Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. január-február

OTSZ 5.0 – Megújul az Országos Tűzvédelmi Szabályzat!

Lakk József |  6171
1 5 (1)

A szakmai körökben csak OTSZ 5.0-ként emlegetett új Országos Tűzvédelmi Szabályzat (OTSZ) 2014. december 5-ei megjelenésével újabb mérföldkőhöz érkezett a hazai tűzvédelmi szabályozás. Az új jogszabály olyan jelentős változásokat hoz mind a létesítés, mind a használat területén, amelyek előreláthatóan még a 2008-as jogszabályi módosítások hatását is felülmúlják.

Vasbeton pillérvázas épületek villámvédelme I.

Kruppa Attila |  7329
1

Az épületek jelentős része vasbeton pillérvázas épület formájában létesül, melyeknél a vázszerkezetet részben vagy egészben villámvédelmi célra is fel lehet, illetve kell használni. Annak ellenére, hogy ez az építési technológia széles körben alkalmazott, az így készülő épületek villámvédelmi rendszerének szabványos kialakítása több olyan részletkérdést is felvet, amelyeknek érdemes egy kis figyelmet szentelnünk.

Feszültség alatti munkavégzés

Damm István |  36 812
8 5 (4)

Alapvetően két szempontból kell megvilágítanunk a kérdést, ha feszültség alatti munkavégzésről ejtünk szót. Beszélhetünk a szigorúbb értelemben vett FAM beavatkozásról, amely egy külön szakma, valamint a kevésbé szándékos feszültség alatti munkavégzésről.

Támad a gagyi! A LED reflektor az új sláger?

VL online |  6776
2 5 (1)

Nem árulunk el titkot azzal, ha kijelentjük, hogy az internet tele van mindenféle kétes eredetű termékkel, amelyek jó része ellenőrizetlen forrásból származik, silány minőségű, és semmilyen garanciális hátteret nem ad. Jó példája a fentieknek az a LED reflektor, amely az interneten hirdeti magát, illetve kéretlen levél formájában kopogtat be a gyanútlan fogyasztóhoz.

Buck konverter

Mikroelektronika a villamossági eszközökben VIII.

Porempovics József |  6823
1

Folytatva a villamossági moduláris elektronikai eszközökben található tápegység-megoldások közötti szemezgetést, jelen cikkben bemutatunk néhány kapcsolást, elvi megoldást a galvanikusan leválasztott és le nem választott tápegység- áramkörökre és a hozzájuk tartozó feszültségstabilizálásra.

MSZ 10900 az édes mostohatestvér

Navigálás a változó előírások tengerében XXVI.

Rátai Attila |  7988
2 5 (1)

– Kérem a tűzvédelmi iratot! – De tisztelt tűzoltó bácsi, ez használatbavételi eljárás, ilyenkor nem kell… – Amíg nem kapom meg, addig nincs használatbavételi engedély!

Új közvilágítást kapott a Rákóczi-híd

Deme László |  11 466
1 5 (1)

Úgy tervezték, hogy novemberben az 1-es villamos át tud végre menni a Rákóczi hídon, és hogy jól lehessen látni mind a síneken, mind az úttesteken, ezzel együtt a közvilágítást is átépítik, megújítják. Ez utóbbi nyilván kisebb szenzációnak számított, de aki korábban gyakran áthajtott autójával este a hídon jóleső érzéssel vehette tudomásul, hogy végre nem „sötét alagútban” kell átmennie. Ez a minősítése a korábbi világításnak nyilván túlzás, de azért sok tekintetben helytálló volt.

240 W-os ceruzahalogén-kiváltó (kb. 20 W-os) LED reflektorok

Áttekintő táblázat

VL |  5785
1

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.