Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Legutóbbi lapszámaink teljes tartalma csak előfizetőink számára érhető el.

Következő lapszámunk június 7-én jelenik meg.

A megjelenések éves ütemezése a Médiaajánlat oldalon található.

Villanyszerelők Lapja 2015. december

Szakmai szemmel Budapest világítási mestertervéről

Szakmai szemmel Budapest világítási mestertervéről

2015. december 20. | Lantos Tivadar |  1800

Idén májusban a Fővárosi Közgyűlés elfogadta Budapest Világítási Mestertervét (BVMT), amit a Világítástechnikai Társaság szemináriumán mutattak be először a szakma képviselőinek, ahol nyilvános vitát tartottak a dokumentumról. A szervezet munkabizottságot hozott létre, hogy javaslatokat tegyen a BVMT-hez. Major Gyulával, a munkabizottság elnökével beszélgettünk a Mestertervről.

A napelemgyártás kulisszatitkai II.

A napelemgyártás kulisszatitkai II.

A szolár üveg és a hátlapfólia napelemteljesítményre gyakorolt hatásai

2015. december 20. | Boros Viktor |  2894

A cikksorozat első részében mélyrehatóbban foglalkoztunk a napelemgyártás egyik kulcskérdésével, a laminálási folyamattal. A folytatásban sorra vesszük a napelem további alkotóelemeit, illetve azoknak a napelemek végső teljesítményére és tartósságára gyakorolt hatásait. A második részben valószínűleg azt várná az olvasó, hogy a napelemcellákról, mint a „legfontosabb” alkotóelemről essen szó, de csalódnunk kell, mert ezúttal a napelemek vázát alkotó szolárüveget és a hátlapfóliát fogjuk mélyrehatóbban megvizsgálni.

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem IV.

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem IV.

Navigálás a változó előírások tengerében XXXV.

2015. december 20. | Rátai Attila |  3237
1 5 (1)

Biztosan észrevette a kedves olvasónk, hogy ennyit – 4 részt – még egyetlen szabványnak sem szenteltünk. Mivel ez még a cikk első bekezdése, nem tudom megmondani, hogy lesz-e ötödik rész. A lényeg – ha hajós szemléltetést akarok idepréselni –, ennyi időt egyetlen sziget körbehajózásával sem töltöttünk. Nézzük, az MSZ EN 61140 milyen további védelmi intézkedéseket tárgyal.

DC/AC lakatfogó multiméterek

DC/AC lakatfogó multiméterek

Áttekintő táblázat

2015. december 20. | |  2039

A feltüntetett adatok a gyártók, illetve forgalmazók által kitöltött adatlapon alapulnak. Valódiságukért az adatközlő viseli a felelősséget.

DC/AC lakatfogók: újszerű szolgáltatások

DC/AC lakatfogók: újszerű szolgáltatások

2015. december 20. | Németh Gábor |  5027
2 5 (1)

Köszönhetően a néhai EKA (Engel Károly Alkatrészgyár) főmérnöke, Reich Ernő világhírt hozó szabadalmának (Reich-fogó), az áramkör megbontása nélküli árammérés ma már igen egyszerű feladat: lakatfogó multiméterrel vagy lakatfogó adapter és normál multiméter összekapcsolásával könnyen megoldható. A Hall-elem alkalmazásával az egyenáram is mérhetővé vált. A lakatfogó multiméterekbe pedig egyre érdekesebb segédfunkciókat építenek be a gyártók.

Vezérléstechnikai ötletek II.

Vezérléstechnikai ötletek II.

2015. december 20. | Porempovics József |  2562

A vezérléstechnikai ötletek sorát továbbra is a moduláris villamossági eszközökkel megvalósítható olyan kapcsolások bemutatásával folytatjuk, melyeknél nem csupán az egyes eszközök alapműködéseit használjuk fel a feladatok megoldására. A funkcionális alapműködéseket és az eszközök kapcsolatának logikáját kicsit átértelmezve érdekes alkalmazási lehetőségeket kaphatunk.

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes IV.

Amit az olvadóbiztosítókról tudni érdemes IV.

2015. december 23. | Dr. Papp Gusztáv |  4094
1 5 (1)

Az olvadóbetétek a védendő vezetékek, kábelek, motorok, transzformátorok méretéhez képest aprócska eszközök, sőt még a megszakítók mellett is kicsinek nevezhetők. A maguk egyszerű módján így hát Dávidként védik meg a hálózati elemeket az őket fenyegető Góliáttól, a túláramtól.

Trendek a magyarországi háztartások villamosenergia-fogyasztásában II.

Trendek a magyarországi háztartások villamosenergia-fogyasztásában II.

2015. december 20. | Jászay Tamás Nieberl Norbert |  3482

Cikkünk első részében megvizsgáltuk a magyar háztartási szektor villamosenergia-felhasználását, fogyasztási szerkezetét és a különböző háztartási berendezések terjedését, a második részben folytatjuk a jövőben várható energiafelhasználási trendek előrejelzését.