Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Világítástechnika

Támad a gagyi! A LED reflektor az új sláger?

2015. február 11. | VL online |  5662 | |

Az alábbi tartalom archív, 6 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Támad a gagyi! A LED reflektor az új sláger?

Nem árulunk el titkot azzal, ha kijelentjük, hogy az internet tele van mindenféle kétes eredetű termékkel, amelyek jó része ellenőrizetlen forrásból származik, silány minőségű, és semmilyen garanciális hátteret nem ad. Jó példája a fentieknek az a LED reflektor, amely az interneten hirdeti magát, illetve kéretlen levél formájában kopogtat be a gyanútlan fogyasztóhoz.

Követve az e-mailben érkező ajánlat hivatkozását a www.led-reflektor.com címen megnyíló honlapra jutunk, ahol a „Hogyan spórolhatsz havonta sok ezer forintot egy ügyes megoldással? Fényáradat fillérekből!” szlogen harsogja, hogy egy igazán jó vételhez van szerencsénk. Nem idéznénk az ajánlat minden sorát, de néhány mondatot kiragadnánk, mert igazán beszédesek.

Borítóképen: A termék csomagolását szemlélve gyorsan feltűnik, hogy LightMax helyett Luxray márkanév szerepel rajta, ezen felül sem gyártóra, sem származási helyre utaló megjegyzést nem találunk.

„Számolj le az áramzabáló fényforrásokkal, ismerd meg azt az univerzális megoldást, melylyel rengeteget spórolhatsz. A LightMax LED reflektorral mindig elegendő fényhez juthatsz, mindezt energiatakarékosan. Többé nem kell aggódnod a korai sötétedés miatt, a LED reflektor óriási fényereje 30-40 méterre megfelelő világítást biztosít. Biztonságos fényforrás, mely az illetéktelen behatolókat is távol tartja. Sötétedés után is tudsz kerti összejöveteleket szervezni, valamint garázsodban, műhelyedben dolgozni. Kiváló befektetés, 24 órás üzemeltetése csak kb. 13 Ft-ba kerül, kevesebbet fogyaszt, mint egy asztali lámpa, pár hónap alatt megtérül az ára.”

A több helyen kissé bugyuta megfogalmazású, üres marketingszövegre sok szót nem érdemes vesztegetni, így kutassunk tovább a honlapon műszaki jellegű paramétereket keresve. „A LightMax LED reflektor 20 W energiafogyasztás mellett 200 W fényerőt biztosít. Az élettartama 50 000 óra, 2 csavarral bárhová felszerelhető, kicsi, könnyű, nem melegszik, víz- és ütésálló, záporesőben, hóviharban és jégverésben is helytáll, jöhet neki -45 vagy +60 °C is, sőt, a vetítési távolság 30-40 méter is lehet.” Kijelenthetjük, hogy ez a szakasz is jókora maszlag, a műszaki adatok között az egyik értékelhető információ a 1650 lumen fényáramérték (bár itt nem így nevezik), a másik konkrétum pedig a termék ára, amely 7500 Ft.

A fényforrások tulajdonságainak mérésére a legalkalmasabb műszer az ún. Ulbricht-gömb. Az integráló spektrofotométer fő eleme egy zárt gömb, melynek belső oldalát egy homogén, fehér fényporból készült speciális bevonat fedi.

Az ajánlat egy világítástechnikában járatlan fogyasztó megtévesztésére bőven alkalmas lehet, erről kérdeztük Nagy Jánost, a Világítástechnikai Társaság elnökét.

„Tekintettel arra, hogy az ajánlat szerint a reflektor fénye egy 200 W-os fényforrás „fényerejének” felel meg, majd közli, hogy ez az érték 1650 lumen, már önmagában is megtévesztő, mivel egy 200 W-os fényforrás fényárama lényegesen nagyobb. Ebbe a típusú fényvetőbe korábban két végén fejelt halogénlámpát használtak, a 160 W-os halogénlámpa fényárama 3300, a 230 W-osé pedig 5000 lumen. Amennyiben egy hagyományos 200 W-os izzó (amely már nem kapható) fényáramával hasonlítjuk össze, még attól is elmarad a közölt érték, mivel az 3040 lumen volt. A honlap szövegezése egy laikus fogyasztó számára teljesen korrektnek tűnhet, ám a szakmai szem pillanatok alatt kiszúrja, hogy azt a világítástechnikában járatlan személyek írták. Vegyünk egy példát: „200 W fényerőt biztosít”, fényerő fogalom nem létezik a világítástechnikában, esetleg fényáramra gondolhattak, de azt lumenben mérik, és nem wattban! Külön megjegyezném, hogy a termék ára annyira nem jó, hogy érdemes lenne ezt az ismeretlen beszerzési forrást választani. Nagyobb probléma viszont, hogy a sok megtévesztő marketingszöveg mellett elfelejtették közölni a forgalmazó cég székhelyét, telephelyét és telefonos elérhetőségét. Olyan honlapról vagy hirdetés alapján nem szabad semmit megrendelni, amely a felsorolt adatokat nem közli egyértelműen. Hiszen hiába vannak vásárlói jogaink, ha nem tudjuk, hogy kivel szemben kellene érvényesítenünk azokat.”

