Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk május 10-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2018. december

Atomenergia az ellátásbiztonságért

Atomenergia az ellátásbiztonságért

2018. december 9. | Hárfás Zsolt |  758

A globális klímavédelmi, ellátásbiztonsági és versenyképességi célok elérése, valamint a jövő nemzedékek egészségének és életfeltételeinek biztosítása érdekében az atomenergiára és a megújulóenergia-források alkalmazására egyaránt szükség van.

Engedélyezési tervdokumentáció

Engedélyezési tervdokumentáció

Navigálás a változó előírások tengerében 64.

2018. december 9. | Rátai Attila |  1654
3 5 (1)

A novemberi lapszámban megkezdtük a felülvizsgálók szakmai továbbképzését támogató cikkfolyam közlését, ám most mégis egy kitérővel folytatjuk, amivel egy régi ígéretünket teljesítjük, és egy műszaki leírást fogunk közreadni. Azt tudjuk, hogy nincs két egyforma épület, ezért a példa kedvéért egy kisebb irodaépület leírásával fogunk foglalkozni.

Energetikai rendszerek és a légi termográfia

Energetikai rendszerek és a légi termográfia

2018. december 9. | Rahne Eric |  625

A termográfiáról szóló cikksorozatunk betekintést kíván nyújtani a termográfia elképesztő sokoldalúságába és elméleti, illetve gyakorlati korlátaiba, Rahne Eric „Thermográfia – elmélet és gyakorlati méréstechnika” című, 650 oldal terjedelmű szakkönyvéből merítve. A jelenlegi téma a légi termográfia energetikai rendszereken.

Gázmotoros erőművek

Gázmotoros erőművek

Tervezés, üzemeltetés és karbantartás III.

2018. december 9. | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1418

Cikkünkben a gázmotoros kiserőmű villamos tervezésének egyik fő részét, a villamos generátort fogjuk bemutatni. Ismertetjük a szinkrongenerátor működési elvét, kitérünk a feszültség- és cos(fi)-szabályozó működésére, végül igyekszünk támpontokat adni a gázmotoros kiserőmű generátorra vonatkozó villamos tervezéséhez.

Falon kívüli, 2-soros, 24-modulos kiselosztók

Falon kívüli, 2-soros, 24-modulos kiselosztók

Áttekintő táblázat

2018. december 9. | VL online |  607
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Fűtünk vagy szellőztetünk?

Érdekes kapcsolások XIV.

2018. december 9. | Porempovics József |  619

Már jócskán benne vagyunk a fűtési szezonban, már nem a fűtési rendszerek tesztüzeme zajlik, hanem élesben dolgoznak a szabályzók és hőforrások. Aktuális cikkünkben kétféle, nem hagyományosnak mondható zónázott fűtéshez próbálunk ötletet adni, illetve néhány, szintén ötletadó választ a címben feltett kérdésre: fűtünk vagy szellőztetünk?

A Hagyományok Háza díszvilágítása

A Hagyományok Háza díszvilágítása

2018. december 9. | VL online |  535

Amikor 1865-ben megnyílt a Pesti Vígadó, a mai Budapest még két városból állt, és a lakosság aránya, összetétele is nagyon különbözött egymástól. A nagyvárosias Pesten felépített Feszl Frigyes Duna-parti, keleti elemekkel elegyített romantikus épülete azonban olyan nagy hatással volt mindenkire, hogy egy kis idő után az egyre féltékenyebb budai lakosok is fontosnak érezték, hogy Budán is épüljön fel egy társasági élet központjának számító vígadó. Ezt az igényt erősítette a kiegyezés, a város egyesítése és a kialakult polgári önszerveződések sora.

Karácsonyi nyereményjáték

Karácsonyi nyereményjáték

Beküldési határidő: 2019. január 16.

2018. december 9. | Támogatott cikk |  3232
1

A Villanyszerelők Lapja hosszú évekre visszanyúló hagyománya, hogy decemberben játékra invitáljuk olvasóinkat – ezúttal is így teszünk! A nyereményjátékban a támogató partnereink által feltett kérdésekre kell feleletválasztós módon válaszolni, a három lehetséges válaszból megjelölni a helyesnek gondolt megfejtést.

Kérdések és válaszok az elektromos autók kedvezményeiről

Kérdések és válaszok az elektromos autók kedvezményeiről

2018. december 9. | Kozma László |  901

Sok mítosz és pletyka övezi az elektromos autózással kapcsolatos különböző kedvezményeket és támogatásokat. Az is felmerült már, hogy a magyar állam megadóztatja az otthoni töltést, hasonlóan az üzemanyagok jövedéki termékének adótartalmához. Nézzük meg pontosan, mi a helyzet ma Magyarországon ezzel kapcsolatban. A pontos leírások érdekében hivatkozunk a rendeletekre és törvényekre, hogy kutatható legyen a forrás a részletekért. Különösen izgalmas kérdés ez most, amikor könnyebbé vált az elektromos autók után igénybe vehető támogatás igénylése, 8000 fölé emelkedett október végére a zöld rendszámok darabszáma hazánkban, és történelmi csúcsot dönt az utóbbi hónapokban az igénylések száma.

A CCTV-ről A-tól Z-ig

A CCTV-ről A-tól Z-ig

VIII. rész

2018. december 9. | Szűcs Attila |  503

Cikksorozatunk korábbi részeiben már ejtettünk szót arról, hogyan zajlik a zárt láncú televíziók (CCTV) képalkotása, a rendszernek milyen mérhető paraméterei vannak, s miként tudjuk házi körülmények között mi magunk is próbára tenni ezeket az eszközöket. Lehetne ezt még folytatni, de úgy méltatlanul kevés szó esne a képrögzítésről, a kliensekről, a kodekekről, a licencekről, az extra szolgáltatásokról és a marketingcsapdákról – így most ezek következnek.