Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Deme László

 2512 | |

 Deme László

A Kandó Kálmán főiskola elvégzése után a Budapesti Elektromos Művek Közvilágítási Üzemviteli Osztályára került. Ekkor kezdte gyártani a Tungsram a nagynyomású nátrium- és fémhalogénlámpákat. E fényforrások gyakorlati, nagy mennyiségű tesztelése és ezek közvilágítási alkalmazása tartozott első feladatai közé. Az ELMŰ átalakítását követően a Tungsram újonnan szervezett Fényrendszer Értékesítési Főosztályára került, ahol összetett világítási rendszerek tervezésében, kivitelezésében vállalt szerepet.

A külkereskedelmi orientáltságú vállalatnál alkalma nyílt a világ számos országában stadionok, sportcsarnokok sportvilágításában, illetve közvilágítási berendezések létesítésében részt venni. A Tungsram külföldi, konkurens vállalatnak történő eladását követően önálló céget hozott létre kollégáival. A Lisys Zrt. keretein belül legalább 15 stadion sportvilágításában és több, mint száz műemléképület díszvilágításában tevékenykedett. Az Országház díszvilágításának kialakítása elismeréseként Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést kapott. Jelenleg a Lisys-Project kft-nél dolgozik műszaki igazgatói beosztásban.

Deme László cikkei

23 cikk. Lapozó:

Deme László

A Buda Palota diszvilágitása

2022. április 15. |  433

A közép-budai városrész egyik kimagasló és emblematikus épületét, a volt Postapalotát a közelmúltban korszerűsítették, átépítették.

Deme László

Felhőgyár

2020. október 12. |  564
1 5 (1)

Megvilágított páragömbök színesítik Budapest egyik legnagyobb lakótelepének főutcáját, kellemes környezetet teremtve az ott élőknek.

Deme László

A martonvásári Brunszvik-kastély díszvilágítása

2020. február 10. |  1037
1 4 (1)

Mikor sok évvel ezelőtt először megláttam a martonvásári Brunszvik-kastélyt, azt hittem Angliában vagyok. Azóta megtudtam, hogy a Brunszvik család egyik eminens képviselője, Géza gróf szigetországi élményei hatására az 1870-es évek elején építtette át a pár száz éves kastélyt neogótikus stílusban.

Deme László

A Puskás stadion díszvilágítása

2019. december 9. |  1381
1 1 5 (1)

Amikor a volt Népstadion épületére kimondták a halálos ítéletet, a helyére kerülő új stadion kialakítására még többféle variációról lehetett hallani. Két dolog azonban biztosnak tűnt, az új stadion a Puskás nevet fogja viselni, és a jellegzetes lépcsőházi pilonrácsok díszíteni fogják az új építményt is.



Deme László

Balatonboglári kilátó új díszvilágítása

2019. augusztus 5. |  1488

Úgy gondolom, sok arra járónak már messziről feltűnik, hogy a balatonboglári 165 méter magas Várdomb tetején egy furcsa gombóc látszik. Ha egészen közel megyünk hozzá, kiderül, hogy egy kilátóról van szó. Ez az alumíniumgömb azonban nem mindig volt itt, sőt nem is kilátónak szánták.

Deme László

Új Gellért-hegyi díszvilágítások

2019. április 15. |  1736

2018-ban két jelentős díszvilágítással gyarapodott a Gellért-hegy. Amikor a Pálos sziklatemplom kőkeresztje után a Szent Gellért-szobor keresztje is ragyogott az új világításban, akkor jöttem rá, hogy milyen szent helyen vagyunk, két kereszt fogja közre a hegy dunai oldalát.

Deme László

Hidak díszvilágítása II.

2019. március 11. |  1305

Hazánk díszvilágítással rendelkező hídjai közül cikkünk első részében bemutattuk a Lánchíd, a Szabadság híd és az Erzsébet híd díszvilágítását, mostani cikkünkben a Margit híd és két vidéki híd világítási megoldásairól ejtünk szót.

Deme László

Hidak díszvilágítása I.

2019. február 11. |  2015

Egy Duna-parti budapesti fényképet nehéz úgy elkészíteni, hogy valamelyik hidunk ne szerepeljen rajta. Lassan igaz lesz ez az esti felvételekre is, hiszen egyre több híd kap díszvilágítást. A legtöbb felvételen szereplő Lánchíd díszvilágítása már megszokott, nem is tudnánk nélküle elképzelni a várost. Pedig sokáig vita tárgya volt, hogy fényűzés és pénzkidobás-e a díszvilágítás, s hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség.

