Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk október 11-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2019. január-február

Hálózatra termel a paksi új blokkok referenciája

Hálózatra termel a paksi új blokkok referenciája

2019. február 11. | Hárfás Zsolt |  1375
2 5 (1)

Az oroszországi és a globális atomenergetika újabb, jelentős mérföldkőhöz érkezett. A Szentpétervártól mintegy 70 kilométerre, a Finn-öböl partján megvalósuló Leningrádi Atomerőmű II. kiépítés telephelyének első, VVER-1200 típusú, 3+ generációs blokkja már a terveknek megfelelően termeli a villamos energiát, a második blokk építése pedig az ütemezés szerint halad, és várhatóan 2020-ban állhat üzembe.

Robbanásbiztonság-technika I.

Robbanásbiztonság-technika I.

Jogszabályok és kompetenciák

2019. február 11. | Parádi Ervin |  4499
8 4.86 (7)

Gyakorló szakemberként korán megtapasztaltam, hogy ezen a területen nagyon kevés szakember tudása áll biztos, megalapozott lábakon, így sokszor elbizonytalanodtam attól, hogy az egyik fülembe ezt, míg ugyanarról a műszaki problémáról a másik fülembe amazt hallottam. Akkor talán még nem tudatosan, de elkezdtem a problémák gyökeréhez leásni, ami néha sikerült, de legtöbbször hoppon maradtam. Hosszú évek, évtizedek alatt tanultam, kutattam és egyre jobban megszerettem ezt az érdekes és nehéz szakterületet.

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

A KNX-rendszer alapja és technikai felépítése

2019. február 11. | Balogh Zoltán |  7221
15 4.82 (11)

Mindenki hallott róla. Mindenkinek van valami elképzelése róla. Sokan talán még találkoztak is vele, de mégis kevesen ismerik igazából. Kiváló hazai szakembereknek köszönhetően a 90-es évek közepe óta már Magyarországon is számtalan épület készült KNX-technikával. Közös jellemzőjük, hogy a mai napig működnek! De mitől is ennyire stabil és sokoldalú ez a szabvány? Ezt szeretnénk először a műszaki oldalról megközelíteni.

Karácsonyi nyereményjáték

Karácsonyi nyereményjáték

2019. február 11. | Támogatott cikk |  660
1 4 (1)

Lezárult a VL Karácsonyi nyereményjátéka, amelyben a támogató partnereink által feltett 15 kérdésre kellett feleletválasztós formában válaszolniuk az olvasóinknak. Szaklapunk előfizetői ezúttal is aktívan részt vettek a játékunkban, hiszen 142 megfejtés érkezett. A támogatóink által felajánlott 670 000 Ft összértékű nyereményeket a hibátlan választ beküldő, illetve az egy hibát vétő játékosaink között sorsoltuk ki. A nyerteseknek gratulálunk!

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

Érdekes kapcsolások XV.

2019. február 11. | Porempovics József |  1500
1

A családi házak használati-melegvízzel (HMV) való ellátásának gépészeti kivitelezése viszonylag kiforrott, jól bevált technológiákkal történik, melyek az újabb eszközök és megoldások megjelenésével folyamatosan alkalmazkodnak az igényekhez.

Akkumulátoros fúró-csavarozók

Akkumulátoros fúró-csavarozók

Áttekintő táblázat

2019. február 11. | VL online |  774

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

Ha április, akkor CONSTRUMA!

Ha április, akkor CONSTRUMA!

2019. február 11. | Támogatott cikk |  606

Az idei évben egészen korán, április 3–7. között ismét érdemes kilátogatni a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontba, a CONSTRUMA csokorra, az építőipar hazai csúcsrendezvényére. 2019-ben a CONSTRUMA és OTTHONDesign kiállítások mellett a kétévente megrendezésre kerülő HUNGAROTHERM is tagja e csokornak, így még szélesebb körű tájékozódási lehetőség vár a szakmai látogatókra az újdonságok terén.

Hidak díszvilágítása I.

Hidak díszvilágítása I.

2019. február 11. | Deme László |  1298

Egy Duna-parti budapesti fényképet nehéz úgy elkészíteni, hogy valamelyik hidunk ne szerepeljen rajta. Lassan igaz lesz ez az esti felvételekre is, hiszen egyre több híd kap díszvilágítást. A legtöbb felvételen szereplő Lánchíd díszvilágítása már megszokott, nem is tudnánk nélküle elképzelni a várost. Pedig sokáig vita tárgya volt, hogy fényűzés és pénzkidobás-e a díszvilágítás, s hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség.

Erősáramú berendezések felülvizsgálója – 1. tétel

Erősáramú berendezések felülvizsgálója – 1. tétel

Navigálás a változó előírások tengerében 65.

2019. február 11. | Rátai Attila |  2583
19 4.88 (8)

Ismeretes, hogy a 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet minden érintésvédelmi, tűzvédelmi és villámvédelmi felülvizsgáló számára ötévente kötelező továbbképzést ír elő. A vizsgára való felkészüléshez egy cikksorozattal szeretnénk segítséget nyújtani, ezúttal az erősáramú berendezések felülvizsgálóinak I. tételét tárgyalva.

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Generátor kiválasztása gázmotoros kiserőműhöz

Gázmotoros erőművek IV.

2019. február 11. | Gesztes Dávid Szijártó Gábor |  1155

Újabb részhez ért a gázmotoros erőművekkel kapcsolatos sorozatunk. E cikkben folytatjuk az egyik legfontosabb részegység, a generátor kiválasztásának bemutatását, kezdve az alapoktól, vagyis a szükséges kritériumok számbavételétől egészen az utolsó munkafázisig, a gépgyártói nyilatkozat csatolásáig bezárólag.