Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Horváth Zoltán

okl. villamosmérnök

 2059 | |

Horváth Zoltán cikkei

Horváth Zoltán

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái (folytatás)

2016. május 18. |  26 075

Azt gondolhatnánk, hogy a vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez mégsincs így, hiszen a témában írt első cikkünkben ismertetett szakvéleményben is azt olvashattuk, hogy a termékszabvány a keresztmetszetre vonatkozóan nem tartalmaz előírást. (Viszont annak ellenállását Ohm/km értékkel felülről korlátozza.) Vajon miért nem?

Horváth Zoltán

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái 2.

2016. április 17. |  4224
5 5 (5)

Azt gondolhatnánk, hogy a vezetékeink egyik fő jellemzője a termék címkéjén a gyártó által feltüntetett keresztmetszet mérőszáma. Meglepő, de ez mégsincs így, hiszen a márciusi számban ismertetett szakvéleményben is azt olvashattuk, hogy a termékszabvány a keresztmetszetre vonatkozóan nem tartalmaz előírást. (Viszont annak ellenállását Ohm/km értékkel felülről korlátozza.) Vajon miért nem?

Horváth Zoltán

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

2016. április 4. |  78 345

A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a kapcsolószekrénynél.

Horváth Zoltán

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

2016. március 11. |  10 449

A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a kapcsolószekrénynél.Horváth Zoltán

Kisfeszültségű kapcsoló- és vezérlőberendezések az épületgépészetben

2016. február 15. |  13 582
1 5 (1)

Egy új téma körbejárásába kezdünk, amelynek során először a villamos elosztóberendezések néhány fontos tervezési, gyártási és üzemeltetési szempontjáról lesz szó. A későbbiekben pedig az elosztókban is alkalmazott hajlékony, rézerű, szigetelt vezetékek keresztmetszetének eltéréseiből adódó gyakorlati problémákra hívom fel a villanyszerelő kollégák figyelmét.

Relés vezérlés helyettesítése PLC-vel

2012. november 9. |  13 774
2 5 (1)

Számos alkalommal tapasztaltuk, hogy villamossággal foglalkozó szakemberek idegenkedve fogadják a programozható logikai vezérléseket, valamiféle fekete dobozként tekintenek rá, amivel nem is szabad foglalkozni. Ez a hozzáállás talán érthető, ha nagyon bonyolult és összetett rendszerről és programról van szó.Ha a másik irányban indulunk el, az egyszerű vezérlések felé – ami a tanulás szempontjából indokolt is –, akkor meg azzal az igazsággal találjuk magunkat szemben, hogy a PLC programozása drágább és nehézkesebb, mintha azt egyszerű relés vezérléssel oldanánk meg. Ezen írásunkban éppen ezért választottunk egy olyan feladatot, amelynél tisztán látszik a PLC-s vezérlések előnye, kényelme és gyorsasága a már sokszor nehezebben kivitelezhető hagyományos huzalozott vezérlésekkel szemben.

Horváth Zoltán

A légkábel tündöklése és bukása

2002. október 1. |  13 085
4 5 (3)

Építőmunkások tatarozási munkákat végeztek egy régi bérház homlokzatán. Állványokat építettek, védőhálót húztak, s a nyári forróságban nekiálltak leverni a régi vakolatot. Nem jelentett gondot a falihoroggal rögzített légkábel környékének megtisztítása sem.