Villanyszerelők Lapja

Lakk József

villamosmérnök, tűzvédelmi szakértő

 173 | |

Lakk József cikkei

Lakk József

A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek: villámvédelem

2015. augusztus 5. |  5091
1

Lassan a vége felé közeledik kalandom, melynek során a villanyszereléstől kicsit távol álló személyként próbáltam segítséget nyújtani e szakma tényleges művelőinek azáltal, hogy az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a villamos berendezésekre, villámvédelemre és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv bemutatására vállalkoztam. Már csak egy témakör maradt, amely véleményem szerint megérdemel egy külön cikket, és ez nem más, mint a villámvédelem.

Tűzvédelmi Műszaki Iránylevek: tűzeseti lekapcsolások

2015. május 13. |  10 375
1

Egy ismert angol eredetű mondás alapján a puding próbája az evés. Mikor az idei első lapszámunkban kísérletet tettem az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat elektromos szakmát érintő lényegi változásainak összefoglalására, akkor azzal zártam gondolataimat, hogy az OTSZ 5.0 néven feltálalt pudingnak a próbája majd csak akkor következik el, ha kezünkben lesznek az OTSZ-ben foglalt előírások megvalósítási módozatait tartalmazó Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek. Most örömmel állapítható meg, hogy némi képzavarral élve eljött a pudingfalatozás ideje, mivel az irányelveket összeállító szakbizottságok, illetve az irányelveket kiadó OKF főigazgató előreláthatóan hosszú ideig kitartó csemegét tett asztalunkra.

Lakk József

OTSZ 5.0 – Megújul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat!

2015. február 11. |  3970
1 5 (1)

A szakmai körökben csak OTSZ 5.0-ként emlegetett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2014. december 5-ei megjelenésével újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai tűzvédelmi szabályozás. Az új jogszabály olyan jelentős változásokat hoz mind a létesítés, mind a használat területén, amelyek előreláthatóan még a 2008-as jogszabályi módosítások hatását is felülmúlják.