Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2012. november

Óriásfények takarásában - a Népstadion fényének őrzője

Fülöp Miklós Fábián Attila |  7097
1 5 (1)

A villanyszerelő kollégákat bemutató rovatunkban ezúttal egy szokatlan kettős portré következik, amelyben főhősünk mellett megismerhetjük hazánk nemzeti arénájának, a Puskás Ferenc Stadionnak a történetét is, hiszen Rácz Nándor portréja egyet jelent a stadion utóbbi negyedszázadnak történetével. Egy meleg nyári napon érkezünk a Népstadionhoz, amelyet éppen 10 éve kereszteltek át az egykori világhíres labdarúgó, Puskás Ferenc nevére. A sportkomplexum eléggé elhagyatottnak tűnik, ami nem meglepő, hiszen hosszú évek óta nem hallani biztató híreket felőle. A portás a műhelyek felé irányít minket, és a kezével mutatja, hogy merre találjuk riportalanyunk irodáját.

Navigálás a változó előírások tengerében VI.

Rátai Attila |  12 499
1 5 (1)

Jó pár mérföldet megtettünk, és foglalkoztunk már dokumentálással, méréssel, szabványokkal és változásokkal. Be kell ismernem, elég nagy rendetlenség van a hajón. Arra gondoltam, mielőtt továbbhaladnánk, kicsit rendet rakunk. Mivel az érintésvédelemmel (újabban hibavédelemmel) foglalkozó szabványok lelke az MSZ HD 60364-4-41:2007, arra gondoltam, átszaladhatnánk rajta. A szabvány által említett sorrendben végigvesszük az érintésvédelmi módokat. Természetesen, amit tárgyaltunk, nem fogjuk újra átbeszélni, csak a hiányzó helyeket töltjük fel hajónk raktárának sós tengerlevegő itatta polcain. A szabvány neve: MSZ HD 60364-4-41 Kisfeszültségű villamos berendezések 4-41. rész: Biztonság. Áramütés elleni védelem.

Központi fűtés villamos kazánnal

Jeckel János |  145 818
3 5 (2)

Napjainkban az épületek hőszigetelésének fokozásával, a hővisszanyerés elterjedésével gyorsan növekszik az olyan lakások, épületek száma, amelyeknek néhány (2-5) kW a fűtési hőigénye. Mivel ragaszkodunk a komforthoz és szeretünk kényelmesen élni, egyre többször találkozunk olyan központi fűtéskorszerűsítésekkel, amelyek hőtermelője villamos árammal működtetett kazán.

Az intelligens almérőkről

Szijártó Gábor Vass Péter |  7430

A Villanyszerelők Lapja 2009 szeptemberében cikksorozatot közölt az „Energiamenedzsment a mindennapokban” címmel. Az energiagazdálkodás azóta egyre nagyobb érdeklődésre tart számot. Az igény a villamos energia fogyasztásának mérésére, illetve előrejelzésére tovább növekedett: almérőkkel találkozhatunk irodáknál, üzleti helyiségeknél, garázsoknál, kempingeknél, és minden olyan létesítménynél, ahol tulajdonosalbérlő viszony áll fenn, és még további példák hozhatók fel, ugyanis alkalmazásuk számos helyen lehetséges.

A napelemes erőművek gyakorlati problémái II.

Juhos Viktor Franc Jenko Aleksander Cilenšek |  15 082
1

Egy naperőmű védelme tipikusan a következő elemekből áll: túláramvédelem, túlfeszültség-védelem és szakaszolókapcsoló. Ezen védelmi készülékek feladata, hogy megvédjék a napelemmodulokat a visszáramoktól, a túlfeszültségektől, és megvalósítsák a szakaszolást hibajavítás vagy karbantartás esetén. Cikkünk előző részében áttekintettük a túláram-védelem kiválasztásának szempontjait és gyakori hibáit, ismertettük a túlfeszültség-védelem névleges feszültségérték-meghatározásának módját, most pedig nézzük meg, hogy a típusát milyen elvek szerint határozzuk meg.

Relés vezérlés helyettesítése PLC-vel

Horváth Zoltán |  13 279
2 5 (1)

Számos alkalommal tapasztaltuk, hogy villamossággal foglalkozó szakemberek idegenkedve fogadják a programozható logikai vezérléseket, valamiféle fekete dobozként tekintenek rá, amivel nem is szabad foglalkozni. Ez a hozzáállás talán érthető, ha nagyon bonyolult és összetett rendszerről és programról van szó.Ha a másik irányban indulunk el, az egyszerű vezérlések felé – ami a tanulás szempontjából indokolt is –, akkor meg azzal az igazsággal találjuk magunkat szemben, hogy a PLC programozása drágább és nehézkesebb, mintha azt egyszerű relés vezérléssel oldanánk meg. Ezen írásunkban éppen ezért választottunk egy olyan feladatot, amelynél tisztán látszik a PLC-s vezérlések előnye, kényelme és gyorsasága a már sokszor nehezebben kivitelezhető hagyományos huzalozott vezérlésekkel szemben.

Elektronikus, DIN-sínre szerelhető lépcsőházi automaták összehasolító táblázata

netadmin |  7664
1 5 (1)

  Áttekintő táblázat A feltüntetett adatok a gyártók, illetve a forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.    

Ezt Láttam

netadmin |  3927

Ezt láttam Könnyebben felfogjuk a dolgokat, jobban nevetünk valamin, ha látjuk, és nem csak mondjuk olvassuk (ezért is hatnak ránk sajna az ostobábbnál ostobább tévéreklámok is).Az itt látható virtuális kiállításunk a szakma mulatságos oldalát, illetve fonákját mutatja meg -elgondolkodtató, hogy mik meg nem történhetnek. A hazai épületállomány villamossági megoldásait figyelembe véve, ha valamilyen csoda folytán holnaptól csak szakszerű kivitelezések készülnének, még akkor is évtizedekig kísértenének bennünket a múlt mementói.Küldje be fotóit Ön is!Fotózza le Ön is az élet- és vagyonbiztonságra veszélyes kivitelezéseket, kontár megoldásokat és rövid kommentárral küldje le szerkesztőségünknek az info@villanylap.hu címre. A „legjobb” felvételeket nyomtatásban is közreadjuk.