Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Holttérmentes megfigyelés IP panorámakamerákkal

2015. október 13. | Szücs Gábor |  2238 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Holttérmentes megfigyelés IP panorámakamerákkal

A panorámakamerák alkalmazása sok szempontból koncepcionális változást hoz a megfigyelőrendszerek használatában. Egyik legfontosabb előnyükkel, mely szerint a telepítési pont teljes környezetéről holttérmentes képalkotást biztosítanak, több szempontból is megújítják a kamerák kiosztásával és a megfigyeléssel kapcsolatos eddigi hagyományokat. Elhelyezésük szerint, mennyezeti telepítések esetén 360°-ban, oldalfali felerősítésnél pedig 180°-ban biztosítják környezetük folyamatos áttekintését.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy hogyan biztosítsuk egy megfigyelési prioritások alapján homogén tér részletgazdag, áttekintő megfigyelését úgy, hogy minimalizálni lehessen a holttereket, illetve a folyamatos megfigyelést gátló összetevőket. A legtöbb esetben a mozgatható kamerák jelenléte sem jelent végleges megoldást, mivel egy adott pozícióba mozgatott kamera – ha időszakosan is – kizárja a látószögön kívüli területek megfigyelését. A panorámakamerák fent említett 180° vagy 360°-os képalkotási képessége jelenthet választ a felvetésre, társítva a megapixeles felbontás és képtartalomelemzés előnyeivel.

1. kép:  Mennyezeti 360°-os panorámakamera teljes képe – torzításmentesítés nélkül.

Másik, hasonlóan hangsúlyos előnye a kameratípus alkalmazásának a költséghatékonyság: a kamerák holttereinek felszámolásával ezúton csökkenthető a telepített eszközök darabszáma. Megfelelő telepítési pontok kiválasztásával akár több, hagyományos kialakítású és látószögű kamera is kiváltható.

A minőségi modellek már megapixeles szenzorral, felbontási értékektől független 30 fps képfrissítési sebességgel és a kamerában futó képtartalomelemzési szolgáltatással is rendelkeznek. Az analitika segítségével lehetőség nyílik összetett szabályok alapján elemezni a képtartalmat, követni a releváns mozgásokat és részleteket.

2. kép: Képtartalomelemzéssel és kameraoldali torzításmentesítéssel is rendelkező 12 MP-es panorámakamera.

Itt már nem csak a hagyományos értelemben vett mozgásérzékelés a detektálás alapja: a beállított szabályok és szűrési feltételek alapján akár statikus objektumok is észlelhetők, így pl. van lehetőség otthagyott, vagy épp elmozdított tárgyak érzékelésére is. Az aktiválható algoritmus-készlet segítségével a fentieken túl lehetőség nyílik vonalon áthaladás érzékelésére (akár több, virtuális vonal meghatározott sorrendjében is), előre definiált mozgási útvonalak lekövetésére, kötelező haladási iránnyal szemben mozgó objektumok érzékelésére, mozgási kondíciók hirtelen változásának jelzésére, vagy akár szín-információkon alapuló riasztási szabályok meghatározására is.

Mennyezeti 360°-os panorámakamera teljes képe – torzításmentesítés nélkül, aktív képtartalomelemzéssel. A nagy felbontású képanyag a megfelelő hatékonyságú tartalomelemzés alapja.

Emellett a teljes terület leképezése és elemzése kapcsán létrejött adatállományból a keresés is intelligens feltételek szerint jöhet létre, így valóban minden részlet kiértékelés alá kerül.

A panorámakamerás portfolió legfrissebb fejlesztései ezeket az előnyöket tartalmazzák, lehetővé téve egyben mind kültéri, mind beltéri megfigyelési feladatok ellátását is.

A panorámakamerák használata esetén külön feladat a leképezett terület torzított képanyagának megjelenítési szempontból is használhatóvá tétele, az ún. ’dewarping’ funkció.

Kültéri, vandálbiztos 5 MP-es panorámakamera.

Ennek segítségével a megjelenítési oldalon különböző nézetek szerint jeleníthetjük meg a kamerákból érkező, teljes területet lefedő képtartalmat – ami hangsúlyosan csak a megjelenítést szolgálja, azaz nincs hatással a rögzített felvételekre. A 360°-os eredeti képanyag különböző kiosztásokban, akár részleteiben jelenhet meg hagyományos 16:9 képarányú részletekként. Lehetőség van arra is, hogy egy panorámakamera képtartalmát különböző ablakokban megjelenítve, akár több kamera képeként értelmezve figyelhesse meg az őrszemélyzet.

Ez a torzításmentesítés történhet a kliens-oldalon, vagy fejlettebb modellek esetén a kamerában is (ekkor nincs a megjelenítést végző szoftvernek külön torzításmentesítéssel kapcsolatos feladata a jelfolyammal). Ilyen esetekben már a kamerából is a megfigyelésre optimalizált stream kerül a hálózatra.

Számos új szemponttal és lehetőséggel gazdagítja tehát az új típusú kamerafajta a megfigyelés biztonságát. Jó lehetőséget ad arra, hogy a piacon régóta jelenlévő, kiforrott technológiák (MP felbontás, fényérzékenység, dinamikai tartomány, képtartalomelemzés stb.) integrálásával és a panorámafunkció ötvözésével új alkalmazási területek is hatékonyan lefedhetők legyenek.

EszközeinkIP kamera


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem