Villanyszerelők Lapja

Klímaberendezések elektromos javítása

2017. április 11. | Lantos Tivadar |  1106 | |

Klímaberendezések elektromos javítása

Napjaink légkondicionáló berendezéseiben egyre több az elektronika, ezért nagyon gyakran egy-egy javításhoz villanyszerelőt hívnak, hogy orvosolja a műszaki problémát. Javarészt paneleket kell cserélni, de szükség esetén akár meg is lehet javítani az elromlott alkatrészt. Tekintsük át az invertereket a villanyszerelő szemével!

És megjelent a piacon az inverter…

Az ErP rendeletek hatására a klímatechnika is alapvető átalakuláson esett át; az ON/OFF gépek helyett megjelentek az inverteres berendezések. Egyik szempontból jó, és hasznos a változás, másik szempontból viszont adtak egy „pofont” a piacnak, csakúgy, mint a kondenzációs kazánok esetében. Analógiának hozhatnánk az öntöttvas radiátoros fűtésrendszert és a kondenzációs kazánok esetét, ahol a kazán nem működhet a megfelelő hatásfokkal, ugyanis a 90 °C-ra méretezett rendszer miatt a kondenzáció nem jön létre. Az inverteres klímákkal hasonló a helyzet, ahol eddig is állandó hőterhelés volt, állandó teljesítménnyel kellett hűteni (pl. szerverszoba). Ilyen esetekre egy ON/OFF gép tökéletesen megfelelne, hiszen soha nem fog részterhelésen működni a hűtés. Egyszerű volt ezeket a gépeket szerelni, olcsó javítani, ellentétben az inverteres technológiával. Az árak jelentős mértékben megemelkedtek, a hozzáértő szakemberek viszont eltűntek. A most klímával foglalkozó kollégák jelentős része nem rendelkezik az inverteres klímák szerelésének egészére kiterjedő ismeretekkel, a legtöbb villanyszerelő viszont igen. Szükség esetén villamos méréseket kell végeznie, azaz műszerészé kell válnia, ha egy klíma elromlik.

Képes vagy rá!

Ebben a cikkben képet szeretnénk adni olvasóinknak, hogy az alapvető elektromos hibákat diagnosztizálni, javítani tudják egy inverteres klímaberendezésben. Az alaplapokat, a vezérlést, az egész invertert lehet ugyan cserélni, de adott esetben, egy kicsi odafigyeléssel (és nagy szaktudással) megjavítható az eszköz, jelentős költségek takarítva meg a megrendelőknek.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

KlímaberendezésVillanyszerelés