romániában gyártott Transmontana mozdony átadása alkalmából tartott sajtótájékoztatón.

Lantos Tivadar

Egyenlőre nem jönnek az elektromos Volvók

2015. január 27. |  1330

„A Volvo készen áll teljesen elektromos autók piacra dobására” – árulta el Lex Kerssemaakers, a márka termékstratégiáért felelős alelnöke. „De addig nem tesz így, amíg a piaci kereslet ezt nem indokolja,” árnyékolta be a jó hírt.

Lantos Tivadar

Sarc alatt a megújulók?

2015. január 26. |  1600

Míg Franciaországban úgy számolnak, hogy 4,5, Belgiumban pedig 7,5 euró cent fedezi a napelemek újrahasznosításának költségét, nálunk ugyanezért 35,6 centet fizettet a minisztérium. Ha ez nem lenne elég, az év elejétől csökkentették a kötelező átvételű villamos energia átvételi árát is.

Lantos Tivadar

Négymilliárdért építtet modern távvezetékeket a MAVIR

2015. január 20. |  1766

A távvezeték oszlopok felújítására és a távvezetékek optikai összeköttetésére több mint 4 milliárd forintot fordít a MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.

Lantos Tivadar

300 milliót spórol az állam a villanyon

2015. január 20. |  1317

Lezárult a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. csaknem 7 milliárd forintos nyílt közbeszerzési eljárása az idei villamosenergia-kereskedő kiválasztására; az MNV és a társasággal együttműködő állami tulajdonú cégek jövőre több mint 300 millió forintot takaríthatnak meg az áramszámlán.

Lantos Tivadar

Kevesebb atomerőmű, nagyobb bizonytalanság

2015. január 20. |  1805

A versenyképességet és az energiabiztonságot is csökkenti az, hogy Európában visszaszorulóban van az atomenergia - mondta Fatih Birol, az IEA vezető közgazdásza.

Lantos Tivadar

Az Airbus kábelkötegeit az Atomvárosban gyártják

2015. január 15. |  1756

Az Airbus legújabb repülőgépéhez, az A350-hez gyárt kábelkötegeket januártól az Elektro-Metall Paks Kft. A német tulajdonú, paksi székhelyű cég november óta az Airbus Helicopters EC 145 T2-es modelljének is opcionális beszállítója.

Lantos Tivadar

Többet termel a ház, mint amennyit fogyaszt

2015. január 15. |  1839

A különleges kialakítású épület háromszor annyi energiát termel, mint amennyit fogyaszt. A ház része egy kísérleti kutatási projektnek melyet a Norvégia Research Center kezdett el, a cél megállítani az üvegházhatást okozó gázok kibocsájtását.

Lantos Tivadar

Paks II is kevés lesz hosszú távon

2015. január 14. |  1641

Az újabb két paksi atomerőművi blokk sem elegendő ahhoz, hogy hosszú távon garantálja az ország biztonságos áramellátását, az egyéb erőművi beruházásokhoz sürgősen el kell készíteni a nemzeti erőműfejlesztési cselekvési tervet.

Lantos Tivadar

Csak illúzió a Tesla autócsoda?

2015. január 9. |  1635

Bizonyára sokan vannak úgy, ha tehetnék, akkor gondolkodás nélkül vásárolnának maguknak egy Teslát az érzés kedvéért. A gondtalan környezettudatos suhanás illúzióját viszont olyan tényezők dönthetik romba pillanatok alatt, mint a magas fenntartási költség és a gyári adatoktól messze elmaradó hatótávolság.

Lantos Tivadar

Nem lesz e-Porsche

2015. január 9. |  1439

A német Porsche sportautó gyártó nem tervezi kizárólag elektromos árammal működő autók sorozatgyártását a közeljövőben, így az sem várható, hogy versenyre kel az amerikai Teslával ebben.

Lantos Tivadar

Egyel több, de mégis kevés az e-kút

2015. január 8. |  3530

Új elektromos töltőállomás nyílt Budaörsön az egyik bevásárlóközpont benzinkútja mellett, ahol az e-autókat díjmentesen tölthetik fel a vásárlók. Így egyel nőtt ugyan az országos töltőállomások száma, de öt év múlva 7000 e-töltő oszlopot kellene üzembe helyezni Magyarországon.

Lantos Tivadar

Aranyozott elektromos autó gyermekeknek

2015. január 7. |  1364

Ugyan vége van a karácsonyi ajándékozási őrületnek, de a világban akadnak olyanok, akik nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel. Vélhetően a közel-keleti ügyfelek gyermekeinek körében örvend majd sikernek az elektromos autó, amely egy kissé merész árcédulával bír.

Lantos Tivadar

Eddig bírta az első napelemes bringaút?

Szétrepedt a borítás az első napelemes bicikliút egy szakaszán: gyenge volt az üvegpanel.

