Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Következő lapszámunk november 8-án jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. október

Budapesti  szoborvilágítások

Budapesti szoborvilágítások

2015. október 13. | Deme László |  3130

A múlt évben fővárosi indíttatású akció keretében közel ötven szobor díszvilágításának megépítésére került sor. A médiában is többször említett akció kicsit talán ráirányította a figyelmet szobrainkra és azok esti megjelenésére, megjelenítésére. A kérdés persze magától adódik, milyen szobrokról van szó, és miért éppen azokról?

Aki azt hiszi, végzett, annak vége

2015. október 13. | netadmin |  1580

Május 26-án jelent meg 2015. évi LVII. Energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtására vonatkozó kormányrendelet (122/2015. V. 26.), amely tartalmazza többek között a nagyvállalatok energetikai auditálási kötelezettségét.

Tévhitek és tények II.

2015. október 13. | Magyar Szabványügyi Testület |  1965

A szabványokkal, a szabványosítással kapcsolatban nagyon sok téves információ kering, cikksorozatunkban ezeket a tévhiteket próbáljuk eloszlatni.

Korszakok és alkotók: úton a transzformátor megalkotása felé

Korszakok és alkotók: úton a transzformátor megalkotása felé

2015. október 13. | Dobai Gábor |  4949
1 5 3 (5)

1885. május 2-án mutatta be a Ganz-gyár a feszültséglépcsőzésre épülő, párhuzamos kapcsolású áramelosztási rendszert Budapesten, amelynek kulcsfontosságú építőeleme a transzformátor. A viszonylag egyszerű működési elvű villamosgép, valamint a transzformátorokból felépített több feszültségszintű áramelosztás-rendszere ma már minden szakember számára ismert, sőt közismert, az elektromosság hőskorában azonban ez egyáltalán nem volt ilyen magától értetődő. Hosszú, kísérletezésekkel kikövezett, itt-ott zsákutcába vezető út végigjárása után jutott el az elektrotechnika a zárt vasmagú transzformátor, illetve e gépekből felépített áramelosztó rendszer megalkotásáig.

Közvilágítás-korszerűsítés: a Pók utca is fontos tapasztalat volt

Közvilágítás-korszerűsítés: a Pók utca is fontos tapasztalat volt

2015. október 13. | Lantos Tivadar |  3387
1

Az elmúlt években több olyan fővárosi és kerületi fejlesztés zajlott, amelyek során a közvilágítási hálózat is változott, megújult. A fővárosi rekonstrukciók esetében kifejezetten törekedtek arra, hogy eltérő típusú területeken (park, főút, híd, lakótelep) kerüljön sor LED-es fejlesztésre, mert fontos cél volt, hogy ezek a projektek hasznos tapasztalatokkal szolgálják Budapest Világítási Mestertervének elkészítését.

Folyadékérzékelés, folyadékszint-kapcsolók és -szabályozók

Folyadékérzékelés, folyadékszint-kapcsolók és -szabályozók

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XIV.

2015. október 13. | Porempovics József |  7683
1

A cikksorozat alaptémája szinte kimeríthetetlen, most, az utolsó részhez érve foglalkozunk még egy népszerű területtel: a folyadékok érzékelésével, folyadékszint-kapcsolókkal és -szabályozókkal.

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes III.

2015. október 13. | Dr. Papp Gusztáv |  33 663
1

Harmadik alkalommal van találkozásunk a védelmi eszközök „cápájával”, az elektrotechnika hőskorában kialakult és látszólag máig változatlan, igen sikeres egyedével: az olvadóbiztosítóval. Talán sikerült a közismert tények felelevenítésén túl néhány műszaki és technikatörténeti érdekességre is felhívni az Olvasó figyelmét. Az eddigiekben eljutottunk a kezdetektől a ma használatos kis- és középfeszültségű olvadóbiztosítók áttekintéséig. Természetesen szó volt a betétek felépítéséről, anyagáról és működéséről, de még korántsem fedtünk föl minden titkot!

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem II.

Navigálás a változó előírások tengerében XXXIII.

2015. október 13. | Rátai Attila |  3679
1 5 (1)

Az áramütés elleni védelem alapelvei tárgyalásánál beszéltünk arról, hogy egyetlen hiba esetén a védelem kétféleképpen oldható meg. Az alapvédelemtől független, további védelmi intézkedésekkel, vagy olyan védelmi intézkedéssel, amely mind az alapvédelmet, mind a hibavédelmet pontosítja.

Holttérmentes megfigyelés IP panorámakamerákkal

Holttérmentes megfigyelés IP panorámakamerákkal

2015. október 13. | Szücs Gábor |  2249
1 5 (1)

A panorámakamerák alkalmazása sok szempontból koncepcionális változást hoz a megfigyelőrendszerek használatában. Egyik legfontosabb előnyükkel, mely szerint a telepítési pont teljes környezetéről holttérmentes képalkotást biztosítanak, több szempontból is megújítják a kamerák kiosztásával és a megfigyeléssel kapcsolatos eddigi hagyományokat. Elhelyezésük szerint, mennyezeti telepítések esetén 360°-ban, oldalfali felerősítésnél pedig 180°-ban biztosítják környezetük folyamatos áttekintését.