Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. június

Hosszabbítókészletek lakossági alkalmazásának veszélyeiről

Nádassy László |  16 985
5 4.75 (4)

A szaküzletekben is nagy mennyiségben árulnak olyan 10 A névleges áramúként megjelölt, 5 m-nél hosszabb készleteket, amelyek 1,0 mm² keresztmetszetű vezetékkel vannak szerelve – ezek a termékek több olyan követelménynek sem felelnek meg, amelyek feltétlenül szükségesek a hosszabbítókészleteknek az élet-, vagyon- és üzembiztonság szempontjaiból biztonságos működtetéséhez.

Hőkamerákról szakmai szemmel II.

Rahne Eric |  3333
1 5 (1)

A hőmérsékletméréshez alkalmas hőkamerák ez elmúlt években olyan rohamos fejlődésen mentek keresztül, hogy egy beszerzés során ma már nem az igényeknek megfelelő típus hiánya, hanem az óriási választék áttekinthetetlensége okozhat gondot.

A szakaszolókapcsolókról

Dr. Papp Gusztáv |  12 679
4 4.75 (4)

Kétségkívül a kapcsolók „csúcsragadozói” a megszakítók, amelyek a nevükhöz méltóan a legnagyobb megszakítóképességgel rendelkeznek. Képesek a zárlati áramok biztonságos kapcsolására, tehát amikor már mindenki feladta, ők még mindig meg kell, hogy birkózzanak a feladattal. Kapcsolóképesség szempontjából legalul a szakaszolók állnak. Hangsúlyozottan megszakítóképességük, nem pedig fontosságuk okán. A szakaszolók nagy tudása nem az áram megszakításában áll, hanem az áramkör biztonságos és jól látható bontásában. Ebben ők múlnak felül mindenki mást.

A villamosipar születése és kezdete Magyarországon

Dobai Gábor |  11 485
1

A villamos áram megváltoztatta világot, és olyan behatóan alakította az iparosítás folyamatát, amilyenhez legfeljebb csak az olaj fogható. Cikksorozatunkban bemutatjuk, hogyan indult társadalomátalakító útjára Magyarországon az az ipar, melynek szakmánk 130 éve tartó virágzását köszönhetjük.

Villanymotorok hatékonysága és az EU direktívák

Lantos Tivadar |  15 512
1

A készülékek többségében ma már nem lehet szabályozatlan aszinkron- motorokat használni. Az új direktíváknak megfelelően frekvenciaváltókat is be kell építeni, vagy más technológiákat kell alkalmazni. És valóban – méréssel is megbizonyosodtunk róla –, nagy különbség lehet egyes esetekben a fogyasztásban.

MSZ HD 60364-5-54:2012 – Földelőberendezések és védővezetők III.

Navigálás a változó előírások tengerében XXX.

Rátai Attila |  7623
2 1 5 (2)

Adós vagyok még az új szabvány C mellékletével, amely a betonba ágyazott alapozásföldelőkkel foglalkozik. Hát akkor, lássuk!

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XI. Jelfeldolgozás II.

Porempovics József |  2924
2 5 (1)

A moduláris installációs eszközök mikroelektronikai áramkörei többféle külső jelet kezelnek, dolgoznak fel, attól függően, hogy milyen funkciót töltenek be. A leggyakoribb ilyen jel a funkciót, folyamatot elindító startjel, ami általában két állapottal rendelkezik: aktív vagy inaktív, vagyis van vagy nincs feszültség a bemeneti ponton.