2015. január 7. |  1390

Kicsit több mint egy hónapja adták át Hollandiában az első napelemes bicikliutat: sajnos nem bírta sokáig. A csapadék beszivárgott a panel borítása alá, majd a hideg idő beköszöntével megfagyott, és feltörte az egy centiméter vastag üveglapokat. A holland sajtó értesülése szerint egy 1 négyzetméteres szakaszon meglazult a napelemeket védő bevonat, és így fordulhatott elő a hiba. A kerékpárosoknak egyelőre figyelmeztető táblákat tettek ki.

Lantos Tivadar

A kapcsolt erőművek újra nyeregben

2015. január 7. |  1629

Ismét elérheti 2030-ra a 20 százalékot a kapcsolt technológiával, a hőt és villamos energiát azonos tüzelőanyag bázison, párhuzamosan termelő erőművek által termelt áram részaránya Magyarországon.

Lantos Tivadar

Épülhet a naperőmű Visontán

2014. december 17. |  2793

A Mátrai Erőmű Zrt. felügyelőbizottságának döntése alapján jövőre egy 15 Megawatt teljesítményű naperőmű épül Visontán.

Lantos Tivadar

Kína: 4 millió ember áram nélkül

2014. december 17. |  1815

Csaknem 4 ezer kínai településnek nincs még áramszolgáltatása, ami azt jelenti, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában 3,8 millió ember él villany nélkül.

Ha becsap a ménkű, avagy sok hűhó egy elromlott vezérlés miatt

2014. december 10. |  5367
1

A Termomax Kft., hazánk vezető gázkazángyártó cége, amely sok éven át volt a magyar piac fajsúlyos szereplője, 2013. január 31-én csődöt jelentett. Természetesen a cég közel 20 éves tevékenységének jelentős lenyomata van a hazai háztartásokban, becslések szerint mintegy 150-180 ezer Termomax kazán van beépítve a magyar lakások fűtési rendszereibe.

Lantos Tivadar

Vegyen áramot a szomszédtól!

2014. december 8. |  1388

Érdekes kísérletben kezdett egy holland startup, amely lehetővé teszi, hogy extrém esetben akár a szomszédtól vásároljanak a felhasználók áramot, kizárva a körből a közműveket.

Lantos Tivadar

Paksi bővítés: brüsszeli döntésre várnak

2014. december 8. |  1603

Aszódi Attila kormánybiztos reményei szerint az Európai Bizottság egy éven belül döntést hoz arról, hogy a paksi atomerőmű tervezett bővítése összhangban áll-e az állami támogatásokról szóló EU-szabályokkal.

Közel a legkevesebbet fizetjük az áramért, mégis drága

2014. december 8. |  2633

A háztartási fogyasztási kategóriában euróban számolva a magyar családok fizetik a második legkevesebbet az áramért Európában.A családok az idei októberi adatok szerint 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet az áramért Ennek ellenére a rezsi kifizetése egy átlag magyar háztartás számára még mindig sokkal megterhelőbb, mint máshol.

Lantos Tivadar

Magyar kézbe kerülhetnek a szlovák villamosművek

2014. november 24. |  2435

Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Mol Csoport tagja, a Slovnaft a.s. nem kötelező érvényű ajánlatot tett a Slovenské Elektrárne, a szlovák villamosművek 66 százalékos, az olasz ENEL SpA. energetikai cég tulajdonában lévő részvénycsomagjának megvásárlására.

Kinek garancia a garanciális visszatartás?

2014. november 11. |  4736
1

A garanciális visszatartás az építési szerződések egyik leggyakoribb biztosítéka, melyet az elvégzett munka minőségének garanciájaként akár évekig is fenntarthatnak. De mi történik bármelyik szerződő fél felszámolása vagy fizetésképtelensége esetén? Milyen visszaélésekre adhat okot a biztosítékok e formája?

Mi lesz veled, Elektrotechnikai Múzeum?

2014. november 10. |  3403
Társszerző: Fülöp Miklós
1

Az Elektrotechnikai Múzeum manapság a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum részeként működik, tengődik. Amióta az MMKM alá rendelték, nem járnak rá jó idők. Eleve megcsappant a személyzete, téli időszakban a kiállítótermek nagy része fűtetlen, és a szakvezetők a múzeumtól fizetést nem kapnak, így járnak be és tartják meg azokat az előadásokat, amelyek kiemelkedő színvonalúak, és valódi tudással ruházzák fel a hallgatóságot.

Lantos Tivadar

Nélkülözhetetlen az okostelefon

2014. november 11. |  1904

Egyre több információt szeretnének okostelefonjukon elérni a városlakók, többek között a forgalmi helyzetről szóló valós idejű adatokat és háztartási energiaköltségeik napi szintű alakulását.

