Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Gesztes Dávid

villamosmérnök

 1342 | |

Gesztes Dávid cikkei

Gesztes Dávid

Gázmotoros erőművek VI.

2019. május 14. |  616
Társszerző: Szijártó Gábor

Cikksorozatunk előző részében a generátormegszakító-szekrény tervezésének lépéseit tekintettük át. Felsoroltuk az idevonatkozó jogszabályi és szabványi követelményeket. Foglalkoztunk a szekrény általános elrendezésével, a korrózió elleni védelemmel, a méretekkel, a belső elrendezéssel, szekrényajtóval és kitértünk a kis-, illetve középfeszültségű megszakítószekrények, valamint mezők közötti különbségekre. Jelen cikkünkben bemutatjuk a generátormegszakító-szekrény tervezésének további lépéseit.

Gesztes Dávid

Generátormegszakító-szekrény tervezése

Gázmotoros erőművek V.

2019. április 15. |  1653
Társszerző: Szijártó Gábor

A gázmotoros erőművekkel foglalkozó cikksorozat előző részében a generátor kiválasztásával foglalkoztunk, míg jelen cikkünkben a generátormegszakító-szekrény tervezését vesszük górcső alá.

Gesztes Dávid

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Gázmotoros erőművek IV.

2019. február 11. |  1439
Társszerző: Szijártó Gábor

Újabb részhez ért a gázmotoros erőművekkel kapcsolatos sorozatunk. E cikkben folytatjuk az egyik legfontosabb részegység, a generátor kiválasztásának bemutatását, kezdve az alapoktól, vagyis a szükséges kritériumok számbavételétől egészen az utolsó munkafázisig, a gépgyártói nyilatkozat csatolásáig bezárólag.

Gesztes Dávid

Gázmotoros erőművek

Tervezés, üzemeltetés és karbantartás III.

2018. december 9. |  2051
Társszerző: Szijártó Gábor

Cikkünkben a gázmotoros kiserőmű villamos tervezésének egyik fő részét, a villamos generátort fogjuk bemutatni. Ismertetjük a szinkrongenerátor működési elvét, kitérünk a feszültség- és cos(fi)-szabályozó működésére, végül igyekszünk támpontokat adni a gázmotoros kiserőmű generátorra vonatkozó villamos tervezéséhez.

Gesztes Dávid

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása II.

2018. november 18. |  1210
Társszerző: Szijártó Gábor
1

A cikksorozat előző részében (VL 2018/9.) áttekintettük a gázmotorok különböző alkalmazási területeit és nagy vonalakban ismertettük a gázmotorok szerepét az energiaellátó-rendszerben, valamint bemutattuk alkalmazásuk néhány előnyét más típusú erőművekkel összehasonlítva. Ebben a cikkben a gázmotorok felépítését és működését mutatjuk be.

Gesztes Dávid

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása

2018. szeptember 25. |  2206
Társszerző: Szijártó Gábor
1 5 (1)

Most induló cikksorozatunk a gázmotoros erőművekkel foglalkozik, kiemelten azok villamos tervezésére, üzemeltetésére és karbantartására fókuszálva. Az első részben áttekintjük a gázmotorok különböző alkalmazási területeit, és előzetesen ismertetjük a gázmotorok szerepét az energiaellátó-rendszerben, valamint bemutatjuk alkalmazásuk előnyeit.