Villanyszerelők Lapja

Dr. Papp Gusztáv

villamosmérnök

 437 | |

Dr. Papp Gusztáv cikkei

Papp Gusztáv

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

2016. szeptember 5. |  2029
1 5 (1)

Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület. Ugyanez a helyzet, ha nem a megfelelő olvadóbetétet alkalmazzuk az adott helyen. Ebben a cikkben az egyenáramú rendszerekben és azon belül is elsősorban a naperőművekben alkalmazott olvadóbiztosítókról szeretnénk hasznos információt adni.

Egyenáramú olvadóbiztosítók: DC és PV jelű betétek

2016. december 6. |  4626

Ismerünk olvadóbiztosítókat és olvadóbiztosítónak látszó tárgyakat. Ha az utóbbit alkalmazzuk védelmi célra, káros következményekkel kell szembenéznünk: a védelemnek a hiánya vagy magának a védelmi eszköznek a meghibásodása (túlmelegedése, esetleg felrobbanása) kárt tehet a védendő objektumban vagy annak környezetében: megsérülhet például egy inverter, egy transzformátor vagy egy egész épület.

Papp Gusztáv

Karakterisztikák és a titokzatos I²t

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes V.

2016. március 16. |  3880

Az olvadóbiztosítókkal való (újra)ismerkedés során az előző részben eljutottunk az idő–áram karakterisztikákig. Láthattuk, hogyan lehet ezek illesztésével együttműködő védelmi csapatot összeállítani olvadóbiztosítóból és megszakítóból. De nem volt szó még az olvadóbiztosítók katalógusaiban szereplő többi jelleggörbéről és paraméterről, amelyek segítenek a megfelelő betét kiválasztásában.

Papp Gusztáv

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes IV.

2015. december 23. |  3769
1 5 (1)

Az olvadóbetétek a védendő vezetékek, kábelek, motorok, transzformátorok méretéhez képest aprócska eszközök, sőt még a megszakítók mellett is kicsinek nevezhetők. A maguk egyszerű módján így hát Dávidként védik meg a hálózati elemeket az őket fenyegető Góliáttól, a túláramtól.

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes III.

2015. október 13. |  24 686
1

Harmadik alkalommal van találkozásunk a védelmi eszközök „cápájával”, az elektrotechnika hőskorában kialakult és látszólag máig változatlan, igen sikeres egyedével: az olvadóbiztosítóval. Talán sikerült a közismert tények felelevenítésén túl néhány műszaki és technikatörténeti érdekességre is felhívni az Olvasó figyelmét. Az eddigiekben eljutottunk a kezdetektől a ma használatos kis- és középfeszültségű olvadóbiztosítók áttekintéséig. Természetesen szó volt a betétek felépítéséről, anyagáról és működéséről, de még korántsem fedtünk föl minden titkot!

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes II.

2015. augusztus 5. |  4317
1 4 (1)

A májusi lapszámunkban olvasható első részben meginvitáltuk az olvasót egy találkozóra a védelmi készülékek neves képviselőivel, az olvadóbiztosítókkal. Bár régi ismerősökről van szó, azt állítottuk, hogy bőven van még mit megtudni róluk. Nem csak műszaki, szerelési információt – azt a gyártmánykatalógusokban, adatlapokon, használati útmutatókban amúgy is meg lehet találni –, hanem egyrészt érdekes adalékokat, amik a villanyszerelő mesterek általános műveltségét gazdagítják, másrészt olyan fontos részleteket, amik a megfelelő eszköz kiválasztásakor, a döntés meghozatalakor segítséget jelentenek.

Papp Gusztáv

A szakaszolókapcsolókról

2015. június 12. |  3794
1 4 (1)

Az e havi áttekintő táblázat tárgya a 3 fázisú, 40 A-es, forgókaros szaka-szolókapcsolók köre. Ez elég pontosan behatárolt termékcsoport, mielőtt azonban sorra vesszük azokat a jellemzőket, amik alapján a mustra történt, nézzük meg, hogy ezek az eszközök hol helyezkednek el a kapcsolókészülékek nagy családjában.

Kombinált védelmek: egyedül nem megy?

2014. december 10. |  5658
1 5 (1)

Jelen cikkben az áram-védőkapcsolókkal foglalkozó korábbi írások folytatásaként (lásd VL 2012 júniusi és 2014 szeptemberi lapszámát) most a túláram- és hibaáram-védelmet ötvöző, moduláris felépítésű, kombinált védelmi készülékekről szeretnénk szólni.

Papp Gusztáv

Áram-védőkapcsolók: védünk és szolgálunk!

2014. szeptember 15. |  22 495
16 4.8 (10)

Az elektromos energia számtalan formában van jelen az életünkben. Egyre modernebb technológiákat alkalmazva az emberiség is előállítja és felhasználja. A modern civilizációnk elképzelhetetlen lenne nélküle, azonban a természet is képes erre a „mutatványra”. Sőt.