Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

Érdekes kapcsolások XV.

2019. február 11. | Porempovics József |  1185 | |

HMV-cirkuláció vezérlése 1.

A családi házak használati-melegvízzel (HMV) való ellátásának gépészeti kivitelezése viszonylag kiforrott, jól bevált technológiákkal történik, melyek az újabb eszközök és megoldások megjelenésével folyamatosan alkalmazkodnak az igényekhez.

Új építésű házaknál általában már betervezik a meleg víz egyenletes, azonnali biztosítását minden vételezési helyen, akkor is, ha azok egymástól és/vagy a tárolótól (vagy bojlertől) távol esnek. Főként régebbi telepítéseknél gyakori probléma, hogy a meleg víz tárolójának nagyobb távolsága miatt egyes vételezési helyeken (csapoknál) rendszeresen sok vizet kell a csatornába engedni (akár 10 litert is) a meleg víz megjelenéséig, ami nagyon költséges és egyáltalán nem környezetbarát megoldás. Cirkulációs csővezeték kiépítése sok esetben jó megoldást jelenthet, amennyiben a keringtetést végző szivattyú megfelelően van vezérelve – ellenkező esetben csak enyhíthetünk a problémán. Erre mutatunk be – a teljesség igénye nélkül – különböző egyszerű, könnyen telepíthető lehetőségeket a következőkben.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Folytatjuk

A melegvíz-cirkuláltatás további néhány lehetőségének bemutatása terjedelmi okokból a következő lapszámban folytatódik. Bemutatunk más elven működő vezérléseket, valamint kombináljuk szinte az összes eddigieket egy komplexebb kapcsolásban.

Vezérléstechnika