Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. május

Tűzvédelmi Műszaki Iránylevek: tűzeseti lekapcsolások

Lakk József |  23 748
3 5 (2)

Egy ismert angol eredetű mondás alapján a puding próbája az evés. Mikor az idei első lapszámunkban kísérletet tettem az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat elektromos szakmát érintő lényegi változásainak összefoglalására, akkor azzal zártam gondolataimat, hogy az OTSZ 5.0 néven feltálalt pudingnak a próbája majd csak akkor következik el, ha kezünkben lesznek az OTSZ-ben foglalt előírások megvalósítási módozatait tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek. Most örömmel állapítható meg, hogy némi képzavarral élve eljött a pudingfalatozás ideje, mivel az irányelveket összeállító szakbizottságok, illetve az irányelveket kiadó OKF főigazgató előreláthatóan hosszú ideig kitartó csemegét tett asztalunkra.

MSZ HD 60364-5-54:2012 – Földelőberendezések és védővezetők II.

Rátai Attila |  84 922
11 5 (9)

Az MSZ HD 60364-5-54:2012 fejtegetését jelen cikkünkben a védővezetők ismertetésével folytatjuk.

Vasbeton pillérvázas épületek villámvédelme IV.

Kruppa Attila |  5295

Cikksorozatunk első három része a vasbeton pillérvázas épületek villámvédelmi felfogó-, levezető- és földelőrendszerének kialakítását tekintette át. Sorozatunk utolsó részében a biztonsági távolság meghatározásával, a potenciálkiegyenlítéssel és az érintési és lépésfeszültség elleni védelemmel foglalkozunk, lezárva az LPS létesítésének témáját.

IP csőkamerák áttekintése

Szűcs Attila |  6059
3 4.5 (2)

Manapság a biztonságtechnika egyre népszerűbb szegmense az IP kamerás megfigyelő rendszereké. Nyugodtan mondhatjuk azt, hogy olyan robbanásszerűen terjednek, mint annak idején a kétezres években a riasztórendszerek.

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes...

Dr. Papp Gusztáv |  19 456
7 4.8 (5)

Az olvadóbiztosító az elektrotechnika kezdete óta jelen van a védelmi eszközök táborában. Nincs villamos szakember, aki ne találkozott volna vele, ne ismerné jól ezt a hihetetlenül egyszerű, igénytelen, de hasznos és megbízható jó barátot. Vajon lehet-e még újat mondani róla?

Hőkamerákról szakmai szemmel

Rahne Eric |  9081
1 5 (1)

Az érintésmentes hőmérsékletméréshez alkalmas termográfiai eszközök (hőkamerák) ez elmúlt években rohamos fejlődésen mentek keresztül. Ha figyelembe vesszük, hogy ezek az eszközök éppen 50 éve jelentek meg, mára viszont az egyik legismertebb és leguniverzálisabb (legsokoldalúbb) vizsgálati eszközzé nőtték ki magukat, akkor ne lepődjünk meg a piaci kínálat sokféleségén sem.

Kompetenciaszintek a robbanásbiztonság-technika területén

Veress Árpád |  8524
2 4 (1)

Az élet minden területén igaz, hogy igazolnunk kell hovatartozásunkat, tudásunkat, illetve annak érvényességét, naprakészségét. Nincs ez másképp a robbanásbiztonság-technika területén sem.

IP-csőkamerák

VL Online |  3220
1 4 (1)

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat