Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Energy Storage Europe 2018: 15 ország több mint 200 előadója Düsseldorfban

Energiatárolási konferencia és szakkiállítás

2018. március 14. | Lantos Tivadar |  1297 |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Energy Storage Europe 2018: 15 ország több mint 200 előadója Düsseldorfban

A megújuló energiák egyik sarkalatos problémája a villamosenergia-tárolás. Hogyan tudunk létrehozni minél nagyobb kapacitású akkumulátorokat, minél kisebb méretben. Hogy hol tart ma a technológia, és a tudomány ezen a téren? Arról személyesen is képet kaphattunk, mert a konferencián szaklapunk is részt vett.

Nagy érdeklődés közepette nyitotta meg kapuit Düsseldorfban az Energy Storage Europe 2018 konferencia és szakkiállítás. A világ minden tájáról érkeztek a villamosenergia tárolásával foglalkozó szakcégek, akik a legújabb fejlesztéseiket mutatták be. Néhány globális nagyvállalaton kívül a kiállítók zöme a kis és középvállalati szektorból érkezett, elsősorban a távol keletről, és Európából.

Világviszonylatban Németország az energiatárolás területén is az élen jár, az erőműveket és a termikus hőtárolókat már széles körben és szisztematikusan használják. 2017-ben a telepített energiatárolás körülbelül 7 370 MW volt, amely  elég több mint 6 millió ember éves energiaszükségletének ideiglenes tárolására. Ugyanakkor a Németországban a telepített termikus hőtárolók kb. 30 TWh hő raktározására képesek, amelyek csaknem 7 millió ember éves szükségletét fedezik.

A villamos energia, a hő és számos más alkalmazás mellett az energiatárolás jelentős hozzáadott értéket képvisel a megújuló energiák területén is. Az energiatárolók szisztematikus felhasználása ma évente 10,4 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzi meg, ami megegyezik a németországi autók széndioxid-kibocsátásának 10 százalékával.

De mi a helyzet energiatárolás területén Magyarországon? Több céggel is sikerült barátian elbeszélgetnünk a kiállítás első napján, akik érdeklődtek a hazai fejlesztések, beruházások iránt. A legtöbb energiatárolással foglalkozó cégnek azonban egyenlőre nem szerepelünk a portfóliójában. Míg szomszédainknál van egy-két képviseletük, nálunk egy sem. A jövőben talán érdemes lenne az energiatárolásban rejlő lehetőségeket is kiaknáznunk, és az ilyen, vagy ehhez hasonló cégekkel keresni a kapcsolatot. gondoljunk csak a hulladékhő hasznosításában rejlő lehetőségekre!

Döbbenetes ütemben fejlődik az akkumulátor technológia, miközben a víz bontásával előállított hidrogénben is sokan gondolkoznak, mint energiatárolási lehetőség. A 350 kW felvett villamos teljesítménnyel üzemelő hidrogéntermelő sziget naponta 100 kg gázt képes előállítani. Ezzel a módszerrel például tárolható a napelemmel előállított, és pillanatnyilag „felesleges“ villamos energia.

Az energiatárolás lehetősége egyenlőre még hosszú távon megtérülő beruházás. Biztosan több pénzt kell befektetni, mint amely kinyerhető belőle, viszont a fefelős gondolkodás, a környezettudatos szemlélet egyik alapköve lehet a jövőben. Amilyen gyors fejlődést mutat, néhány éven belül akár középtávú megtérülésekkel is lehet számolni. Érdemes tehát szemmel tartani ezt az iparágat.


Bővebben a rendezvényről

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

AkkumulátorMegújuló energetika