Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2017. április

CPR Egységes teljesítménynyilatkozatok Európában

CPR Egységes teljesítménynyilatkozatok Európában

2017. április 11. | Lantos Tivadar |  1358

Megszokhattuk már, hogy az Európai Unió különböző rövidítésekkel ellátott rendeleteket bocsájt ki, melyeket azután a tagállamok polgárai nehezen tudnak értelmezni. Ilyen volt az ErP, amit mára már sikerült megtanulnunk, megértenünk, és ilyen a CPR is, melyet alábbi cikkünkben szeretnénk részletezni, és egy konkrét esetre, a kábelek tűzre való reakciójára vonatkozóan levezetni.

Elektromos autók töltési módozatai - csatlakozás az elektromos hálózathoz

Elektromos autók töltési módozatai - csatlakozás az elektromos hálózathoz

Elektromosautó-töltőállomások Magyarországon 4.

2017. április 11. | Kozma László |  6258
1 5 (1)

Fontos szempont, hogy egy elektromos autót biztonságosan és megbízhatóan tudjunk csatlakoztatni az elektromos hálózathoz, és a töltés a teljes időtartam során elérhető maradjon. Erre valók az elektromosautó-töltőállomások.

Fűtés elektromos falikazánnal

Fűtés elektromos falikazánnal

2017. április 11. | Fördős Norbert okl. gépészmérnök |  55 644
4 4.5 (4)

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ez a cél az elektromos energiával üzemelő fűtési és melegvíz-készítő berendezések térnyerését segít(ené) alapvetően elő.

Internetrádió

Internetrádió

Rádió a kapcsoló helyén 2.

2017. április 11. | Porempovics József |  4377

A fali szerelvény-jellegű rádiók bemutatásának sorát az internet-alapú rádiókkal folytatjuk, melyek digitális mivoltuknak köszönhetően számos előnyt biztosítanak a földi műsorszórással szemben, és a nagy felbontású kijelzővel rendelkezők akár videótartalmakat is képesek megjeleníteni, így pl. videó kaputelefon beltéri egységeként is használhatók.

Egylakásos, kétvezetékes, digitális videó kaputelefonok

Egylakásos, kétvezetékes, digitális videó kaputelefonok

Áttekintő táblázat

2017. április 11. | |  1241

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

Kaputelefon-rendszerek a villamos kivitelezésben

2017. április 11. | Márki-Zay Péter |  2502
1 5 (1)

A villanyszerelők jelentős része még mindig idegenkedik a kaputelefonok (illetve általában az elektronikus készülékek) beszerelésétől, sok esetben elvégezve a vezetékezést, de a magasabb hozzáadott értékű beüzemelést átengedik specialistáknak: a gyengeáramú rendszerekkel foglalkozó vállalkozásoknak. Cikkünkben áttekintést nyújtunk a kaputelefon-megoldások kiválasztásáról, arra biztatva minden villanyszerelőt, hogy bátran szereljen fel kaputelefonokat is ügyfeleinek, ismerje meg a mai rendszerek egyszerűségét.

Szemrevételezés és ellenőrzés: EPH és elosztók

Szemrevételezés és ellenőrzés: EPH és elosztók

Navigálás a változó előírások tengerében 48.

2017. április 11. | Rátai Attila |  10 297
6 5 (5)

A matrózcsapat két részre oszlott, hiszen két apróbb felfedezendő sziget is feltűnt a láthatáron. Elmondhatjuk, hogy mindkettő igen értékes kincseket rejtett. Miről is lesz szó? Elkezdjük az MSZ HD 60364-6:2007 szemrevételezéses ellenőrzéseit megismerni – e havi cikkünkben két témát is érintünk. Mindenekelőtt azonban nézzük, mi is a szemrevételezés célja a szabvány szerint.

Klímaberendezések elektromos javítása

Klímaberendezések elektromos javítása

2017. április 11. | Lantos Tivadar |  1767

Napjaink légkondicionáló berendezéseiben egyre több az elektronika, ezért nagyon gyakran egy-egy javításhoz villanyszerelőt hívnak, hogy orvosolja a műszaki problémát. Javarészt paneleket kell cserélni, de szükség esetén akár meg is lehet javítani az elromlott alkatrészt. Tekintsük át az invertereket a villanyszerelő szemével!

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban 2.

Szemléletváltozás az építésügyi jogszabályokban 2.

2017. április 11. | Dr. Jámbor Attila Kiss Andor Baksa Lajos |  1325

A cikksorozat első részében bemutattuk, hogy milyen szemléletváltásra került sor a kivitelezési dokumentáció készítése és az építési tevékenység megkezdése tekintetében. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy az építési engedélyhez kötött tevékenységek köre milyen főbb szempontok alapján csökkent le. A 2017. január 1. napjától hatályos jogszabályok a kivitelezési szerződések tartalmában, az elektronikus építési napló vezetésében és az építési folyamat résztvevőinek feladataiban is lényeges változásokat eredményeztek.

Így gondozd a szerszámgéped akksiját!

Így gondozd a szerszámgéped akksiját!

2017. április 11. | Lantos Tivadar |  2738
2 4.5 (2)

A villanyszerelői gyakorlat során gyakran használnunk akkus szerszámgépeket. Az ilyen szerszámok gyenge pontja maga az akkumulátor. Kimerül, nem lehet tölteni, bizony néha sok bosszúságot okoz. Nem beszélve arról, ha tönkremegy az akku, sokszor a készülék is a kukában végzi, pedig nem kellene! Összeállításunkban a kivitelezők számára összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a szerszámok akkumulátorairól, segítve ezzel a mindennapi munkavégzést.