Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Hidak díszvilágítása I.

2019. február 11. | Deme László |  1176 |

Hidak díszvilágítása I.

Egy Duna-parti budapesti fényképet nehéz úgy elkészíteni, hogy valamelyik hidunk ne szerepeljen rajta. Lassan igaz lesz ez az esti felvételekre is, hiszen egyre több híd kap díszvilágítást. A legtöbb felvételen szereplő Lánchíd díszvilágítása már megszokott, nem is tudnánk nélküle elképzelni a várost. Pedig sokáig vita tárgya volt, hogy fényűzés és pénzkidobás-e a díszvilágítás, s hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség.

A főváros tulajdonában lévő díszvilágítási berendezések nyaranta éjjel egy óráig, míg télen éjfélig működnek. Vagy tíz évvel ezelőtt megkértem egy fényképész ismerősömet, hogy készítsen ugyanarról a helyről nyáron egy óra előtt és egy óra után is felvételt. Az első felvételen, a díszkivilágításnak hála, könnyen felismerhető a Citadella, a Budavári palota, a Lánchíd, míg a második képet nézegetve csak találgathatjuk, hol, melyik városban is készült a felvétel.

1. kép: Nyáron, 1 óra előtt készült Duna-parti felvétel – még az is könnyen felismerheti Budapestet, aki nem is járt itt.

2. kép: 1 óra után, a díszvilágítás lekapcsolását követően ezzel a látvánnyal találkozhatunk – szinte bárhol lehetnénk a világban.

A díszvilágítás története a világ nagyvárosaiban az 1910-es évek közepén kezdődött. Hamarosan Budapesten is megjelentek a megvilágított épületek, szobrok. A húszas évek derekán már a Citadella, a Szent Gellért szobor, a Halászbástya és a Mátyás-templom tornyának esti képében is gyönyörködhettek az arra járók. De a hidakra még nem került sor – nem véletlenül. Nem álltak még rendelkezésre azok a speciális világítási anyagok, amelyekkel megfelelő fényhatást lehetett volna elérni, és egyébként is hatalmas berendezés egy híd világítása, beszerzése nagyon sokba került volna.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

A cikk folytatása a következő lapszámunkban lesz olvasható, amelyben szót ejtünk a Margit híd díszvilágításáról, és megismerkedünk két vidéki híd érdekes világítási megoldásával is.

DíszvilágításVilágítástechnika