Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. május

Energiewende: A rút valóság

Energiewende: A rút valóság

2019. május 14. | Hárfás Zsolt |  558
4 4.75 (4)

Az atomenergia ellenzői évek óta ugyanazt mondják: a világ másfelé halad és a megújulóenergia-forrásoké a jövő. Követendő példaként Németországot állítják, hiszen a németek már most példát mutatnak a megújulós fejlesztésekkel. Év elején a híradások arról szóltak, hogy a megújulók aránya a német villamosenergia-termelésben tavaly 40 százalék felé emelkedett. A valós helyzet jóval árnyaltabb…

Dimmerek a gyakorlatban

Dimmerek a gyakorlatban

Világításszabályozás II.

2019. május 14. | Porempovics József |  722
2 5 (2)

A közvetlen dimmerek (nem buszos – DALI, DMX) nemcsak a szabályozás jellegében különbözhetnek egymástól, ahogy ezt a cikksorozat első részében láthattuk, hanem kivitelükben is. A különböző felhasználási igényekhez különféle kivitelben készítenek dimmereket a gyártók.

Elektromosautó-töltő otthoni környezetben

Elektromosautó-töltő otthoni környezetben

Elektromosautó-töltőállomások

2019. május 14. | Kozma László |  856
7 5 (7)

Egyre több és több alternatív meghajtású autó kerül forgalomba, a trendek meredek felfutásokat mutatnak és az előrejelzések is bizakodóak – jön a nagy autóipari fordulat és forradalom! Ez természetesen megnöveli a háttér-infrastruktúra megteremtésének, fejlesztésének igényét is. Jelen cikkünkben azt nézzük meg, mi kell ahhoz, hogy valaki biztonsággal beszereltethessen és üzemeltethessen otthoni, saját elektromosautó-töltőállomást. A cikk szakembereknek és laikus autótulajdonosoknak is iránymutatást kíván nyújtani.

Áram-védőkapcsolók

Áram-védőkapcsolók

1 fázisú, 16 A, C, 30 mA, A típusú kombinált áram-védőkapcsolók áttekintő táblázata

2019. május 14. | VL online |  617
1 5 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Kombinált áram-védőkapcsolók

Kombinált áram-védőkapcsolók

2019. május 14. | Fehér Tamás |  1619
11 4.8 (10)

A kombinált áram-védőkapcsoló egy olyan készülék, amely magában foglalja a kismegszakító és az áram-védőkapcsoló (azaz FI-relé) funkcióit. Tehát mindkét készülék funkciói egy tokozatban vannak egyesítve. Ez a fajta készülék egyaránt ellátja a rövidzárlat- és túláramvédelmet, valamint a földzárlati hibaáram-védelmet. Köznyelven még ismerhetjük kombinált áramvédős kismegszakítóként, vagy áram-védőkapcsoló túláramvédelemmel néven is, de a hivatalos, szabvány szerinti neve: áram-védőkapcsoló beépített túláramvédelemmel.

Robbanásveszélyes zónák és robbanásbiztos berendezések jelölése

Robbanásveszélyes zónák és robbanásbiztos berendezések jelölése

Robbanásbiztonság-technika IV.

2019. május 14. | Parádi Ervin |  1624
1 5 (1)

Az előzőekben ismertetve lett a robbanásveszélyes zónák vagy térfogatok besorolása és ezek jelölése, ennek jelentősége. Fontos, hogy a zónajelölés és besorolás mindig szabvány szerint történik. A robbanásveszélyes térfogatokon belül robbanásbiztos berendezéseket kell elhelyezni, mely robbanásbiztos berendezéseket a zónajelölések alapján kell kiválasztani. Ahhoz, hogy a berendezéseket ki tudjuk választani, valamint azok védelmének jóságát meg tudjuk állapítani, szükség van a teljes jelölésrendszer megismerésére.

MSZ HD 60364-6, amit használnunk kell!

MSZ HD 60364-6, amit használnunk kell!

Navigálás a változó előírások tengerében 67.

2019. május 14. | Rátai Attila |  3320
17 1 4.71 (14)

Ez a szabvány, mondhatni, állandó vendég a VL hasábjain, hiszen számos alkalommal foglalkoztunk már vele az elmúlt években, azonban még mindig sok régi, rossz berögződést tapasztalni a szakmagyakorlók körében a használatával kapcsolatban, amit szeretnénk kigyomlálni.

Gázmotoros erőművek VI.

Gázmotoros erőművek VI.

2019. május 14. | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  359

Cikksorozatunk előző részében a generátormegszakító-szekrény tervezésének lépéseit tekintettük át. Felsoroltuk az idevonatkozó jogszabályi és szabványi követelményeket. Foglalkoztunk a szekrény általános elrendezésével, a korrózió elleni védelemmel, a méretekkel, a belső elrendezéssel, szekrényajtóval és kitértünk a kis-, illetve középfeszültségű megszakítószekrények, valamint mezők közötti különbségekre. Jelen cikkünkben bemutatjuk a generátormegszakító-szekrény tervezésének további lépéseit.

Áram-védőkapcsoló, túlfeszültség-védelem, kertészeti világítás...

Áram-védőkapcsoló, túlfeszültség-védelem, kertészeti világítás...

Májusi híreink

2019. május 9. | Támogatott cikk |  975
1

Minden hónapban összeállítást közlünk a Villanyszerelők Lapja „hírek” rovatában az iparági partnereink termékújdonságairól, ezúttal a Schneider Electric, a Hensel, a DEHN, a Tungsram, a C+D Automatika és a Sylvaniai híreit kínálva.