Lantos Tivadar

Az irodákban is beindult a világítási szezon

2014. november 10. |  1507

A múlt heti óraátállítással, az egy órával korábbi sötétedéssel elkezdődött az irodaházaknál a „világítási szezon”, ami a bérlőket is közvetlenül érinti, hiszen az irodákban az áramfogyasztás 18-23 százalékáért a világítás a felelős.

Lantos Tivadar

A hidrogénmeghajtásban is van lehetőség

2014. november 10. |  1422

A hidrogénhajtású modellek fejlesztésében egyre több gyártó lát potenciált. A Toyota például már a japán ralibajnokságban is indult az FCV-vel. A Hondát is érdekli a jövőbemutató megoldás, amit a kis szériában már piacra dobott FCX Clarity jól mutat.

Lantos Tivadar

Több villamosenergiára lesz szükség

2014. november 10. |  2703

A MAVIR számításai szerint rövid távon 3000 megawatt, középtávon 5500 megawatt hosszú távon pedig 7300 megawatt új villamosenergia-termelő kapacitás létesítésére van szükség a fogyasztói igények növekedése, illetve az elöregedett erőművek pótlása miatt Magyarországon.

Lantos Tivadar

15 millióra bírságolták az ELMŰ-t

2014. november 6. |  3488

Az ügyintézés korlátozása, illetve az előre fizetős mérők feltöltésének ellehetetlenítése miatt 15 millió forintra bírságolta az Budapesti Elektromos Művek Nyrt. (Elmű) egyetemes szolgáltatót a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

Akksiháború: a megoldás még várat magára

2014. november 5. |  2084

Az akkumulátorgyártók gőzerővel fejlesztenek, a cél a kisebb, olcsóbb, rövidebb idő alatt feltölthető energiaforrás megalkotás. A kutatók eltérő oldalról közelítenek a problémához, az ötletek többsége nem kerül át a sorozatgyártásba. Összeállításunkból kiderül, akkufronton hogy haladnak a fejlesztések a nagyvilágban.

Lantos Tivadar

Afrikai árammal lesz világosabb Nyugat-Európa

2014. október 30. |  1366

Újabb cég szeretné kihasználni a szaharai napsütést, és olcsón megtermelt árammal látni el minél több fogyasztót Nyugat-Európában. A Nur Energie nevű amerikai-brit vállalat Tunézia délnyugati részén építene naperőművet.

Lantos Tivadar

Díjhátralékosokat támogat a Démász

2014. október 30. |  1673

Négy év alatt 260 millió forint támogatáshoz jutnak azok a hátralékosok, akik az EDF Démász és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Hálózat a közösségért elnevezésű programja keretében eredményesen pályáznak.

Lantos Tivadar

Nőtt a megújuló villamosenergia

2014. október 30. |  1488

Nőtt a megújuló energiaforrásból történő villamosenergia-termelés tavaly Magyarországon, különösen jelentős a tisztán biomassza, valamint a napenergia térnyerése, de növekedett a biogáz- és depóniagáz-, valamint a biológiailag lebomló kommunálishulladék-alapú áramtermelés is az előző évekhez képest.

Lantos Tivadar

Gigantikus akku Németországban

2014. október 29. |  1574

Sokkoló vagy sem, a németek átlépik azt a nálunk nemrég egy kormányzati képviselő által hivatkozott polémiát, hogy a napcellák által termelt áramot ne csak akkor lehessen használni, ha süt a nap.

Lantos Tivadar

E-taxi gyorstöltők Óbudán

2014. október 27. |  1579

E-taxi drosztot adtak át Óbudán a Graphisoft Parkban, a beruházás - amelyet a Graphisoft Park és a Budapest Taxi közösen hozott létre - mintegy 15 millió forintba került.

Lehet pályázni hűtőgépcserére

2014. október 27. |  2426

Hétfő nulla órától lehet benyújtani a pályázatokat az államilag támogatott hűtőgép- és fagyasztócsere-programra.

Lantos Tivadar

Áttörés aksi fronton

2014. október 16. |  1960

Az elektronikai eszközök az elmúlt évtizedekben rengeteget fejlődtek: szebbek, jobbak, okosabbak, kényelmesebbek, több pixelt rajzolnak ki, és jobban szólnak. A teljesítmény növekedése exponenciális volt, de egyvalami nem bírta tartani a lépést: az akkumulátor.

Lantos Tivadar

Kína leghosszabb e-motorja?

2014. október 16. |  1497

Egy motorokkal, robogókkal foglalkozó cég Zhengzhouban, Henan tartományban 4,7 méter hosszú elektromos motorkerékpárt alkotott, remélve, hogy új világrekordot sikerül vele felállítania. A gyártó cég képviselője, Fan úr szerint a “motor” 400 kg súlyú és 11-13 utast képes szállítani állítólag akár 70 km/h sebességgel is.

Lantos Tivadar

Napelemek Százhalombattán

2014. október 16. |  1533

Eddig hat közintézmény tetejére szereltek fel napelemeket nagyrészt uniós forrásból Százhalombattán, a számítások szerint ezzel évente kétmillió forintot takaríthatnak meg.

Lantos Tivadar

Szélenergia-rekord Dél-Ausztráliában

2014. október 14. |  1599

A teljes állami energiaigényt szélenergiából (és a tetőkre szerelt napenergiából) biztosították Dél-Ausztráliában – adta hírül a RenewEconomy. Minden tervet felülírtak.

Lantos Tivadar

Az elektromos autózás jelene és jövője

2014. október 14. |  2677
Társszerző: Fülöp Miklós

Realista forgatókönyv szerint 2023-ra 52 000, többségében hibrid, kisebb részben tisztán hálózatról tölthető autó futhat Magyarországon, mely az akkori gépjárműpark 1,35 százaléka lehet. Ahhoz, hogy ez a számérték teljesüljön, számos problémát kell megoldania a műszaki és gazdasági szakembereknek.

Ionkazán - a gazdaságtalan villanyfűtés

2014. október 14. |  3755
1

A hangzatos szófordulatok, a sci-fibe illő kifejezések, a túlzó adatok, a jelentős pénzmegtakarítás ígérete, a dicshimnuszok egy-egy technikai újdonságként beharangozott készülékről bizony megtévesztik a fogyasztót, aki hinni szeretne a csodában. A felébredés azonban sokszor keserves, mert a költségcsökkenés helyett csak a kiadások nőnek, és rádöbbenünk, hogy nem azt kaptuk, amit ígértek.

Öregednek háztartási gépeink – ideje cserélni!

2014. október 13. |  1613

2009-hez képest minden nagyháztartásigép-kategóriában emelkedett a 8 évnél idősebb készülékek aránya – derül ki a CECED Magyarország Egyesülés, a hazai háztartásigép-gyártó és –forgalmazó vállalatokat tömörítő szakmai szövetség legutóbbi tanulmányából.

Lantos Tivadar

Összefogás a fúziós energiáért

2014. október 13. |  1248

Az összefogás keretében az EU tagországi kutatóközpontok közös forrásból, eredményeiket megosztva dolgozhatnak együtt. A Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatói évente nagyjából 200 millió forintnyi támogatást kapnak.

Lantos Tivadar

Okostelefonos elektromos robogó

2014. október 9. |  1337

A motor a hozzá csatlakoztatott iPhone segítségével monitorozni tudja a tulajdonosok vezetési szokásait – írja az Energiacentrum.

Lantos Tivadar

A világítástechnikát forradalmasító LED-lámpák feltalálói kapták a fizikai Nobel-díjat

2014. október 9. |  2762

A kékfény-kibocsátó dióda (kék LED) felfedezéséért három japán kutató, Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Sudzsi kapta az idei fizikai Nobel-díjat – jelentették be kedden a Svéd Királyi Tudományos Akadémián Stockholmban.

Lantos Tivadar

Hibrid buszok Budapest utcáin

2014. október 6. |  1669

November elején áll forgalomba az első új hibrid csuklós autóbusz Budapesten - jelentette be a nemzeti fejlesztési miniszter vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.

Energiahatékonyság interaktívan

2014. október 3. |  1764

Nullenergiás épületben nyit környezettudatos és energiahatékony megoldásokat ismertető bemutató központot az Aktív Energia Egyesület Pakson. A 200 milliós projekt része egy szemléletformáló kampány is – hangzott el a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Lantos Tivadar

A nap lehet a fő energiaforrás

2014. szeptember 30. |  1854

A nap lehet az energiatermelés legnagyobb forrása a világban 2050-re, megelőzve a fosszilis tüzelőanyagok, a szél, a víz és az atomenergia használatát, köszönhetően annak, hogy gyorsan csökken a napenergiát hasznosító berendezések ára - állapította meg a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) két, hétfőn kiadott jelentésében.

Lantos Tivadar

Konnektorról tölthető hibrid Merci invázió

2014. szeptember 29. |  1311

Alig akad olyan autógyártó, aki ne kínálna vagy épp ne fejleszteni hibrid modellt, míg a következő lépcsőfokot a nagyobb elektromos hatótávval rendelkező, konnektorról is tölthető megoldások jelentik. Prémium szinten még fokozottabb a verseny, hiszen a tehetősebbek talán még fogékonyabbak az új technológiákra. Épp ezért nem meglepő, hogy 3 éven belül már a Mercedes-Benz plug-in hibridjei is megvásárolhatóak lesznek.

Lantos Tivadar

Kapcsolt erőművek: a biomassza lehet megoldás

2014. szeptember 26. |  1625

Az európai kapcsolt erőművek több mint fele borúsan látja a szektor jövőjét, kitörési pont a biomassza felhasználása és a mikrokapacitású egységek elterjedése lehet a szektor számára.

Lantos Tivadar

Régiós elektromos közlekedési Pakson

2014. szeptember 26. |  1217

Paks város 60-65 kilométeres körzetében megteremtené az elektromos közlekedés lehetőségét a paksi önkormányzat, erre indították el a Protheus projektet, amelyhez szeretnék megnyerni a térségben érintett többi önkormányzatot is.

Lantos Tivadar

Régiós elektromos közlekedési Pakson

2014. szeptember 26. |  1361

Paks város 60-65 kilométeres körzetében megteremtené az elektromos közlekedés lehetőségét a paksi önkormányzat, erre indították el a Protheus projektet, amelyhez szeretnék megnyerni a térségben érintett többi önkormányzatot is.

Hódít a napenergia

2014. szeptember 25. |  2031

Az elmúlt években egyre égetőbb kérdéssé vált a globális felmelegedés megállítása vagy legalábbis lassítása. Az egyes országok különböző vállalásokkal igyekeznek visszafogni a fosszilis energiahordozók felhasználását, előnyben részesítve a megújuló energiákat. A változások egyik nagy nyertese a napenergia, mely az utóbbi néhány évben hódító útjára indult – írja az mnnsz.hu.

Lantos Tivadar

A fogyasztók elégedettségét mérik

2014. szeptember 23. |  1804

Az idén ősszel is kérdőíves vizsgálatot indít a villamos energia és földgázfelhasználók elégedettségének felmérésére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).

Lantos Tivadar

Robot: az ember munkatársa

2014. szeptember 22. |  1795

Kétkarú robot állhat munkába a gyártósorokon, alkalmazási területe lehet pl. az apró alkatrészek összeszerelése, ahol a szerelési folyamat során emberek és robotok dolgoznak azonos feladatokon szoros együttműködésben.

Lantos Tivadar

A foci termeli az áramot

2014. szeptember 22. |  1345

Brazíliában Pelé adta át azt a focipályát, ahol a játékosok energiáját felhasználják ahhoz, hogy elektromos áramot állítsanak elő.

Lantos Tivadar

Egymilliárdot kapott a csornai napelem

2014. szeptember 18. |  1829

Egymilliárd forinttal támogatja a kormány a csornai napelemgyár megépülését - jelentette be Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Az új üzemben, amelynek ünnepélyes alapkőletétele szombaton lesz a Győr-Moson-Sopron megyei településen, várhatóan 2015 második felében indul meg a termelés. A csaknem 15 milliárd forint összértékű beruházással 212 új munkahely jön lére.

Lantos Tivadar

Hátborzongató innovációs ötletek

2014. szeptember 18. |  1891

Napelemes redőny, rizsszalmával kivilágított indiai falvak, mobiltöltés biciklivel, közösségi házhoz szállító alkalmazás, és számos más izgalmas, üzleti tervig kidolgozott klímainnovációs ötlet született a Climate-KIC Journey-n, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) nyári egyetemén.

Lantos Tivadar

Napelemes szövet

2014. szeptember 18. |  2000

Egy teljesen újszerű napelemet mutattak be kínai kutatók, ami szálformájának köszönhetően textilszövet alapanyagaként is felhasználható. A perovszkitból és szén nanocsövekből álló rugalmas koaxiális cellák 3,3%-os energiaátalakító képességgel és alacsony gyártási költséggel rendelkeznek.

Lantos Tivadar

Energiafutam a hétvégén

2014. szeptember 16. |  1671

Napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok versenyeznek szombaton a budapesti Széchenyi téren a IV. MVM Energia Futamon.

Megzabolázza a szélenergiát az új magyar szabadalom

2014. szeptember 15. |  3708
2 5 (1)

A szélerőművek egyik legnagyobb hátulütője maga a szél kiszámíthatatlansága, szeszélyessége. Ezt a problémát orvosolhatja egy új magyar találmány, a WindXpress, amely ún. szélfokozók segítségével sokkal kiegyensúlyozottabb teljesítményre lehet képes.

Lantos Tivadar

Csúcsra törő technológia

2014. szeptember 15. |  1410

Egyedi energiahatékonysági megoldásaival épült a Mont Blanc tetején az a menedékház, amely elnyerte a környezetvédelmi HQE tanúsítványt.

Lantos Tivadar

Energiahatékonyságra pályázhatunk

2014. szeptember 15. |  2692

Már szeptemberben megnyílnak az első lakossági energetikai pályázatok, melyek háztartási nagygépek cseréjét, fűtéskorszerűsítést és külső nyílászárók cseréjét támogatják majd.

