Villanyszerelők Lapja

Fehér Tamás

villamosmérnök

 76 | |

Fehér Tamás cikkei

Fehér Tamás

Kombinált áram-védőkapcsolók

2019. május 14. |  412
8 4.86 (7)

A kombinált áram-védőkapcsoló egy olyan készülék, amely magában foglalja a kismegszakító és az áram-védőkapcsoló (azaz FI-relé) funkcióit. Tehát mindkét készülék funkciói egy tokozatban vannak egyesítve. Ez a fajta készülék egyaránt ellátja a rövidzárlat- és túláramvédelmet, valamint a földzárlati hibaáram-védelmet. Köznyelven még ismerhetjük kombinált áramvédős kismegszakítóként, vagy áram-védőkapcsoló túláramvédelemmel néven is, de a hivatalos, szabvány szerinti neve: áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel.

Fehér Tamás

Kijáratmutató lámpatestek

2019. április 15. |  260

Cikkünkben a biztonsági világítással kapcsolatos tudnivalókat ismertetjük, kitérve a termékek legjellemzőbb tulajdonságaira, és tisztázva a terület jogi és szabványi hátterét.

Fehér Tamás

LED-es kijáratmutató lámpatestek

2016. március 11. |  4615
1 5 (1)

A sokat látott – újabban már zöld színű – szaladó emberke mára már közismerté vált. A mellette lévő fehér nyíl pedig hasznos információt szolgáltat számunkra a menekülés irányáról – mármint, ha valóban a megfelelő piktogramot választotta a kivitelező. A biztonsági világítás (Safety lighting) főbb feladatainak áttekintésében nyújt segítséget ez a cikk, emellett a táblázatban szereplő, legjellemzőbb tulajdonságokban nyújt eligazodást.