A forgalmazó cég nemléte és az itt-ott kibukkanó szakmaiatlanság mellett árulkodó lehet az is, hogy rövid keresés után számos más nyelven is megtalálhatjuk a klónhonlapokat (www.lightmax-sk.com, www.lightmax-cz.com, www.lightmax-pl.com), ahol a terméket a magyar fogyasztóknak lelkesen ajánló Molnárné Kovács Erzsébet szigetvári lakosból gombnyomásra lesz a szlovák nyelvterületen Erika Janteková poprádi háziasszony, majd a lengyel verzióban Marlena Kowalczyk és így tovább, természetesen az idézett mondat minden nyelven ugyanazt jelenti.

A laborvizsgálat során sor került a LED reflektor EMC vizsgálatára is.

Nézzük, hogy miről is beszélünk!

Mivel szívesen kézbe fogtuk, megvizsgáltuk volna a szóban forgó reflektort, kitöltöttük a honlapon található űrlapot a megrendeléshez. Ezután egy szűkszavú e-mailben tájékoztatást kaptunk arról, hogy „Megrendelés érkezett!”, majd két napra rá becsengetett a szerkesztőségbe a DPD futár egy csomaggal a kezében, akinek 8990 Ft-ot (7490 Ft + postaköltség) fizetünk a küldeményért.

A terméken márkajelzésként mindössze egy hátoldalra ferdén felragasztott matrica szolgál. A reflektort rejtő dobozban sem számlát, sem műszaki leírást, sem használati utasítást, semmilyen kísérődokumentumot nem találunk. A termék csomagolását szemlélve gyorsan feltűnik, hogy LightMax helyett Luxray márkanév szerepel rajta, ezen felül sem gyártóra, sem származási helyre utaló megjegyzést nem találunk (1. ábra – borítókép). Viszont a dobozon olvasható néhány konkrét és kevésbé konkrét műszaki információ a fényvetőre vonatkozóan, miszerint egy 20 W-os, 50 000 óra élettartamú LED reflektorról van szó. Kis ábra jelzi, hogy az élettartama megegyezik 10 db 200 W-os, 5000 üzemórás izzóéval. Az is kiderül, hogy SMD LED-ről van szó, de információt kapunk a reflektor sugárzási szögéről (120°) és az IP-védettség fokozatáról (IP66) is.

A reflektort a dobozból kivéve egyből elfogja az embert a „gagyi-érzés”, ugyanis a hézagos illesztések, a sorjás lemezszélek, a túlfolyt szi- likon mind árulkodó jelek. A terméken márkajelzésként mindössze egy hátoldalra ferdén felragasztott matrica szolgál – itt is a Luxray brand szerepel –, illetve pluszinformációként a reflektor színhőmérséklete olvasható le (6000-6500 Kelvin) a címkéről (2. ábra).

A vizsgálat

A szemrevételezés után jöhetett a műszeres vizsgálat. A fényforrások tulajdonságainak mérésére a legalkalmasabb műszer az ún. Ulbricht-gömb. Az integráló spektrofotométer fő eleme egy zárt gömb, melynek belső oldalát egy homogén, fehér fényporból készült speciális bevonat fedi. A gömb oldalában van elhelyezve az érzékelő szenzor, melyet egy árnyékoló lapka takar el a fényforrás által kibocsátott fény elől, hogy a fénysugarak közvetlenül ne eshessenek rá. A vizsgálat során a gömbbe helyezett fényforrás fénye minden irányba reflektálódik, a gömb falán egyenletes fényeloszlást eredményezve, így a vizsgálógömb érzékelő szenzora által mérhetővé válnak a vizsgált fényforrás fénytechnikai paraméterei. Az Ulbricht-gömb és a hozzá kapcsolt számítógép segítségével elvégezhető a fényforrások teljes fényspektrum-analízise, megállapítható pl. a fényforrás fényárama (lumen), a fényforrás színhőmérséklete (Kelvin), a fényáram-hasznosítás mértéke (lm/W), a fény színvisszaadási indexe és a látható fény spektrális eloszlása.

