Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Épületvillamosság

Fűtés elektromos falikazánnal

2017/4. lapszám | Fördős Norbert okl. gépészmérnök |  62 824 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Fűtés elektromos falikazánnal

Az energiával kapcsolatos termékekre vonatkozó uniós rendelet (ErP), valamint a környezettudatos tervezés elősegítését szorgalmazó előírások – többek között – a fosszilis tüzelőanyag-felhasználást, illetve az azok használatából eredő károsanyag-kibocsátást hivatottak csökkenteni, az úgynevezett 20-20-20-as célok teljesítése végett. Ez a cél az elektromos energiával üzemelő fűtési és melegvíz-készítő berendezések térnyerését segít(ené) alapvetően elő.

Közismert tény, hogy 1 m³ gázfogyasztás 10 kWh villamosenergia-fogyasztásnak felel meg, így ha az árak összehasonlításából indulunk csak ki, egyértelműen a földgáz van jelenleg „nyerő” helyzetben (115,2 Ft: Főgáz Kft., II. kategória / 375,6 Ft, 10 kWh: Elmű, normál nappali díjszabás). Egy konkrét esetet nézve (850 m³ éves gázfogyasztás) ez egész évre vetítve 97 920+11 674 Ft-ot (azaz bruttó 109 564 Ft) jelent (alapdíjjal együtt), szemben a 319 260 Ft-os (áfás) villanyszámlához képest (ebben is benne van már az összes járulékos díj). Nappali kedvezményes árral is 308 040 Ft az éves bruttó végösszeg, de a legolcsóbb éjszakai tarifával sem „ússzuk meg” 197 030 Ft alatt (forrás: szamoldki.hu).

A gazdaságossági racionalitás vizsgálata során azonban nem szabad már itt leragadni. Egy gázüzemű, kondenzációs fali hőtermelő telepítése, terveztetéssel, engedélyezéssel, beüzemeléssel és égéstermék elvezetővel együtt akár bruttó 700 ezer Ft-ot is kitehet, szemben egy elektromos fali fűtőkészülék (9 kW) kb. 270 000 Ft-os teljes telepítési költségével (a villamos működtetés feltételei már eleve adottak). A gázkészülék esetén kb. 30 ezer Ft-os éves kéményellenőrzési és karbantartási díjat is felszámolva (ez az elektromos fűtőkészülék esetén egyáltalán nincs), valamint egy 3 éves időtartamot nézve (alkatrészcsere nélkül) a két megoldás még kb. azonos kiadást jelent (nappali kedvezményes áron), de hosszabb periódus esetén egyértelműen a földgáztüzelésnek „áll a zászló”.

Ezen a tényen alig javít valamit az éjszakai árammal történő kizárólagos működtetés (itt legalább 7,5 évig van előnyben az elektromos fali fűtőkészülék), a melegvíz-előállítás fajlagos költségeinek figyelmen kívül hagyásával. Fentiek alapján már az elején fontos azt leszögezni, hogy önmagában ez a hőtermelő (jelenleg) nem alkalmas földgáz üzemű berendezések kiváltására, illetve csak akkor, ha rendszerünket napelemekkel kombináljuk. Ott azonban, ahol tartályos gázzal fűtenek, igenis reális alternatíva az ilyen típusú készülék, valamint a fatüzelésre életbe lépő közeljövőbeli szigorítások is – többek között – az elektromos fali fűtőkészülékek malmára hajthatja a vizet. Mindez azonban még a nem is olyan messzi jövő, így az alábbi felhasználásra javasolt alapvetően ez a berendezés:

A cikk még 11 493 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Elektromos fűtésElektromos kazán

Kapcsolódó