Lantos Tivadar

100 otthont lát el energiával az árapály erőmű

2014. szeptember 12. |  1851

Egy olyan világban, ahol a kutatók folyamatosan keresik az alternatív energetikai lehetőségeket, az árapály erőmű egy jó megoldás lehet. Az apály és a dagály közti szintkülönbségből hatalmas mennyiségű energiát lehet kivenni. Az Egyesült Királyság, ahol kiterjedt partvidék van, ideális hely ahhoz hogy kihasználják ezt az energiát.

Lantos Tivadar

Grillezzen napenergiával

2014. szeptember 10. |  1670

A tökéletes szték nemcsak parázson, de a napon is megsülhet. Nem kell hozzá más, csak sok napfény és némi mérnöki lelemény. Bár a szezonnak már lassan vége, és a nap sem kecsegtet sugaraival, mégis forradalminak számít az új találmány.

Lantos Tivadar

E-kukáskocsi Békéscsabán

2014. szeptember 9. |  2121

A Debreceni Egyetem mérnökei elektromos kukásautót fejlesztettek, és jól tele is aggadták napelemekkel.

Lantos Tivadar

Energetikai felújítás az ELMŰ-vel

2014. szeptember 8. |  1888

Három hónapos szűk körű kísérlet után országosan elindul az Elmű-Émász enHome nevű üzletága, amely a lakosságnak kínál komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet - jelentette be Marie-Theres Thiell, a német RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke.

Lantos Tivadar

Nevadában építi aksigyárat a Tesla

2014. szeptember 8. |  2250

Döntött a jövőjét meghatározó új gyára, a gigafactory sorsáról a Tesla. Az elektromos autók piacának vezérmárkája Nevadában építi fel az ötmilliárd dolláros akkumulátor-gyárat, amellyel sokkal versenyképesebbé teheti majd villanyautóit.

Lantos Tivadar

Hibrid világítás

2014. szeptember 8. |  1291

Természetes és mesterséges fény ötvözésén alapuló világítási rendszer fejlesztésén dolgozik egy háromtagú konzorcium közel 400 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt keretében.

Lantos Tivadar

Trónfosztás a napelemgyártóknál

2014. szeptember 4. |  1685

A világ legnagyobb napelem gyártója, a Yingli elvesztheti első helyét 2014. végére az idei termelési és eladási adatok eddigi alakulása alapján - írja az energiaoldal.hu.

Lantos Tivadar

Két metróvonal bénult meg Kairóban

2014. szeptember 4. |  1252

Leállt a forgalom két kairói metróvonalon is a fokozódó energiaválság egyik legsúlyosabb áramszünete következtében.

Lantos Tivadar

Átlátszó napelem, akár üveg helyett is

2014. szeptember 3. |  2135

Új technológia forradalmasíthatja a napelem felhasználását. Az szolár panel az emberi szem számára teljesen átlátszó lesz, így akár ablakként is bárhova felszerelhető majd.

Lantos Tivadar

Pörögnek a szélerőművek

2014. szeptember 2. |  1881

Európában van az összes olyan ország, ahol az igény legalább 15 százalékát a szélturbinák termelte villamos árammal fedezik. Az USA-ban és Kínában viszont sokkal nagyobb a beépített kapacitás.

Lantos Tivadar

PIN kód lopás iPhone-os hőkamerával

2014. szeptember 2. |  1984

Elvileg az energiatakarékosságban segíthetnek (és persze szórakoztatóak) az iPhone okostelefonokhoz fejlesztett kisméretű hőkamerák, de ezek az eszközök nevetségesen egyszerűvé teszik a PIN-kódok ellopását.

Lantos Tivadar

Óriási naperőmű-telepet épít a Ford

2014. szeptember 2. |  1213

A DTE Energy által útjára indított projekt eredményeképpen 360 fedett parkolóhely és 30 töltőpont épül majd a Ford dolgozói által használt plug-in járművek, többek közt a Ford Fusion Energi és C-MAX Hybrid Energi modellek számára. A létesítményben egy kioszk is helyet kap, ahol a látogatók részletes információkhoz juthatnak a napenergiáról és a Ford új parkolójáról.

Lantos Tivadar

Elektromos és benzinmotoros összecsapás

2014. augusztus 29. |  1606

Idén ötödször zúgtak fel a motorok a Formula Student Hungary hallgatói autóversenyen Győrben. A megmérettetésen 15 országból 44 belső égésű motoros illetve elektromos meghajtású járművel versenyző csapat mérte össze tudását.

Lantos Tivadar

Ismét csúcsra jár a Paksi Atomerőmű

2014. augusztus 29. |  1929

A paksi atomerőmű kettes blokkján néhány óra alatt elvégezték a szükséges javítási munkát, a reaktor csütörtök 18 óra 27 perctől ismét 100 százalékos teljesítményen üzemel - olvasható a társaság honlapján.