Mivel egy igen drága berendezésről beszélünk, így Ulbricht-gömb nem található úton-útfélen. Hazánkban csupán néhány helyen használják, pl. a TÜV-Rheinland tanúsító intézetnél, az Óbudai és a Pannon Egyetemen, illetve a Tracon Electric laboratóriumában. A vizsgálatok elvégzésre ez utóbbi helyszínen került sor, ahol kérésünkre örömmel bocsátották rendelkezésünkre az ehhez szükséges eszközöket.

Két vizsgálatra került sor, először az Ulbricht-gömb segítségével mértük meg a LED reflektor valós fénytechnikai jellemzőit, majd elektromágneses kompatibilitás-vizsgálatnak vetettük alá a lámpatestet (3-4. ábra).

Eredmények

A mérések nem hoztak meglepő eredményt, és a felmerült kételyeinket maximálisan alátámasztották. A 20 W-os LED reflektor valójában 13,09 W-ot vett fel, ami viccesen még rezsicsökkentő tényezőnek is felfoghatunk. Az ajánlatban a 20 W-os teljesítményérték mellett egyedül a fényforrás fényárama került megadásra, amely az ígéret szerint 1650 lumen. Nos, a vizsgálat ezt sem támasztotta alá, a mérés 836,6 lm valós fényáramot igazolt csupán. A fényforrások szintén fontos jellemzője a fényhasznosítás, vagyis a világítás hatásfoka. A fényhasznosítás a kibocsátott fényáram és a fényforrás által felvett villamos teljesítmény hányadosa, ez a vizsgált terméknél 63,9 lm/W, amely egy kompakt fénycső fényhasznosításának megfelelő érték.

A szakemberek számára beszédes lehet a lámpateljesítmény cos értéke is, amely 0,43. Egyetlen érték volt, amely korrektnek bizonyult: a dobozon feltüntetésre került a fényforrás színhőmérséklete (6000-6500 K), melyet mérésünk is alátámasztott (6410 K).

Minden elektronikus eszköz, az akkumulátorral működő készülékektől kezdve a nagyfeszültségű berendezésekig, kibocsát és fogad elektromágneses hullámokat, amelyek zavarokat okozhatnak más villamos berendezésben. Ennek megakadályozására a villamos eszközöknek meg kell felelniük az EMC irányelv követelményeinek, amely a CE megfelelőség egyik feltétele is. Ennek megfelelően a laborvizsgálat során sor került a LED reflektor EMC vizsgálatára is az MSZ EN 55015 szabvány előírásai szerint, amely jelentős zavarkibocsátást igazolt, a szabványban rögzített maximális mértékét gyakorlatilag minden ponton túllépte (5-6. ábra).

Konkrétan életveszélyes

A mérések után kísérletet tettünk a készülékházba való betekintésre, amely nem is bizonyult annyira egyszerű feladatnak, tekintve, hogy a négy csavarral rögzített előlapi keret eltávolítása után szembesültünk vele, hogy a reflektor üvege szilikonnal van ráragasztva az öntvényházra. Hosszas küzdelem után – egy sokrétű felhasználási körrel bíró tapétavágó késsel (snitzerrel) – végül sikerült körbevágni a ragasztást, és lefeszíteni az üveget (7. ábra). A szintén szilikonnal rögzített LED meghajtó (8. ábra) és a csavarokon túl ragasztóval is fixált LED chip látványán túl a legszembetűnőbb a bekötés nélkül szabadon fityegő földelővezeték volt, amely minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát (9. ábra). Elgondolkodtató, hogy ha a fogyasztó a hiányzó földelés miatt (akár halálos) balesetet szenved, akkor ki fogja vállalni a felelősséget?

7. ábra: Hosszas küzdelem után végül sikerült körbevágni a ragasztást és lefeszíteni az üveget.

8. ábra: A szilikonnal rögzített LED-meghajtó.

9. ábra: A bekötés nélkül szabadon fityegő földelővezeték minden egyébtől függetlenül életveszélyessé teszi a reflektor használatát.

