Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. március

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Vége az ionkazánok aranykorának!

Lantos Tivadar Fülöp Miklós |  15 817
1 5 (1)

Három évre visszanyúló történet ért döntő fejezetéhez azzal, hogy a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról.

Hatékony megoldás a követelések érvényesítésére

Dr. Jámbor Attila |  2655

Előző lapszámunkban bemutattuk a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv felépítését, működését, ismertettük, hogy milyen esetekben járhat el, valamint megtudhattuk, hogy mit tartalmaz a szakértői vélemény. Tájékoztatónk folytatásában bemutatjuk a TSzSz által biztosított további lehetőségeket.

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok II.

Furján Attila Oláh Csaba |  25 578
30 4.89 (28)

Cikksorozatunk első részében a földelési ellenállás mérésének lehetséges módszereit vizsgáltuk meg. Amennyiben az adott, vizsgált villamos berendezés esetében a földelő vagy a földelőrendszer megfelel a vonatkozó követelményeknek, továbbléphetünk a védővezető folytonosságának vizsgálatára.

Díjcsökkenés, gyorsabb ügymenet és egyéb finomságok

Navigálás a változó előírások tengerében XXXVII.

Rátai Attila |  3193
1

Hajónk továbbra is a kikötőben vesztegel, és intézi hivatalos ügyeit. Ahhoz, hogy továbbhaladjunk, el kell végezni még némi papírmunkát. Ebben a cikkben folytatjuk a hatósági eljáráshoz szükséges dokumentációk ismertetését, továbbá magát az eljárás menetét.

LED-es kijáratmutató lámpatestek és tartalékvilágítások

Áttekintő táblázat

Villanyszerelők Lapja |  2736

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat.

LED-es kijáratmutató lámpatestek

Fehér Tamás |  8043
2 5 (2)

A sokat látott – újabban már zöld színű – szaladó emberke mára már közismerté vált. A mellette lévő fehér nyíl pedig hasznos információt szolgáltat számunkra a menekülés irányáról – mármint, ha valóban a megfelelő piktogramot választotta a kivitelező. A biztonsági világítás (Safety lighting) főbb feladatainak áttekintésében nyújt segítséget ez a cikk, emellett a táblázatban szereplő, legjellemzőbb tulajdonságokban nyújt eligazodást.

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

Horváth Zoltán |  10 641
2 5 (2)

A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a kapcsolószekrénynél.

Szivattyúvédelem II.

Vezérléstechnikai ötletek IV.

Porempovics József |  3921

Folytatva az előző lapszámban megkezdett komplex szivattyúvédelem ismertetését, bemutatásra kerülnek a védelmi rendszer további fokozatainak kapcsolási elrendezései és azok működése. Mint már említettük, az egyes fokozatok önállóan is felhasználhatók, vagy éppen ki is hagyhatók a rendszerből, hiszen minden fokozat relékontaktust használ és az érintkezők sorba kötése alkotja a védelmi láncot.

A nyomtatott áramkör

A napelemgyártás kulisszatitkai III.

Boros Viktor |  4975

Miután a homokból nagy tisztaságú szilíciumot készítettünk, létrehoztuk a szilícium kristályszerkezetet, a szilíciumtömböket felszeleteltük hajszálvékony lapkákká, kémiai fürdők sorozatán keresztül megnöveltük a lapka felszínét (texturálás). Ezt követően dópoltuk, hogy a félvezető anyagunkat kizökkentsük az egyensúlyi állapotából, végül bevontuk egy visszatükröződés-csökkentő réteggel, de még mindig csak egy félkész és a napelemgyártáshoz használhatatlan szilíciumlapkával állunk a kezünkben.

Karakterisztikák és a titokzatos I²t

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes V.

Dr. Papp Gusztáv |  6581
4 4.75 (4)

Az olvadóbiztosítókkal való (újra)ismerkedés során az előző részben eljutottunk az idő–áram karakterisztikákig. Láthattuk, hogyan lehet ezek illesztésével együttműködő védelmi csapatot összeállítani olvadóbiztosítóból és megszakítóból. De nem volt szó még az olvadóbiztosítók katalógusaiban szereplő többi jelleggörbéről és paraméterről, amelyek segítenek a megfelelő betét kiválasztásában.