Lantos Tivadar

Újra csökken az áram ára

2014. augusztus 28. |  2082

Szeptember 1-jétől, hétfőtől folytatódik a rezsicsökkentés, a háztartási villamos energia 5,7 százalékkal lesz olcsóbb, de az árcsökkentés ezzel nem fejeződik be, sőt az ipari energia árát is lejjebb kell szorítani.

Lantos Tivadar

Szélfarmok az olajbárók földjén

2014. augusztus 28. |  1771

Bár elsősorban az olajáról híres, Texas a megújuló energiák felhasználásában is élen jár. Fővárosa, Austin energiaszükségletének harmadát már ma is megújulókból fedezi.

Lantos Tivadar

Megújuló Hegyvidék

2014. augusztus 28. |  1574

Mostantól napelemes rendszerrel állítja elő az áramfelhasználásának felét a hegyvidéki önkormányzat.

Lantos Tivadar

A 300 ezer voltos áramütés neked is torzítaná az arcod!

2014. augusztus 27. |  2430

Egy amerikai fotós kíváncsi volt arra, hogy milyen arcot vágnak az emberek akkor, amikor 300 ezer voltos áramütés éri őket. Na persze nem a nagyfeszültségű távvezetéket csapolta meg, nem is egy alállomás transzformátoráról szedte az áramot, hanem egy hétköznapi sokkoló volt kínzóeszköze. Lefotózta és levideózta a reakciókat. Félelmetes.

Lantos Tivadar

A megújuló energiaforrások felé fordul az E.ON

2014. augusztus 27. |  1325

Komoly összegeket fektet a napenergiába és a szélenergiába az E.ON német energetikai vállalat, Mike Winkel a cég megújuló energiaforrások ágazatáért felelős vezetője szerint az üzletág a nyereség egyre nagyobb hányadát adja.

Lantos Tivadar

Csehek a Szlovák Villamosművekben

2014. augusztus 27. |  1502

Beszállna a Szlovák Villamosművekbe (Slovenské elektrárne-SE) a Cseh Energetikai Művek (CEZ) és megvenné az olasz Enel kétharmados részvénycsomagját. A részvények egyharmada - 34 százalék - a szlovák állam kezében van.

Lantos Tivadar

Áramár csökkentés forintosítva

2014. augusztus 27. |  2535

A harmadik rezsicsökkentési törvénynek megfelelően megjelent a nemzeti fejlesztési miniszter rendelete a villamos energia egyetemes szolgáltatás árképzéséről szóló rendelet módosításáról, amely tartalmazza a szolgáltatók által alkalmazható maximális áramtarifa-díjakat szeptember elsejétől.

Lantos Tivadar

Energiaválság sújtja Egyiptomot

2014. augusztus 26. |  1462

Tehetetlen az új egyiptomi kormány az országot sújtó energiaválsággal szemben, az áramkimaradások az utóbbi időben a napi tizenkét órát is elérik. Növekszik a lakosság elégedetlensége.

Lantos Tivadar

Bemutatták az első villany-Saabot

2014. augusztus 26. |  1232

Bár a NEVS nevű, távol-keleti háttérrel rendelkező svéd vállalat nagy lelkesedéssel fogott bele a Saab feltámasztásába, hamar elvesztették a lendületet, és anyagi problémákkal szembesültek. Ezek a gondok a további működést is kétségessé tették, az egyik beszállító ugyanis felszámolásukat kérte a bíróságon.

Lantos Tivadar

Biztonságosak a villanygrillek

2014. augusztus 25. |  1446

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság vizsgálatai alapján elmondható, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható grillsütők érintésvédelmi, felhasználói szempontból megfelelően működnek.

Lantos Tivadar

Halálos áramütés felfújható jakuzzitól?

2014. augusztus 25. |  2194

Az MSpa márkanevű, „Inflatable bubble spa/jacuzzi” „Camaro”megnevezésű felfújható jakuzzi használata során két esetben majdnem halálos kimenetelű baleset történt.

Lantos Tivadar

Energia-hatékonysági címkéket vizsgált az NFH

2014. augusztus 25. |  1173

A Nemzeti fogyasztóvédelmi Hatóság ellenőrzésének célja az volt, hogy megállapítsa, a kereskedelmi forgalomban árusított, leggyakoribb villamos háztartási fényforrások és mosogatógépek energiahatékonysági címkézése megfelel-e a jogszabályban előírtaknak.

Lantos Tivadar

Teljesen átlátszó az új napelem

2014. augusztus 25. |  1482

Egy új technológiát használva a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így akár ablakként is felszerelhető lesz.