Jogi lépések

Nos, adva van egy megtévesztő hirdetés, amely egy kétségtelenül gyenge minőségű, kétes eredetű és életveszélyes árut kínál nem is olyan olcsón, viszont cserébe sem forgalmazói, sem garanciális hátteret nem kapunk. Mi lehet a következő lépés? Igen, a fogyasztóvédelem!

Nézzük, ők miként reagálnak arra a közérdekű bejelentésre, amelyet a Világítástechnikai Társaság tett. „Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Felügyelősége megállapította, hogy a hivatkozott üggyel kapcsolatba hozható vállalkozás Panama területén rendelkezik elérhetőséggel, és a szolgáltatás nyújtásával kapcsolatban magyarországi telephelyre vonatkozó információra sem derült fény, ezért a Felügyelőség nem rendelkezik illetékességgel a kifogásolt tevékenység kapcsán hatósági fellépésre.”

A zsákutca?

Természetesen a kifogásainkat (hiányzó számla, használati útmutató és garancialevél, inkorrekt műszaki adatok) megkíséreltük a forgalmazó felé jelezni, ám a megrendeléskor kapott visszaigazoló e-mailre írt levelünk kézbesíthetetlen jelzéssel jött vissza.

Utolsó használható nyomnak a csomag feladójaként szereplő Clever Média Kft. maradt, akiknek Budapest IX. kerületében, a Mester utca 61. szám alatt van a székhelyük – a küldeményen szerelő adatok szerint. A világhálón a céghez tartozó honlapot, telefonszámot vagy elektronikus levelezési címet nem lehet fellelni. Viszont az Opten céginformációs adatbázisból kiderül, hogy a céget 2013 szeptemberében jegyezték be, fő tevékenységi körként a világháló-portál szolgáltatás van megnevezve, de tevékenységi körként megtalálható a csomagküldő, internetes kiskereskedelem is. Melegszik…

A cégadatok között felbukkant egy gmail-es e-mail cím is, amelyre próbaképpen elküldtük a számlát és az egyéb dokumentumokat firtató üzenetünket. Nem várt fordulatként hamarosan válasz érkezett, melyet ugyan nem a Clever Média Kft. írt, de attól még nagyon örültünk neki, hiszen a forgalmazó cég jelentkezett.

„Kedves Vásárló! A Clever Media Kft. szállító partnerünk továbbította nekünk levelét. Természetesen a hiányt pótoljuk önnek. Az alábbi link kitöltésével kérjük segítségét. Üdvözlettel: Windberg s.r.o, termékforgalmazó”.

Az említett link egy Google űrlapra (online adatbekérő oldal) mutat, ahol megadhatjuk a számlázási adatainkat, hogy mit vásároltunk és hogy mennyit fizettünk mindezért – kreatív megoldás, generálj magadnak számlát! Számlát és használati útmutatót lapzártáig nem kaptunk, de sokkal értékesebb információt igen, mégpedig azt, hogy a pozsonyi székellyel rendelkező, szlovák Windberg s.r.o vállalkozás áll a netes LED reflektor forgalmazása mögött.

Némi keresgélés után kiderül, hogy a cég nem ismeretlen szereplő az internetes kereskedelem területén. Jellemzően nagy kedvezményeket ígérő (kuponos) gyűjtőoldalakon kínálnak különféle hasznos, de leginkább haszontalan termékeket úgymint világító ujjú kesztyű vagy elektromos fültisztító készülék. Emellett különböző panaszos fórumokon is fel-felbukkan a Windberg s.r.o neve, de a Budapesti Békéltető Testület nem együttműködő vállalkozások 2014-es jegyzékében is szerepel.

Nagyon bízunk benne, hogy történet itt nem ér véget, ám a folytatás már egy másik sztori lesz, amelynek alakulásába a magyar hatóságok is írhatnak néhány fejezetet, tekintve, hogy a vizsgálódásaink eredményét továbbítjuk feléjük.

Áttekintő táblázatunkban igyekeztünk összegyűjteni a piacon található, megbízható forrásból származó LED reflektorokat, amelyek mindegyike a cikkben tárgyalt fényvetőnél sokkal jobb alternatívát kínál, még úgy is, hogy mind minőségben, mind ár tekintetében széles spektrumot mutatunk be, így mindenki igényeinek és pénztárcájának megfelelő típust választhat úgy, hogy közben a legfontosabb kitétel, a műszaki és garanciális háttér is teljesül.

LEDVilágítástechnikaVizsgálat


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem

Kapcsolódó