Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Boros Viktor

 2165 | |

Boros Viktor cikkei

Boros Viktor

Napelemes trendek és tendenciák 2017-ben

2017. május 10. |  3177

Vannak, akik irányt mutatnak, és vannak a követők. Természetesen vannak esetek, amikor a követők jobban teljesítenek, mint azok, akik kitalálnak új dolgokat (lásd magyar mobiltelefon-hálózat: az infrastruktúra teljes hiánya hatására a szolgáltatók a legújabb generációs technológiákat vezették be, átugorva 1-2 köztes technológiai állomást), de sajnos Magyarország esetében a napelemes technológiák és design tekintetében csak 1-2 év lemaradással követjük a nyugat-európai trendeket.

Boros Viktor

Éjszaka nem süt a nap

Hogyan tudunk mégis áttérni a 100%-ban megújuló energiaforrásokra?

2017. február 9. |  4961
1 4 (1)

A cím elég közhelyesnek tűnik, de a naperőművekkel kapcsolatban rendszeresen elhangzik, hogy „Jó, de mi van, ha nem süt a nap, és a napelemek nem termelnek energiát? Akkor is kell világítani!”. Ugyan a kritika megalapozott, hiszen éjszaka a fotovoltaikus naperőművek nem képesek energiát termelni, de ennek ellenére számos megoldás van és lehet arra, hogy a közeli jövőben teljesen függetleníteni tudjuk magunkat a hagyományos energiaforrásoktól és az atomerőművektől. Elérhető cél a 100%-ban megújuló energiaforrásokra épülő villamos hálózat?

Boros Viktor

Mikor térül meg a napelemes rendszerünk?

2016. november 5. |  11 732
3 4.5 (2)

Annak ellenére, hogy 2016-ban százszámra engedélyeztettek napelemes erőműveket Magyarországon, kevesen vannak tisztában azzal, hogy milyen hozamot várhatnak el valójában a befektetett pénzükért. Hiába használjuk a legkifinomultabb matematikai képleteket a hozam modellezésére, és támaszkodunk az elmúlt 100 év meteorológiai adataira, számos olyan tényező van még, ami nagyban befolyásolhatja a jövőbeli profitunkat, amelyekkel még a banki kockázatelemzők vagy a befektető társaságok pénzügyi döntéshozói sincsenek tisztában.

Boros Viktor

A PID jelenség

Napelemek működés közben

2016. október 5. |  3812
3 4.33 (3)

Akárcsak az elmúlt 25 évben, idén júniusban is megrendezésre került a müncheni InterSolar kiállítás, amelynek jómagam is rendszeres látogatója vagyok immár 6 éve. München nem csak egy kellemes város, de az InterSolar kiváló alkalom arra, hogy a napelemes iparágban dolgozó beszállítókkal, vevőkkel, mérnök kollégákkal és barátokkal összegyűljünk évente egyszer, és kicseréljük gondolatainkat a piaci helyzetről, a műszaki újdonságokról, és arról, hogy hogyan haladjunk tovább a megújuló energiák rögös útján.Boros Viktor

Tényleg belefulladunk az olcsó napelemekbe?

2016. szeptember 14. |  2976

A napokban járta be a sajtót az az írás, amely szerint lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe – erre a kissé szenzációhajhász felütésű hírre reagálunk cikkünkben.

Boros Viktor

A szolárrendszer szíve, az inverter

2016. június 13. |  9812
7 4.83 (6)

Az előző részben áttekintettük, hogy napelemes rendszerünk megtervezése és kivitelezése során mire ügyeljünk a napelemek tájolása, a tartószerkezet megválasztása vagy éppen a kábelezés során. A naperőművünk teljesítményét nem csak a napelemek minősége vagy azok tájolása, de a napelemek által megtermelt egyenáramot váltóárammá konvertáló szolár inverter is nagyban meghatározza.

Boros Viktor

Telepítsünk napelemet!

2016. május 17. |  19 189
11 5 (11)

Miután az elmúlt hónapok során részletesen kielemezgettük a napelemek egyes alkatrészeit, a napelemgyártás folyamatát vagy éppen a napelemes piac működését, eljött az ideje annak, hogy felszereljük a napelemeket a házunkra vagy akár kisebb üzemünkre, így a továbbiakban a Háztartási Méretű Kiserőművek (HMKE) felépítéséről és engedélyezéséről fogok szót ejteni.

Boros Viktor

A napelemes technológia fejlődésének útja

A napelemgyártás kulisszatitkai V.

