Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. január-február

= A lapszám szakcikkeinek teljes tartalma csak előfizetőink vagy vásárlóink számára érhető el.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért, online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Hálózatra termel a paksi új blokkok referenciája

Hárfás Zsolt |  1879
2 5 (1)

Az oroszországi és a globális atomenergetika újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett. A Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján megvalósuló Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés telephelyének első, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkja már a terveknek megfelelően termeli a villamos energiát, a második blokk építése pedig az ütemezés szerint halad, és várhatóan 2020-ban állhat üzembe.

Robbanásbiztonság-technika I.

Jogszabályok és kompetenciák

Parádi Ervin |  7528
10 4.88 (8)

Gyakorló szakemberként korán megtapasztaltam, hogy ezen a területen nagyon kevés szakember tudása áll biztos, megalapozott lábakon, így sokszor elbizonytalanodtam attól, hogy az egyik fülembe ezt, míg ugyanarról a műszaki problémáról a másik fülembe amazt hallottam. Akkor talán még nem tudatosan, de elkezdtem a problémák gyökeréhez leásni, ami néha sikerült, de legtöbbször hoppon maradtam. Hosszú évek, évtizedek alatt tanultam, kutattam és egyre jobban megszerettem ezt az érdekes és nehéz szakterületet.

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

Balogh Zoltán |  15 178
31 4.72 (25)

Mindenki hallott róla. Mindenkinek van valami elképzelése róla. Sokan talán még találkoztak is vele, de mégis kevesen ismerik igazából. Kiváló hazai szakembereknek köszönhetően a 90-es évek közepe óta már Magyarországon is számtalan épület készült KNX-technikával. Közös jellemzőjük, hogy a mai napig működnek! De mitől is ennyire stabil és sokoldalú ez a szabvány? Ezt szeretnénk először a műszaki oldalról megközelíteni.

Karácsonyi nyereményjáték

Támogatott cikk |  1137
1 4 (1)

Lezárult a VL Karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 15 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 142 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 670 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő, illetve az egy hibát vétő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

Érdekes kapcsolások XV.

Porempovics József |  2151
3 5 (2)

A családi házak használati-melegvízzel (HMV) való ellátásának gépészeti kivitelezése viszonylag kiforrott, jól bevált technológiákkal történik, melyek az újabb eszközök és megoldások megjelenésével folyamatosan alkalmazkodnak az igényekhez.

Akkumulátoros fúró-csavarozók

Áttekintő táblázat

VL online |  1230

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Ha április, akkor CONSTRUMA!

Támogatott cikk |  1097

Az idei évben egészen korán, április 3–7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba, a CONSTRUMA csokorra, az építőipar hazai csúcsrendezvényére. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még szélesebb körű tájékozódási lehetőség vár a szakmai látogatókra az újdonságok terén.

Hidak díszvilágítása I.

Deme László |  2381

Egy Duna-parti budapesti fényképet nehéz úgy elkészíteni, hogy valamelyik hidunk ne szerepeljen rajta. Lassan igaz lesz ez az esti felvételekre is, hiszen egyre több híd kap díszvilágítást. A legtöbb felvételen szereplő Lánchíd díszvilágítása már megszokott, nem is tudnánk nélküle elképzelni a várost. Pedig sokáig vita tárgya volt, hogy fényűzés és pénzkidobás-e a díszvilágítás, s hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség.

Erősáramú berendezések felülvizsgálója – 1. tétel

Navigálás a változó előírások tengerében 65.

Rátai Attila |  3376
21 4.88 (8)

Ismeretes, hogy a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgáló számára ötévente kötelező továbbképzést ír elő. A vizsgára való felkészüléshez egy cikksorozattal szeretnénk segítséget nyújtani, ezúttal az erősáramú berendezések felülvizsgálóinak I. tételét tárgyalva.

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Gázmotoros erőművek tervezése, üzemeltetése és karbantartása IV.

Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  2091

Újabb részhez ért a gázmotoros erőművekkel kapcsolatos sorozatunk. E cikkben folytatjuk az egyik legfontosabb részegység, a generátor kiválasztásának bemutatását, kezdve az alapoktól, vagyis a szükséges kritériumok számbavételétől egészen az utolsó munkafázisig, a gépgyártói nyilatkozat csatolásáig bezárólag.