Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. július-augusztus

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes II.

Dr. Papp Gusztáv |  9282
4 4.75 (4)

A májusi lapszámunkban olvasható első részben meginvitáltuk az olvasót egy találkozóra a védelmi készülékek neves képviselőivel, az olvadóbiztosítókkal. Bár régi ismerősökről van szó, azt állítottuk, hogy bőven van még mit megtudni róluk. Nem csak műszaki, szerelési információt – azt a gyártmánykatalógusokban, adatlapokon, használati útmutatókban amúgy is meg lehet találni –, hanem egyrészt érdekes adalékokat, amik a villanyszerelő mesterek általános műveltségét gazdagítják, másrészt olyan fontos részleteket, amik a megfelelő eszköz kiválasztásakor, a döntés meghozatalakor segítséget jelentenek.

Az IP dómkamerákról

Szűcs Attila |  3154

A VL májusi számában a csőkamerákat vettünk górcső alá, most a dóm- kamerák következnek, amelyek műszaki paramétereiről – bizonyos tekintetben – pontosan ugyanazok mondhatók el, hiszen technológiai szempontból például az autofókusz jelenléte vagy hiánya ugyanolyan fontos kérdés mindkét termékkör esetében, így a már tárgyalt részletekre nem fogunk most kitérni, érdemes az előző cikket áttekinteni, azonban a dómkamerákra vonatkozó kiegészítésekkel az alábbiakban élnénk.

Villamos Szakma Napja Közlemény

Villanyszerelők Lapja |  1885

A szervezőbizottság döntése értelmében a Villamos Szakma Napja néven, december 4-re meghirdetett rendezvény nem kerül megrendezésre, ezért a szervezési munkákat felfüggesztjük.

Hosszabbítókészletek összehasonlító vizsgálata

Nádassy László |  16 432
10 4.86 (7)

Az előző lapszámunkban megállapításokat foglaltunk össze a 10 A névleges áramúként megjelölt hosszabbítókészletek szabványtól való eltéréseivel, és az ezek következtében fellépő veszélyhelyzetek elméleti lehetőségeivel kapcsolatban.

A Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek: villámvédelem

Lakk József |  8543
1

Lassan a vége felé közeledik kalandom, melynek során a villanyszereléstől kicsit távol álló személyként próbáltam segítséget nyújtani e szakma tényleges művelőinek azáltal, hogy az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat és a villamos berendezésekre, villámvédelemre és elektrosztatikus feltöltődés elleni védelemre vonatkozó Tűzvédelmi Műszaki Irányelv bemutatására vállalkoztam. Már csak egy témakör maradt, amely véleményem szerint megérdemel egy külön cikket, és ez nem más, mint a villámvédelem.

MSZ HD 1838: Alkalmazott világítástechnika – Tartalékvilágítás

Navigálás a változó előírások tengerében XXXI.

Rátai Attila |  19 952
7 4 (4)

Egy kis kitérőt szeretnék tenni, hogy szó szerint megvilágosodjunk. Mondhatnám azt is, hogy ez a cikk azért hasznos nekünk, villamos matrózoknak, nehogy a csúnya áltengerészek zátonyra futtassák hajónkat félrevezető fényeikkel. Beszéljünk egy kicsit a világítással kapcsolatos szabványról.

A projektmenedzser

Veresegyházi Béla |  3019
1

Körvonalazódó mérnökkamarai tervek szerint a német mérnöki feladat-megosztásban (HOAI) kellene dolgoznia az építőiparban dolgozó tervezőknek, mérnököknek. Vajon fel van-e készülve erre egy kis tervező mérnökiroda? E témáról, illetve egy építési projekt ideális megvalósításáról, a jelenlegi „magyar modellről” beszélgettünk Sárosi Csanád villamosmérnökkel, az Óbuda-Újlak Zrt. projektmenedzser csapatának tagjával.

Mikroelektronika a villamossági eszközökben XII.

Porempovics József |  5894
2 5 (2)

Környezetünk jellemzőit és azok változásait érzékszerveinkkel érzékeljük, és sok esetben fel is dolgozzuk valamilyen szubjektív folyamat során, pl. ha fázunk, akkor befűtünk, ha huzat van, bezárjuk az ablakot, ha esik az eső, esernyőt tartunk a fejünk fölé stb. Az ember így akár egy komplett szabályozási körként is felfogható, annak minden elemét magunkban hordozzuk (érzékelő, jelfeldolgozó, beavatkozó stb.), sőt annál sokkal többet is, hiszen a gondolkodás, az emlékezés, az elemzőképesség és sok más, csak az emberre jellemző tulajdonság szuperszámítógéppé varázsol bennünket.

A túlfeszültség-védelem kialakítása

A MEE-MABISZ ajánlásának figyelembevételével

Kruppa Attila |  9831
4 4.25 (4)

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) és a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) közös ajánlást adott ki villámvédelem témában. Az ajánlás sokak számára érdekes lehet, hiszen a villámvédelem, a villámok hatására bekövetkező káresemények nemcsak szakemberként, hanem biztosított ügyfélként is érinthetnek bennünket.

A katalógusadatok esete a hétköznapok valóságával

A napelemek gyakorlati működéséről

Boros Viktor |  6757
1 5 (1)

A napelemek tényleges teljesítményéről szóló cikksorozat első részében leírjuk, miként történhet meg, hogy egy költséghatékonynak gondolt napelemrendszer hétköznapi működésében a minimális teljesítmény válik optimummá, csúfosan meghazudtolva az üzemeltető gazdasági előrejelzéseit.

Dómkamerák

Villanyszerelők Lapja |  2472

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget. A táblázat soraira kattintva, billentyűzete jobbra-balra gomjainak segítségével kényelmesen irányíthatja a tartalmat