Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2016. március

Vége az  ionkazánok aranykorának!

Vége az ionkazánok aranykorának!

2016. március 9. | Lantos Tivadar Fülöp Miklós |  10 662

Három évre visszanyúló történet ért döntő fejezetéhez azzal, hogy a Piacfelügyeleti és Műszaki Felügyeleti Hatóság jogerős határozatban tiltotta meg a STAFOR, a BERIL és a GALAN típusú ionkazánok forgalomba hozatalát és értékesítését, emellett rendelkezett a terméktípusok visszahívásáról és a felhasználók széleskörű tájékoztatásáról.

Hatékony megoldás a követelések érvényesítésére

Hatékony megoldás a követelések érvényesítésére

2016. március 9. | Dr. Jámbor Attila |  2080

Előző lapszámunkban bemutattuk a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv felépítését, működését, ismertettük, hogy milyen esetekben járhat el, valamint megtudhattuk, hogy mit tartalmaz a szakértői vélemény. Tájékoztatónk folytatásában bemutatjuk a TSzSz által biztosított további lehetőségeket.

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Védővezető folytonosságának vizsgálati módszerei

Hibavédelem ellenőrzése – műszeres vizsgálatok II.

2016. március 9. | Furján Attila Oláh Csaba |  19 028
15 4.85 (13)

Cikksorozatunk első részében a földelési ellenállás mérésének lehetséges módszereit vizsgáltuk meg. Amennyiben az adott, vizsgált villamos berendezés esetében a földelő vagy a földelőrendszer megfelel a vonatkozó követelményeknek, továbbléphetünk a védővezető folytonosságának vizsgálatára.

Díjcsökkenés, gyorsabb ügymenet és egyéb finomságok

Díjcsökkenés, gyorsabb ügymenet és egyéb finomságok

Navigálás a változó előírások tengerében XXXVII.

2016. március 9. | Rátai Attila |  2509
1

Hajónk továbbra is a kikötőben vesztegel, és intézi hivatalos ügyeit. Ahhoz, hogy továbbhaladjunk, el kell végezni még némi papírmunkát. Ebben a cikkben folytatjuk a hatósági eljáráshoz szükséges dokumentációk ismertetését, továbbá magát az eljárás menetét.

LED-es kijáratmutató lámpatestek és tartalékvilágítások

LED-es kijáratmutató lámpatestek és tartalékvilágítások

Áttekintő táblázat

2016. március 9. | Villanyszerelők Lapja |  2219

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat.

LED-es kijáratmutató lámpatestek

LED-es kijáratmutató lámpatestek

2016. március 11. | Fehér Tamás |  6221
2 5 (2)

A sokat látott – újabban már zöld színű – szaladó emberke mára már közismerté vált. A mellette lévő fehér nyíl pedig hasznos információt szolgáltat számunkra a menekülés irányáról – mármint, ha valóban a megfelelő piktogramot választotta a kivitelező. A biztonsági világítás (Safety lighting) főbb feladatainak áttekintésében nyújt segítséget ez a cikk, emellett a táblázatban szereplő, legjellemzőbb tulajdonságokban nyújt eligazodást.

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

Szigetelt vezetékek keresztmetszet-csökkenésének problémái

2016. március 11. | Horváth Zoltán |  9505

A villamos vezetékek feladata többféle: egyszerű jelátvitel az automatikai áramköröknél, vezérlési és szabályozási funkciók, valamint energia átvitele. Ez utóbbiaknál a fogyasztók teljesítményéhez méretezett vezetékeket kell használni. Mindkét fajta vezetéknél a gyakorlatban a hajlékony, rézerekből álló szigetelt vezetékek különböző típusai terjedtek el a kapcsolószekrénynél.

Szivattyúvédelem II.

Szivattyúvédelem II.

Vezérléstechnikai ötletek IV.

2016. március 16. | Porempovics József |  2940

Folytatva az előző lapszámban megkezdett komplex szivattyúvédelem ismertetését, bemutatásra kerülnek a védelmi rendszer további fokozatainak kapcsolási elrendezései és azok működése. Mint már említettük, az egyes fokozatok önállóan is felhasználhatók, vagy éppen ki is hagyhatók a rendszerből, hiszen minden fokozat relékontaktust használ és az érintkezők sorba kötése alkotja a védelmi láncot.

A nyomtatott áramkör

A nyomtatott áramkör

A napelemgyártás kulisszatitkai III.

2016. március 16. | Boros Viktor |  4006

Miután a homokból nagy tisztaságú szilíciumot készítettünk, létrehoztuk a szilícium kristályszerkezetet, a szilíciumtömböket felszeleteltük hajszálvékony lapkákká, kémiai fürdők sorozatán keresztül megnöveltük a lapka felszínét (texturálás). Ezt követően dópoltuk, hogy a félvezető anyagunkat kizökkentsük az egyensúlyi állapotából, végül bevontuk egy visszatükröződés-csökkentő réteggel, de még mindig csak egy félkész és a napelemgyártáshoz használhatatlan szilíciumlapkával állunk a kezünkben.

Karakterisztikák és a titokzatos I²t

Karakterisztikák és a titokzatos I²t

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes V.

2016. március 16. | Dr. Papp Gusztáv |  4265

Az olvadóbiztosítókkal való (újra)ismerkedés során az előző részben eljutottunk az idő–áram karakterisztikákig. Láthattuk, hogyan lehet ezek illesztésével együttműködő védelmi csapatot összeállítani olvadóbiztosítóból és megszakítóból. De nem volt szó még az olvadóbiztosítók katalógusaiban szereplő többi jelleggörbéről és paraméterről, amelyek segítenek a megfelelő betét kiválasztásában.