Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Szerelvénydobozba telepíthető LED-dimmerek

2019/10. lapszám | Porempovics József |  1198 |

Szerelvénydobozba telepíthető LED-dimmerek

A 230 V AC feszültségű LED-fényforrások választéka a kereskedelemben szinte már követhetetlen, melyet a nevesebb gyártók még a gyakori típuscserével is megfejelnek. Természetes következmény az is, hogy ezzel párhuzamosan több kétes eredetű és minőségű olcsó termék is megjelenik a piacon, ami továbbnehezíti a telepítők, végfelhasználók helyzetét a fényforrások kiválasztásánál.

A választás bonyolódhat, ha szabályozni is szeretnénk a LED-világítást. Szabályozásra elsősorban a szabályozható LED-fényforrástípusok alkalmasak, annak ellenére, hogy egyes nem szabályozásra gyártott LED-fényforrások is szabályozhatónak tűnhetnek egy-egy teszt során. Használatuk a dimmeléshez a felhasználó döntése és felelőssége, hiszen ezek áramköri konstrukciói, alkatrészei nem a szabályozáshoz vannak összeállítva. A szabályozhatóság fel van tüntetve a fényforrás dobozán, de előfordulhat az is, hogy a szabályozás típusát is megjelölik, főleg akkor, ha hagyományos fázishasításos dimmerrel is szabályozható.

A szabályzók, dimmerek típusválasztéka is egyre bőségesebb, ráadásul ezek a dimmerek nem mindegyike alkalmas, vagy csak részben alkalmas a LED-fényforrások szabályozásához. Főleg a régebbi gyújtásszög-vezérlésű (elöl vágó vagy felfutó élű), triak kimenettel működő típusokkal lehetnek szabályozási problémák LED-es alkalmazásnál a LED-áramkörének kapacitív jellege miatt. Szerencsére egyre több kereskedés kínálja úgy a LED-fényforrásait, hogy rendelkeznek a párosítható dimmerek listájával, melyet sok esetben maguk készítenek – ez főként a kifejezetten LED-re specializálódott üzletekre jellemző.

A cikk még 8 176 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LEDVezérléstechnikaVilágítástechnika

Kapcsolódó

LED-dimmerek

LED-dimmerek

Vezetékes, szerelvénydobozba telepíthető 230 V-os LED dimmerek áttekintő táblázata