2016. április 17. |  8625

A cikksorozat előző részeiben már szó esett a napelemgyártók boszorkánykonyháiban gyártásra előkészített új napelemcella-technológiákról, ám ha valaki abban reménykedik, hogy rövidesen 300-400 W-os napelemekkel a mostani árak feléért tudja a házára vagy az üzemére az áhított napelemes rendszert felszerelni, akkor sajnos ki kell ábrándítanom.

Boros Viktor

A nyomtatott áramkör

A napelemgyártás kulisszatitkai III.

2016. március 16. |  5018

Miután a homokból nagy tisztaságú szilíciumot készítettünk, létrehoztuk a szilícium kristályszerkezetet, a szilíciumtömböket felszeleteltük hajszálvékony lapkákká, kémiai fürdők sorozatán keresztül megnöveltük a lapka felszínét (texturálás). Ezt követően dópoltuk, hogy a félvezető anyagunkat kizökkentsük az egyensúlyi állapotából, végül bevontuk egy visszatükröződés-csökkentő réteggel, de még mindig csak egy félkész és a napelemgyártáshoz használhatatlan szilíciumlapkával állunk a kezünkben.

Boros Viktor

A napelemek szíve, avagy a napelemcellák fajtái

A napelemgyártás kulisszatitkai III.

2016. február 15. |  3606

Az előző lapszámokban részletesen megismerkedhettünk a napelemek szendvicsszerkezetét alkotó főbb elemekkel és azoknak a napelemek teljesítményére és tartósságára gyakorolt hatásaival. Amint láthattuk, a napelemeket alkotó minden egyes elemnek megvan a maga szerepe a maximális teljesítmény elérésében és abban, hogy a napelemünk jelentősebb teljesítményvesztés nélkül átvészelje a szélsőséges időjárási körülményeket a gyártók által meghirdetett 25-30 éves hasznos élettartam alatt.

Boros Viktor

A napelemgyártás kulisszatitkai II.

A szolár üveg és a hátlapfólia napelemteljesítményre gyakorolt hatásai

2015. december 20. |  4009

A cikksorozat első részében mélyrehatóbban foglalkoztunk a napelemgyártás egyik kulcskérdésével, a laminálási folyamattal. A folytatásban sorra vesszük a napelem további alkotóelemeit, illetve azoknak a napelemek végső teljesítményére és tartósságára gyakorolt hatásait. A második részben valószínűleg azt várná az olvasó, hogy a napelemcellákról, mint a „legfontosabb” alkotóelemről essen szó, de csalódnunk kell, mert ezúttal a napelemek vázát alkotó szolárüveget és a hátlapfóliát fogjuk mélyrehatóbban megvizsgálni.

Boros Viktor

A napelemgyártás kulisszatitkai I.

Minden napelem egyforma?

2015. november 12. |  5691
1

Azok, akik napelemes rendszer beszerzésén törik a fejüket, az egyes napelemgyártók műszaki adatlapjait bújva rendszerint azzal szembesülnek, hogy két összehasonlított napelem a katalógusadatok alapján szinte minden részletében megegyezik. 250 Wp névleges teljesítmény, pozitív teljesítménytolerancia, 1640x990x40 mm befogadó méretek, 18,5 kg súly stb. Mi több, még a marketingszövegek is szinte betűre azonosak: 12 év általános garancia, 25 év lineáris teljesítménygarancia, piacvezető gyártó, legkorszerűbb üzem, évi sok száz megawatt termelési kapacitás, és még sorolhatnánk.

Teljesítményoptimalizálás és más előnyök

A napelemek gyakorlati működéséről II.

2015. szeptember 15. |  7195
1 4 (1)

A cikk első részében leírtuk azokat a változatos műszaki tényezőket és környezeti kockázatokat, amelyek akár 80-90 százalékos teljesítményvesztést is okozhatnak a rendszerek működésében, a második részben pedig bemutatjuk a problémák költséghatékony megoldását.

A katalógusadatok esete a hétköznapok valóságával

A napelemek gyakorlati működéséről

2015. augusztus 5. |  6802
1 5 (1)

A napelemek tényleges teljesítményéről szóló cikksorozat első részében leírjuk, miként történhet meg, hogy egy költséghatékonynak gondolt napelemrendszer hétköznapi működésében a minimális teljesítmény válik optimummá, csúfosan meghazudtolva az üzemeltető gazdasági előrejelzéseit.