Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

DC/AC lakatfogók: újszerű szolgáltatások

2015. december 20. | Németh Gábor |  5182 |

DC/AC lakatfogók: újszerű szolgáltatások

Köszönhetően a néhai EKA (Engel Károly Alkatrészgyár) főmérnöke, Reich Ernő világhírt hozó szabadalmának (Reich-fogó), az áramkör megbontása nélküli árammérés ma már igen egyszerű feladat: lakatfogó multiméterrel vagy lakatfogó adapter és normál multiméter összekapcsolásával könnyen megoldható. A Hall-elem alkalmazásával az egyenáram is mérhetővé vált. A lakatfogó multiméterekbe pedig egyre érdekesebb segédfunkciókat építenek be a gyártók.

Áram mérése adott méretű vezetőn

Persze, segédfunkció ide vagy oda, az elsődleges szempontok nem változnak, amikor tervezett méréseinkhez eszközt akarunk vásárolni! Kezdjük a két legfontosabb dologgal, ami egy adott mérésnél – adott lakatfogótípust a kezünkben tartva – a „mérőképességünket” alapvetően meghatározza: a mérendő áram nagysága (vagy épp „kicsisége”) és a mérendő vezető (kábel, sín) méretei.

A jelenleg elérhető lakatfogó multimétereknél az árammérés felső méréshatára jellemzően 20-40 A-től 2-3 kA-ig terjed. A lakatfogók specifikációjának olvasásakor az árammérés alsó határának értékelésére külön felhívjuk a figyelmet. A mágnesanyagok fizikai tulajdonságai miatt itt általában egy legkisebb mérhető áramnak is szerepelnie kell, s a megadott áramérték alatt már csak indikálásról beszélhetünk. Ha kis áramokat is kell és viszonylag pontosan mérnünk, akkor ugyancsak figyeljünk arra, hogy a pontossági adatok a méréshatárra vagy a leolvasott értékre vannak megadva. Például egy 400 A-es lakatfogó a méréshatárra vonatkozó 1%-os pontosságával akár 4 A-t is tévedhet, ami elég sok, ha 10 A körül akarunk mérni. Várható feladataink ismeretében törekedjünk kompromisszumra, illetve minél szélesebb tartományban specifikált és minél több méréshatárban dolgozó műszerre. Törődjünk bele abba, hogy ha igazán kicsiny (mA-es, pár A-es) nagyságrendben is akarunk lakatfogóval mérni, akkor arra külön eszközt kell vásárolni. Például (AC esetén) szivárgó áram (hibaáram) mérésére kifejlesztett lakatfogós multimétert, melynek mérőképessége mikroamper nagyságrendtől indul, viszont nagyobb, például akár már 50-100 A-es áramoknál a pontossága drámaian csökken.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EszközeinkLakatfogó

Kapcsolódó