Deme László

A Várkert Kioszk díszvilágítása

2018. augusztus 7. |  1419

Ybl Mikós egyik remekét most újították fel. A nagy építész egy gazdasági épület megalkotására kapott megbízást, de nem tudta megtagadni művészi mivoltát és palotát épített. A neoreneszánsz stílusú épületben helyezték el annak idején a királyi palota vízellátásának szivattyúgépházát.

Deme László

A színes díszvilágításoké a jövő?

2017. december 8. |  2049

Lehet, hogy a hasonlat nem teljesen helytálló, de eszembe jut, hogy régen csak fekete-fehér fényképek készülhettek, ma már kizárólag színes felvételek születnek, azelőtt elmagyarázták nekünk, hogy azért nem lesz soha versenyképes a színes televíziózás, mert csak a fekete-fehér adást látjuk élesen a képernyőn, most meg próbáljon meg valaki fekete-fehér tévékészüléket venni.

Deme László

Karácsonyi fények a Kossuth téren

2017. február 9. |  3070

A nyolcvanas évek végén egy fővárosi vezető, visszatérve karácsonyi nyugati útjáról, furcsa kérdést tett fel az apparátusnak: miért nincsenek ünnepi fények a fővárosban? A kérdést intézkedés követte, és a következő évben már karácsonyi fényben fürdött a Váci utca. Méghozzá citromsárga színben. Ugyanis a döntés olyan későn született meg, hogy addigra már csak egy gyártó vállalkozott a füzérek szállítására, és a 15 W teljesítményű miniizzókhoz csak citromsárga műanyagbúra állt rendelkezésre a raktárában.

Deme László

Templom-díszvilágítás Gazdagréten

2016. november 5. |  3167

Építészetileg egy igen egyedi, különleges templom áll Gazdagrét peremén. Az M1-M7 közös autópálya-szakaszon Budapest felé tartva, jó elhelyezkedésének köszönhetően, már nagyon messziről uralja a panorámát a Budapest-Gazdagréti Szent Angyalok Plébánia temploma, amely az 1990-es alapkőletételt követően csak az idén készült el teljesen. A templomot október 1-én dr. Erdő Péter bíboros szentelte fel, erre az ünnepi eseményre a díszvilágítás is elkészült.

Deme László

Budapesti szoborvilágítások

2015. október 13. |  3605

A múlt évben fővárosi indíttatású akció keretében közel ötven szobor díszvilágításának megépítésére került sor. A médiában is többször említett akció kicsit talán ráirányította a figyelmet szobrainkra és azok esti megjelenésére, megjelenítésére. A kérdés persze magától adódik, milyen szobrokról van szó, és miért éppen azokról?

Deme László

Új közvilágítást kapott a Rákóczi-híd

2015. február 11. |  10 818
1 5 (1)

Úgy tervezték, hogy novemberben az 1-es villamos át tud végre menni a Rákóczi hídon, és hogy jól lehessen látni mind a síneken, mind az úttesteken, ezzel együtt a közvilágítást is átépítik, megújítják. Ez utóbbi nyilván kisebb szenzációnak számított, de aki korábban gyakran áthajtott autójával este a hídon jóleső érzéssel vehette tudomásul, hogy végre nem „sötét alagútban” kell átmennie. Ez a minősítése a korábbi világításnak nyilván túlzás, de azért sok tekintetben helytálló volt.

Deme László

Elkészült az Országház teljes körű díszvilágítása

2014. szeptember 15. |  4776

A 2011. augusztus 20-ai tűzijáték utolsó színkavalkádja közben, szinte észrevétlenül, fokról fokra erősödve – az akkor átadott új díszvilágításnak köszönhetően – megelevenedett az Országház dunai homlokzatának látványa, hogy azután egyedül uralja este a környezetét. Ezzel egy tíz éves álom vált valóra.

Deme László

A Kossuth tér új közvilágítása

2014. május 15. |  5754

Amikor a Kossuth tér átépítését elhatározták, még egészen más elképzelések uralkodtak, mint később, a konkrét tervezés időszakában. Időközben ugyanis eltelt néhány év, amely alatt változott a megbízó személye, a koncepció, továbbá új anyagok is megjelentek, ami befolyásolt sok mindent – a világítás kialakításában is.

Deme László

A Mátyás templom belső világítása

2014. február 13. |  9968
1 5 (1)

Amikor 2006-ban elkezdődött a Mátyás templom rekonstrukciója, kevesen gondolták volna, hogy az átadásra 2013 őszén kerülhet csak sor. A munka összetettsége, a műemléki környezet igényessége, az a kérés, hogy a templom mindennapi élete, beleértve a turisták fogadását is, valamilyen szinten mindig biztosítható legyen, mind hozzájárult a tervezett határidő többszöri módosításához.



23 cikk. Lapozó: