Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szerelvénydobozba telepíthető LED-dimmerek

2019. október 14. | Porempovics József |  681 |

Szerelvénydobozba telepíthető LED-dimmerek

A 230 V AC feszültségű LED-fényforrások választéka a kereskedelemben szinte már követhetetlen, melyet a nevesebb gyártók még a gyakori típuscserével is megfejelnek. Természetes következmény az is, hogy ezzel párhuzamosan több kétes eredetű és minőségű olcsó termék is megjelenik a piacon, ami továbbnehezíti a telepítők, végfelhasználók helyzetét a fényforrások kiválasztásánál.

A választás bonyolódhat, ha szabályozni is szeretnénk a LED-világítást. Szabályozásra elsősorban a szabályozható LED-fényforrástípusok alkalmasak, annak ellenére, hogy egyes nem szabályozásra gyártott LED-fényforrások is szabályozhatónak tűnhetnek egy-egy teszt során. Használatuk a dimmeléshez a felhasználó döntése és felelőssége, hiszen ezek áramköri konstrukciói, alkatrészei nem a szabályozáshoz vannak összeállítva. A szabályozhatóság fel van tüntetve a fényforrás dobozán, de előfordulhat az is, hogy a szabályozás típusát is megjelölik, főleg akkor, ha hagyományos fázishasításos dimmerrel is szabályozható.

A szabályzók, dimmerek típusválasztéka is egyre bőségesebb, ráadásul ezek a dimmerek nem mindegyike alkalmas, vagy csak részben alkalmas a LED-fényforrások szabályozásához. Főleg a régebbi gyújtásszög-vezérlésű (elöl vágó vagy felfutó élű), triak kimenettel működő típusokkal lehetnek szabályozási problémák LED-es alkalmazásnál a LED-áramkörének kapacitív jellege miatt. Szerencsére egyre több kereskedés kínálja úgy a LED-fényforrásait, hogy rendelkeznek a párosítható dimmerek listájával, melyet sok esetben maguk készítenek – ez főként a kifejezetten LED-re specializálódott üzletekre jellemző.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

LEDVezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó

LED-dimmerek

LED-dimmerek

Vezetékes, szerelvénydobozba telepíthető 230 V-os LED dimmerek áttekintő táblázata