Lantos Tivadar

Robotok a luxushajón

2014. augusztus 25. |  1220

Hat ABB ipari robothoz csatlakoztatott 100”-os képernyővel gigantikus látványt nyújt a Royal Caribben luxushajó utazási cég utasai számára.

Lantos Tivadar

Napelem készült használt autóakkumulátorból

2014. augusztus 22. |  1056

A napelemes áramtermelő rendszerek terjedése kapcsán gyakran felmerül a kérdés: mi lesz majd az elöregedett panelekkel? Megoldott-e az újrahasznosítás, vagy pár tíz év múlva az erdőkben a kidobott vécékagylók és autógumik mellett a szolárpanelek is feltűnnek majd?

Lantos Tivadar

Falunyi áramot termelne a szegedi hulladéklerakó

2014. augusztus 22. |  1925

Megkezdődött a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. biogáz erőművének építése. A tervek szerint a szeméttelepen lerakott hulladékból nyerik ki a gázt, amiből egy kisebb falu ellátására elegendő villamos energiát termelnek – írja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

Lantos Tivadar

Olcsóbb lesz az áram

2014. augusztus 21. |  1360

A múlt év őszihez képest 5,7 százalékkal kevesebb összeg szerepelhet szeptembertől a villanyszámlán - a rezsicsökkentésről februárban hozott törvénynek ez az előírása szeptember 1-jén lép hatályba.

Lantos Tivadar

Origamiként összehajtható napelemek

2014. augusztus 21. |  1097

Még 45 évvel az Apollo 11 után sem egyszerű dolog az űrbe felküldeni valamit. A méret, súly és az ár nagyon fontos szempontok, ezért néhány kutató az origami felé fordult, hogy összehajtható napelemet tudjon készíteni.

Lantos Tivadar

Nonprofit közmű – Nemzeti holding alakulhat

Munkacsoportot hoz létre a kormány a nonprofit közszolgáltatási rendszer előkészítésére.

2014. augusztus 19. |  1474

A jogszabály szerint a kormány a közszolgáltatási rendszer átalakítása érdekében egyetért egy olyan állami tulajdonú holding létrehozásával, amely nonprofit alapon, a szolidaritás elvét figyelembe véve, kis ráfordítással, fenntarthatóan működik.

Elhasználta éves erőforrásait az emberiség

2014. augusztus 19. |  1932

Idén minden eddiginél korábban, már augusztus 19-én elérkezett a globális túlfogyasztás napja: 2014-ben alig több mint nyolc hónap alatt használta el a Föld lakossága azt az erőforrás-mennyiséget, amelynek egy évre kellett volna elegendőnek lennie ahhoz, hogy a bolygó a jelenlegi állapotában fennmaradhasson.

Lantos Tivadar

Kaszaper a legzöldebb

2014. augusztus 18. |  1540

A Dél-Alföld első „zöld településévé” vált a Békés megyei Kaszaper azokkal a beruházásokkal, amelyeket az önkormányzat tájékoztatása szerint szombaton adtak át.

Lantos Tivadar

Napelemes ruhadarabok a láthatáron!

2014. augusztus 18. |  1264

Az elképzelés annyira nem valóságtól elrugaszkodott, hogy jelenleg két különálló csapat is dolgozik a fotovoltaikus energiatermelésre alkalmas ruhadarabok és textilek, fonalak fejlesztésével - írja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség.

Lantos Tivadar

Izzadsággal működő bioelem

2014. augusztus 15. |  1018

Az Amerikai Kémiai Társaság összejövetelén olyan tetoválást mutattak be tudósok, amely az emberi izzadságban található tejsav segítségével termel energiát.

Lantos Tivadar

Nyolc év után felújítják a Combinokat

Felújítják a 2006 óta Budapesten közlekedő Siemens Combino villamosokat, több fő alkatrészük is megújul.

2014. augusztus 15. |  1393

Az első jármű 2006 márciusában érkezett, egy év elteltével pedig mind a negyven jármű forgalomba állt, ezek az elmúlt nyolc évben összesen 17,7 millió kilométert teljesítettek, egy szerelvény átlagosan 444 ezer kilométert futott, és elérték az első nagyjavítás időpontját.

Pazarlóak vagyunk

2014. augusztus 15. |  1491

Kína napelem-nagyhatalommá válik

2014. augusztus 15. |  1478

Kína komolyan elkötelezte magát a napelem-technológia használata mellett: az év végéig 13 gigawattnyi új napelemes kapacitást akarnak létrehozni, ami több, mint amit az USA és Ausztrália valaha felépített – írja az index.hu.

Lantos Tivadar

Jelölteket várnak a Gábor Dénes-díjra

2014. augusztus 14. |  1831

A korábbi évekhez hasonlóan, ez évben is meghirdetésre kerül a Gábor Dénes-díj, mely a civil szféra egyik legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon.